Dodaj do ulubionych

Imię dla chłopca 2018

07.04.18, 17:14
Bardzo proszę o opinię. 5 imion z listy na tak, 3 imiona na nie.

1. Aleksander
2. Franciszek
3. Gustaw
4. Ignacy
5. Jeremi
6. Konstanty
7. Leon
8. Leonard
9. Oliwer
10. Oskar
11. Przemysław
12. Remigiusz
13. Ryszard
14. Tytus
15. Julian
Obserwuj wątek
    • angelina7-83 Re: Imię dla chłopca 2018 07.04.18, 18:09
      TAK (mam na liście):
      1. Leonard
      2. Konstanty.
      Doceniłabym u kogoś:
      3. Gustawa
      4. Ignacego
      5. Remigiusza.

Nie podoba mi się Oliwer, Oskar i Tytus.
    • gaudencja Re: Imię dla chłopca 2018 07.04.18, 19:11
      TAK: Konstanty, Jeremi, Ignacy, Gustaw, Tytus
      NIE: Oliwer, Oskar, Ryszard
    • ilia.1 Re: Imię dla chłopca 2018 07.04.18, 20:11
      Tak:
      Ignacy
      Jeremi
      Konstanty
      Leon/Leonard
      Julian
      Nie:
      Oliwer
      Oskar
      Przemysław
    • inga.a.m.r Re: Imię dla chłopca 2018 07.04.18, 22:44
      Tak :
      Aleksander
      Ignacy
      Leon
      Julian
      Franciszek
      Nie :
      Oskar
      Przemysław
      Ryszard
    • bonbon12 Re: Imię dla chłopca 2018 07.04.18, 23:08
      Tak:
      1. Jeremi
      2. Leonard/Leon
      3. Konstanty
      4. Aleksander
      5. Julian

Nie:
      1. Oliwer
      2. Przemysław
      3. Oskar
    • florianne Re: Imię dla chłopca 2018 08.04.18, 09:28
      Tak: Jeremi, Julian, Tytus, Konstanty, Gustaw. Nie: Oliwier, Oskar (zdecydowanie) i Przemyslaw (bez tragedii, ale może być wujkowaty).
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 2018 08.04.18, 21:08
        Dokładnie to samo chciałam pisać odnośnie imion "na nie". Mam tylko trochę inne typy "na tak":
        Jeremi, Gustaw, Konstanty, Ryszard, Tytus
    • remigia Re: Imię dla chłopca 2018 08.04.18, 12:00
      Tak: Konstanty, Leonard, Przemysław, Gustaw, Leon
      Nie: Oliwer, Oskar, Ryszard
    • debrna Re: Imię dla chłopca 2018 08.04.18, 14:25
      Tak :
      Aleksander/Gustaw (ale na pewno nie ma ładnego zdrobnienia do Gustawa)
      Jeremi
      Konstanty
      Leon
      Julian

Nie :
      Oliwer
      Oskar
      Ryszard

• humbelina Re: Imię dla chłopca 2018 08.04.18, 16:57
      TAK:

Ignacy
      Jeremi
      Remigiusz
      Tytus
      Gustaw

NIE:

Leon
      Leonard
      Oliwer
    • karola1705 Re: Imię dla chłopca 2018 08.04.18, 17:46
      Tak: Gustaw, Jeremi, Ignacy, Julian, Oskar (może sama Oskara bym nie nadała, ale jeśli mam wybierać z tych podanych to jest on do przyjęcia)
      Nie: Oliwer, Tytus, Ryszard
    • stokrotka_96 Re: Imię dla chłopca 2018 08.04.18, 18:46
      TAK:
      Ignacy
      Jeremi
      Leon
      Konstanty
      Julian

NIE:
      Oliwer (taki dalszy kuzyn Brajana, powiedziałabym), Aleksander (zbyt popularny), Tytus (kojarzy się niestety z tyfusem)
    • paula.anna Re: Imię dla chłopca 2018 09.04.18, 09:38
      Na pewno na tak Gustaw i Tytus. Dalej Ryszard, Leonard i ostatni Jeremi.
      Nie: Oliwer, Aleksander, Przemysław.
      • isbe Re: Imię dla chłopca 2018 09.04.18, 10:47
        tak - Ignacy, Jeremi, Leonard, Leon
        nie- Oliwer, Przemysław, Remigiusz, Tytus
    • aedo Re: Imię dla chłopca 2018 09.04.18, 11:21
      TAK: Gustaw, Jeremi, Konstanty, Leonard, Tytus
      NIE: Oliwer, Przemysław, Ryszard
    • annthonka Re: Imię dla chłopca 2018 09.04.18, 14:21
      Tak - Jeremi, Konstanty, Leonard
      Może być - Gustaw, Ryszard, Julian, Aleksander
      Nie - Oliwer, Oskar, Remigiusz,
    • lily-beth Re: Imię dla chłopca 2018 09.04.18, 17:28
      tak: Gustaw, Tytus, Jeremi, Konstanty, Leon
      nie: Oliwer, Oskar (te dwa zdecydowanie na nie), Przemysław
      Reszta jest IMO mniej lub bardziej ładna - chociaż subiektywnie bardzo nie lubię Ryszarda i Remigiusz, ale u kogoś doceniam.
    • penelope.ia Re: Imię dla chłopca 2018 10.04.18, 06:54
      Aleksander
      Franciszek
      Ignacy
      Jeremi
      Konstanty

Oliwer, Oskar, Przemysław
    • cyprysiowa Re: Imię dla chłopca 2018 10.04.18, 20:13
      Ignacy Remigiusz Leonard Aleksander Franciszek

Nie Oliwer Oskar Przemysław
    • panna.ze.dworku Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 09:19
      TAK: Jeremi, Konstanty, Leon. W dużym tłoku "ujdzie" Ryszard i Julian.
      NIE: w sumie cała reszta... wink Franciszek - bo nigdy go nie lubiłam i upiornie modny, Oliwier - bo dla mnie to imię "z tej samej półki" co Kewin i Brajan, i Remigiusz - bo nie ma ładnego, dźwięcznego zdrobnienia, a poza tym znałam jednego Remigiusza i mi "zohydził" to imię doszczętnie.
    • naomagic88 Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 15:34
      Dziękuję slicznie za liczne odpowiedzi smile Zawęzilismy nieco liste i dlatego proszę jeszcze o opinie z tego zestawu.

1. Adam
      2. Franciszek
      3. Ignacy
      4. Jeremi
      5. Leo
      6. Leonard
      7. Remigiusz
      8. Miron

3 na tak, 3 na nie
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 16:08
        Odpadli moi faworyci sad.
        Tak, bez entuzjazmu: Leon (albo może Leonard???), Jeremi, Miron.
        Nie: Leo (w Polsce wygląda i brzmi pretensjonalnie, no chyba, że ojciec dziecka i miejsce zamieszkania zagraniczne), Adam- imo nudny wink, Remigiusz.
      • polifonia1983 Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 17:01
        Tak
        Jeremi, Leonard, Miron

Nie
        Franciszek, Leo, Remigiusz
      • bonbon12 Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 20:26
        Tak
        Jeremi
        Leonard
        Miron

Nie
        Leo
        Remigiusz
        Adam
      • lily-beth Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 21:02
        Tak: Jeremi, Ignacy, Leonard (może być zdrabniany do Leo, ale na pewno nie Leo jako podstawowa forma)
        Nie: Adam i Franciszek (ze względu na popularność, bo poza tym imiona ok, tylko ile można), Remigiusz (no nie lubię)
        Miron jest raczej na tak, pełna forma bardzo mi się podoba, ale nie lubię zdrobnienia Mirek.
      • panna.ze.dworku Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 22:55
        Na "NIE": Remigiusz (podałam już powody), Franciszek (upiornie modny, a nigdy go specjalnie nie lubiłam), Ignacy (nie przepadam za pełną wersją tego imienia, a na zdrobnienie "Ignac" dostaję szału - a zapewne nie da się uniknąć...)...
        Neutralne: Leo i Leonard (w sumie dwie wersje tego samego imienia, w Polsce obie dość pretensjonalne - wybrałabym pośredniego Leona, którego bardzo lubię).
        Na "TAK": Miron (oryginalne, nie zbyt modne, trzeba by uważać, żeby nie został "Mirkiem"), Jeremi (bardzo dobre, "mocne", męskie imię - plus fantastyczni imiennicy: zarówno Wiśniowiecki jak i Przybora), Adam (wiem, niepopularnie tutaj: to takie trochę "imię - niewidka", w miarę popularne, acz bez szczytów list, ale wszystkie Adaśki których znam to fantastyczni faceci).
      • florianne Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 14:50
        Tak: Miron (plus za świeżość), Jeremi (porządne imię) i Remigiusz (bez entuzjazmu). Nie: Adam (nie lubię tego imienia), Leo (nowomoda), Leonard (osobiste skojarzenia, nie będę obrzydzać).
      • angelina7-83 Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 18:00
        TAK: Leonard, Ignacy, Remigiusz
        NIE: Leo, Miron, Franciszek-za bardzo popularny
      • gaudencja Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 18:04
        TAK
        1. i 2. Ignacy i Jeremi
        3. Remigiusz

NIE:
        1. Leonard
        2. Adam

Wielkie NIE: Leo
      • dalenia Re: Imię dla chłopca 2018 19.04.18, 16:26
        Na tak:
        Jeremi - jak najbardziej mi się podoba, długo miał być imieniem mojego syna. Teraz mamy w bliskiej rodzinie Jeremisia i imię fajnie funkcjonuje.

Remigiusz - jeden z niewielu "-uszów", którego lubię. Mogłabym nadać, ale mój dobry znajomy to Remek.

Miron - zawsze lubiłam to imię, ale nie cierpię Mirka. Gdybym miała pewność, że Miron nie zostanie Mirkiem, to bym nadała. Skoro go rozważacie, to zakładam, że Mirek Wam nie przeszkadza wink

Na nie:
        Adam - fajny, ale nudny, bezbarwny i popularny.

Leo - w moim odczuciu bardzo pretensjonalny. Można zawsze nadać pełnego Leona/Leonarda i zdrabniac sobie w ten sposób.

Leonard - już chyba pisałam, że nigdy nie byłam jego fanką i odbieram go nieco pretensjonalnie.

Franciszek i Ignacy bardzo mi się podobają, ale ona popularne (szczególnie Franek).
    • polifonia1983 Re: Imię dla chłopca 2018 11.04.18, 17:00
      Tak
      Gustaw, Jeremi, Konstanty, Leonard

Nie
      Aleksander, Franciszek, Oliwer
    • naomagic88 Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 11:31
      Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Mąż bardzo chciałby imię Leonard (Leo, Leoś, Leon, oficjalnie Leonard), też podoba mi się to imię, ale boje się trochę jego pretensjonalności i odbioru przez otoczenie. A teściowie to już w ogole stwierdzili, że nie będą z nim zostawać wink Najlepiej Kubuś, Maciuś, Janek, ale ja już nie mogę słuchać tych imion np. na placu zabaw. Dlatego też szukam wśród innych imion. Ale widzę, że Leonard w waszym głosowaniu całkiem niezle wypadł
      • paula.anna Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 11:51
        A Leopold?
        Też można skracać do Leo (? Lea? jak widać jako zasadnicze, oficjalne imię to kiepski pomysł wink).

No i jest jeszcze sporo, na dźwięk których nie przybiega pół placu zabaw wink.

Teściowie nich się pocałują w łokieć, każdy w swój tongue_out
        • naomagic88 Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 11:57
          No właśnie ten Leopold coś nam nie leży. Ja chcialam Franciszka ale patrzac na statystki jest ich od groma. Do porodu miesiac a w glowie pustka. Wszyscy pytaja o imie a tu co :p
          • paula.anna Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 12:15
            Odpowiadaj, że dowiedzą się po rejestracji w USC tongue_out.
            Serio, nie masz obowiązku dyskutować o imieniu WŁASNEGO dziecka ze WSZYSTKIMI. Po co sobie potem pluć w brodę, że wybrałaś coś, co odpowiada innym, nie Tobie.

Franciszków jak mrówków, ale jeśli to TO imię, nadawaj.

A dlaczego odpadł Gustaw i Tytus? Nie podoba się Wam (Tobie i ojcu dziecka), czy "innym"?
      • panna.ze.dworku Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 12:30
        Teściowie już imiona dzieciom nadawali więc niech sobie mówią co chcą - miej to w nosie.
        Skoro Leopold wam "nie leży" - to nie ma o czym gadać. Ale jednak w Polsce Leonard jest nieco pretensjonalny... Dlaczego nie podany w pierwszym poście Leon? W Pl pretensjonalny nie jest, nie jest też bardzo modny, zdrabniać można do Leo, Leoś, Len, Lew i zapewne wiele innych.
        Kubusie i Jasie faktycznie (niestety) strasznie częste, więc ja bym nie rozważała.
        A jeszcze co do teściów: znam osobiście sytuację, że teściowie właśnie grozili, że się nie odezwą nigdy jeśli dziecko zostanie ochrzczone wybranym imieniem (Jurand) oraz milionem innych przypadłości - chłopiec mógł miec imię jakiekolwiek inne, ale nie TO. Rodzice dziecka się nie ugięli, maluch dostał imię jakie ONI wybrali. A obecnie dziadkowie nie wyobrażają sobie życia bez uwielbianego wnusia i nie przyjmują do wiadomości, że ich Jurand miał być Kubusiem, Pawełkiem czy Antosiem. Ba, twierdzą wręcz, że to ONI od początku zastrzegali iż imię dziecka ma być piękne, ale nietypowe! big_grin
        • naomagic88 Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 13:03
          Hehe tak samo bylo u nas z pierwszym synem. Ma na imie Tymoteusz. I ile bylo gadania. A teraz Tymuś, Tymcio, Tymeczek itd. Gustaw i Tytus w sumie dalej moga byc brani pod uwage, ale starslam sie jakos zawezic, tak czy siak z naszej dluzszej listy nikt ich nie wykreslil. Maz proponowal Tytusa, ja Gustawa. Tylko ten Gucio... czy nie za ciapkowaty. Ja juz sama nie wiem wink Moze jak go zobacze to mnie olśni. A Leona nie chce mąż strasznie. Za to na Leonarda oczy mu sie świeca wink
          • panna.ze.dworku Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 13:46
            Przy Gustawie Gucia nie unikniesz, a skoro brzmi ci "ciapkowato" to bym nie rozważała.
            Pierwszy syn jest Tymoteusz? big_grin Piękne i oryginalne. Opinią teściów bym się nie przejmowała - jak sama widzisz z ich początkowego oporu nie został ani ślad. smile
            Tytusa bym przy imieniu pierwszego syna nie rozważała: Tytus i Tymuś brzmi może i zabawnie - ale nie jest wygodne ani praktyczne w użyciu.
            No, ja bym w takim razie Wszystkie "lwio - pochodne" imiona odrzuciła. Skoro mężowi Leon nie pasuje, a Leonard, Leo są jednak nieco... Hm... Najdelikatniej mówiąc pretensjonalne.
            A rozważałaś na przykład imiona: Sergiusz, Konstanty? Też nie częste i nie popularne (jak imię pierworodnego), a równocześnie nie dopasowane do tegoż "idealnie" - ja nie bardzo lubię "zgrywanie" imiona rodzeństwa (typu "Kasia i Basia" czy "Marek i Darek") - to sprawia wrażenie, jakby dzieci miały zawsze funkcjonować w duecie, a nie indywidualnie.
            • naomagic88 Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 13:54
              Sergiusz tez sie mezowi podoba, tylko jak to zdrabniac... Konstanty fajny, ale ten Kostek, troche kościsty wink
              • panna.ze.dworku Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 14:15
                W mojej rodzinie był Sergiusz i zdrobniale wołano go "z francuska": Serge (czytane jako "Serż").
                Konstantego można tez zdrabniać do Kocia. smile Kostek trochę "kościsty", ale może być tez fajny. smile
              • annthonka Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 14:42
                Tymoteusz i Konstanty. Tymek i Kostek. Fajny zestaw. No chyba, że naprawdę nie jesteś w stanie znieść zdrobnienia Kostek.
                Leonarda nie ma się co bać. Po pierwsze, nie brzmi pretensjonalnie, a po drugie i tak na co dzień będzie Leonem albo Leosiem.
                Gustaw nie musi być Guciem, ale na przykład też Gutkiem albo Gustkiem.
                Tymek i Tytus w moim odczuciu brzmią zbyt podobnie.
                Skoro rozpatrywaliście Aleksandra, to może Aleksy zdrabniany np. do Alka?
                A Kajetan, Teodor, Julian?

Z rodziną nie ma co dyskutować na ten temat, bo po co się niepotrzebnie stresować. I tak ostateczna decyzja należy do Was. Ewentualnie mówcie, że wybraliście imię Kalasanty albo Arystofanes, wtedy każde imię, które w końcu nadacie, będzie przyjęte z entuzjazmem wink
          • lily-beth Re: Imię dla chłopca 2018 12.04.18, 14:53
            Tymek i Tytus to rzeczywiście średni zestaw. Mnie też Gucio brzmiał trochę ciapkowatko, aż nadaliśmy Gustawa i teraz uwielbiamy (UWIELBIAMY!) Gucia. Poza tym jest Gustawem, Gustlikiem, Gutkiem, Gutulkiem, Gutusiem, Gucinem, Gutosławem i Gustavsonem wink
            Tymek i Kostek to rzeczywiście fajny zestaw, ale ja uwielbiam Konstantego w każdej formie.
            Przy takim fajnym Tymoteuszu żal dawać banalnego Adama, a już Leo (bez n) zgrzyta mi bardzo. Mnie się Leonard nie wydaje wcale pretensjonalny, chociaż dla mnie za twardy i wolę Leona.
            A może coś zupełnie innego Wam jeszcze wpadnie do głowy? Może Samuel, Wilhelm, Feliks?
          • paula.anna Re: Imię dla chłopca 2018 13.04.18, 08:21
            Tymoteusz i Tytus raczej nie bardzo...
            A może Witold?
            Stefan?
            Kajetan?
            Teodor?
          • amarulla Re: Imię dla chłopca 2018 19.04.18, 15:45
            Mamy Tymona i Tytusa, nam pasują wink
            Teraz problem z trzecim nic nie gra tą dwójką...
            • gaudencja Re: Imię dla chłopca 2018 19.04.18, 19:03
              No jak to? Teodor, Telesfor, Tyberiusz, Tolisław, Tobiasz, Tomisław, Tybald, Tycjan
              smile
    • luska.s Re: Imię dla chłopca 2018 14.04.18, 22:28
      Tak:
      Gustaw
      Leon
      Leonard
      Przemysław

nie:
      Ignacy
      Oliwier
      Ryszard
    • aledziwok Re: Imię dla chłopca 2018 15.04.18, 06:39
      Tak: Konstanty, Jeremi, Aleksander, Julian, Gustaw.
      Nie: Oliwier, Oskar, Remigiusz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.