3 lata temu pomogłyście mi wybrać imię dla syna, a teraz wracam do was z prośbą o podpowiedzi w sprawie imienia dla kolejnego dziecka, w szczególności dziewczynki (bo dla chłopca chyba mamy wybrane...).
Podstawowy problem: jednosylabowe, odrzeczownikowe nazwisko (w moim poprzednim wątku podawałam).
Potencjalny brat Radomira będzie miał na imię Teodor (lub ewentualnie Stefan, ale mąż chyba tak rzuca tylko tego Stefana, żeby nie było, że tak od razu się zgodził na moją propozycję

). Na drugie: Jerzy lub Józef (po moich dziadkach, ale jeszcze nie wiem po którym konkretnie).
Natomiast z dziewczynką mamy większy problem... Na razie jedyne imię, na które oboje się zgadzamy to Wanda - wybraliśmy ją już w pierwszej ciąży, zanim poznaliśmy płeć, ale wtedy chyba jakoś bardziej mi się podobała? No jakoś nie chwyta mnie za serce tak bardzo jak Radomir i Teodor

Moje inne propozycje to: Marianna, Barbara, Janina, Franciszka, Irena, Teresa - mąż nie zgadza się na żadną z nich. On proponuje Helenę - nie mówię, że nie podoba mi się to imię, ale jednak ta popularność
W ogóle to bardzo podobają mi się jeszcze: Rozalia, Kornelia, Marcjanna, Aniela, Melania, ale moim zdaniem nie pasują nam do nazwiska, więc nawet nie próbuje przekonywać męża.
Na drugie raczej będzie Maria (po prababci) lub Teresa (po babci).
Jakieś opnie? Propozycje?