Dodaj do ulubionych

Pomocy - imię dla córki :-)

25.11.16, 21:14
Myślałam, że sama sobie poradzę, ale nic z tego. Termin porodu za tydzień, a moje dziecię wciąż bezimienne.
Roboczo nazwaliśmy córkę Helena, ale tyle Helen wokół się rodzi, że zaczyna mi się już nudzić.
Mamy syna Adama Aleksandra i córkę Klarę Alinę.

Bierzemy pod uwagę Łucję, ale ogólnie mam niechęć do imienia zaczynającego się na polską spółgłoskę "Ł" bo w korespondencji mailowej będzie Lucią (Bardzo podoba mi się Lusia, ale na Lucynę mąż absolutnie się nie zgadza, więc Łucja wydaje się być jakimś kompromisem). Nasze pozostałe typy to: Halina, Adela (trochę za twarda), Felicja, Lidia, Mira. A może Krysia? Janina?

Mam mętlik w głowie, nic mi się do końca nie podoba. W otoczeniu mamy już Tosie, Hanie, Basie, Laury - tych imion też zatem nie biorę pod uwagę.

Może coś podpowiecie, albo pomożecie wybrać?
Obserwuj wątek
    • bo_gna Re: Pomocy - imię dla córki :-) 25.11.16, 21:28
      Moje propozycje: Otylia, Emilia, Urszula, Wanda. Z waszych typów najbardziej mi się podobają Adela (twarda? zawsze odbierałam ją jako miękkie imię...) i Lidia. Pamiętaj masz trochę czasu, za szybko nie leć do urzędu tylko się spróbuj oswoić z imieniem.
    • lidianek Re: Pomocy - imię dla córki :-) 25.11.16, 22:12
      Jest też wersja Lucja, może rozważycie?
    • dolcevita007 Re: Pomocy - imię dla córki :-) 25.11.16, 22:15
      Z waszych opcji : Helena bardzo mi sie podoba fakt popularna sie robi, ale Adam tez jest.
      Lucja fajne, ale problem z pisaniem zgadzam sie.
      Halina nie podoba mi sie , zle skojarzenia.
      Adela swietny wybor, nie jest popularne, brzmienie dobre pasuje do imion rodzenstwa.
      Felicja, Krystyna, Janina mi osobiscie nie podobaja sie .
      Mira twarde takie z pazurem.
      Lidia bardzo sympatyczne, znam jedna fajna Lideczke.
      Wybralabym Adele, na drugim miejscu Helena,
      a na trzecim Lidia.
      Moje propozycje:
      Aniela- troche klimat ze "Slubow panienskich" w duecie z Klara,
      Aurelia
      Idalia
      Nadzieja
      Rozalia
      Roza
      Kornelia
      Blanka
      Sabina
      Salomea
      Flora, Florentyna
      Walentyna
      Waleria

• domi_33 Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 00:02
      Uwielbiam Adelę i Felicję więc mój głos ma nie.
    • karola1705 Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 02:23
      Z podanych przez Ciebie imion najbardziej podoba mi się Helenka, która powoli robi się popularna(ale póki co nie jest na szczycie listy popularności) Łucja, Halina i Krystyna nie podobają mi się. Janina-fajne imię, ma dużo zdrobnień, może warto się jeszcze nad nią zastanowić? wink Adelkę też odbieram pozytywnie. Felicja i Lidia -sama bym ich nie nadała,ale doceniam u kogoś. Mira- ładne, rzadkie imię. Córka znajomej ma tak na imię, niestety nie wiem jak na co dzień funkcjonuje jej imię, czy zwracają się do niej inaczej niż Mira czy nie. Do Klary bardzo pasuje mi Róża lub Urszula.
    • paula.anna Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 09:14
      Peeska, witaj.
      I gratulacje!

Masz już Klarę, jedno z moich ulubionych imion.
      Rozważasz 2 kolejne ulubione- Felicję i Łucję.
      Jeśli Łucja odpada ze względów językowych (mnie akurat Lucja nie przekonuje jakoś), wybrałabym Felicję smile.
      Mój Feliks byłby pewnie Felicją, gdybyśmy mieli III córkę.

Te 2 są wg mnie najlepsze spośród waszych propozycji.

Helena faktycznie teraz oklepana. No i miałabyś zdaje się Cichopkowy zestaw wink
      Lidia- doceniłabym u kogoś. Choć to imię mojej teściowej.
      Mira brzmi mi zdobnieniowo.
      Adela też jakaś taka niedokończona
      Janina ok, choć jakoś bez zachwytu. Nie lubię wersji "Jasia" (męskiego Jaś też), a moja babcia Janina była właśnie nazywana Jasią. Janka za to bardzo mi się podoba.

A Aurelia?
      Stefania?
      Marianna?
      Rozalia?
      Aniela?
      Estera?
      Wanda?
      • ewela345 Re: Pomocy - imię dla córki :-) 29.11.16, 19:06
        Napisałaś dosłownie wszystko co chciałam napisać wink
        Łącznie z tym, ze:
        "Mój Feliks byłby pewnie Felicją, gdybyśmy mieli III córkę."
        Mój Feliks pewnie też, gdybyśmy mieli drugą wink

"Helena faktycznie teraz oklepana. No i miałabyś zdaje się Cichopkowy zestaw wink
        Lidia- doceniłabym u kogoś. Choć to imię mojej teściowej.
        Mira brzmi mi zdobnieniowo.
        Adela też jakaś taka niedokończona
        Janina ok, choć jakoś bez zachwytu. Nie lubię wersji "Jasia" (męskiego Jaś też), a moja babcia Janina była właśnie nazywana Jasią. Janka za to bardzo mi się podoba."

No tu już w punkt. Łącznie z tym, ze też mam teściową Lidię. I co do Janiny, to bardzo podoba mi się Janka, za to bardzo nie podoba Jasia.

Pozdrawiam
        • paula.anna ewela354 29.11.16, 19:30
          A lubisz swoją teściową?
          Ciekawa jestem, czy będzie ciąg dalszy podobieństw
    • dalenia Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 09:27
      Fajne imiona rozważasz smile Helenek faktycznie trochę się rodzi. Łucja też coraz popularniejsza (Helena w zeszłym roku była na 34. miejscu, a Łucja na 40. - więc to niewielka różnica). Z pozostałych typów podobają mi się chyba wszystkie opcje. Ale najbardziej Adela i Felicja i na nie Cię namawiam!
    • ilia.1 Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 09:33
      Uważam, że Adam Aleksander oraz Klara Alina to bardzo ładne, klasyczne imiona.
      Wszystkie rozważane imiona (Helena, Łucja, Halina, Adela, Felicja, Lidia, Mira, Krystyna, Janina) podobają mi się.

Inne propozycje imion:
      Alina, Aurelia, Bianka, Blanka, Diana, Dorota, Eliza, Emilia, Estera, Ida, Idalia, Kornelia, Letycja, Ludwika, Malwina, Marcelina, Matylda, Melania, Michalina, Natalia, Olimpia, Rozalia, Róża, Stefania, Stella, Weronika.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 10:00
      Krystyna, Janina - o, tak! Mira - dla mnie zdrobnieniowe, więc ja bym nie nadała, to samo się tyczy Adeli. Felicja i Lidia - ładne, ale bez szału. Halina - nie, ze względu na drugie imię waszej Klary.

Propozycje: Celina/Cecylia, Ewa, Róża/Rozalia, Daria, Jadwiga, Irena, Agata, Malwina, Aniela, Liwia, Melania
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 19:21
        Aha, do imion rodzeństwa najbardziej pasuje mi Lidia.
    • lidianek Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 10:02
      Co do Lusi, u nas woła się tak też na Ludmiły, Ludwiki i Aleksandry.
    • luska.s Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 15:18
      Łucja to super wybór, koresponecja mailowa to dla mnie żaden argument, każdy i tak przeczyta Łucja mimio, że będzie pisało Lucja. Z podanych propozycji bardzo podoba mi się jeszcze Felicja. Krysia i Janina nie podobają mi się, to samo Halina. Lidia ok ale nie zachwyca. Mira jest ładne.
    • lily-beth Re: Pomocy - imię dla córki :-) 26.11.16, 18:19
      Do Adama i Klary dobrałabym imię używane w pełnej formie, a nie zdrobnieniu, więc nie Jankę i Krysię, odrzuciłaby też Halinę (niemal powtórzenie Aliny).
      Najbardziej podoba mi się Adela, ale nie lubię, jak się powtarzają inicjały.
      Łucja i Helena - obie świetne, obie dość modne, ale Adaś dużo popularniejszy, a Klara też się pnie w górę, więc nie wiem, czy się tym przejmujecie. I z jednym, i z drugim, byłby piękny zestaw.
      Z mniej modnych świetna jest Felicja.
      Lidia i Mira obie ok, chociaż aż tak mnie nie zachwycają.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Pomocy - imię dla córki :-) 27.11.16, 09:28
      O co chodzi z tym problemem z korespondencją mailową? Ja nie zauważyłam, normalnie shift-alt-l i Łucja wychodzi wink Chyba że międzynarodowa korespondencja, to ewentualnie Lucja będzie w tekście, skąd Lucia?
      A zdrobnienie Lusia fajnie u nas funkcjonuje smile
    • maagda13 Re: Pomocy - imię dla córki :-) 27.11.16, 10:40
      Felicyta
      Lucja
      Lidia
      smile
      • dalenia Re: Pomocy - imię dla córki :-) 27.11.16, 14:28
        Chyba nikt tu nie rozważa Felicyty wink
    • peeska Re: Pomocy - imię dla córki :-) 27.11.16, 15:31
      Dzięki za opinie i propozycje, widzę, że zdania są podzielone smile

Wandę (bo_gna) i Anielę, którą z kolei proponuje dolcevita007 mamy też na liście rezerwowych smile
      Wpisałam w poście Lucia, ale miało być Lucja - ale tej wersji nie biorę pod uwagę.
      Co do popularności - rzeczywiście Adam jest teraz w czołówce wink Ja nadawałam imię 9 lat temu, wtedy nie było aż tak popularne, ale jak widać wpisaliśmy się w trend. Klara też teraz bardziej popularna. Dla mnie oryginalność imienia nie jest najważniejszym czynnikiem, wręcz uważam, że dzieciom jest łatwiej jeśli wyróżniają się osobowością i inteligencją a niekoniecznie imieniem, ale czuję się bardziej komfortowo, jeśli wołając dziecko na placu zabaw nie odwraca się naraz pięcioro o tym samym imieniu wink

Blaszany_dzwoneczek - pisząc o korespondencji mailowej miałam na myśli głównie sam adres mailowy. Poza tym wiele czcionek (i tutaj już bardziej myślę o zabawach graficznych, a nie korespondencji) nie ma polskich znaków i jest to moim zdaniem jakieś ograniczenie, choć zapewne nie do końca istotne.

Jeszcze cały czas jesteśmy na etapie podejmowania decyzji, ale dam znać jak już ostatecznie wybierzemy imię.
      • lidianek Re: Pomocy - imię dla córki :-) 27.11.16, 21:46
        Jeśli chodzi o polskie znaki - ja całe życie miałam imię i nazwisko bez nich, a potem wyszłam za mąż i mam "ń" w nazwisku big_grin ale awsze adres e-mail zapisywałam i zapisuję na kartce, żeby uniknąć nieporozumienia. Z czcionkami nie miałam jeszcze problemu.
      • lily-beth Re: Pomocy - imię dla córki :-) 28.11.16, 11:05
        Ale koniecznie musi mieć imię w adresie mailowym? Bo ja chyba w żadnej pracy nie miałam adresu utworzonego od imienia, jeśli już to od nazwiska, ale też nie zawsze. A prywatny to może mieć poziomka_17, jak zechce wink Zabawy graficzne fontami - może ona nigdy w życiu nie będzie z tym miała nic wspólnego, bo poświęci życie ratowaniu orangutanów, na przykład?
        Dla mnie to zbyt wydumany powód, żeby odrzucać piękne imię, tabuny Michałów i Łukaszów jakoś chyba funkcjonują w życiu zawodowym wink
        • lidianek Re: Pomocy - imię dla córki :-) 28.11.16, 19:33
          Orangutany mnie zabiły big_grin big_grin big_grin
          • karola1705 Re: Pomocy - imię dla córki :-) 29.11.16, 00:50
            mnie też big_grin
      • gaudencja Re: Pomocy - imię dla córki :-) 17.12.16, 21:15
        Nie zrażałabym się do Łucji. Ciekawe, kto się urodził?
    • niwius Re: Pomocy - imię dla córki :-) 27.11.16, 16:46
      Mnie się bardzo podoba Halina. Sama mogłabym tak córkę nazwać, może nie pierwszą, drugą ani trzecią, ale którąś owszem. I dość podobna do Heleny.
    • peeska Re: Pomocy - imię dla córki :-) 20.12.16, 21:29
      Uprzejmie melduję, że pomimo obaw co do pospolitości Heleny, stanęło na Helenie Anieli smile - decyzję podjęliśmy w dniu rejestracji w urzędzie.
      • paula.anna Re: Pomocy - imię dla córki :-) 21.12.16, 08:02
        Gratulacje!
        Ja wolałabym odwrotnie, ale to wam ma się podobać smile
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pomocy - imię dla córki :-) 21.12.16, 08:27
        Pięknie smile Gratuluję!
      • dalenia Re: Pomocy - imię dla córki :-) 21.12.16, 14:35
        Gratulacje! Witaj na świecie, Helenko smile
      • gaudencja Re: Pomocy - imię dla córki :-) 24.12.16, 12:58
        Serdecznie gratuluję! IMO dobry wybór smile
      • lidianek Re: Pomocy - imię dla córki :-) 27.12.16, 09:16
        I nawet jak się uprzec, to mozna do Lusi zdrabniac smile gratulacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.