aagnieszka85 24.03.18, 17:12 Hej, zastanawiam się nad imieniem dla mojej drugiej córeczki . Pierwszej dałam na imię Lilia. Zastanawiam się nad imieniem Jaśmina i Flora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilia.1 Re: Jaśmina czy Flora 24.03.18, 17:55 Flora i Jaśmina to piękne i tradycyjne imiona, które współgrają z imieniem Lilia i bardzo mi się podobają (z lekką przewagą Flory). Myślę, że Flora może być także zdrobnieniem imion Florentyna, Florencja, Floriana oraz Florianna. Kilka sugestii: Adela, Anastazja, Aurelia, Idalia, Klementyna, Kornelia, Letycja, Łucja, Matylda, Natalia, Rozalia, Stella, Weronika. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jaśmina czy Flora 24.03.18, 19:17 Jaśmina! Mimo całej mojej miłości do Florentyny i Florianny, sama Flora nieodparcie kojarzy mi się z florą bakteryjną. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Jaśmina czy Flora 24.03.18, 20:16 Ciekawe propozycje, jednak Florę zamieniłabym na Florentynę lub Floriannę. Jaśmina jest OK, ale jakoś nie powala mnie na kolana. Kwiatowo-roślinne sugestie: Róża/Rozalia, Dalia, Laura, Ida(lia), Wioletta, Kalina, Malwina, Gaja . Inne: Aurelia, Aurora, Łucja, Felicja, Eliza, Milena, Nina, Blanka/Bianka (przy czym wolę osobiście Blankę), Kaja, Klara, Luiza, Diana, Leonia, Celestyna, Waleria/Walentyna. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jaśmina czy Flora 24.03.18, 20:23 Jeśli Flora w takiej formie, to wolę Jaśminę. Flora jest dla mnie zdrobnieniowa i dlatego odpada. Jeśli np Florentyna albo inna Florianna to wtedy wybór trudniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 25.03.18, 01:27 Flora - piękne imię z długą tradycją w polszczyźnie, utrwalone literacko w "Panience z okienka". Jaśmina jest imieniem praktycznie nowym, w USA w dodatku "typowo czarnym", ponadto jest zbyt dosłownie kwiatowa w zestawieniu z Lilią. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Jaśmina czy Flora 25.03.18, 12:31 Kocham Florkę nad życie , jednak jako zdrobnienie od Florentyny lub Florianny, a nie od Flory. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jaśmina czy Flora 26.03.18, 22:32 aagnieszka85 napisał(a): > Hej, zastanawiam się nad imieniem dla mojej drugiej córeczki . Pierwszej dałam > na imię Lilia. Zastanawiam się nad imieniem Jaśmina i Flora. Zdecydowanie wolę Florę. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnieszka85 Re: Jaśmina czy Flora 27.03.18, 18:09 Dzięki za komentarze Zastanawiam się jeszcze nad Różą , bo to też w temacie przyrodniczym Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jaśmina czy Flora 27.03.18, 18:34 Róża dla mnie jednak tworzyłaby zbyt florystyczny zestaw. Jaśmina niewątpliwie też roślinna, ale jednak kwiat to jaśmin, więc jakaś delikatna różnica tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jaśmina czy Flora 27.03.18, 20:39 Dla mnie Róża też zbyt... schematyczna 😉. Ale jeśli Tobie pasuje, to czemu nie? Jeszcze Dalia do kompletu, dla trzeciej 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Jaśmina czy Flora 28.03.18, 18:38 albo też kwiatowo - Hortensja Odpowiedz Link Zgłoś
