miraflores5 02.02.19, 14:39 Zainspirował mnie wątek o imionach z Rymuta. Jak Wam się podoba? Znaczenie przepiękne, ale jak je zdrabniać?Prowidentka? Prowka? A wołać przez pół podwórka Pro-wi-den-cja! też by mi się nie uśmiechało. Poza tym...z żadnym polskim nazwiskiem mi nie leży.No i jak już przy Rymucie jesteśmy, to ile jest w Polsce tych Prowidencji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka_96 Re: Prowidencja 02.02.19, 18:49 Przekombinowane, nazbyt napuszone. Poza tym, kojarzy mi się z prowincją lub z Providentem... Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Prowidencja 02.02.19, 19:48 Provident oczywiście też. Jak już pisałam-przepiękne znaczenie, ale nic poza tym. Brak sensownych zdrobnień, z większością polskich nazwisk dziwnie brzmi i kojarzy się z jakimś terminem ,pojęciem. Znalazłam w necie parę Prowidencji-już nieżyjących oraz jedną panią, która w październiku skończyła 100 lat😀 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prowidencja 03.02.19, 00:09 W Rymucie jest jedna, urodzona w latach 20. ubiegłego wieku. A w tegorocznym zestawieniu nie ma jej, co oznacza, że albo jest nadal ta sama jedna Prowidencja w Polsce, albo nie ma żadnej. To imię jest IMO idealne dla osób bardzo ściśle sercem związanych z firmą Provident. A poza tym wymaga dość dużo odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Prowidencja 03.02.19, 01:57 www.rakoniewice.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=8&dzialy=8&akcja=artykul&artykul=4158&schemat=2 Bohaterka tegoż artykułu 100 lat skończyła jesienią, więc rocznik 1918. Próbowałam wyobrazić sobie Prowidencję przedstawiająca się przy poznaniu się, Prowidencję funkcjonującą w szkole, przedszkolu, pracy...nijak nie wychodziło... Po prostu nie sądziłam, że kiedykolwiek to powiem, ale wolałabym już chyba nawet Hermenegildę, przynajmniej zdrobnienia sensowniejsze można znaleźć.A mogłabyś podlinkować to "tegoroczne zestawienie"? Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Prowidencja 03.02.19, 02:03 Dodam, że podoba mi się trochę imion zakończonych na -encja: Florencja, Klemencja, Laurencja, Emerencja, z czego odważyłabym się ewentualnie tylko na Laurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prowidencja 03.02.19, 11:09 W czasach publikacji słownika Rymuta w PESEL-u było jeszcze wiele błędów, a częśc starszych osób nie miała jeszcze nadanego numeru. Stąd myślę, że Prowidencja z Rymuta to inna osoba, już nieżyjąca, a ta, o której piszesz, po prostu nie weszła do zestawień. Tegoroczne dane są na dole w tym linku: www.gov.pl/web/cyfryzacja/dodatkowe-materialy Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Prowidencja 03.02.19, 17:05 To zestawienie całej populacji jest świetne. Nie ma danych za cały rok 2018? Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Prowidencja 09.02.19, 14:21 Nie podoba mi się, niestety skojarzenie z prowincją pewnie mam zbyt silne. Odpowiedz Link Zgłoś