humbelina 18.01.18, 10:41 Dziś chciałabym zapytać Was o odbiór tych imion Mam z nimi duży problem, bo niby mi się podobają ( nawet bardzo) , ale z drugiej strony mam obawy, że znajdą się w tej samej grupie co Alanki i Nikole . Jak sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 12:32 Kryspin na I rzut oka nie wygląda źle. Pewnie doceniłabym u kogoś. Za to Kasjan mi się zdecydowanie nie podoba i kojarzy mi się z Brajanem, Fabianem, Gracjanem itp Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 12:49 Nie nadałabym, ale uważam je za ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 13:30 Kryspin OK - docenię u kogoś. Natomiast Kasjan jest u mnie w grupie "Alanków i Nikolek". Od siebie dorzucam tu jeszcze, skoro jesteśmy przy literze K, imiona Kasper, Kaspian, Kilian, Kolin, Kristian. Odpowiedz Link Zgłoś
katmandu05 Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 13:49 Zgadzam się z paula.anna. Kryspin jeszcze jako tako, ale Kasjan zdecydowanie brzmi dla mnie podobnie do Brajanów, Gracjanów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aniloria Re: Kryspin , Kasjan 19.01.18, 19:00 Ani Kryspin, ani Kasjan nie są dla mnie brajanowate. Raczej pokroju np. Fabiana - są to w sumie imiona w Polsce tradycyjne i znane od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 13:44 Przypomniał mi się taki artykuł o nowo narodzonych dzieciach. Były tam bliźnięta - Kasjan i Dejvid (jakoś tak pisany). Dlatego Kasjan będzie mi się kojarzył kiczowato. W ogóle, z reguły nie przepadam za imionami męskimi z końcówką "-an" - kojarzą mi się zniewieściale (chociaż lubię np. Adriana i Kajetana - te imiona są jeszcze, jak na moje ucho, OK). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 15:25 Ja pamiętam z dawnych czasów bloga onetowskiego, którego prowadziła mama Kasjana i Nicole. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 13:48 Kryspin obecnie kojarzy się z postacią z kabaretu. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 13:49 A Kryspin znowu kojarzy mi się z postacią charakterystyczną dla Kabaretu Paranienormalni . Okulary, krzywy zgryz - takie skojarzenie mi się nasuwa, gdy słyszę Kryspin. Dlatego jestem na nie. Tak już mam z tymi kreacjami kabaretowymi - jeśli zapadająca w pamięć postać nosi jakieś rzadkie imię, to nie umiem się od tego skojarzenia uwolnić. Mam tak też z Pelagią graną przez Smolenia - imię fonetycznie zgrabne, ale kojarzy mi się z sympatycznym wąsaczem z chustą na głowie . Smoleniowska Pelagia przezabawna, ale jako imię do nadania - odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
aniloria Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 15:08 Ja tak mam z Genowefą od razu dopowiadam sobie: Pigwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kryspin , Kasjan 20.01.18, 15:24 Kryspina kiedyś bardzo lubiłam i miałam na swojej liście. Ostatnio jednak niekoniecznie chwyta mnie za serce. U mnie jest w worku z Nikodemem i Maksymilianem, czyli w moim odczuciu pretensjonalne, ale bez dramatu Gorzej z Kasjanem. Odbieram go jako zniewieściałego i porównywalnego do Gracjana czy Fabiana. Czyli gorzej od Kryspina, ale nadal to jednak nie jest ta sama grupa co Alan i Nikola. Nie mniej jednak oba imiona są w moim odczuciu pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 12:11 Nikodem pretensjonalne ? Nie spotkałam się jeszcze z taką opinią na temat tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 14:38 Dla mnie samo imię Nikodem nie jest pretensjonalne, ale rzeczywiście często spotykam go w towarzystwie Natanielowatym. Nie dzielę tych imion na jakieś szczególne podgrupy. Kasjan i Kryspin nie podobają mi się brzmieniowo na równi z Fabianem, Gracjanem, Marcelem, Adrianem, Natanielem i Nikodemem. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 21:00 Moim zdaniem Nikodem i Maksymilian są w porządku. Nikodem to zresztą imię mojego prapradziadka, Nikodem był też bohaterem powieści z lat 30. - "Kariery Nikodema Dyzmy" autorstwa Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Nikodem był również w Biblii (choć przyznam, że nawet w Biblii są imiona, które podchodzą moim zdaniem pod pretensjonalne). Nie mniej jednak, uważam, że to nie Nikodem jest pretensjonalny, a raczej Nikolas . Maksymilian może nie jest w ścisłej czołówce moich ulubionych imion, ale nawet je lubię. Pięknie brzmi w pełnej formie . Z kolei Gracjana, Fabiana i Kasjana odbieram jako zniewieściałych, bez obrazy dla panów noszących to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kryspin , Kasjan 23.01.18, 22:56 Mnie się podobają, niemniej jednak jeśli wielbiciele Alanów uprą się na Kasjana, to trudno będzie dyskutować z jego popularnością w tej grupie. Na razie jednak nie wchodzi on w modę. Można także przemyśleć podobnego Krystyna, Kryspiniana, Kasjusza lub nawet Kwiryna. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Kryspin , Kasjan 24.01.18, 16:12 Jednego Kasjana znam od bardzo dawna, więc jestem osłuchana z tym imieniem. W moim odbiorze nie siedzi w tym samym worku co Brajan czy Alan, ale raczej w worku imion zniewieściałych, takich jak Gracjan czy Gabriel. Kryspin brzmieniowo kojarzy mi się wyłącznie z angielskim "crispy", a poza tym co ze zdrobnieniami? Kryspek? Krysio? Spinek? Nieeeee Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Kryspin , Kasjan 25.01.18, 11:55 Kryspinek miało być Krystek brzmi też całkiem fajnie i pewnie właśnie tak zwracaliby się do niego w szkole podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Kryspin , Kasjan 25.01.18, 14:11 humbelina napisała: > Kryspinek miało być No to ja jednak pozostałabym przy pełnej formie, bez zdrobnień Krystek brzmi też całkiem fajnie i pewnie właśnie tak zw > racaliby się do niego w szkole podstawowej Krystek kojarzy się raczej z Krystianem, chociaż oczywiście można też kombinować jako zdrobnienie od Kryspina. Odpowiedz Link Zgłoś