cienki.bolek.nr.1 Re: Jaśmina czy Flora 07.04.18, 06:42 Piwonia - to imię na pewno będzie robić furorę wśród facetów. Fauna pewnie też Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 27.03.18, 22:19 Dalej sugerowałabym Florę - zestawienie Lilii z Różą jest zbyt dosłownie kwiatowe. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Jaśmina czy Flora 28.03.18, 23:50 Sama zasugerowałam Różę i może rzeczywiście Lilia i Róża są dość przewidywalne, ale mnie np. dużo bardziej podoba się Róża od Jaśminy. Flora, Florentyna i Florianna też wydają mi się od Jaśminy znacznie fajniejsze. Jeśli aagnieszko85 byłabyś zainteresowana, to przyszły mi też na myśl Kora i Kira . Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jaśmina czy Flora 28.03.18, 15:52 Jaśmina z Lilią tworzy zbyt dosłownie florystyczny zestaw. Flora zupełnie do mnie nie przemawia, zdecydowanie wolałabym Florentynę. Jednak jeżeli wybór jest tylko między Florą a Jaśminą to zdecydowanie Jaśmina. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Jaśmina czy Flora 29.03.18, 08:02 Jaśmina - bardzo lubię, Flora - tylko w pełnej wersji, Florentyna lub Florianna, sama Flora ładnie brzmi, kiedy myślę o przyrodzie, ale nachalnie pcha mi się "flora bakteryjna", więc nie. Róża - uwielbiam to imię, nie przeszkadza mi kwiatowość zestawu, co najwyżej jego przewidywalność - no tak, jedna Lilia, to druga będzie Róża. Może Rozalia? Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Jaśmina czy Flora 29.03.18, 22:02 Najbardziej podoba mi się Flora, ale w formie Florianna. Z innych kwiatowych polecam Malwinę. Róża zbyt dosłowna, a za Jaśminą nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 31.03.18, 14:37 Flora nie ma formy Florianna To dwa różne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Jaśmina czy Flora 06.04.18, 23:24 Malwina. Stara, dobra znajomość i równie dobre konotacje Odpowiedz Link Zgłoś
kingsalami Re: Jaśmina czy Flora 06.04.18, 16:40 Jak chlopak to tylko Gorgon, jak dziewczynka to oczywiscie Gadocha. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jaśmina czy Flora 06.04.18, 17:42 Flora lub Florentyna. W końcu dałam swojej córce Linda Andrea, ale gdybym miała trzecią córkę, to na pewno byłaby Flora. Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Jaśmina czy Flora 06.04.18, 23:21 rany, mam nadzieję, że nie mieszkacie w kraju, w języku , którego napisałaś komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
hbire [...] 06.04.18, 20:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 06.04.18, 22:24 Dobry żart tynfa wart. Ten akurat nie jest wart tynfa, podobnie jak i kilka innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Jaśmina czy Flora 06.04.18, 23:19 Jaśmina, Jasmin, Kalina, Róża, Jagoda, Lila, Irys - tak. Flora - nie. Nieodłącznie kojarzy mi się z fauną. Niemniej, jeśli masz wątpliwości poczekaj aż maluszka się objawi. Być może popatrzycie i będziecie mieć pewność, które imię będzie jej imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jaśmina czy Flora 07.04.18, 00:59 A mnie kojarzy się z rzymską boginią. Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Jaśmina czy Flora 07.04.18, 22:54 Tą od kwiatów, czy szeroko pojętej roślinności, zatem identycznie. Jej posąg w Szczecinie zupełnie mnie nie olśnił, ba nie zaciekawił. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 07.04.18, 13:13 mabiwy napisał: > Jaśmina, Jasmin, Kalina, Róża, Jagoda, Lila, Irys - tak. Flora - nie. Nieodłąc > znie kojarzy mi się z fauną. Warto trochę doczytać, nabyć też także innych skojarzeń, np. literackich. Czytałeś "Panienkę z okienka" Deotymy? Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Jaśmina czy Flora 07.04.18, 22:50 A i owszem, jako że na wyposażeniu mam dwie córki. Chociaż pierwszy był film i".. ta jej (Hedwigi) Poli Raksy twarz..", co nie zmienia skojarzenia flory do pary ze światem zwierzęcym , nie z gdańszczanką. Podobnie jak Filomena, to skojarzenie z długonosą czarownicą, Karolcią i niebieskim koralikiem a nie ze świętą męczennicą czy bliską mi Grecją. Tak więc skojarzenia są osobiste i niekoniecznie zmieni je znajomość lektur ani nawet z prywatnych kontaktów np z Filomeną Odpowiedz Link Zgłoś
