Dodaj do ulubionych

Michał Marcin :)

29.08.16, 19:10
Moje typy, co sadzicie? na razie jestem " in love", maja tez dla mnie wartosc sentymentalna. moja 3 letnia corka chyba tez bo jak proponuje jejinne imie dla barat niz Michalek to sie zlosci i mowi ze ma byc Michalek...wink 3 lata temu nazwalabym synka Jan, ale teraz jest to tak popularne ze zmienilam zdanie. podoba mi sie adam, szymon, tymek, ale michaljest nuber one, tak czujesmile
Obserwuj wątek
    • doloresumbridge Re: Michał Marcin :) 29.08.16, 19:27
      Michał klasyczne, popularne, męskie, na plus. Marcin to totalnie nie moja bajka.
    • dolce_bacio Re: Michał Marcin :) 29.08.16, 20:05
      Marcin to moj maz, stad to imie, generalnie mi sie zestaw podobawink
    • dolcevita007 Re: Michał Marcin :) 29.08.16, 20:24
      Michal piekne imie, klasyczne i mysle ze rowniez uniwersalne. Marcin w moim pokoleniu do bolu, ale rozumiem , ze po tacie.
    • dalenia Re: Michał Marcin :) 29.08.16, 21:06
      A ja wolałabym Jana niż Michała. Ten drugi jest szalenie popularny od kilkunastu lat, Janek powrócił do czołówki całkiem niedawno, więc wydaje mi się być jednak świeższy. Generalnie bardzo lubię Michała, tylko ta popularność ... Sam zestaw nie podoba mi się wcale - zero melodyjności, trochę jak wystrzelany z karabinu. Ale skoro po tacie, to rozumiem pobudki i akceptuję wink
      • lily-beth Re: Michał Marcin :) 30.08.16, 10:06
        Mnie też Janek wydaje mi się świeższy i przez to atrakcyjniejszy.
        Michał jest popularny o wiele dłużej niż kilkanaście lat. Jestem z rocznika 81 - od podstawówki po studia miałam tłumy kolegów Michałów. TŁUMY. Syn z pewnością spotka wielu imienników zarówno wśród kolegów, jak i nauczycieli. Mimo tego imię bardzo lubię (mam liczne pozytywne skojarzenia w końcu...) i mogłabym nadać.
        Marcina nie znoszę, IMO z Michałem brzmi marni, ale jeśli po ojcu to rozumiem chęć nadania, mój syn też ma drugie po tacie.
        • dalenia Re: Michał Marcin :) 30.08.16, 15:09
          Masz rację, że to więcej niż kilkanaście lat. Ja tak myślałam o moich rówieśnikach i chyba chciałam się trochę odmłodzić, i tak palnęłam big_grin
    • iziula1 Re: Michał Marcin :) 29.08.16, 21:19
      Ponieważ w szkole średniego syna mam zatrzęsienie Michałów, na podwórku też, przyjaciele najstarszego syna to też Michały, w piaskownicy Michały, w przedszkolu córki Michały mam taki przesyt tego imienia, że dosłownie zgrzytam zębami wink
      Z tych dwóch imion wolałabym juz Marcina.

Z twoich innych typów może zamiast Szymona rozważałabym Szczepana - włoski Salvadore smile.
      Szczepan Marcin ładnie brzmi.
      Tymon, Adam mego popularne. Same imiona ładne ale ....

• abiela Re: Michał Marcin :) 29.08.16, 21:42
      Michał jest tak koszmarnie ppularny, że nie dostrzegam w tym imieniu żadnego uroku - znam Michałów w wieku dziadków, dorosłych kilkunastu, a małych to już nie zliczę i w statystykach nadal pełno. Jan wydaje mi się być świeższy, bo przynajmniej miał lukę w popularności.

Z pozostałych wybrałabym Tymona - najmniej popularny i najciekawszy. Szymon i Adam dla mnie jak Michał.

Michał Marcin moim zdaniem nie brzmi zbyt melodyjnie.
    • paula.anna Re: Michał Marcin :) 30.08.16, 09:10
      Michał niewiele mniej popularny aktualnie od Jana...
      Ogólnie- nie moja bajka.
      Te imiona są dla mnie takie mało wyraziste, "zużyte"- bo popularne w moim pokoleniu.
      Jednak wolę Michała niż Jana, nie lubię wersji Jaś, Jasiek.
      Ale to tobie ma się imię podobać, więc nadawaj smile.

PS- nie dawałam starszym dzieciom głosu w sprawie imion rodzeństwa, ich szansa jeszcze nadejdzie, wasza właśnie mija.
      • doloresumbridge Re: Michał Marcin :) 30.08.16, 10:01
        bardzo trafna uwaga. smile Też uważam, że preferencje rodzeństwa nie powinny być brane pod uwagę na poważnie. Może to być jakiś pomysł, ale na pewno nie przeważający głos.
      • vi_san Re: Michał Marcin :) 31.08.16, 08:42
        Dokładnie! Starszy syn mojej siostry upierał się, że nowonarodzona jego siostra MUSI być Martyna. Bo mu się akurat Martyna z klasy podobała. Siostra zdecydowanie odrzuciła opcję, młody był ciężko obrażony ale nim do chrzcin doszło - Martyna okazała się być wredna i "zakochał się" w Zosi więc siostrzyczko MUSI być Zosia... Malutka jest Karolina Ewa - fanaberie brata nie miały żadnego wpływu na wybór imienia.
        • paula.anna Re: Michał Marcin :) 31.08.16, 08:48
          Mój 5 lat młodszy brat dostał, na szczęście na drugie, imię Jarosław. Podobno kiedy się urodził, byłam "zakochana" w jakimś Jarku z przedszkola. I upierałam się, że mój brat musi być Jarkiem.
          Brat jest mi bardzo "wdzięczny" za to imię big_grin. Ja dziś nie mogę uwierzyć, że mogło mi się podobać.

Wg mnie imię wybierają i nadają rodzice i już. Ale co kto lubi.
    • bo_gna Re: Michał Marcin :) 30.08.16, 09:52
      Jeśli tak czujesz i zgadzacie się z mężem to się nie wahaj smile ładne imię, u mnie odpada bo w bliskiej rodzinie już jest dwóch. Marcin średnio lubię, ale jeśli po tatusiu to czemu nie smile a następne w kolejności wg mnie to Tymon i Adam, za Szymonem nie przepadam
      • meggan79 Re: Michał Marcin :) 30.08.16, 19:19
        Zestaw ok, taki poprawny, a Michał ponadczasowy i małych znam niewielu. No i lubię skróty Miś, Misio i nawet nazywam tak czasem synka o zupełnie innym imieniu😊
      • dolce_bacio Re: Michał Marcin :) 31.08.16, 21:39
        To JA powiedziałam córce MOJ typ imion czyli Michał i ona to podchwycila.przeciez sama 3latka by nie wymyśliła takich imion,ludzie spokojnie.pewnie słyszała ja mój mąż reaguje na pozostale- tamte mu się nie podobaja-wiec niby tylko Michał i Michał, jak Tatuś.spokojnie, 3 latka mi nie wybiera imienia dla dziecka
        • dalenia Re: Michał Marcin :) 31.08.16, 22:33
          Abstrahując od tego, kto wybrał Michała to rozumiem, że ze swoją 3-latką nie wychodzicie do ludzi, na place zabaw, na ulicę? Bo faktycznie - z pewnością nie miała żadnej okazji do podchwycenia gdzieś tego Michała, to takie oryginalne imię wink
          • lily-beth Re: Michał Marcin :) 31.08.16, 22:46
            Trzy lata to jednak nie ten wiek, żeby podchwycić na ulicy imię i się przy nim upierać. No, chyba że imię sympatii przedszkolnej, to co innego wink Tak mi się wydaje, jako matce trzylatki smile
            • dalenia Re: Michał Marcin :) 01.09.16, 19:14
              A ja mimo wszystko uważam, że 3-latek jest w stanie podchwycić imię czy to z piaskownicy, czy to z telewizji. Ja jako mała dziewczynka, właśnie 3-4-latka, byłam zachwycona imieniem Olek. Wszystkie miśki to Olki, lalka-chłopiec chwilowo też, mój przyszły mąż to Olek itd.. Nie miałam żadnego Olka w rodzinie, a potem okazało się, że wymyśliłam go sobie od prezydenta Kwaśniewskiego - gdzieś podłapałam w tv albo w rozmowach rodziców.
    • dasza_dm Re: Michał Marcin :) 01.09.16, 14:47
      Michałów od groma i to w każdym wieku, ale wg mnie lepszy 50-ty Michał niż 101-wszy Jakub.
    • gaudencja Re: Michał Marcin :) 09.09.16, 22:48
      Imiona klasyczne, ale trudno mi się nimi zachwycić ze względu na ogromną popularność obydwóch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.