monia_w27 13.09.04, 12:46 Spodziewam się dziewczynki i bardzo podoba mi sie imię Iwetta (zdrobniale Iwetka) ale chyba mozna tez nadać Ivetta. To jak z Wiktorii robi się np. Victorię, ale czy to nie przesada? Mieszkam w Angli ale w Polskim kalendarzu imieniny Iwetty wypadają 29 VI. Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pejsaty Iweta 13.09.04, 13:17 w polsce powinna obowiazywac forma iweta (przez jedno t oraz przez w). Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Iwetta 13.09.04, 14:16 Zarejestruj swoją córeczkę pod taką formą tego imienia. Tak właściwie w Anglii z tego co wiem obowiązuje forma Yvette (czy jakoś tak), ale jest ona moim zdaniem niestety całkowitym zaniechaniem polskości. Nie kończy się nawet na literę "a", ma "v" w środku i zaczyna na "y". Dlatego optuję za Iwettą. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Iwetta 13.09.04, 16:45 Sadze,ze jesli w Anglii bedziesz pisac przez "w",to wciaz bedziesz musiala to imie literowac i dodawac,ze przez "w" jest pisane.Do tego przez "w" bedzie sie pewnie zupelnie inaczej wymawiac,niz sobie zalozylas.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Iwetta czy Ivetta 13.09.04, 19:16 monia_w27 napisała: > Spodziewam się dziewczynki i bardzo podoba mi sie imię Iwetta (zdrobniale > Iwetka) ale chyba mozna tez nadać Ivetta. To jak z Wiktorii robi się np. > Victorię, ale czy to nie przesada? Mieszkam w Angli ale w Polskim kalendarzu > imieniny Iwetty wypadają 29 VI. Co o tym myslicie? Ivetta to chyba jakieś połączenie Yvetty z Iwettą. Nie wiem, czy jest taka wersja w jakimkolwiek języku. W Polsce Yvetta będzie brzmieć jak Victoria, masz rację; jako zamieszkałą w Anglii będzie cię obowiązywać wprawdzie taryfa ulgowa, ale w zależności od tego, czy Twoim mężem jest cudzoziemiec, czy Polak, odbiór zagranicznego imienia mógłby sie różnić (ja np. dosyć negatywnie odbieram imiona typu Matthew nadane przez polskie małżeństwa mieszkajace za granicą; jeśli są to małżeństwa mieszana, zakładam, że musiały one zawrzeć jakiś kompromis). Może jeszcze poszukasz innego imienia, zaraz Ci odświeżę wątek, który może Cie zainspiruje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Iwetta czy Ivetta 13.09.04, 20:42 Znam jedna Ivette - Slowaczke nalezaca do mniejszosci wegierskiej. I mnie wydaje sie ta forma najrozsadniejsza dla Anglii i dla Polski. A. Odpowiedz Link Zgłoś