real_krab [...] 07.04.18, 01:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: Jaśmina czy Flora 07.04.18, 14:44 A teraz wyobraź sobie,jak się będzie czuła dziewczynka w szkole, w której jest jedyną osobą o tak wymyślnym imieniu. Nie unieszczęśliwiaj dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 07.04.18, 16:00 Skąd wiesz, że będzie jedyna? U mnie w szkole roiło się od niezwykłych imion, a kompleksy miała Agnieszka na tle zbytniej zwykłości imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
debrna Re: Jaśmina czy Flora 14.04.18, 19:56 Kategoryzowanie i analizowanie imion, jako poważne zajęcie lub hobby (a w tym ich wyśmiewanie) trafiło do Polski z innych krajów, jak tylko ktoś z nadmiaru czasu, wpadł tam na pomysł tworzenia rankingów i przewidywań, ktore imię jest jakie. W latach 1960-tych, kiedy w klasie była jedna „Angelika” czy „Kryspin”, nikt nie robił komentarzy. W 1980 kiedy do przedszkola poszedł „Pęcisz” (lub tego typu), nikt się nie dziwił. Przyczyną tego spokoju był brak rankingów i analiz. Jedyne słowiańskie imię jakie publiczność potrafi przełknąć to Miłosz. Jeżeli może Teofil istnieć obok Bogusława, to dlaczego nie może Aniela stać przy Angelice? Od czasu, kiedy poważnym zajęciem ludności jest „pilnowanie” jakie imiona noszą dzieci innych ludzi, rzeczywiście lepiej trzymać się głównego nurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 15.04.18, 00:14 Chyba jesteś bardzo młoda Ale wizja świata jako takiego, w którym jakaś mityczna Arkadia funkcjonowała do lat 80-tych, a potem się skończyła, jest błędna. Jedną z prześmiewczych rymowanek o imionach znam od babci, która w czasie wojny była młodą kobietą. Co ciekawe, dotyczyła ona dość popularnego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
debrna Re: Jaśmina czy Flora 15.04.18, 13:40 Mogę się częściowo zgodzić. Jedna cecha, która się u ludzkości nie zmienia, to potrzeba „pilnowania” bliźniego: przedtem jaką krótką spódniczkę mogła ludność nosić. Teraz, kiedy każdy może włożyć na siebie, co mu się podoba, trzeba skontrolować jakie imię sąsiad daje swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 15.04.18, 13:48 Imiona zawsze były kontrolowane. To właśnie teraz są mniej kontrolowane niż kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jaśmina czy Flora 15.04.18, 17:16 Zabawne komentarze 😀. Rozmowy o imionach to nie zawsze obrabianie tyłków innym, bo dali dziwcku oklepane/oryginalne imię. Ani tym bardziej kontrolowanie (w jakim sensie?) jakie imię sąsiad daje dziecku. Ale niektórym trudno to pojać. Miłego dnia 😛. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Jaśmina czy Flora 06.06.18, 19:48 "Ja ślina" będzie dobra. Brzmi tak fizjologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
s.finka Re: Jaśmina czy Flora 06.06.18, 20:02 Iffa4 , nareszcie jakiś głos rozsądku w tej dyskusji . Ludzie przestańcie myśleć o sobie i swoich wymyślnych zachciankach a zacznijcie o dzieciach . To imię będzie im służyło całe życie a czasami zbyt wycudaczone imię potrafi być prawdziwym przekleństwem nie tylko dla dziecka ale i dorosłego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jaśmina czy Flora 07.06.18, 23:08 Szkoda, że się nie ujawniasz bardziej, bo ta cała rzesza zagubionych ludzi, co nie zamierzała dbać o własne dzieci, po twoim wezwaniu na pewno by zaczęła dbać i z chęcią zażyła większej dawki światłych porad. Odpowiedz Link Zgłoś
ula53 [...] 07.04.18, 15:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś