Dodaj do ulubionych

Anastazy i Atanazy

06.05.15, 21:59
Nie znalazłam osobnych wątków poświęconych tym imionom. Co o nich sądzicie? Które z tych greckich imion podoba Wam się bardziej? Jakie zdrobnienia byście zaproponowali?

Mnie oba się całkiem podobają, jak większość zakończonych na "-y", ale nie miałabym odwagi ich nadać. Może ewentualnie na drugie, bo mają fajne znaczenia. Anastazy-Nastek podoba mi się odrobinę bardziej od Atanazego-Tanka wink Zdrobnienia, które przychodzą mi do głowy to:
Anastazy - Anastazek, Nastek, Nastuś, Anek, Tazek, Anaszek, Anaszko, nawet Stasio na upartego wink
Atanazy - Tanek, Atek, Atuś, Tanazek, Tazek, Atanazek, Atanek
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Anastazy i Atanazy 06.05.15, 23:40
      To drugie kojarzy mi się zawsze z psami panny Duduś wink
    • dolcevita007 Re: Anastazy i Atanazy 06.05.15, 23:54
      Anastazy i jego zdrobnienie Anaszko calkiem fajnie brzmi. Atanazy podoba mi sie zdrobnienie Tazek . Wybrac bym nie wybrala , ale brzmia oryginalnie.
    • niwius Re: Anastazy i Atanazy 07.05.15, 00:56
      Bardziej podoba mi się Atanazy.
    • nataszaasza Re: Anastazy i Atanazy 07.05.15, 07:40
      Z tych dwóch,jakoś o wiele bardziej podoba mi się Anastazy i zdrobnienia takie jak Nastek, Anaszek, Anaszko, a dorzuciłabym jeszcze Anaś smile
    • 4emalia Re: Anastazy i Atanazy 08.05.15, 05:55
      Mnie Atanazy podoba sie znacznie bardziej niż Anastazy
      (ich żeńskie odpowiedniki odwrotnie). Silnie kojarzy mi się z XIX wiekiem i na fali powrotu imion retro Tanek mógłby być na równi z Tośkiem i Tolkiem. Gdyby podobało się mojemu partnerowi albo miałabym dziadka Atanazego z entuzjazmem bym rozwazyla nadanie.
      • gaudencja Re: Anastazy i Atanazy 09.05.15, 17:11
        4emalia, właściwie mogę się pod Tobą podpisać smile
    • katriel Re: Anastazy i Atanazy 14.05.15, 03:07
      Jeden z moich synów ma Atanazy na drugie. Ale to bardziej z uwagi na patrona: Athanasius Contra Mundum brzmi jak kawał sukinkota. Tak że Anastazego jako naturalnej alternatywy nie rozpatrywaliśmy.

Jak mój mąż poszedł go zgłosić do USC, to pani sie zdziwiła:
      - Atanazy? Jest takie imię?
      - Jest - odpowiedział zgłaszający tata.
      - A w kalendarzu nie ma - dalej dziwiła się pani.
      - Ale w Litanii do Wszystkich Świętych jest! - odparł poirytowany tata i pani potulnie zaczęła wstukiwać.
      Tylko że... autokorekta jej się wlączyła i wyszedł Anastazy. Trzeba było wypisywać jeszcze raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.