dalenia Re: Janisław 19.02.20, 19:18 Nieszczególnie mi się podoba. Ogólnie to chyba jakiś neologizm? Nie przekonują mnie imiona pseudo-słowiańskie utworzone po prostu przez dodanie "-sława" czy innego "-mira". Ja czasem na moje dzieciaki w pracy tak mówię. Tzn. tworzę sobie "słowiańskie" wersje od ich imion - i tak mam Szymosława czy Wiktorosława Janisław też by mi tam pasował. Swoją drogą nie jestem pewna, ale chyba kiedyś natknęłam się na małego Janisława na IG. Teraz może mieć ze 2-3 lata, bo było to jakiś czas temu. Jestem na 99% pewna, że było mu właśnie Janisław. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Janisław 19.02.20, 19:49 Ja na instagramie właśnie się z tym imieniem zetknęłam,a moje dzieci uznały je za krzyżówkę Stasia i Jasia☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Janisław 10.12.20, 20:55 Bo to właśnie wygląda jak krzyżówka Jasia ze Stasiem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Janisław 19.02.20, 22:19 To neologizm, ale bardzo stary, w moich uszach ma swój urok jako dawna hybryda hebrajsko-słowiańska. Jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Janisław 20.02.20, 00:59 Zgadzam sie, mniej nudny od Jana, ale osobiscie wole brzmienie Junieslawa bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś