zuzankak 26.10.04, 01:10 Zdrobniale: Amelka, Amka. Moja córka ma tak na imię i nie znam innych Amelek. Ludzie mówią, że bardzo literackie. A wy jakie macie skojarzenia? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatjana Re: Amelia 27.10.04, 15:42 Mnie się kojarzy z filmem pod tym samym tytułem.Sympatyczna postać Zdrobnienie Amka jest fantastyczne-wcześniej takowego nie znałam. Odpowiedz Link Zgłoś
turkuc_podjadek Re: Amelia 27.10.04, 15:49 Moja pasierbica ma tak na imie, we francuskiej wersji Amélie...A szkoda bo bardzo mi sie to imie podoba i chetnie dalabym tak na imie mojej "zimowej" coreczce... Lubie tez zdrobnienie Amelka pozdrowienia Magda i Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Amelia 27.10.04, 17:55 Witaj, ja mam 13 miesięczną córcię-Amelię Matyldę. Genialne jest to zdrobnienie Amka-nie znałam go;my mówimy do córci Amelka albo Amela. Pozdrawiam. P.S.A skąd jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzankak Re: Amelia 28.10.04, 01:05 Amela brzmi śmiesznie (ale sympatycznie), prawie jak Pamela. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Amelia 28.10.04, 15:42 Po obejrzeniu w kinie "Amelii" była tak zachwycona i oczarowana filmem, że gdybym była wtedy w ciąży na 100% dziewczynka byłaby Amelką )) Potem - jak doszły mnie słuchy - imię pojawiło się w pewnym baaaaardzo popularnym serialu i smutek mnie ogarnął, że zacznie się trywializować i stanie się modne wśród sentymentalnych serialowiczek. Od tego czasu trochę upłynęło i zaczynam mieć delikatną nadzieję, że Amelia nie kojarzy się już nikomu z landrynkową doktor Zosią i serialem, więc może... za 3- 4 lata ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
amj2 Re: Amelia 28.10.04, 17:44 Cudne imię. Ja również jestem pod wrażeniem filmu "Amelia".Mój dzidziuś do 8 m- ca ciąży był Amelką....A później z Amelki zrobił się Marcel.Ale nadal to imię dla dziewczynki najbardziej mi się podoba.Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: Amelia 31.10.04, 00:08 Mój półtoraroczny skarb nazywa się Amelia Zofia (przysięgam, że nie ma to nic wspólnego z serialem!). Amelka, Amelcia, Mela, Amelusia. Nawet Amelinda Rodzeństwo woła też Ami, choć niezbyt mi się to podoba. Mieszkamy w Szczecinie, i znam jeszcze tylko jedną małą Amelkę, i jedną dorosłą. Więc chyba nie jest to tak popularne imię jak można by się spodziewać. Skojarzenie mojego ośmioletniego syna - Amelindows 2003 - to od Windows 2000 )) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzankak Re: Amelia 31.10.04, 00:40 o ile mnie pamięć nie myli to Amelka najpierw pojawiła się w serialu, a potem Był film w kinach. Teraz już dzieciątko mniej pojawia sie w tv. Ja tam sie nie przejmuje, ze niektórym to imię kojarzy się z serialem, gdybyśmy takie sprawy brali pod uwage to byśmy musieli wymyślac nowe imiona, a to by był dopiero snobizm. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
opieniek1 Re: Amelia 09.12.04, 12:19 ulubioną postacią mojego dzieciństwa była Rusałka Amelka z czeskiej kreskówki. Miała piękne długie włosy i cudnie tańczyła. Chciałam, żeby moja córeczka miała tak na imię, niestety po sukcesie serialu i filmu, odpada, za dużo się tego zrobiło. Z przykrością muszę znaleźć inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Amalia? 09.12.04, 15:51 ...ale już na przykład Amalia to to samo imię, różni sie nieznacznie, a forma ta nie jest tak popularna. Może pomyśl o niej? Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: Amelia 10.12.04, 12:03 beznadziejne to imię! pół Polski która ogląda "na dobre i na złe" nazwało swoje dziewczynki Amelka... boże... ludzie bądżcie bardziej orginalni! jak teraz w jakimś innym serialu urodzi sie Bazylek to tez tak swoich synków bedziecie nazywac? Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Kiwigirl... 10.12.04, 13:32 Hmmmm... wyobraź sobie,ja nie oglądam tego serialu,żadnego zresztą nie oglądamZ prostej przyczyny-nie mamy telewizora Mamy za to córkę Amelię Matyldę I dostaję szamotania pępka,jak słyszę właśnie takie teorie-imię pod wpływem filmu,serialu itp.Nie tylko zresztą w przypadku Amelii. I jeszcze jedno-tak a propos popularności imienia Amelia-tak się właśnie mówi,że tyle tych Amelek teraz jest itd.Dziwne,bo ja mieszkam w Krakowie,mam sporo koleżanek i znajomych z dziećmi i nie ma wśród nich Amelki...wśród znajomych tych znajomych też nie... Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_b Re: Amelia 10.12.04, 20:59 Śliczne imie!!!!!!my mamy Urszulę ale nastepna będzie Ameliamojemu mężowi strasznie się spodobało i nawet nie myśli że może być chłopczyk:L) Odpowiedz Link Zgłoś
meziz Re: Amelia 11.12.04, 00:54 Moja córeczka ma na imię Amelia. Przeważnie mówimy na nią Amelka, ale ja czasami mówię Ami. Bardzo to lubię. Ale nie lubię zbytniej popularności tego imienia. Gdybym przewidziała co się będzie wyrabiało...to chyba inny byłby nasz wybór. Moje słoneczko urodziło się w styczniu 2000. Wtedy nic jeszcze nie zapowiadało taaakiego bumu. Pech. Nie znoszę tylko jak ktoś mi sugeruje, ze pod wpływem serialu czy tez filmu je dałam. Nadałam je bo jest piękne i nosi je pewna wspaniała osoba, taka moja "przyszywana ciocia". Odpowiedz Link Zgłoś
agias Re: Amelia 20.02.05, 22:34 Tez mam córeczkę Amelkę. Mówię do niej: Amelinko, Ameliszko. Bałam się, że popularność tego imienia wzrośnie i co druga dziewczynka na ulicy będzie się tak nazywała. Na całe szczęście, jak do tej pory, nie spotykamy zbyt wielu Amelek. Czy Wasze Amelki to też łobuziaki? Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Amelia 21.02.05, 00:09 Hehe Moja to półdiablę...albo i całe diablę wcielone)) Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Amelia 21.02.05, 03:55 Amelia to piekne imie o dlugiej polskiej tradycji i bardzo szkoda, ze z powodu spopularyzowania go przez media musialam wypisac go z listy kandydatow na imie mojego dziecka. Wczesniej tak samo bylo z Klaudia. Mieszkajac za granica nie mialam pojecia oo ich popularnosci ani tym bardziej o jej przyczynach dopuki to forum nie otworzylo mi oczu. Odpowiedz Link Zgłoś