Dodaj do ulubionych

Kryspin , Kasjan

18.01.18, 10:41
Dziś chciałabym zapytać Was o odbiór tych imion
Mam z nimi duży problem, bo niby mi się podobają ( nawet bardzo) , ale z drugiej strony mam obawy, że znajdą się w tej samej grupie co Alanki i Nikole .
Jak sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 12:32
      Kryspin na I rzut oka nie wygląda źle. Pewnie doceniłabym u kogoś.
      Za to Kasjan mi się zdecydowanie nie podoba i kojarzy mi się z Brajanem, Fabianem, Gracjanem itp
    • meggan79 Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 12:49
      Nie nadałabym, ale uważam je za ciekawe
    • mary.h Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 13:30
      Kryspin OK - docenię u kogoś.
      Natomiast Kasjan jest u mnie w grupie "Alanków i Nikolek". Od siebie dorzucam tu jeszcze, skoro jesteśmy przy literze K, imiona Kasper, Kaspian, Kilian, Kolin, Kristian.
    • katmandu05 Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 13:49
      Zgadzam się z paula.anna. Kryspin jeszcze jako tako, ale Kasjan zdecydowanie brzmi dla mnie podobnie do Brajanów, Gracjanów itp. smile
    • aniloria Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 19:00
      Ani Kryspin, ani Kasjan nie są dla mnie brajanowate. Raczej pokroju np. Fabiana - są to w sumie imiona w Polsce tradycyjne i znane od dawna smile
    • stokrotka_96 Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 13:44
      Przypomniał mi się taki artykuł o nowo narodzonych dzieciach. Były tam bliźnięta - Kasjan i Dejvid (jakoś tak pisany). Dlatego Kasjan będzie mi się kojarzył kiczowato. W ogóle, z reguły nie przepadam za imionami męskimi z końcówką "-an" - kojarzą mi się zniewieściale (chociaż lubię np. Adriana i Kajetana - te imiona są jeszcze, jak na moje ucho, OK).
      • dalenia Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 15:25
        Ja pamiętam z dawnych czasów bloga onetowskiego, którego prowadziła mama Kasjana i Nicole.
    • luska.s Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 13:48
      Kryspin obecnie kojarzy się z postacią z kabaretu.
    • stokrotka_96 Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 13:49
      A Kryspin znowu kojarzy mi się z postacią charakterystyczną dla Kabaretu Paranienormalni wink. Okulary, krzywy zgryz - takie skojarzenie mi się nasuwa, gdy słyszę Kryspin. Dlatego jestem na nie.
      Tak już mam z tymi kreacjami kabaretowymi - jeśli zapadająca w pamięć postać nosi jakieś rzadkie imię, to nie umiem się od tego skojarzenia uwolnić. Mam tak też z Pelagią graną przez Smolenia - imię fonetycznie zgrabne, ale kojarzy mi się z sympatycznym wąsaczem z chustą na głowie wink. Smoleniowska Pelagia przezabawna, ale jako imię do nadania - odpada.
      • aniloria Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 15:08
        Ja tak mam z Genowefą smile od razu dopowiadam sobie: Pigwa.
    • dalenia Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 15:24
      Kryspina kiedyś bardzo lubiłam i miałam na swojej liście. Ostatnio jednak niekoniecznie chwyta mnie za serce. U mnie jest w worku z Nikodemem i Maksymilianem, czyli w moim odczuciu pretensjonalne, ale bez dramatu wink Gorzej z Kasjanem. Odbieram go jako zniewieściałego i porównywalnego do Gracjana czy Fabiana. Czyli gorzej od Kryspina, ale nadal to jednak nie jest ta sama grupa co Alan i Nikola. Nie mniej jednak oba imiona są w moim odczuciu pretensjonalne.
      • humbelina Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 12:11
        Nikodem pretensjonalne ? Nie spotkałam się jeszcze z taką opinią na temat tego imienia
        • paula.anna Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 14:05
          A ja tak.
      • lily-beth Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 14:38
        Dla mnie samo imię Nikodem nie jest pretensjonalne, ale rzeczywiście często spotykam go w towarzystwie Natanielowatym. Nie dzielę tych imion na jakieś szczególne podgrupy. Kasjan i Kryspin nie podobają mi się brzmieniowo na równi z Fabianem, Gracjanem, Marcelem, Adrianem, Natanielem i Nikodemem.
      • stokrotka_96 Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 21:00
        Moim zdaniem Nikodem i Maksymilian są w porządku. Nikodem to zresztą imię mojego prapradziadka, Nikodem był też bohaterem powieści z lat 30. - "Kariery Nikodema Dyzmy" autorstwa Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Nikodem był również w Biblii (choć przyznam, że nawet w Biblii są imiona, które podchodzą moim zdaniem pod pretensjonalne). Nie mniej jednak, uważam, że to nie Nikodem jest pretensjonalny, a raczej Nikolas wink.
        Maksymilian może nie jest w ścisłej czołówce moich ulubionych imion, ale nawet je lubię. Pięknie brzmi w pełnej formie smile.

Z kolei Gracjana, Fabiana i Kasjana odbieram jako zniewieściałych, bez obrazy dla panów noszących to imię.
    • gaudencja Re: Kryspin , Kasjan 23.01.18, 22:56
      Mnie się podobają, niemniej jednak jeśli wielbiciele Alanów uprą się na Kasjana, to trudno będzie dyskutować z jego popularnością w tej grupie. Na razie jednak nie wchodzi on w modę. Można także przemyśleć podobnego Krystyna, Kryspiniana, Kasjusza lub nawet Kwiryna.
    • annthonka Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 16:12
      Jednego Kasjana znam od bardzo dawna, więc jestem osłuchana z tym imieniem. W moim odbiorze nie siedzi w tym samym worku co Brajan czy Alan, ale raczej w worku imion zniewieściałych, takich jak Gracjan czy Gabriel.

Kryspin brzmieniowo kojarzy mi się wyłącznie z angielskim "crispy", a poza tym co ze zdrobnieniami? Kryspek? Krysio? Spinek? Nieeeee
      • humbelina Re: Kryspin , Kasjan 25.01.18, 11:54
        Kryspianek smile
        • humbelina Re: Kryspin , Kasjan 25.01.18, 11:55
          Kryspinek miało być wink Krystek brzmi też całkiem fajnie i pewnie właśnie tak zwracaliby się do niego w szkole podstawowej smile
          • annthonka Re: Kryspin , Kasjan 25.01.18, 14:11
            humbelina napisała:

> Kryspinek miało być wink
            No to ja jednak pozostałabym przy pełnej formie, bez zdrobnień smile

Krystek brzmi też całkiem fajnie i pewnie właśnie tak zw
            > racaliby się do niego w szkole podstawowej smile

Krystek kojarzy się raczej z Krystianem, chociaż oczywiście można też kombinować jako zdrobnienie od Kryspina.
            • lily-beth Re: Kryspin , Kasjan 25.01.18, 19:34
              Od Kryspina to chyba Kryspek.
              • humbelina Re: Kryspin , Kasjan 27.01.18, 12:50
                Też ładnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.