26.10.04, 01:10
Zdrobniale: Amelka, Amka. Moja córka ma tak na imię i nie znam innych Amelek.
Ludzie mówią, że bardzo literackie. A wy jakie macie skojarzenia? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • tatjana Re: Amelia 27.10.04, 15:42
      Mnie się kojarzy z filmem pod tym samym tytułem.Sympatyczna postać smile
      Zdrobnienie Amka jest fantastyczne-wcześniej takowego nie znałam.
      • turkuc_podjadek Re: Amelia 27.10.04, 15:49
        Moja pasierbica ma tak na imie, we francuskiej wersji Amélie...A szkoda bo
        bardzo mi sie to imie podoba i chetnie dalabym tak na imie mojej "zimowej"
        coreczce...
        Lubie tez zdrobnienie Amelka

pozdrowienia

Magda i Tomasz
    • penelina Re: Amelia 27.10.04, 17:55
      Witaj,
      ja mam 13 miesięczną córcię-Amelię Matyldę.
      Genialne jest to zdrobnienie Amka-nie znałam go;my mówimy do córci Amelka albo
      Amela.

Pozdrawiam.

P.S.A skąd jesteście?
      • zuzankak Re: Amelia 28.10.04, 01:05
        Amela brzmi śmiesznie (ale sympatycznie), prawie jak Pamela.
    • lilith76 Re: Amelia 28.10.04, 15:42
      Po obejrzeniu w kinie "Amelii" była tak zachwycona i oczarowana filmem, że
      gdybym była wtedy w ciąży na 100% dziewczynka byłaby Amelką smile))
      Potem - jak doszły mnie słuchy - imię pojawiło się w pewnym baaaaardzo
      popularnym serialu i smutek mnie ogarnął, że zacznie się trywializować i stanie
      się modne wśród sentymentalnych serialowiczek.
      Od tego czasu trochę upłynęło i zaczynam mieć delikatną nadzieję, że Amelia nie
      kojarzy się już nikomu z landrynkową doktor Zosią i serialem, więc może... za 3-
      4 lata smile)))))
    • amj2 Re: Amelia 28.10.04, 17:44
      Cudne imię. Ja również jestem pod wrażeniem filmu "Amelia".Mój dzidziuś do 8 m-
      ca ciąży był Amelką....A później z Amelki zrobił się Marcel.Ale nadal to imię
      dla dziewczynki najbardziej mi się podoba.Pozdrawiamy
    • dorotakatarzyna Re: Amelia 31.10.04, 00:08
      Mój półtoraroczny skarb nazywa się Amelia Zofia (przysięgam, że nie ma to nic
      wspólnego z serialem!). Amelka, Amelcia, Mela, Amelusia. Nawet Amelinda smile
      Rodzeństwo woła też Ami, choć niezbyt mi się to podoba. Mieszkamy w Szczecinie,
      i znam jeszcze tylko jedną małą Amelkę, i jedną dorosłą. Więc chyba nie jest to
      tak popularne imię jak można by się spodziewać.
      Skojarzenie mojego ośmioletniego syna - Amelindows 2003 - to od Windows 2000 smile))
      • zuzankak Re: Amelia 31.10.04, 00:40
        o ile mnie pamięć nie myli to Amelka najpierw pojawiła się w serialu, a potem
        Był film w kinach. Teraz już dzieciątko mniej pojawia sie w tv. Ja tam sie nie
        przejmuje, ze niektórym to imię kojarzy się z serialem, gdybyśmy takie sprawy
        brali pod uwage to byśmy musieli wymyślac nowe imiona, a to by był dopiero
        snobizm. Pozdrawiam
    • opieniek1 Re: Amelia 09.12.04, 12:19
      ulubioną postacią mojego dzieciństwa była Rusałka Amelka z czeskiej kreskówki.
      Miała piękne długie włosy i cudnie tańczyła. Chciałam, żeby moja córeczka miała
      tak na imię, niestety po sukcesie serialu i filmu, odpada, za dużo się tego
      zrobiło. Z przykrością muszę znaleźć inne imię.
      • gaudencja Amalia? 09.12.04, 15:51
        ...ale już na przykład Amalia to to samo imię, różni sie nieznacznie, a forma
        ta nie jest tak popularna. Może pomyśl o niej? smile
    • kiwigirl Re: Amelia 10.12.04, 12:03
      beznadziejne to imię! pół Polski która ogląda "na dobre i na złe" nazwało swoje
      dziewczynki Amelka... boże... ludzie bądżcie bardziej orginalni! jak teraz w
      jakimś innym serialu urodzi sie Bazylek to tez tak swoich synków bedziecie
      nazywac?
      • penelina Re: Kiwigirl... 10.12.04, 13:32
        Hmmmm...

wyobraź sobie,ja nie oglądam tego serialu,żadnego zresztą nie oglądamsmileZ
        prostej przyczyny-nie mamy telewizorasmile

Mamy za to córkę Amelię Matyldęwink

I dostaję szamotania pępka,jak słyszę właśnie takie teorie-imię pod wpływem
        filmu,serialu itp.Nie tylko zresztą w przypadku Amelii.

I jeszcze jedno-tak a propos popularności imienia Amelia-tak się właśnie
        mówi,że tyle tych Amelek teraz jest itd.Dziwne,bo ja mieszkam w Krakowie,mam
        sporo koleżanek i znajomych z dziećmi i nie ma wśród nich Amelki...wśród
        znajomych tych znajomych też nie...
    • miriam_b Re: Amelia 10.12.04, 20:59
      Śliczne imie!!!!!!my mamy Urszulę ale nastepna będzie Ameliasmilemojemu mężowi
      strasznie się spodobało i nawet nie myśli że może być chłopczyk:L)
      • meziz Re: Amelia 11.12.04, 00:54
        Moja córeczka ma na imię Amelia. Przeważnie mówimy na nią Amelka, ale ja
        czasami mówię Ami. Bardzo to lubię. Ale nie lubię zbytniej popularności tego
        imienia. Gdybym przewidziała co się będzie wyrabiało...to chyba inny byłby nasz
        wybór. Moje słoneczko urodziło się w styczniu 2000. Wtedy nic jeszcze nie
        zapowiadało taaakiego bumu. Pech. Nie znoszę tylko jak ktoś mi sugeruje, ze pod
        wpływem serialu czy tez filmu je dałam. Nadałam je bo jest piękne i nosi je
        pewna wspaniała osoba, taka moja "przyszywana ciocia".
    • basia027 Re: Amelia 11.12.04, 03:50
      bardzo ładne imię.
    • agias Re: Amelia 20.02.05, 22:34
      Tez mam córeczkę Amelkę. Mówię do niej: Amelinko, Ameliszko. Bałam się, że
      popularność tego imienia wzrośnie i co druga dziewczynka na ulicy będzie się
      tak nazywała. Na całe szczęście, jak do tej pory, nie spotykamy zbyt wielu
      Amelek. Czy Wasze Amelki to też łobuziaki?
      • penelina Re: Amelia 21.02.05, 00:09
        Hehesmile

Moja to półdiablę...albo i całe diablę wcielonesmile))
    • claudia207 Re: Amelia 21.02.05, 03:55
      Amelia to piekne imie o dlugiej polskiej tradycji i bardzo szkoda, ze z powodu
      spopularyzowania go przez media musialam wypisac go z listy kandydatow na imie
      mojego dziecka. Wczesniej tak samo bylo z Klaudia. Mieszkajac za granica nie
      mialam pojecia oo ich popularnosci ani tym bardziej o jej przyczynach dopuki to
      forum nie otworzylo mi oczu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.