Dodaj do ulubionych

imię dla córki

21.01.17, 00:26
Witajcie,
pod koniec czerwca urodzi się nasza córeczka. Mamy niemały kłopot z wyborem imienia z kilku powodów.
Mój mąż lubi generalnie imiona które zna, niezbyt oryginalne, raczej swojskie. Ja pracuję w szkole i przedszkolu i przez moje ręce przewinęło się już grubo ponad dwieście dzieci, więc z wieloma imionami mam jednoznacznie dobre lub złe skojarzenia i niesamowicie trudno jest mi się od nich uwolnićwink Poza tym sama mam na imię Ania (i prawie nikt oprócz mnie samej nie używa wersji Anna), więc mam lekki uraz do imion których używa się zazwyczaj jedynie w wersji zdrobniałej np. Wojtek, czy Kasia. Ostatnia sprawa- mieszkamy na Górnym Śląsku i panuje tutaj dosyć irytujący zwyczaj używania właśnie najbardziej "osłuchanej", zwyczajowej wersji imienia, a więc Weronika będzie prawie zawsze Werką, a Magdalena - Madzią. I wierzcie mi, nawet zwracając na to uwagę ludziom, kończy się na tym, że "właściwej formy" używają tylko rodzice.

Nazwisko mamy dwusylabowe, twarde i konkretne. Zaczyna się na "S".
Do tej pory ostrożnie bierzemy pod uwagę:
Anastazję, Helenę, Weronikę, Ingę, Inkę, Malwinę, Kornelię, Elizę, Luizę i Liwię.
Dajcie znać, co myślicie i jakie macie propozycjesmile
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: imię dla córki 21.01.17, 05:26
      Inka Inka? Czy jako zdrobnienie od czegoś?
      Odradzam nadawanie zdrobnienia, dziecko kiedyś dorośnie, no i ma prawo do pełnej formy imienia, choćby ją miało tylko w w papierach, a na co dzień używało zdrobnienia.

Podoba mi się Kornelia.

Reszta mnie zdecydowanie nie zachwyca.

A Aniela?
      Łucja? Przy okazji- jaka jest najbardziej osłuchana, zwyczajowa wersja Łucji na Śląsku?
    • ilia.1 Re: imię dla córki 21.01.17, 10:02
      Popieram imiona, które są brane pod uwagę.
      Kilka moich propozycji imion: Alicja, Alina, Aurelia, Bianka, Blanka, Diana, Emilia, Estera, Ida, Idalia, Klara, Klementyna, Letycja, Leonia, Lidia, Lilian(n)a, Lilia, Ligia, Łucja, Marcelina, Matylda, Natalia, Olimpia, Regina, Rozalia, Róża, Stefania, Stella, Zofia.
    • liliowewzgorze Re: imię dla córki 21.01.17, 11:44
      Anastazja to piękne imię, które popieram, ale obawiam się, że mogłaby zostać Nastką, przy czym to urocze zdrobnienie. Inga to również fajna opcja, Liwia i Kornelia też OK, Helena obecnie bardzo popularna, Weronika, trochę oklepana no i mogłaby zostać Werką brr, Elizy, Luizy, Inki nie lubię.

Może Lea?
    • dalenia Re: imię dla córki 21.01.17, 11:51
      A co z popularnością? Mąż woli osłuchane, a Ty? Przeszkadza Ci popularność?

Bardzo podoba mi się Anastazja. Była zawsze mocną kandydatką na imię dla córki, ale obecny kandydat na ojca dla owej córki jest kategorycznie na "nie" wink Więc ja muszę obejść się smakiem, ale sama polecam. Można zdrabniać klasycznie do Nastki, Nastii, albo do cudnej Anaszki, Anasi.
      Helenę też zawsze lubiłam, wiele lat temu chciałam tak nazwać córkę. Obecnie jest dość modna, połowa gwiazd szoł-biznesu ma teraz Helenkę. Ale imię ładne, lubię jego zdrobnienia, choć pełna wersja aż tak mnie nie zachwyca. Hela w 2015 była na 34. miejscu, a myślę, że w przeciągu ostatniego roku jej popularność jeszcze wzrosła.
      Nie przepadam szczególnie za Weroniką. Zdecydowanie wolę Berenikę, ale ta pewnie dla męża trochę zbyt odjechana? Ja nie lubię w Weronice "Werowych" zdrobnień. Skracana do Niki ostatecznie mogłaby być, ale dla mnie zbyt popularna (w 2015 była na 30. miejscu).
      Podoba mi się Inga. Zupełnie za to nie podoba mi się Inka - niby jedna literka różnicy, ale Inka jest w moim odczuciu bardzo infantylna. Nie pasuje mi do dorosłej kobiety. Tak czy siak, oba te imiona bym odrzuciła, bo jednak są zbyt krótkie do 2-sylabowego nazwiska. Inka Sawa, Inga Sroka - no trochę jak wystrzelane z karabinu.
      Lubię Malwinę. Według mnie jest z gatunku imion znanych wszystkim, a jednak bez ryzyka 4 imienniczek w klasie czy przedszkolu.
      Kornelia też jest w porządku, ma fajne zdrobnienia. Ale no ta jest najbardziej popularna ze wszystkich Twoich propozycji (2 lata temu była na 26. miejscu).
      Zupełnie nie przepadam za Elizą i Luizą. Pomijając fakt ich etymologii (ale to akurat nie wszystkim przeszkadza), są dla mnie takie "obślizgłe" i kojarzą mi się z lizaniem. Jakieś takie mam nieprzyjemne skojarzenia wink Z tych dwóch wolałabym Elizę, bo przynajmniej można fajne zdrobnienia wymyślić, a do Luizy jakoś ciężko mi cokolwiek znośnego znaleźć.
      Liwia wydaje mi się być dobrym pomysłem. Nigdy nie byłam jej szczególną fanką, ale tak obiektywnie to nie ma się do czego przyczepić. Imię całkiem niezłe, więc jestem "za".

Podsumowując - z pewnością zrezygnowałabym z Ingi (za krótka do nazwiska), Inki (za krótka i zbyt infantylna), Luizy (bardzo nie lubię). Moja top3 z Waszych propozycji to:
      1. Anastazja
      2. Malwina
      3. Liwia
      • dalenia Re: imię dla córki 21.01.17, 11:54
        A z propozycji to może jeszcze Aurelia, Dagmara, Honorata, Izabela, Irmina, Michalina, Marcelina, Matylda, Melania?
      • lily-beth Re: imię dla córki 23.01.17, 09:48
        Nie przepadam za Luizą, ale w kwestii fajnych zdrobnień - zdrabniałabym do Lusi.
        • dalenia Re: imię dla córki 23.01.17, 13:27
          Nie znam w sumie żadnej Luziy-Lusi, ale no jest to jakiś pomysł wink
          • lily-beth Re: imię dla córki 23.01.17, 16:40
            Laurę też zdrabniałabym do Lusi i generalnie każde imię na L, bo ja po prostu bardzo lubię Lusię big_grin
          • vi0let Re: imię dla córki 27.02.17, 02:19
            Ja znam małą Luizę Lusię. smile
    • ada_and_company Re: imię dla córki 21.01.17, 16:00
      Z podanych podobają mi się Inga i Helena.
      Ja proponuję : Łucja, Aniela, Dominika, Aurelia
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: imię dla córki 21.01.17, 16:31
      Lubię Malwinę, Anastazja i Helena piękne, ale tylko w pełnej formie. Reszta taka sobie - zwłaszcza Inka, też ją odbieram jako zdrobnienie, jest w ogóle takie imię oficjalnie?

Inne propozycje: Adelajda, Irena, Konstancja, Elżbieta, Laura, Róża, Rozalia, Klara, Celina, Cecylia, Urszula, Apolonia, Ewa
    • luska.s Re: imię dla córki 21.01.17, 20:29
      Anastazja chyba też będzie rzadko nazywana pełną wersją imienia. Helena też raczej zostanie Helą. Z podanych propozycji podobają mi się Eliza, Liwia i Malwina. Może Iga?
    • bonbon12 Re: imię dla córki 21.01.17, 21:54
      Z podanych imion najbardziej podobają mi się Anastazja i Helena. Reszta też jest ok, odrzuciłabym tylko Inkę, Luizę i Weronikę.
      Moje propozycje: Adela, Janina, Nina, Wanda, Halina, Bogna, Jadwiga, Felicja, Roma, Emma, Zoja, Olga.
    • dolcevita007 Re: imię dla córki 21.01.17, 22:13
      Z waszej listy najbardziej podoba mi sie : podaje w kolejnosc od najb. Anastazja, Helena, Kornelia, Weronika i Eliza. Pozostale sa rowniez ladne, ale nie w moim typie tzw obiektywnie ladne.
      Moje propozycje biorac pod uwage zastrzezenia i info.
      Aurelia ciezko dac tu utarte zdrobnienie, bo nie jest popularne moze szansa ze zostanie Aurelia.
      Konstancja wg mnie w stylu Anastazji dluzsze i wg mnie dosc eleganckie. Zdrobnienie to pewnie Kosia albo Kostka drugie bardziej oczywiste, podaje bo skoro masz na lisci Weronike, ktora zostanie Werka to znaczy ze bierzesz taka ewentualnosc pod uwage.
      Klara wg mnie bardzo zgrabne i ma rowniez szanse na zachowanie formy podstawowej.
      Idalia zdrabniana moze byc do Idy .
      Aniela zdrabniana moze byc do Nelki albo zostanie Anielka.
      Lidia do Lidki tez nie jest zbyt odlegla od formy podst.
      Weridiana? Z bardziej oryginalnych.
      A moze Michalina zdrobniana do Michasi?
      I jeszcze Laura duze szanse ze zostanie wlasnie Laura.
      Powodzenia.
      • dolcevita007 Re: imię dla córki 21.01.17, 22:15
        Zapomnialam o Adeli coraz bardziej mi sie podoba i moze nie bedzie przekrecane i zostanie po prostu Adela .?
    • abiela Re: imię dla córki 21.01.17, 23:43
      Z waszych propozycji rozważałabym Anastazję, Helenę, Ingę, Malwinę i Kornelię, ewentualnie Liwię. Inka jest dla mnie zdrobnieniem, Luiza i Eliza wariacjami Elżbiety, którą wolę.

Pierwsze słyszę, że na Górnym Śląsku używa się jednej osłuchanej wersji zdrobnienia. Mam zgoła inne doświadczenia.
      • lily-beth Re: imię dla córki 23.01.17, 09:41
        > Luiza i Eliza wariacjami Elżbiety, którą wolę.
        Abstrahując od sensu nadawania Elżbiety, jeśli chce się mieć Elizę, jako że nikt w Polsce nie zdrobni Elżbiety do Elizy, to Luiza jest akurat żeńską wersją Ludwika, importowaną z Francji.
    • rea2308 Re: imię dla córki 22.01.17, 23:43
      Dzięki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi!smile
      Łucja- Luca. Mój tata miał ciocię, o której mówiło się "ciotka Luca"wink Ale to imię zyskało u nas sporą popularność ostatnio, więc odrzuciłam je na początku.
      A jedyne typowo regionalne zdrobienienie Anastazji, które radośnie oznajmiła mi babcia to "Stazyjka"big_grin
      Inkę mój mąż znał na studiach, dziewczyna była bardzo zadowolona ze swojego imienia i posiadała je właśnie w takiej wersji. Chociaż gdzieś w odmętach sieci znalazłam informację, że w krajach skandynawskich i w Niemczech popularna jest Inga, a ze względu na specyfikę języka, w Finlandii imię przybrało formę "Inka".
      Helena- wiem, że jest popularna w Polsce, ale nie mamy ani jednej w przedszkolu, w szkole, wśród znajomych i zaledwie parę w przejrzanych przeze mnie galeriach urodzonych dzieciaczków, więc wnioskuję, że moda do nas jeszcze nie dotarłasmile Chociaż zdrobnienie "Hela" jest jakieś straszne.
      Z tych, które wypisaliście, a które były brane pod uwagę:
      Berenika odjechana w opinii męża zdecydowanie za bardzo, chociaż ja uwielbiam. Melanię, Rozalię, Różę, Klarę także brałam pod uwagę, ale niestety są nie do przejścia.
      Z kolei moja koleżanka, kobieta po 30 ma na imię Marcelina i kiedyś zapytałam ją czy lubi swoje piękne i wyjątkowe imię- stwierdziła, że jest jednym z głównych nieszczęść w jej życiu, że go szczerze nie cierpi od dzieciństwa i zdecydowanie wolałaby nazywać się Kasia...
      W kwestii nazywania jedną, utartą formą imienia na Śląsku- napisałam zbyt ogólnikowo, to raczej nie zwyczaj, ale prawidłowość, którą zauważyłam w swoim otoczeniu, wśród znajomych i w pracy. Dostojny Cezary na zawsze stał się Czarkiem/Czarusiem. Remigiusz- nie jest nazywany inaczej niż Remik, Dorota- jest swojską Dorką, Michalina - Misią, Lidia- Lidzią. Ał.
      • lily-beth Re: imię dla córki 23.01.17, 09:47
        Helena w województwie śląskim była w 2016 na 33 miejscu, więc niewiele niżej niż w całej Polsce.
        Z Twojej listy podobają mi się najbardziej Anastazja, Helena, Kornelia i Eliza.
        Jako matka Elizy polecam to imię, nie spotykamy imienniczek, ale nikt się imieniu nie dziwi, a do tego w domu używamy zdrobnień od imienia, ale na zewnątrz nikt go nie próbuje zdrabniać, jest po prostu Elizą, a nie ukrywam, ze o to mi chodziło przy wyborze imienia.
      • dalenia Re: imię dla córki 23.01.17, 13:29
        To zmieniło się coś w Twojej liście? Coś dodałaś, wykreśliłaś, są jakieś faworytki? smile
        • rea2308 Re: imię dla córki 23.01.17, 18:40
          Czytając Wasze odpowiedzi potwierdziłam swoje przeczuciabig_grin Faworytki: Anastazja, Helena, Malwina i Eliza.
          Weronika- mam problem z tą "Werką", ale niełatwo mi zrezygnowaćwink
          Luizę i Liwię odrzuciliśmy, Inka i Inga niestety z nazwiskiem grają najsłabiejsmile

Anastazję, Helenę, Weronikę, Ingę, Inkę, Malwinę, Kornelię, Elizę, Luizę i Liwię.

Z ciekawości mam jeszcze jedno pytanie. Na mojej pierwotnej liście była też Marta, ale usłyszałam (zrobiło to na mnie wrażenie, mimo, że zwykle nie proszę rodziny o opinie i odrzucam takie przesądy), że Marty są najczęściej nieszczęśliwe i mają smutne życie. Spotkaliście się z taką opinią?
          • rea2308 Re: imię dla córki 23.01.17, 19:06
            edit: oczywiście ta litania imion z drugiego akapitu to przez przypadek:p
            • gaudencja Re: imię dla córki 23.01.17, 22:54
              Słyszałam o tym przesądzie, ale nie podzielam go. Inna sprawa, że Mart jest w populacji sporo, to na pewno nie jest niespotykane imię.

Inkę bym naprawdę wykluczyła, to zdrobnienie od Halinki, Alinki itp. imion. W dodatku słynna Inka wystawiła zabójcy Jacka Dębskiego, jest to jedna z dwóch najbardziej znanych Inek w Polsce, w dodatku w obu przypadkach nie była to pełna forma imienia.
              Inga to skrócona forma Ingeborgi itp. imion.
          • lily-beth Re: imię dla córki 25.01.17, 10:58
            Słyszałam, ale to przesąd, a nie fakt big_grin Mnie mama gorąco odradzała Helenę, bo to takie nieszczęśliwe imię, także te tabuny Helenek obecnie mają przechlapane wink
            A moi znajomi właśnie oczekują Marty. Ale dla mnie to imię jest dość nijakie, nie ukrywam.
            • lily-beth Re: imię dla córki 25.01.17, 10:59
              tak że, a nie także...
              • dalenia Re: imię dla córki 04.02.17, 12:39
                Taki OT: Lily, czy wiesz, że przez ponad 20 lat żyłam bez świadomości w różnicy "także" i "tak że"? Po Twojej wypowiedzi poczytałam nieco i czuję się oświecona big_grin
                • lily-beth Re: imię dla córki 04.02.17, 17:47
                  Proszę,jak się mój błąd przydał big_grin
          • vi_san Re: imię dla córki 25.01.17, 11:27
            Znam trzy Marteczki i żadna nie jest jakoś poważnie nieszczęśliwa. big_grin Raczej powiedziałabym - wręcz odwrotnie. big_grin Myślę, że to trochę tak, jakby powiedzieć, że imię Maria przynosi cierpienie - no, na ileśset Maryś jakiś odsetek na pewno ma ciężkie życie i poważne problemy... Ponieważ Marta jest w sumie dosyć popularna - więc i zapewne większość może powiedzieć "O tak! Ja znałam Martę i ona miała straszliwy wypadek!", "A ja znałam Martę i mąż ją bił a w końcu zarąbał siekierą!"... Tylko co z tego? Moja koleżanka Edyta miała potworny wypadek, w którym zginął jej mąż a ona została osobą niepełnosprawną. Inna Edyta, którą znam ma męża alkoholika, który ją regularnie tłucze, czwórkę dzieci i strasznie ciężkie życie. Czy dlatego, że imię Edyta to jakieś fatum? No, przecież nie!
            • rea2308 Re: imię dla córki 02.02.17, 23:41
              Haha, prawdasmile

Ostatnie pytanie: mąż juz prawie prawie ulegl zeby wybrac Anastazje, ale jakie w tej sytuacji drugie imie? Moze byc spoza listysmile nazwisko jest, przypominam, dwusylabowe, twarde i na S. Dziekuje!smile
              • vanilde Re: imię dla córki 03.02.17, 17:38
                Proponuję na drugie dać jakieś imię z rodziny męża - jego matki lub babki? Może to go już na sto procent przekona do takiego zestawienia smile

Od siebie dorzucam:
                Anastazja Natalia (brzmi wschodnioeuropejsko)
                Anastazja Zoja (mimo podobnej końcówki moim zdaniem brzmi świetnie)
                Anastazja Liwia (z Twojej listy najlepiej)
                • rea2308 Re: imię dla córki 03.02.17, 23:16
                  Podoba mi sie pomysl z imieniem z rodziny meza, tylko zastanawiam sie jak daleko musielibysmy siegnac... Jesli szukac wsrod jego najblizszych wyszlaby Anastazja Grażyna, Anastazja Edeltrauda (!!!) i Anastazja Dorota ;D smieje sie oczywisciesmile myslalam o takich polaczeniach, ale nie jestem przekonana:
                  Anastazja Anna, Anastazja Maria , Anastazja Zofia , Anastazja Łucja... Czuje ze drugie imie powinno byc krotkie i w miare proste dla rownowagismile do Natalii mam uraz, Liwia zbyt charakterna jako druga, Zoja-maz mnie zostawi wink
                  • paula.anna Re: imię dla córki 04.02.17, 07:56
                    Anastazja Łucja!
                    Ew. Anastazja Zofia.
                  • ada_and_company Re: imię dla córki 04.02.17, 10:16
                    Anastazja Łucja 😉 podoba mi się
                  • dalenia Re: imię dla córki 04.02.17, 12:41
                    Podoba mi się Anastazja Zofia i Anastazja Łucja. Z Marią też nieźle, ale ta Maria na drugie nieco mnie nudzi, a z Anną za dużo "a" . Może jeszcze Anastazja Róża? Albo Anastazja Laura?
                  • gaudencja Re: imię dla córki 11.02.17, 12:08
                    rea2308 napisała:

> Podoba mi sie pomysl z imieniem z rodziny meza, tylko zastanawiam sie jak dalek
                    > o musielibysmy siegnac... Jesli szukac wsrod jego najblizszych wyszlaby Anastaz
                    > ja Grażyna, Anastazja Edeltrauda (!!!) i Anastazja Dorota ;D smieje sie oczywis
                    > ciesmile myslalam o takich polaczeniach, ale nie jestem przekonana

Można sięgnąć i dalej, ale Anastazja Dorota czy Anastazja Grażyna wydają mi się zestawami o wiele ciekawszymi od tych z drugim krótkim i prostym imieniem. Pytanie, czy pasują do nazwiska?

Można też sięgnąć do Twojej rodziny.
    • ankieta123 Re: imię dla córki 03.02.17, 00:58
      Helena, Weronika, Kornelia lub Inga. Z podanych propozycji wybierałabym z tych.
      Anastazja dla mnie neutralna.
      Pozostałe to zupełnie nie moja bajka, sama nie chciałabym nosić żadnego z tych imion.
    • pani_kolka Re: imię dla córki 22.02.17, 11:55
      My mamy Łucję. Długo zastanawialiśmy się z mężem nad imieniem. Co do jednego byliśmy pewni, że w grę wchodzą polskie imiona, a nie żadne oryginalne i zagraniczne typu Jessica itp. Podobały nam się także Hanna, Helena, Ida i Emilka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.