paula.anna 15.12.17, 09:36 W wersji oryginalnej. Nie wiedziałam skąd się wzięło itp. Nawet chyba nie zastanawiałam się nigdy, dlaczego wygląda na żeńskie . Widać tzw gender mi nie przeszkadza . W każdym razie już wiem: Puchatek Wciąż się uczę... Przyznam się przy okazji, że z powodu zaawansowanego kubusiowstrętu Puchatek jest dla mnie wyłącznie Puchatkiem, nigdy Kubusiem Puchatkiem. A dla mojego syna jest Pusiatkiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka_96 Re: Imię Puchatka 15.12.17, 10:50 Może też zostać Fredzią, jeśli bardziej Ci odpowiada . Mimo że Monika Adamczyk-Garbowska wykazała się sporą inwencją i umiała logicznie uzasadnić swój wybór, to jednak wszyscy zdążyli przywyknąć do Kubusia Puchatka zaproponowanego przez Irenę Tuwim i Fredzia Phi-Phi się nie przyjęła. Po latach nazywania misia Puchatkiem lub Kubusiem Puchatkiem nie umiałabym przestawić się na Fredzię. Zwłaszcza, że musiałabym zacząć myśleć o Puchatku jak o dziewczynce . A jednak w mojej wyobraźni utrwalił się chłopięcy wizerunek misia. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię Puchatka 15.12.17, 15:05 Bo Kubuś/Winnie w oryginale był chłopcem, pomimo żeńskiego imienia, nadanego mu przez syna pisarza. Więc chłopięcy wizerunek jest jedyny słuszny. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Imię Puchatka 18.12.17, 10:27 lily-beth napisała: > Bo Kubuś/Winnie w oryginale był chłopcem, pomimo żeńskiego imienia, nadanego mu > przez syna pisarza. Więc chłopięcy wizerunek jest jedyny słuszny. Poza tym u nas jednak się utrwaliło, że miś to TEN miś Odpowiedz Link Zgłoś