Dodaj do ulubionych

Imię dla córeczki

01.01.17, 20:18
Witam 😊 W lutym na świat ma przyjść nasza 3 córeczka i oczywiście nie możemy z mężem się zdecydować na imię. Dla chłopca mieliśmy wybrane, ale będzie 3 dziewczyna ! Starsze dziewczynki to Klara i Hana (nie Hania czy Hanna)
Nasze propozycje : Nela, Olga, Iga, Kornelia-mojemu mężowi się podoba mnie tak sobie, a dziewczynki chcą siostezyczkę Milenkę lub Nadię. Nie chcemy zbyt oklepanego, popularnego imienia. Nazwisko krótkie .
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Imię dla córeczki 01.01.17, 20:31
      Witaj smile
      Spośród Waszych propozycji polecałabym Kornelię, ew. Olgę. Może też być Nadzieja zdrabniana do Nadii.

Kornelia zdrabnia się m.in. do Neli, będziecie mieć więc dwa imiona w jednym, a ponadto córka nie będzie dysponować wyłącznie zdrobnieniem, ale będzie mieć też formę pełną.
      Iga jest dość popularna (ponadto to zdrobnienie od Jadwigi, nadawana w roli imienia jest dość nowa). Milena - bardzo popularna. Nadia - to rosyjskie zdrobnienie od Nadieżdy, które w Rosji nie stanowi pełnego imienia; w Polsce występuje w roli sezonówki i pewnie za 30-40 lat będzie czymś w rodzaju Ilony, stąd moja propozycja nadania Nadziei i zdrabniania do Nadii.

Inne propozycje - Stella, Ksenia, Lilla (nie Lila albo Lilia), Ligia, Gemma, Maura, Anastazja, Marcjanna.

Jeśli nazwisko jest dwusylabowe, mimo wszystko odradzam dwusylabowe imię - lepiej byłoby poszukać trzysylabowego. Ponadto gdybyś je podała, byłoby łatwiej doradzać smile pozdrawiam noworocznie,
      g.
      • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 15:20
        Olga mi się podobała od zawsze, ale nie podoba mi się za bardzo zdrobnienie Ola, a tak nnajczęściej mówią na Olgę. 😉 Ostatnio słyszałam imię Noelia jest fajne, ale nie wiem czy nie zbyt oryginalne. Dzisiaj jeszcze Klara wymyśliła imię Laura, ale nie wiem czy nie brzmi zbyt podobnie właśnie do Klary. 😉
        • abiela Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 00:03
          ada_and_company napisał(a):
          Dzisiaj jeszcze Klara wymyśliła imię L
          > aura, ale nie wiem czy nie brzmi zbyt podobnie właśnie do Klary. 😉

Laura moim zdaniem zbyt podobna do Klary i popularna!
          • gaudencja Re: Imię dla córeczki 06.01.17, 13:59
            abiela napisała:

> Laura moim zdaniem zbyt podobna do Klary i popularna!

A ja bym przedłożyła Laurę nad Olgę smile
            Olga to BTW rosyjska przeróbka Helgi.
    • dalenia Re: Imię dla córeczki 01.01.17, 21:43
      Popieram Olgę, Kornelię (którą zdrabnia się do Neli) oraz ewentualnie Igę. Z pewnością nie nadałabym Neli jako pełnej wersji (dla mnie mocno infantylna dla dorosłej kobiety), a propozycje dziewczynek są bardzo popularne. Do krótkiego nazwiska szukałabym raczej dłuższych imion, choć skoro macie już Klarę i Hanę, to pewnie nie przeszkadza Wam takie połączenie z krótkimi imionami smile

Moje propozycje: Adela, Aniela (też Nela), Blanka, Celia, Diana, Dagna, Dalia, Daria, Emma, Eliza, Estera, Flora, Flawia, Gaja, Ida, Inga, Jagna, Ksenia, Kaja, Kalina, Liwia, Ligia, Lilia, Łucja, Melania, Marcela, Róża, Stella, Zoja
      • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 15:13
        Racja z imieniem Nela, chyba jednak odpada. ☺ Gaja ciekawe imię 😀 Dopiszę do listy jeszczę Łucja i Zoja
    • abiela Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 00:17
      Z Twoich propozycji wzięłabym pod uwagę Olgę lub Kornelię. Pozostałe są zbyt popularne lub zdrobnieniowe.
      Od siebie dorzucę Adelę (choć nie wiem czy Ada to nie Twoje imię?), Melanię, Anielę (zamiast Kornelii może?).
      • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 15:10
        Tak Ada to moje imię 😉 Melania fajnie, można mówić Melka 😊 Dopisuję do listy
    • karola1705 Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 00:19
      Według mnie Kornelia świetnie pasuje i nie jest (jeszcze) aż tak bardzo oklepana. Do Igi nie jestem przekonana; Nela brzmi jak zdrobnienie i o ile Igę byłabym w stanie zaakceptować to Neli już chyba nie. Z propozycji dziewczynek- jeśli już to Milena. Milena jest chyba nieco mnie popularna od Nadii; ostatnio dosyć często spotykam małe Nadie. Sugestie- Nadzieja, Nawojka, Nina, Aniela, Róża, Sara, Rozalia, Jagoda, Malwina, Melania, Daniela.
      • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 15:14
        Tak Milenka chyba mniej popularna, a Nadia mi się nie podoba 😊 Nina też dorzucę do listy 😘
    • ankieta123 Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 16:51
      Olga lub Kornelia. Nela to zdrobnienie Kornelii lub Anieli.
      Melania też ładna.
      Pozostałe propozycje nie w moim guście.
    • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 22:21
      Aktualna lista : Olga, Zoja, Melka, Iga, Gaja, Łucja i Lea
      Resztę narazie skreślam. Mam nadzieję że jak zobaczę córkę to imię samo się "pojawi". 😊 Mój nr 1 to teraz Olga, ale nie wiem czy przekonam męża. 😉 Poprzednie imiona wybraliśmy jakoś tak szybko. Teraz teściowa mówi że chciałaby wnusię Juleczkę, ale ja mówię stanowczo NIE.
      • dalenia Re: Imię dla córeczki 02.01.17, 22:24
        Ta lista fajniejsza niż pierwotna wink Popieram generalnie wszystkie, a u swojej córki najchętniej widziałabym Melanię i Łucję, ewentualnie jeszcze Zoję i Gaję.
      • abiela Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 00:09
        ada_and_company napisała:

> Aktualna lista : Olga, Zoja, Melka, Iga, Gaja, Łucja i Lea
        > Resztę narazie skreślam. Mam nadzieję że jak zobaczę córkę to imię samo się "po
        > jawi". 😊 Mój nr 1 to teraz Olga, ale nie wiem czy przekonam męża. 😉 Poprzedni
        > e imiona wybraliśmy jakoś tak szybko. Teraz teściowa mówi że chciałaby wnusię J
        > uleczkę, ale ja mówię stanowczo NIE.

Z tej listy odrzuciłabym Zoję i Igę. Najbardziej podobają mi się Melania i Łucja, zaraz po nich Gaja, Lea i Olga. Co do Julki może spodoba się wam Julianna?
      • karola1705 Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 01:13
        Olga to też fajne imię! Popieram Melanię😉 powodzenia!
      • liliowewzgorze Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 14:10
        Ja bym wybrała Leę smile
      • ilia.1 Re: Imię dla córeczki 05.01.17, 17:12
        Melania i Łucja - te imiona bardzo mi się podobają.
    • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 14:56
      Dziękuję za wszystki rady, propozycje i wskazówki 😉 Mam listę i narazie jeszcze myślimy z mężem ☺ Dam znać jak malutka będzie już na świecie. Pozdrawiam Ada
      • dalenia Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 15:49
        Powodzenia! smile Jestem bardzo ciekawa, kto się urodzi, więc czekam na wieści.
    • bo_gna Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 16:42
      Polecam Olgę z własnego doświadczenia wink dobrze się nosi, "Ola" używa praktycznie tylko rodzina i czasem ktoś znajomy kto się chce podlizać smile jak byłam mała bardzo lubiłam Olę, potem jako nastolatka Olkę, a teraz najbardziej odpowiada mi właśnie jak mówią Olga, takie konkretne imię smile drugie takie praktyczne imo imię z Twojej listy to Iga, ale przy krótkim nazwisku to chyba odpada.
      • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 22:29
        Szczerze nie przeszkadzają nam krótkie imiona 😊 Hana też ma kròtkie imię 😉 Olga u mnie dalej imię nr 1, jeszcze zostaje tylko przekonanie męża.
    • aledziwok Re: Imię dla córeczki 03.01.17, 20:30
      Brałabym pod uwagę Leę, Idę, Melanię, Łucję i Olgę. Wszystkie piękne.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla córeczki 04.01.17, 21:29
      Olga najbardziej pasuje mi do imion sióstr.
    • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 10.01.17, 22:58
      Muszę znów się poradzić ☺ Spodobały mi się dwa imiona : Anielka (Nelka) i Dominika. Dopiszę je di listy - Aniela bardzo mi się podoba, Dominika bardziej mężowi, ale dla mnie też ok. ☺ Najwięcej do powiedzenia ma teściowa 😈 jest strasznie uparta trzyma się Julii, odrzuca inne imiona -jej wnusia absolutnie nie będzie się nazywać Aniela. Strasznie mnie irytuje, nie mogę słuchać jej gadania, a mąż uważa, że może powinniśmy jej posłuchać. Ja nie dam córce na imię Julka - nie chcę by była w przedszkolu 10 dziewczynką o tym imieniu. Jestem za Anielką 😊
      • gaudencja Re: Imię dla córeczki 11.01.17, 00:13
        Ja tez wink
        Dominika jest popularnym imieniem. Aniela - nie, ponadto wdzięcznie się zdrabnia do Neli.
        • karola1705 Re: Imię dla córeczki 11.01.17, 00:18
          Anielka jest prześliczna! Julia zbrzydło mi, ile można..trzymam kciuki za Anielke!
        • abiela Re: Imię dla córeczki 11.01.17, 22:19
          gaudencja napisała:

> Ja tez wink
          > Dominika jest popularnym imieniem. Aniela - nie, ponadto wdzięcznie się zdrabni
          > a do Neli.

Zgadzam się ze słowami Gaudencji.
      • dasza_dm Re: Imię dla córeczki 11.01.17, 13:56
        Teściowa już miała okazję się wykazać imienniczo przy swoich dzieciach. Niech teraz nie odbiera Tobie tej przyjemności i przywileju. To Ty jesteś matką i to Tobie wymawianie imion własnych dzieci ma sprawiać przyjemność - tym bardziej, że będziesz to robić codziennie, a babcia może raz na tydzień. Imię dziecka powinno być wyborem Twoim i męża. Z teściową nie ma co konsultować. Jak już dziecko się urodzi to wtedy powiecie "ma a imię tak i tak" i koniec - klamka zapadła.

Ja osobiście jestem za Anielką smile śliczne imię - taki mały Aniołek smile
      • dalenia Re: Imię dla córeczki 11.01.17, 14:09
        Anielka to super propozycja! Dominika podoba mi się dużo mniej, raczej taka "zwyczajna" i średnio mi brzmi z imionami dziewczyn. Zdaniem teściowej się nie przejmuj, ale tu już dziewczyny przede mną więcej na ten temat napisały wink
      • lily-beth Re: Imię dla córeczki 12.01.17, 09:35
        Tylko nie Julka! Może babcia chce mieć wnuczkę nazwaną tak, jak wnuczki wszystkich jej koleżanek, ale czemu macie jej posłuchać niby?
        Aniela Dominika byłaby super. Sama Dominika mnie nie zachwyca, nudnawa i bez wdzięku. Aniela do Klary pasuje idealnie, już Fredro to wiedział wink
      • annthonka Re: Imię dla córeczki 12.01.17, 14:53
        Aniela, Anielka, Nelka, Nelusia - świetne imię.

Jeżeli teściowej tak bardzo podoba się Julia to powinna była sama tak nazwać swoją córkę.
        Następnym razem jak zapyta o imię to ze słodkim uśmiechem odpowiedz, że wahacie się między Czesławą i Cezarią, jeszcze Was będzie za Anielkę po piętach całować wink .
        • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 12.01.17, 15:05
          Nie jesteśmy jeszcze zdecydowani na imię, ale podjeliśmy decyzję z mężem, że o imieniu córki poinformujemy rodzinę dopiero jak mała mędzie na świecie - teraz nie mam siły się z nikim sprzeczać. Na liście zostały już tylko 3 imiona : Anielka, Olga i Łucja. Na spokojnie wybierzemy imię, dowiedzą się na razie tylko starsze córeczki, a teściowa i reszta rodziny dowie się w lutym. 😉
          • luska.s Re: Imię dla córeczki 12.01.17, 18:05
            najbardziej podoba mi się Łucja
          • dalenia Re: Imię dla córeczki 12.01.17, 22:14
            Najbardziej podoba mi się Anielka, a zaraz potem Łucja. Za Olgą szczególnie nie przepadam, choć u kogoś jest jak najbardziej okej. Koniecznie się pochwal, jak córka będzie już na świecie smile wszystkiego dobrego!
          • paula.anna Re: Imię dla córeczki 14.01.17, 07:31
            Słuszna koncepcja- to WASZE dziecko i WASZA decyzja.
            Trzymam kciuki za Anielkę lub Łucję!
            • gaudencja Re: Imię dla córeczki 14.01.17, 16:31
              paula.anna napisała:

> Trzymam kciuki za Anielkę lub Łucję!

Przyłączam się! smile
    • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 13.01.17, 21:48
      Z waszych propozycji podoba mi sie Kornelia, Olga i Aniela.
      Co do Julii imie przepiekne, ale ta nieznosna popularnosc. Absolutnie nie sluchac tesciowej, ewentualnie na drugie Julia , a jak tesciowa ma na imie? Moze jej imie na drugie dac to nie bedzie sie wtracac. A do imion starszych dziewczyn nie miala zastrzezen? Powodzenia!
      • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 13.01.17, 21:49
        Lucja doczytalam jest tez na liscie, tez mi sie podoba. Fajne macie typy.
      • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 14.01.17, 12:16
        Teściowa to Maria. Do Klary nie miała zastrzeżeń. Hanę odpuściła, bo podobało się jej Hania, ale my nie chcieliśmy tak popularnego imienia. Dziękuję 😉
        • blaszany_dzwoneczek Re: Imię dla córeczki 15.01.17, 20:36
          Popieram twoje aktualne typy, Anielę i Łucję, no nie może być inaczej wink
          Z wcześniej rozważanych podoba mi się jeszcze Melania, coraz bardziej się z tym imieniem osłuchuję i wydaje mi się coraz wdzięczniejsze.
        • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 15.01.17, 22:12
          Skoro tak wyglada sprawa, to widze ze nie dacie sie tesciowej zlamac. Maria na drugie dobry kompromis i ile Wam sie podoba takie rozwiazanie. I koniecznie daj znac na jakie sie zdecydujecie.
    • niezapominajkaas Re: Imię dla córeczki 18.01.17, 14:40
      Na pierwsze mam Olga, a na drugie Łucja. Gdy byłam mała to mama mówiła na mnie Olek smile, a takto wszyscy Olga (nawet jak prosilam zeby tak nie mowili). Nie podobało mi się to, teraz mam 20 lat i wszystkim przedstawiamy sie Ola. Zdecydowanie bardziej wolalabym mieć na imię Łucja. Dzieciństwo z imieniem Olga było trudne, dzieci mi dokuczaly, śmiały się i przeżywały Helga. Nie cierpie go.
      PS zrozumialam ze twoja córka urodzi się w lutym tak jak ja wink
      • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 18.01.17, 22:45
        Tak ma urodzić się w lutym 😉 Zawsze podobało mi się imię Olga, ale szczerze teraz najbardziej podoba mi się Anielka. I tak zamierzam nazwać córkę, a drugie imię jeszcze wybierzemy. ☺ Jestem już tak nastawiona na Aniele, że nawet mąż mi nie przeszkodzi. Na początku imię podobało się też jemu, ale gdy jego matka powiedziała, że nie podoba się jej to on nagle też zmienił zdanie. Raczej postawie na swoim, nie dam się tak łatwo !! Masz piękne imiona ❤
        Pozdrawiam Ada.
        • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 20.01.17, 13:03
          Znam Olge na ktora mowilismy czesto Olga, ze wlasnie nie Ola - Aleksandra tylko Olga. Czesto byla nazywana rowniez Ola , Olenka. Nikt nie nazywal jej Helga. Lucja to rowniez piekne imie, ale nie wiadomo co kogo spotka na jakie srodowisko trafi.
          Gratuluje wyboru Aniela slicznie, daj znac jak przyjdzie na swiat. Juz nie dlugo.
        • gaudencja Re: Imię dla córeczki 23.01.17, 22:50

> Tak ma urodzić się w lutym 😉 Zawsze podobało mi się imię Olga, ale szczerze te
          > raz najbardziej podoba mi się Anielka. I tak zamierzam nazwać córkę, a drugie i
          > mię jeszcze wybierzemy. ☺ Jestem już tak nastawiona na Aniele, że nawet mąż mi
          > nie przeszkodzi.

Trzymam kciuki za Anielkę smile A Nela - zdrobnienie od Anieli - była wszak wśród Waszych pierwszych propozycji.
      • bo_gna Re: Imię dla córeczki 23.01.17, 08:39
        Również mam tak na imię i naprawdę mam odwrotne uczucia co do tego imienia, doceniam że moja mama chciała mi nadać coś innego, że ma ładne znaczenie, nie sprawia za granicą kłopotów, jest dla twardej i konkretnej kobiety, a jednocześnie są momenty gdy mogę być po prostu słodką Olą smile przy kłopotliwym nazwisku panieńskim cieszyłam się, że moje imię jest na tyle rzadkie, że nie trzeba było często dodawać nazwiska. Helga? Tylko mój brat na to wpadł, ale mi to nie przeszkadzało, nawet takie przezwisko chciałam mieć przez moment wink ostatnio koleżanka powiedziała, że takie imię nada córeczce, z całą stanowczością powiedziałam, że na pewno się córce spodoba - ale jak widać wcale tak nie musi być.
    • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 10.02.17, 15:33
      Dziękuję za wszystkie rady i propozycję ! 😉 Nasza najmłodsza córeczka to Aniela Laura urodziła się 07.02.2017 ☺
      • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 10.02.17, 15:43
        Gratulacje! Fajny zestaw!
      • paula.anna Re: Imię dla córeczki 10.02.17, 17:44
        Gratulacje!
        Witaj Anielo.
      • abiela Re: Imię dla córeczki 10.02.17, 23:29

> Dziękuję za wszystkie rady i propozycję ! 😉 Nasza najmłodsza córeczka to Aniel
        > a Laura urodziła się 07.02.2017 ☺

Gratulacje, bardzo ładne imiona!!
      • dalenia Re: Imię dla córeczki 11.02.17, 09:24
        Moje gratulacje! Aniela jest prześliczna smile Wszystkiego dobrego dla całej rodziny.
        • ada_and_company Re: Imię dla córeczki 11.02.17, 20:42
          Bardzo dziękuję ❤
      • gaudencja Re: Imię dla córeczki 11.02.17, 12:56
        Gratuluję, świetnie się nazywa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.