anngelaaaa 17.08.16, 19:45 Hej Jak w temacie chciałabym się dowiedzieć co myślicie o tym imionach. Jestem już w 7 miesiącu ciąży czekamy na córeczkę albo synka .. będzie to niespodzianka i mamy straszny problem z imieniem na nic nie możemy się zdecydować na 100%. Na początku miała być Zosia i Tymek, ale jak widzę te imiona są bardzo popularne teraz. Znajomi dziwnie reaguje na nasz wybór ale podobają nam się znaczenia tych imion Zoja - życie, Felix- szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice4k Re: Zoja i Felix 17.08.16, 21:05 Zoja nie bardzo, kojarzy mi się z jakąś Roją... Zołzą itp. A Felix nawet ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Zoja i Felix 17.08.16, 21:35 Feliks z końcówką "ks" OK, ale nie z "x" na końcu. Zoja może być, ale osobiście wolę Zosię. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Zoja i Felix 17.08.16, 22:22 Bardzo lubię Zoję i Feliksa, ale nie pisanego przez x. Oba mogłabym sama nadać, ładne znaczenie, nie za duża popularność. Znajomi z reguły dziwnie reagują a wszystkie typy rodziców Ale to nie dziecko znajomych, tylko Wasze przecież Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Zoja i Felix 17.08.16, 22:50 anngelaaaa napisała: > Hej > Jak w temacie chciałabym się dowiedzieć co myślicie o tym imionach. Jestem już > w 7 miesiącu ciąży czekamy na córeczkę albo synka .. będzie to niespodzianka i > mamy straszny problem z imieniem na nic nie możemy się zdecydować na 100%. Na p > oczątku miała być Zosia i Tymek, ale jak widzę te imiona są bardzo popularne te > raz. > Znajomi dziwnie reaguje na nasz wybór ale podobają nam się znaczenia tych imion > Zoja - życie, Felix- szczęście. > Od Zoi wolę jednak Zofię, mimo popularności. Tymon nie jest aż tak popularny, Feliks jednak podoba mi się dużo bardziej, ale tylko pisany tak. Odpowiedz Link Zgłoś
anngelaaaa Re: Zoja i Felix 17.08.16, 23:57 Felix napisałam przez x tylko dlatego że mieszkam w Irlandii już 7 lat i nie mam jeszcze w planach wracać a w rzeczywistości też mi się bardziej podoba przez ks Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Zoja i Felix 17.08.16, 23:58 Bardzo podoba mi sie Zofia, a Zoja troszke mniej. Felixa nie lubie w zadnej pisowni, ale jesli Tobie sie podoba to znaczenie ma dobre, popularny nie jest. Brzmieniwo chyba wole Tymona. Ogolnie oba sa w porzadku, fajnie ze masz juz skonkretyzowane do obu plci. Znajomymi sie nie przejmujcie przyzwyczaja sie to Wam maja sie imiona podobac. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Zoja i Felix 18.08.16, 00:04 Jesli chodzi o Zoje to jest jeszcze wersja Zoe. Nie wiem czy w Irlandii jest ono popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zoja i Felix 18.08.16, 08:52 Za Zoją nie przepadam, ale chyba wolę już ją niż kolejną Zofię . Feliksa uwielbiam, ale przez "x" wygląda dla mnie dziwnie. Nawet jeśli mieszkasz za granicą, pisownia przez "ks" nie powinna nikogo dziwić. Tymon mi się już przejada, ale jeśli wam się podoba- o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Zoja i Felix 18.08.16, 10:59 Mi się Zoja nie podoba, Zofia natomiast TAK. Felix ładnie ale pisane z "X" no chyba że nazwisko zagramaniczne Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Zoja i Felix 18.08.16, 16:05 FeliKS - jak najbardziej, bardzo ładne imię, dla chłopaka z charakterem Zoja - mi akurat średnio się podoba, już lepsza Zofia Odpowiedz Link Zgłoś
anngelaaaa Re: Zoja i Felix 18.08.16, 18:00 No tak tylko, że tych Zofii troszkę dużo teraz Feliksa jeszcze ani jednego nie spotkałam tak samo i Zoji porostu chce być obiektywna i mam nadzieję, że jeżeli bedzie to córeczka czy synek nie będą nam mieli za złe wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zoja i Felix 18.08.16, 21:12 Jeśli nie wiesz, jak poprawnie odmienić Zoję, to może się zastanów? Oba imiona lubię i chętnie bym nadała. Ale Feliks tylko przez "ks", nawet jeśli ileś tam lat mieszkasz za granicą. IMO zagraniczne wersje nadawane przez Polaków są pretensjonalne - niezależnie od kraju zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Zoja i Felix 18.08.16, 22:39 anngelaaaa napisała: > No tak tylko, że tych Zofii troszkę dużo teraz Feliksa jeszcze ani jednego n > ie spotkałam tak samo i Zoji porostu chce być obiektywna i mam nadzieję, że jeż > eli bedzie to córeczka czy synek nie będą nam mieli za złe wyboru Zoi - tak się odmienia. Skoro Feliksa dopasowujesz do realiów języka angielskiego, to czemu nie Zoję? Jak Irlandczyk przeczyta imię Zoja? Myślę, że nie będzie to dla niego jednoznaczne. Felix jest w Niemczech obłędnie popularny, nie wiem jak w krajach anglojęzycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Zoja i Felix 18.08.16, 19:32 Bardzo ładne imiona. Zoja szczególnie. Ludzie zawsze "dziwnie" reagują na mało znane imię ale to wasz wybór. I to wasze dziecko. Trzymam kciuki za małą Zoję Odpowiedz Link Zgłoś
mrts Re: Zoja i Felix 18.08.16, 20:19 A mnie się Zoja bardzo podoba (zdecydowanie bardziej niż popularna Zofia)! Feliks też bardzo ładnie Znajomymi się nie przejmuj. Fakt, ze milej, gdy wszyscy reagują na imię z zachwytem, ale to rzadko sie zdarza. Ani Zoja, ani Feliks dziecka nie "skrzywdzi" Odpowiedz Link Zgłoś
anngelaaaa Re: Zoja i Felix 18.08.16, 20:56 Dzięki dziewczyny nabrałam więcej pewności co do wyboru dzięki Wam ... mój partner oczywiście w 100 % zadowolony, ale ja jak zwykle szukałam dziury w całym... jak zwykle niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Zoja i Felix 21.08.16, 10:35 Feliks to jedno z moich ulubionych imion (nie jest zbyt popularne). Bardzo lubię również Zofię i Tymona. Odpowiedz Link Zgłoś
maallaa_net Re: Zoja i Felix 22.08.16, 17:51 Zoja - piękne imię, a syn mój na imię ma Tymon, więc polecam, od kilku lat nadal mi się bardzo podoba i w naszym otoczeniu akurat nie jest popularne. Zosia - piękne imię, ale już mi się przejadło, a Feliks nie jest w moim typie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zoja i Felix 07.09.16, 22:06 Zdecydowanie wybrałabym Feliksa - przez "ks", niezależnie od miejsca zamieszkania - i Zoe. Zoja to wschodniosłowiański odpowiednik mało popularnej w Polsce Zoe, ale akurat Zoe jest w GB dość popularna, o ile pamiętam, i niekłopotliwa jeśli chodzi o wymowę. Odpowiedz Link Zgłoś
anngelaaaa Re: Zoja i Felix 22.10.16, 07:44 wczoraj urodziłam dziewczynkę malutka Zoję Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zoja i Felix 22.10.16, 18:36 Serdecznie gratuluję! I podoba mi się Wasz wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
anngelaaaa Re: Zoja i Felix 23.10.16, 15:43 dziękuję Wam ) imię jak najbardziej pasuje do Naszej Księżniczki) Odpowiedz Link Zgłoś
doloresumbridge Re: Zoja i Felix 22.10.16, 08:21 dla mnie zbyt udziwnione. Taka nowocześniejsza wersja Zosi i Franka Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zoja i Felix 22.10.16, 11:06 doloresumbridge napisał(a): > dla mnie zbyt udziwnione. Taka nowocześniejsza wersja Zosi i Franka Rozbawiłaś mnie A wszelkie damskie na "j" to pewnie dla ciebie udziwnione Julki?? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Zoja i Felix 22.10.16, 18:49 Jak sie człowiek zastanowi, to w sumie Zosia i Franek, to taka Zuzia i Filip, tylko vintage Odpowiedz Link Zgłoś
doloresumbridge Re: Zoja i Felix 22.10.16, 19:34 tak, bo w rzeczywistości podobają mi się tylko dwa imiona, Julia i Jakub Odpowiedz Link Zgłoś
andracyt Re: Zoja i Felix 22.10.16, 13:43 Skoro mieszkasz w Irlandii to mimo dużej ilość naszych krajan na Wyspach popularność Zofii nie powinna być problemem. Zofia bardzo mi się podoba, imię eleganckie i ponadczasowe, ale Zoja też ma coś w sobie. Jest młodzieżowa i urocza. Felix czy też Feliks o wiele bardziej podoba mi się niż Tymon/Tymoteusz. Fajne imię, ładne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
anngelaaaa Re: Zoja i Felix 23.10.16, 15:41 Wybraliśmy imię Zojka i już od dwóch dni cieszymy się naszym Skarbkiem Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Zoja i Felix 23.10.16, 16:41 anngelaaaa napisała: > Wybraliśmy imię Zojka i już od dwóch dni cieszymy się naszym Skarbkiem Ogromne gratulację z okazji narodzin córeczki To cudownie. I gratuluję oryginalnego i niebanalnego imienia. Jest cudowne. Buziaki dla małej Zoi. Odpowiedz Link Zgłoś