konsternacja83 21.06.16, 17:37 Witam Dalej walczymy z imieniem...starsza córka Iga ,nazwisko na Sz -ski (długie ) jakie imię wybrać...mąż wybredny,nic mu się nie podoba ,żaden Nikodem,Olaf,Bruno itd ,ja z kolei odrzucam długie imiona typu Krzysztof . Poradzcie,prosze ...Póki co mąż akceptuję Maksym a ja przejmuje się ,że nikomu to imię się nie podoba i boję się,ze dziecko będzie kiedyś niezadowolone,ze nadano mu tak oryginalne imię,mi jednak się podoba.Fajny jest też Miłosz ale nazwisko na Sz... jakoś chyba tak dziwnie. Ech... ,z imieniem córki takich problemów nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 18:54 Zostań przy Maksymie! Przecież to wcale nie jest "dziwaczne" i oryginalne imię. Zupełnie normalne. A czy dziecko będzie zadowolone to nigdy nie przewidzisz. Więc chyba warto mu dać po prostu imię, które podoba się rodzicom, prawda? Miłosz mnie się nie podoba, no i do nazwiska na "Sz" też chyba nieszczególnie pasuje. Zostańcie przy Maksymie, taka moja rada Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 19:02 Nie jestem osłuchana z Maksymem dlatego trudno mi coś powiedzieć, chyba jednak wybrałabym Miłosza, albo poszukała czegoś innego... Może Aleksy ? Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 19:03 Myślę, że Maksym to świetny wybór. To klasyczne i rozpoznawalne imię. Pasuje do Igi. Inna propozycja: Maksymilian. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesmm Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 19:50 A ja proponuje Marcel lub Jan ewentualnie Bruno lub Borys Na Maksyma większość pewnie będzie mówic Maks, jeśli Ci się podoba i mężowi też to zostańcie przy tym wyborze Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 21:21 Dlaczego niby Maksym jest takie oryginalne? Maksymilianów na pęczki, Maksów też sporo, a Maksym jest akurat pomiędzy, więc nikogo nie powinien zdziwić. Mnie się bardzo podoba, trzymam kciuki za Maksyma. Może jeszcze Aleksy (ale tu może być ten sam problem, ze to nie Aleksander), Ksawery, Kosma, Kajetan, Tobiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
konsternacja83 Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 21:24 Bruno dla mnie super Borys też dla męża te dwa też nie ,on lubi takie imiona typu Piotruś ,Krzys,Kubus....nuuuda wiecie co w tym jest najgorsze ? To,ze ludzie twierdzą,ze Maks to jak dla psa ( osobiście nie znam żadnego psa o tym imieniu ) a dla mnie Maksym brzmi dostojnie ,z klasą ,Maksio ,Maks dla mnie fajne ,Maksymek .Dorosły Pan Maksym też fajnie . Maksymilian plus nazwisko nie zmieści się w żadnej rubryce. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 21:33 O nie nie, takich argumentów nie słuchaj. Maks (Maksymilian tak skracany) jest bardzo popularny i dla rówieśników Twoich dzieci to będzie normalne chłopięce imię, a nie jakieś psie. Poza tym, ja mam w bloku dwa psy - jeden nazywa się Kuba, a drugi Leon... I co, czy wszyscy chłopcy o tych imionach noszą psie imiona? Czy może raczej to psy dostały ludzkie imiona? Maksym to piękne imię, a Maks wygodny skrót, Maksio jest urocze dla maluszka i ne daj sobie wmówić jakiś głupot. Jak ktoś wyjedzie z głupim tekstem, mów że wahasz się między Maksiem a Reksiem Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 21:57 Zgadzam się z Lily. Maksów jest tyle, że chyba większości z psem się nie kojarzy A nawet jeśli, to co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 21:26 Jestem za Maksymem Miłosz jest dla mnie niemęski, w zamian proponuję Mirona. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 21:55 Maksym jest moim skromnym zdaniem świetny. Nie przejmuj się opiniami ludzi - że to niby imię dla psa. Ja znałam kobietę, która nazwała swego pupila Ania. I co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 21:58 Ja już kiedyś wspomniałam, że kiedyś czytałam o psie, co mu było Magda Też dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 23:11 Pewnie byłabym za Miłoszem gdyby nie nazwisko na Sz. Zostańcie przy Maksymie, jest naprawdę świetny! Odpowiedz Link Zgłoś
konsternacja83 Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 21.06.16, 23:57 Dziękuję Wam,mile Panie takie argumenty do mnie trafiają ,myślę,ze zostaniemy przy Maksiu /Reksiu a inni niech spojrzą na swoje imiona albo swoich dzieci i zastanowić się czy oby ich imię nie kojarzy się z kimś/czyms Ostatnio mi jedna z sąsiadek powiedziała"Maksym ,dziwne ,mi urodziła się wnuczka i dano jej przepiękne imię dzesika wiwien " no...także ten,tego.... Odpowiedz Link Zgłoś
konsternacja83 Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 00:03 A jeszcze mam pytanie,imie Maksym z jakiej grupy jest imion według Was? O co mi chodzi...Np Adam,Piotr,Michal to dla mnie grupa imion w podobnym stylu czy np Tymon,Leon,Marcel , inną grupa są dla mnie imiona np brajan,alan,dastin itd ( brr swoją droga ).a Maksym do jakiej grupy może się zaliczać ? Kurcze,zakrecilam ...mam nadzieję,ze wiecie o co mi chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 11:36 Inaczej bym to pogrupowała Adam, Piotr, Michał Tymon, Leon, Maksym Brajan, Dastin, Alan, Marcel Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 13:03 Ja podobnie jak Florianne - z pewnością nie zaliczyłabym Maksyma do grupy Alanów i Dastinów (choć Marcela już tak ). Maksyma odbieram podobnie jak Tymona, Brunona czy Kajetana. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 08:04 Wolę Maksyma niż Miłosza, szczególnie do nazwiska zaczynającego się na Sz. Ale Maksa nie trawię, nawet pisanego przez -ks . A pewnie dostojny Maksym na co dzień będzie zwykłym Maksem. Jeśli tobie ta wizja nie przeszkadza, olej głupie komentarze i nadawaj! A gdyby jednak potrzebne były inne krótkie propozycje, to mi "gra" Iga i Bruno(n), Leon, Tymon, Ludwik, Florian. Odpowiedz Link Zgłoś
helishouse Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 08:30 Też myślę, że Maksym to piękny wybór - dostojny, można "spopularnić" do Maksa. Co do psów: u nas na osiedlu są takie: Maja, Zuzia, Gaja, Eliza, Tosia, Lila, Kuba, Jacek, Alek, Marian. A słuchajcie - mam takie pytanie/obserwację - były już wątki czy imię kształtuje charakter itp. Nasza rehabilitantka miała 3 podopiecznych Maksów - mówiła, że są tacy na maksa - wszytko nagle i intensywnie robią: bawią się, biegają, płaczą, wyrywają. Podobnie mówiła o innych powtarzających się imionach i się wtedy nawet zgadzałyśmy, bo też takie dzieci znałam. Czy to możliwe, że większość Maksów jest podobna? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 10:41 Nie, to znaczy tylko, że niektórzy lubią sobie wsystko sprowadzać do wspólnego wzoru, bo wtedy życie jest (pozornie) prostsze. Wystarczy dwa razy natknąć się na kłótliwych Kacprów, żeby u trzeciego z kolei zacząć celowo (podświadomie) wypatrywać tej cechy. I jak się raz sprzeciwi, to już będzie wiadomo, ze - aha! kłótliwy jak Kacper. Najbardziej to się sprawdza przy popularnych imionach, bo jak się zna dziesięć Majek, to duża szansa, że kilka z nich zaprezentuje jakąś podobną cechę. Trzy się łatwo obrażają - bach! Majki są obrażalskie. Zależność charakteru od imienia jest tak nielogiczna, że aż boli. Charakter kształtują geny i wychowanie, a nie to, czy rodzice woleli Kubę, Bolka czy Marcelka. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 11:19 > A słuchajcie - mam takie pytanie/obserwację - były już wątki czy imię kształtuje charakter itp. Były, wiele razy. > Czy to możliwe, że większość Maksów jest podobna?smile Zdecydowanie nie. Choć wierzę, że wiele osób wierzy w takie uogólnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 13:04 Mi również podoba się bardziej Miłosz, niż Maksym. Podoba mi się zdrobnienie Maks, ale wolę pełną formę Maksymilian niż Maksym, aczkolwiek z długim nazwiskiem może być to problematyczne. Dorzucam: Borysa, Kacpra, Igora, Kornela, Jeremiego, Jonasza, Oskara. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 22.06.16, 22:16 Maksym jest świetny według mnie pasuje do Igi. Znałam bardzo fajnego pana o tym imieniu więc bardzo dobrze mi się kojarzy i wszyscy zawsze mówili Maksym - jego znajomi wcale tego imienia nie zdrabniali do Maksia czy Maksa. Choć nie ukrywam też miałam Maxa pieska (ale psa dostałam z imieniem) Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 23.06.16, 09:42 Też mi się wydaje, że Maksym jest dość łatwy w użyciu w pełnej formie, w końcu to tylko dwie sylaby, a nie cztery, jak u Maksymiliana. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Maksym,Milosz ? Inne krotkie 27.06.16, 11:32 Może Adam ? Jest na tyle tradycyjne, ze mezowi bedzie się pewnie podobac, a nie jest tak "oczywisyte" tak Piotryś czy Kubuś. Zdrobnienie Adaś jest urocze moim zdaniem. Pasuje do Igi i do długiego nazwiska. Minus tylko taki, że dośc popularne ostatnimi laty. A Julian ? Tradycyjne, a jednocześnie nowoczesne - przeżywa swego rodzaju renesans mam wrażenie, nie bedąc jednoczsnie imieniem zbyt popularnym. fajne zdrobnienia, któtkie, pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś