Dodaj do ulubionych

Leon czy Feliks?

17.01.16, 13:22
Witam Was serdecznie!
Poradźcie proszę, jakie imię wybrać dla braciszka Ady, który niebawem przyjdzie na świat. Wahamy się pomiędzy Leonem a Feliksem.
Oba jednakowo nam się podobają. Pasują do nazwiska.
Są oryginalne, ale niezbyt udziwnione (przynajmniej tak nam się wydaje). I Feliks i Leon jest w miarę międzynarodowy, łatwy do wypowiedzenia w różnych językach (na czym również nam zależy).
Feliks ma fajne znaczenie - z łac. "szczęśliwy", podobnie jak Ada ("szczęśliwa" po teutońsku). Leon to po prostu "lew" smile
Które imię ładniejsze? Które lepiej brzmi? Które budzi bardziej pozytywne skojarzenia? (Dzierżyńskim się nie przejmujemysmile
Którego formy będą pasowały do różnych sytuacji, etapów życiowych? Nie chcemy skrzywdzić synka - żeby nie wstydził się przedstawić kolegom w szkole, dziewczynie na imprezie, żeby pasowało i do artysty i do poważnego człowieka na poważnym stanowsku.
Słodki Leoś, Lulu / młodzieniec, kumpel i starszy pan Leon,
czy mały Feluś, uroczy rozrabiaka Felek, następnie "spoko koleś" i wreszcie budzący zaufanie profesjonalista Feliks????
Pomóżcie proszę!!! Nie chcemy nadawać dwóch imion (taka rodzinna tradycja), jedno trzeba wykluczyć. Rodziny nie pytamy - wystarczy nam mętlik, jaki powstał przed narodzinami Ady. To cud, że odważyliśmy się nadać córce w ogóle jakiekolwiek imię, a teraz wszyscy i tak zadowoleni smile))
Obserwuj wątek
    • luska.s Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 14:02
      Bardziej podoba mi się Leon, chociaż Feliks zły nie jest. Moim zdaniem imienia Leon nie będzie się wstydzić, a z Felkiem różnie może być.
    • gaudencja Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 15:00
      Jestem za Feliksem, to imię wydaje mi się barwniejsze.
      Gwoli ścisłości, "adal", od którego to członu w imionach germańskich złożonych pochodzi Ada (jako zdrobnienie), oznacza "szlachetny ród". A jako pełne imię jest imieniem biblijnym smile
      • mamulka_2014 Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 21:43
        Nasza Ada urodziła się zagranicą i według anglojęzycznych źródeł, z których wtedy korzystaliśmy, jej imię ma wiele różnych znaczeń w wielu różnych językach. Wywodzą je nie tylko od "adal" ("szlachetna"), ale też od starogermańskiej Edy / Etty ("szczęśliwa"). A np. w afrykańskim języku Ibo Ada to "pierwsza córka". I takiej interpretacji się trzymamy smile
        • gaudencja Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 13:47
          mamulka_2014 napisał(a):

> Nasza Ada urodziła się zagranicą i według anglojęzycznych źródeł, z których wte
          > dy korzystaliśmy, jej imię ma wiele różnych znaczeń w wielu różnych językach. W
          > ywodzą je nie tylko od "adal" ("szlachetna"), ale też od starogermańskiej Edy /
          > Etty ("szczęśliwa"). A np. w afrykańskim języku Ibo Ada to "pierwsza córka". I
          > takiej interpretacji się trzymamy smile

Bardzo dużo popularnych serwisów o imionach zawiera bardzo mocno naciągane lub nie do końca prawdziwe informacje. Dlatego trzeba uważać, z czego się korzysta wink
    • angelina7-83 Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 15:18
      Oj, rzeczywiście ciężko wybrać. Mój głos oddaję na FELIKSA smile
    • lily-beth Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 15:42
      Oba mi się bardzo podobają, z Adą lepiej brzmi mi Leon, oba do używania w pełnej formie (Ada i Leon) lub spieszczania (Adusia, Leoś).
      • dalenia Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 17:44
        A Feliksa nie można używać w pełnej formie? wink
        • lily-beth Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 20:24
          Każde imię można, ale nie każde się używa. Tomasz jest na co dzień Tomkiem, Aleksander - Olkiem/Alkiem, a Feliks prawdopodobnie będzie Felkiem, taki typ imienia. Leon raczej pozostanie Leonem. Wnioskuję na podstawie znanego mi Feliksa i Leona.
          (I żeby nie było - lubię Felka, tylko jeśli mam wybrać z dwóch ładnych imion, to szukam jakiegoś argumentu, innego niż "mnie, anonimowej komentatorce się podoba to" wink .)
          • dalenia Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 12:18
            No to się nie zgodzę wink Mam w rodzinie małego Leona, który jest Leosiem (bardzo rzadko nazywają go pełną wersją). Z kolei kolega jest chrzestnym Feliksa i zawsze mówi o nim pełną wersją. Mój Leoś ma 7 lat, a owy Feliks ma 2, więc to też nie kwestia wieku. Dlatego uważam, że zarówno Feliks jak i Leon mogą być w codziennym użyciu.
            • lily-beth Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 13:26
              Yyy, no ale jest Leosiem, a nie Leonkiem, tak? Więc się zgadzamy, bo jak pisałam:
              Ada-Adusia i Leon-Leoś
              Feliks-Felek-Feluś
              Leonek jest, mam wrażenie, mniej używany, bo wydłuża imię, jak Tomaszek zamiast Tomka.
              Felek skraca = jest wygodniejszy, więc podejrzewam, ze statystycznie Feliks będzie częściej Felkiem.
              • dalenia Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 22:39
                No ale to nie rozumiem, o co Ci chodziło, w takim razie wink

Ja nie zgadzam się z tym, że Leon może funkcjonować (według Ciebie) jako spieszczenie i w pełnej wersji, podczas gdy Feliks nie. I napisałam, że znany mi Feliks jest tylko Feliksem, a Leon (który według Ciebie "raczej pozostanie Leonem") to Leoś właśnie.

Rozumiem, że według Ciebie Felek nie pasuje do Adusi? Leoś i Adusia okej, ale Felek i Adusia już be? wink
                • lily-beth Re: Leon czy Feliks? 19.01.16, 16:55
                  Chodziło mi o podobieństwo zdrabniania:
                  Ada i Leon, Adusia i Leoś
                  Feliks i Ada, Feluś i Adusia, Felek i brakuje mi formy od Ady.
                  Ale dobrze, uznajmy ten argument za jest mało ważny.
                  Niemniej i tak jestem za Leonem smile Bo jest krótszy i z krótką Adą ładniej mi się komponuje.
    • dalenia Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 17:40
      Wolę Feliksa. Leon wcale nie jest taki oryginalny, mnie się zaczyna przejadać smile
    • vi0let Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 18:49
      Feliks jest mniej popularny, ale Leon bardziej mi się podoba. Wydaje mi się też, że Leon bardziej pasuje do Ady, więc głosuję na niego. smile
    • dasza_dm Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 18:56
      Moim zdaniem do Ady nie pasuje ani jeden ai drugi, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to wybrałabym Feliksa smile
    • dolcevita007 Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 19:07
      Oddaje glos na Leona. Feliks mi sie nie podoba.
    • nataszaasza Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 19:45
      Oba bardzo lubię, jednak jeśli mam wybrać tylko jedno, oddaję głos na Feliksa smile
    • mamulka_2014 Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 21:58
      Hmmm... Niby punkt więcej dla Feliksa. Jeszcze nie rozwiało to moich wątpliwości, ale dziękuję wszystkim za wypowiedzi!
      • domi_33 Re: Leon czy Feliks? 17.01.16, 22:26
        Feliks należy do moich ulubionych imion także kolejny głos na niego.
      • dalenia Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 12:19
        Poczekaj z dwoma imionami do porodu. Może gdy spojrzysz na chłopca będziesz wiedziała, jak mu na imię smile
    • abiela Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 00:36
      Feliks, bo Leon mi się już trochę opatrzył. Bardzo podoba mi się znaczenie Feliksa.
    • czarna.perla Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 10:17
      Leon, choć do Ady nie pasuje mi ani jeden ani drugi. Oba imiona są w pełnej formie a Ada to dla mnie zdrobnienie, jakby ktoś odciął jej drugą część. To tak jakby Leonowi zabrać "o" i zostałoby Leo.
    • meggan79 Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 10:35
      Oba ładne, ale jeżeli zależy Wam na rzadszym imieniu, to Feliks gdyż Leon jest już dosyć popularny.Trochę wolę Leona jako mama Leonarda, a Leonarda również polecam, to trochę rzadziej spotykany Leośsmile
    • bo_gna Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 11:00
      Mi bardziej podoba się Leon. Absolutnie nie skrzywdzisz żadnym z tych dwóch imion smile
    • florianne Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 11:10
      O wiele bardziej podoba mi się Feliks - zarówno brzmienie, jak i znaczenie. Leon nie jest już oryginalny.
    • paula.anna Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 15:50
      Feliks, zdecydowanie!
      Piękne, "szczęśliwe" wink znaczenie; poręczny na co dzień bez zdrabniania, ale jeśli ktoś chce, jest masa wersji poza nielubianym tu (nie wiem dlaczego) Felkiem.
      My wołamy Felut, Felutek, Felutenek, Felek-kartofek (tak!), Feluś, Feliś- moje córki są baaardzo kreatywne w tej materii.
      A często po prostu Feliks. Nie ma potrzeby skracać.

Leon tez ok, ale mnie się zaczyna powoli przejadać, dla mnie już zbyt popularny.
      • staserka Re: Leon czy Feliks? 18.01.16, 17:46
        Chyba Leon, chociaz robi sie coraz bardziej popularny.
        Feliks jest w sumie OK ale nie cierpie zdrobnienie Felek.
    • mel_bi Re: Leon czy Feliks? 27.02.16, 15:14
      Feliks

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.