hanka4 20.09.04, 12:21 Witam, proszę o pomoc! Pilnie! Postanowiliśmy dać naszej córeczce na imię Lena, ale pojęcia nie mamy jakie dać drugie, jakie by najlepiej pasowało. Myślałam, żeby po mamie - Anna, ale jakoś dziwnie brzmi - Lena Anna, za dużo tego "n". Mąż mówi, żeby wcale nie dawać drugiego, co o tym sądzicie? Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
portalegre Re: drugie imię dla Leny?? 20.09.04, 12:35 Daj drugie koniecznie, ja nie mam i zawsze wszyscy sie dziwia, jak to mozliwe, wiekszosc ludzi ma jednak 2 imiona. Moze: Lena Maria Lena Małgorzata Lena Barbara Jakos do Lenay pasuja mi same tradycyjne imiona, no i dzieki nim dziewczynka mialaby sensowna patronke wsrod swietych. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: drugie imię dla Leny?? 20.09.04, 12:43 Lena Anna zupełnie nie brzmi . Nie wiem dlaczego, ale także od razu przyszła mi do głowy Lena Maria. A może Lena Marianna? Najbardziej lubie zestawy, w których dwa imiona mają różną liczbę sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: drugie imię dla Leny?? 20.09.04, 12:59 Dla mnie też Lena Maria to najlepszy zestaw Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: drugie imię dla Leny?? 20.09.04, 13:31 Ja bym wybrala drugie dluzsze imie, bardziej pasuje do krotkiej Leny, np. Lena Malgorzata Lena Karolina Lena Zuzanna Lena Katarzyna Lena Paulina itp. Moze poszukaj ladnego imieniu wsrod przodkow w rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: drugie imię dla Leny?? 20.09.04, 17:45 Mi przyszła na myśli Lena Elżbieta. Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: drugie imię dla Leny?? 21.09.04, 09:29 gaudencja napisała: > Mi przyszła na myśli Lena Elżbieta. Ha! Mnie tez, ale nie napisalam Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: drugie imię dla Leny?? 22.09.04, 16:45 portalegre napisała: > gaudencja napisała: > > > Mi przyszła na myśli Lena Elżbieta. > > > Ha! Mnie tez, ale nie napisalam Jeszcze Lena Eleonora Jakoś podoba mi się wzmacnianie "e" i "l" w imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
t.nina Re: drugie imię dla Leny?? 21.09.04, 12:23 Ja jestem Nina Anna, córeńka Lena Anna i jakoś nam to "n" nie przeszkadza, tym bardziej że z drugim imieniem mam do czynienia jedynie wypełnijąc dokumenty. Na pewno lepiej dać po mamie, bo to piękny prezent dla babci, niż nie dawać wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: drugie imię dla Leny?? 21.09.04, 13:27 Oj, ale właśnie - nie używasz drugiego imienia. Na papierze problemów nie robi, zwłaszcza wpisywane wyłącznie w dokumentach. Jeśli jednak ktoś chce np. w oficjalnych sytuacjach przedstawiać się za pomocą dwóch imion, lepiej, żeby razem współbrzmiały. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcian Re: drugie imię dla Leny?? 25.09.04, 18:22 Najlepszym i spotykanym na swiecie polaczeniem jest Anna Lena - brzmi melodyjniej.Najlepiej uzywac lacznie (np jak to robi Anna Maria Jopek) ale to w Polsce jeszcze nie jest zbyt czesto praktykowane Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: drugie imię dla Leny?? 25.09.04, 20:49 ewcian napisała: > Najlepszym i spotykanym na swiecie polaczeniem jest Anna Lena - brzmi > melodyjniej. Mi się bardzo nie podoba A to juz tak Lena weszła w tradycję, BTW? Przecież to stosunkowo nowy wynalazek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lena Helena:-)) 14.10.04, 20:03 To przecież masło maślane. Magda Magdalena. Ciekawa jestem, gdzie jest Autorka wątku i jaką podjęła decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka4 Re: Lena Helena:-)) 19.10.04, 23:08 Autorka jest bardzo zajęta małą Lenką Zofią Pozdrowienia dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
marysiaur Re: drugie imię dla Leny?? 20.10.04, 20:49 Re:Autorka jest bardzo zajęta małą Lenką Zofią Pozdrowienia dla wszystkich! No i ślicznie!Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś