Dodaj do ulubionych

Radomir i...

18.07.17, 11:48
3 lata temu pomogłyście mi wybrać imię dla syna, a teraz wracam do was z prośbą o podpowiedzi w sprawie imienia dla kolejnego dziecka, w szczególności dziewczynki (bo dla chłopca chyba mamy wybrane...).

Podstawowy problem: jednosylabowe, odrzeczownikowe nazwisko (w moim poprzednim wątku podawałam).

Potencjalny brat Radomira będzie miał na imię Teodor (lub ewentualnie Stefan, ale mąż chyba tak rzuca tylko tego Stefana, żeby nie było, że tak od razu się zgodził na moją propozycję wink ). Na drugie: Jerzy lub Józef (po moich dziadkach, ale jeszcze nie wiem po którym konkretnie).

Natomiast z dziewczynką mamy większy problem... Na razie jedyne imię, na które oboje się zgadzamy to Wanda - wybraliśmy ją już w pierwszej ciąży, zanim poznaliśmy płeć, ale wtedy chyba jakoś bardziej mi się podobała? No jakoś nie chwyta mnie za serce tak bardzo jak Radomir i Teodor smile Moje inne propozycje to: Marianna, Barbara, Janina, Franciszka, Irena, Teresa - mąż nie zgadza się na żadną z nich. On proponuje Helenę - nie mówię, że nie podoba mi się to imię, ale jednak ta popularność uncertain

W ogóle to bardzo podobają mi się jeszcze: Rozalia, Kornelia, Marcjanna, Aniela, Melania, ale moim zdaniem nie pasują nam do nazwiska, więc nawet nie próbuje przekonywać męża.

Na drugie raczej będzie Maria (po prababci) lub Teresa (po babci).

Jakieś opnie? Propozycje?
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Radomir i... 18.07.17, 12:13
      Bardzo podobają mi się propozycje dla ewentualnego drugiego syna, zarówno na I jak i na II imię smile.

Widzę, że nie upierasz się żeby "iść w imiona starosłowiańskie/staropolskie"?

Co do Wandy- może jej chwila przeminęła?
      Choć mnie się bardzo podoba.
      A co powiesz na Jadwigę?
      Aurelię?
      Stefanię?
      Nie pamiętam nazwiska, więc trudno mi się odnieść do tego, czy te imiona do niego pasują.
      Jeszcze przyszły mi do głowy Jaśmina, Eleonora, Konstancja, Klementyna, Felicja, Florentyna i Józefina.
      A może Dobrosława? Dobrochna? Marcjanna? Ludwika?

Z propozycji bardzo podobają mi się Marianna i Franciszka (oraz odpadające ze względu na nazwisko Rozalia, Aniela).

Irenę i Teresę też lubię. A Janina i Barbara też są ok.
      Helena wg mnie zdecydowanie zbyt często występuje.
      • sweet_sour Re: Radomir i... 18.07.17, 16:05
        Chyba jednak zestaw starosłowiański/staropolski taki zbyt oczywisty mi się wydaje, no i wtedy przy trzecim już nie mielibyśmy wyboru wink

Jadwiga też przez chwilę była na mojej liście, ale chyba jednak nie przemawia do mnie - trochę jak Krystyna: ma swój urok, ale to nie to smile Z twoich propozycji chyba Ludwika najbardziej do mnie przemawia i rzeczywiście nie proponowałam jeszcze mężowi tego imienia.
    • annthonka Re: Radomir i... 18.07.17, 15:31
      Bardzo podoba mi się większość Twoich propozycji chociaż, moim zdaniem, Wanda powinna jeszcze trochę odpocząć.

Inne imiona, które mi przyszły do głowy to Miłosława, Michalina, Idalia, Alina, Adela
      • sweet_sour Re: Radomir i... 18.07.17, 16:08
        Trochę wyczuwasz mój gust, bo Michalina, Alina i Adela były na tapecie poprzednim razem smile Ale wszystkie jakoś przegrały z Wandą... Idalia też mi się bardzo podoba, tylko nie wiem czy z nazwiskiem nie brzmi zbyt pretensjonalnie...
        • annthonka Re: Radomir i... 18.07.17, 19:15
          O proszę, mamy podobny gust w takim razie smile.

Co do Idalii to ciężko powiedzieć nie znając nazwiska. Sama Idalia nie jest pretensjonalnym imieniem i pomimo swojej niecodzienności dobrze się komponuje w wielu zestawach. Spróbuj kilka razy na głos wypowiedzieć Idalia + Wasze nazwisko i "usłysz" jak to brzmi.

Skoro jednak wszystkie imiona przegrywają z Wandą to chyba nie ma co z tym walczyć. Nadawajcie Wandę i już smile
    • lily-beth Re: Radomir i... 18.07.17, 16:40
      Bardzo mi się podoba Radomir. Teodor fajny, chociaż do mnie bardziej przemawiają drugie imiona, oba, ale to OT.
      Wanda piękna i bardzo pasująca, zresztą z Twoich propozycji tylko Teresa mnie odrzuca, reszta super.
      Jeśli chodzi o popularność to Helena idzie niemal "łeb w łeb" z Barbarą, która proponujesz. IMO ładna i pasująca. Ale jeśli popularność Wam przeszkadza, może Florianna, Felicja, Danuta, Jagna, Stefania, Lidia, Ligia, Urszula?
      Nie znam nazwiska, niestety,więc nie wiem jak z dopasowaniem.
    • olianka Re: Radomir i... 18.07.17, 19:18
      Bardzo w moim guście imiona wink
      Gdyby moja córka miała mieć rodzeństwo, to byłby to zapewne Bronimir lub Sambor,a siostra Ariadna (akurat niesłowiańska, ale IMO ze słowiańskimi gra fajnie).
      Dla córki polecam Dobromirę.
    • teija_urte Re: Radomir i... 18.07.17, 19:24
      Udało mi się znaleźć Twój poprzedni wątek, ale może nie chcesz teraz podawać całego nazwiska?
      Napiszę je więc skrótowo.
      Wydają mi się bardzo pasować:
      Marianna G.r.z._.b (szkoda, że mąż się nie zgadza)
      Barbara G.r.z._.b (jak wyżej)
      Kornelia G.r.z._.b (ja bym zaproponowała mężowi)
      Marcjanna G.r.z._.b (jak wyżej)

Pisałaś też, że rozważaliście Michalinę, Alinę i Adelę - rzeczywiście to bardzo ciekawe propozycje, moim zdaniem ładniejsze niż Wanda.
      Michalina G.r.z._.b
      Alina G.r.z._.b
      Adela G.r.z._.b

Wanda G.r.z._.b niby też jest ok, ale jakoś lepiej mi brzmią z Waszym nazwiskiem imiona trzy- i czterosylabowe. A może to jednak Wanda? Kwestia tego, czy na pewno "czujesz" to imię wink
      Przyszła mi jeszcze do głowy rozważana przez Was niegdyś Agata, choć wydaje mi się, że jest jednak zbyt "oczywista" przy Radomirze wink
      Przyznaję, że pomimo intensywnego wertowania imion, nie znalazłam innych, bardziej dopasowanych do Waszego nazwiska oraz imienia starszego brata niż te, które sami rozważacie / rozważaliście. wink

Aniela, Rozalia i Idalia (o której pisałaś niżej) są piękne, ale również mam wątpliwości, czy pasują...

Dla chłopca Teodor jest świetny i brzmi bardzo dobrze z nazwiskiem, ładnie komponuje się też z Radomirem. smile
      Poza tym brzmi bardziej "świeżo" niż Stefan G.r.z._.b.
      • stokrotka_96 Re: Radomir i... 18.07.17, 21:24
        Chyba domyślam się nazwiska. Myślę, że dobrze byłoby wybrać jakieś proste, zwyczajne imię. Niekoniecznie musi to być imię z pierwszej dziesiątki, ale takie, które jest mniej więcej osłuchane lub takie, które było noszone kilka pokoleń wcześniej.
        Michalina, Alina, Barbara, Marianna, Aniela - nie brzmiałyby źle z Waszym nazwiskiem. Nie są pretensjonalne - np. Aniela powoli wraca do łask, a w przeszłości na pewno była Marianna nosząca takie nazwisko (Marianny były szalenie popularne na początku XX w.). Szkoda, że mąż odrzuca Franię i Irenkę, a szczególnie tę drugą sad. Wanda wprawdzie nie jest w moim typie, jednak nie byłoby żadnego zgrzytu, gdyby zestawić ją z Waszym nazwiskiem. Niestety, odrzuciłabym Adelę, Rozalię i Idalię ze względu na nazwisko (choć Rozalka to jedno z potencjalnych imion dla mojej córki, a gdybym miała piękne, szlacheckie nazwisko, brałabym pod uwagę też Adelajadę). Jednak rozważyłabym na Waszym miejscu Adę lub Adriannę (Adrianna wydaje mi się mniej pretensjonalna niż Adela) i Idę (zamiast Idalii). Ktoś zaproponował też Urszulę (teraz raczej rzadko nadaje się to imię), a od siebie dorzucę Krystynę i Bożenę (byłby słowiański zestaw). Gdy nie znałam nazwiska, zaproponowałabym Dobrochnę/Dobromiłę, jednak to imię wypadłoby chyba nieco zbyt "odjechanie" w połączeniu z nazwiskiem.
      • sweet_sour Re: Radomir i... 19.07.17, 07:34
        No właśnie też mi się wydaje, że najbardziej pasują imiona trzysylabowe, a najbardziej takie z "r" w środku... Szkoda, że mój mąż nie rozumie, o co właściwie mi chodzi smile

Śmiać mi się chce, bo wszyscy nam życzą dziewczynki (o co chodzi z tą parką? nie wiem...), a ja trzymam kciuki za drugiego chłopca, bo wtedy problem imienniczy będziemy mieli z głowy smile
      • lily-beth Re: Radomir i... 19.07.17, 08:24
        Hmm, a mnie, prawdę mówiąc, Teodor G.r.z._.b. brzmi dużo gorzej niż Stefan z tym nazwiskiem.
        Podobnie Marcjanna tworzy IMO z nazwiskiem nie najlepszy zestaw, lepiej pasuje mi Aniela. W ogóle postawiłabym na imię popularne teraz lub w przeszłości, zdecydowanie odrzucając Idalię czy Melanię. Jakoś zestaw długie, nietypowe imię z krótkim bardzo charakterystycznym nazwiskiem mi nie gra, tworzy dysonans - wydaje mi się, ze właśnie za bardzo podkreśla nazwisko. Długie, znane, słuchane imię ze znanym oczywistym skrótem jest świetne np. Baśka, Janka idealne, albo krótkie znane imię np. Wanda, Irena, Helenka.
        Marianna, Barbara, Helena, Irena, Wanda, Janina - wszystkie super z nazwiskiem.

Radomir może nie do końca spełnia to kryterium, ale nie jest zbyt odjechany, taki w sam raz, Radek G... - idealnie.
        • lily-beth Re: Radomir i... 19.07.17, 08:25
          Jeśli chodzi o męskie, to Jerzy i Józef z nazwiskiem - też świetnie.
          • lily-beth Re: Radomir i... 19.07.17, 08:26
            Chociaż nie, Józef świetnie, a Jerzy - za dużo rzy wink
            • stokrotka_96 Re: Radomir i... 19.07.17, 12:43
              Nawiasem mówiąc, Józef Grz.b - też dość ciekawe połączenie. Józef to popularne imię, jednak stosunkowo rzadko spotykane wśród rówieśników, co jest dużą zaletą tego imienia smile.
        • stokrotka_96 Re: Radomir i... 19.07.17, 12:38
          Zgodzę się - do nazwiska też, moim zdaniem, bardziej pasowałby Stefan, bo jest bardziej osłuchany. Mówię to, choć ostatnio bardzo polubiłam imię Teodor.
    • bo_gna Re: Radomir i... 19.07.17, 14:29
      Do tego nazwiska proponowałabym jednak coś lekkiego, Teodor jak dla mnie w tym zestawie zbyt twardy i surowy. Stefan też jakoś nie za bardzo więc ja na waszym miejscu szukałabym czegoś innego dla chłopca. Co do dziewczynki, moim zdaniem Wanda jest super smile popieram również Melanię i Anielę. Helenę też odrzucam, w przypadku nazwiska, które jest bardzo charakterystyczne propnuję jednak imię, które wyróżni osobę bez potrzeby dookreślania nazwiskiem.
    • olinininka Re: Radomir i... 19.07.17, 17:04
      A moja pierwsza mysl to Cecylia Maria Grzyb
      Marianna pasuje ale jesli Maria na drugie to odpada Marianna Maria brzmi kiepsko chyba ze Marianna Teresa Grzyb to ok ta Wanda tez w sumie moze byc
      A moze Anastazja Grzyb?
      Dla chlopca proponuje: Tadeusza choc Teodor Grzyb tez ok
      • sweet_sour Re: Radomir i... 20.07.17, 11:29
        Jeśli udałoby mi się przekonać męża do Marianny, to na drugiej zdecydowanie nie będzie Maria smile Cecylia chyba mi się podoba, ale mnie do nazwiska nie pasuje...
        • stokrotka_96 Re: Radomir i... 20.07.17, 14:38
          Widzę, że lubisz klimaty retro, to może ewentualnie Antonina? Cecylię bym niestety odrzuciła sad.
          • sweet_sour Re: Radomir i... 21.07.17, 08:26
            Wśród znajomych małych Antoś jest prawie tyle samo, co małych Zuź smile Chociaż imię ładne...
    • mamaizgraja Re: Radomir i... 20.07.17, 20:03
      Teodor i Stefan dla mnie super !
      Dla dziewczynki popieram Mariannę, Wandę, Jankę i Basię. Najbardziej podoba mi się Janina lub Marianna.
      Moje propozycje : Urszula, Celina, Antonina, Laura, Justyna, Honorata, Józefa/Józefina.
    • gaudencja Re: Radomir i... 20.07.17, 23:21
      Z odważnych - Żelisława lub Żywia, ale nie wiem, czy nie zbyt odważne; to każdy musi ocenić sam. Może jeszcze Przecława, Przesława, Teodozja.
      Z mniej odważnych - Urszula, Zuzanna.
      Pośrodku - Anastazja, Kazimiera (IMO lepsza niż Franciszka).

Aniela moim zdaniem pasuje ładnie, jest osłuchanym imieniem.
      • sweet_sour Re: Radomir i... 21.07.17, 08:24
        Odważne są zdecydowanie zbyt odważne dla mnie smile Urszula i Zuzanna - mamy już w bliskiej rodzinie i Zuzia zdecydowanie zbyt popularna. Anastazja i Kazimiera jakoś nie bardzo...

Aniela też była na tapecie ostatnim razem, nadal bardzo mi się podoba, ale wtedy jakoś odpadła. Ale może wrócę jeszcze do niej, bo już padła kilka razy.

Najgorzej, że z tym moim mężem ciężko się gada... Dla niego wybór imienia nie jest nawet w połowie tak ważnym i ciekawym tematem jak dla mnie, a z drugiej strony ma taki charakter, że nie pozwoli mi wybrać samej. Na razie ustaliłam z mężem, że mam wybrać 3 imiona żeńskie (oprócz Wandy) i jeszcze je przedyskutujemy, więc muszę się dobrze zastanowić. Na razie chyba zaproponuję Mariannę, Anielę i ... muszę się zastanowić smile
        • gaudencja Re: Radomir i... 21.07.17, 19:36
          Irena jeszcze bardzo mi pasuje do nazwiska.
          • stokrotka_96 Re: Radomir i... 21.07.17, 22:51
            Irena też może być ciekawą opcją - nie spotyka się często małych Irenek, ale imię jest już "oswojone" wink.
    • sweet_sour Re: Radomir i... 29.12.17, 09:48
      A wiec jednak dziewczynka i stanęło na Wandzie smile teraz tylko drugie imię zostało do wybrania. W grze jest Teresa (po babci) i Józefina (po pradziadku i praprababci - chociaż ona miała imię w krótszej wersji - Józefa, nobi termin mam na 19 marca, czyli św. Józefa). Mąż kręci nosem na obie propozycje. Z rodzinnych imion mogłoby byc jeszcze: Aleksandra, Dorota, Natalia, Maria, ale żadne z tych mnie nie przekonuje... Co byście wybrały dla Wandy?
      • paula.anna Re: Radomir i... 29.12.17, 15:45
        Wanda Teresa brzmi mi na pierwszy rzut oka ( czy raczej ucha) lepiej i łatwiej się wymawia 😉.
        Jednak pewnie wybrałabym Wandę Józefinę- po przodkach i ciekawsza od Teresy.
        Na pewno NIE wybrałabym Aleksandry, Natalii, Doroty czy Marii- bo ich nie lubię i wypadają baaardzo nijako przy Wandzie, Józefinie i Teresie ☺
      • stokrotka_96 Re: Radomir i... 29.12.17, 17:47
        Wanda Józefina i Wanda Teresa są w porządku wink. Podobałyby mi się też Wanda Maria i Wanda Dorota.
        Powiedz - czy koniecznie na drugie musi być rodzinne imię?
        Jeśli nie, to zaproponuję jeszcze:
        Wandę Rozalię
        Wandę Helenę
        Wandę Krystynę
        Wandę Zofię
        Wandę Aurelię
        Wandę Felicję
        Wandę Anielę
        Wandę Joannę
        Wandę Janinę
        Wandę Gabrielę
        Wandę Emilię
        Wandę Jadwigę
        Wandę Urszulę
        Wandę Małgorzatę
        Wandę Apolonię
        Wandę Antoninę
        Wandę Michalinę
        Wandę Celinę
      • gaudencja Re: Radomir i... 29.12.17, 18:37
        Wandę Józefę smile Naprawdę po praprababci, bez modyfikacji wink
      • lily-beth Re: Radomir i... 30.12.17, 12:56
        Może zamiast Marii Marianna - Wanda Marianna? Józefina pięknie, Teresy nie lubię, ale pasuje. Pozostałe zupełnie mi nie pasują. Tylko rodzinne wchodzą w grę?
        • lily-beth Re: Radomir i... 30.12.17, 12:57
          A rozważana wcześniej Aniela na drugie?
      • dalenia Re: Radomir i... 30.12.17, 19:17
        Wanda Józefa fajnie brzmi, ale rozumiem, że wolisz Józefinę wink Wanda Teresa jakoś mocno "babciowo". Uwielbiam babcine imiona, ale akurat i Wanda, i Teresa są z jednej "epoki" i IMO oba imiona brzmią jakoś tak ... przytłaczająco? Podobnie do Wandy nie dobrałabym np. Ireny czy Krystyny. Wanda Józefina brzmi trochę ciekawiej. Popieram też wspominaną Wandę Mariannę.
      • sweet_sour Re: Radomir i... 31.12.17, 17:30
        Ideałem drugiego imienia dla mnie jest: po rodzinie i z mocnym patronem, tak jak Stanisław dla starszego syna (po pradziadku i dwóch znanych św. Stanisławów). I z męskim nie miałabym problemu, żeby wybrać jeszcze kilka, które spełniają te kryteria... Ale do Wandy chyba dopiszę sobie jeszcze Janinę (po dziadku) i Mariannę (po siostrze pradziadka...) i zobaczę co mąż na te propozycje.
        • meggan79 Re: Radomir i... 31.12.17, 18:55
          Wanda Marianna najładniej
        • gaudencja Re: Radomir i... 31.12.17, 19:25
          sweet_sour napisał(a):

Ale do Wandy chyba dopiszę sobie jeszcze Janinę (po dziadku) i Ma
          > riannę (po siostrze pradziadka...) i zobaczę co mąż na te propozycje.

Jeśli dziadek był Janem, to żeńskim najbardziej tradycyjnym odpowiednikiem Jana jest Joanna. Janina to pomysł dopiero XIX-wieczny. A Wanda Joanna brzmi nieźle.
          • sweet_sour Re: Radomir i... 01.01.18, 10:46
            O, i to jest myśl! Mąż daje zgodę na Joannę na drugie smile więc chyba mamy kompletny zestaw ustalony smile
            • gaudencja Re: Radomir i... 01.01.18, 12:02
              Bardzo się cieszę, że się udało smile
            • dalenia Re: Radomir i... 01.01.18, 14:31
              Wanda Joanna super!
            • paula.anna Re: Radomir i... 01.01.18, 17:14
              > Mąż daje zgodę na Joannę na drugie więc chyba mamy kompletny zestaw ustalony

Cieszę się. Jedna sprawa z głowy wink.
              • stokrotka_96 Re: Radomir i... 04.01.18, 02:50
                Radomir Stanisław i Wanda Joanna - bardzo fajnie smile. Na dobrą sprawę, Wanda Joanna brzmi nawet lepiej niż Wanda Teresa. W sumie po namyśle zgodzę się z Dalenią, że dobrze jest jednak ubarwić zestaw przez dobór innego II imienia niż ciotkowate (w tym wypadku).
                Chociaż np. Wanda Irena nie jest taka zła, jak na moje ucho.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.