anika1987monia 18.03.21, 11:07 Zastanawiam się nad imieniem dla drugiej córki. Szukam klasycznego, ładnego, subtelnego i nie twardego imienia, które ładnie się zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 11:30 Rozalia, Aurelia, Katarzyna, Janina, Malwina, Milena, Tomiła, Waleria, Walentyna Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 14:09 Niestety wszystkie nie w moim guście, ale dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 11:43 Moja pierwsza myśl to Izabela. Może jeszcze Liliana, Magdalena, Lidia, Joanna, Julianna, Gabriela, Helena, Karolina, Kornelia, Marianna, Melania, Natalia, Rozalia? Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 12:14 Propozycje imion: Wiktoria, Teresa, Adela, Blanka, Bianka, Nina, Antonia, Antonina, Diana, Sylwia, Urszula, Laura, Stefania, Michalina, Emilia, Klara, Agata, Flora, Jaśmina, Bogna, Lea, Inga, Eryka, Amelia, Zuzanna, Barbara, Zofia, Estera, Konstancja, Matylda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 22:10 Wydawałoby się, że Marianna, zdrabniana do Mani, świetnie spełnia Twoje kryteria. Z jakiego powodu Ci nie odpowiada? Może przybliżysz swoje argumenty na "nie" przeciwko imionom, które padły w tym wątku, a będzie nam łatwiej podążać za Twoim tokiem myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 22:15 No właśnie... Też bym chciała coś doradzić, ale bez sprecyzowanych kryteriów to coraz trudniej... 🧐🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 16:55 Dla mnie większość imion z "r" jest twarda, dlatego je odrzucam. Zalezy mu, zeby również forma oficjalna była subtelniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 13:44 Marianna Stefania Michalina Aniela Melania Większość popularnych jest miękkich i słodko się zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 16:58 Aniela fajne, ale szukam takiego, gdzie albo forma pełna imienia składa sie z 2 sylab albo chociaż zdrobnienie lubie skracać i córka starsza Alicja czesto jest Ala czyli jest i dluzsza i krotksza forma Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 18:34 Aniela ma dwusylabowe zdrobnienie - Nela. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 19:00 Nie chce tez żeby imiona córek zaczynały sie na ta sama literę, a zdrobnienie Nela mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 14:19 Moze podaj przyklady imion, ktore sa w Twoim guscie... bedzie latwiej cos podpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 14:27 Mało które mi sie podoba na pewno nic typu antonina czy wanda, nie przesłodzone jak Liliana czy Aurelia, i nie twarde - Kornelia, Wiktoria. Może coś Wam się nasunie Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 14:34 Emilia? Natalia? Julia? Kaja/Maja? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 14:35 Wg mnie Małgorzata jest raczej twarda, niż miękka, a bierzesz ją pod uwagę. To subiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 15:44 Padło wiele typów, ale widzę, że nic Ci nie pasuje A są imiona z różnych kategorii. Moja propozycja jest taka, żeby przestudiować listę imion z wikipedii, jest bardzo obszerna. My nic poza tym też nie będziemy w stanie zaproponować. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 15:51 Jeszcze pomyślałam o Marcelinie, chyba nie padła. I jeszcze: Maria, Anna, Jagoda, Anastazja, Weronika, Kinga, Adrianna, Daria, Olga? Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 16:59 Na pewno jeszcze raz to zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córeczki 19.03.21, 09:13 Aurelia przesłodzona- hmmm 🤔 To już zupełnie nie nadążam. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_4210 Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 15:48 Izabela (Iza, Bela, Belcia), Antonina( Antosia, Tosia), Łucja(Lusia), Lidia (Lila, Lidzia) Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 17:14 Matylda, Helena, Michalina, Marcelina, Róża, Ida, Laura, Melania, Gabriela, Cecylia, Celina, Liwia, Blanka, Ligia, Hiacynta, Jaśmina, Regina, Marcjanna, Klara, Laura, Weronika/ Berenika, Idalia, Anatolia, Malwina, Jana/ Janina Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 17:26 Elżbieta, Marta, Dominika, Daniela, Apolonia, Gaja, Sara, Julita, Judyta, Olimpia, Oktawia, Otylia, Ksenia Odpowiedz Link Zgłoś
carolinams Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 19:33 Hanna, Anna, Nina, Joanna, Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 21:05 Ja tez radzilabym przestudiowac liste imion i wybrac kilka, ktore sie w miare podobaja. Pozniej z tych - te ktore dobrze komponuja sie z nazwiskiem i sa do zaakceptowania przez wspolmalzonka A Oliwia, Julia, Amelia? Chociaz jesli Aurelia jest w Twoim odczuciu przeslodzona to imiona typu Amelia, Emilia, Natalia pewnie tez? Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Imię dla córeczki 18.03.21, 23:27 Agata, Hanna, Julianna, Marta, Barbara, Jagoda, Dagna, Dagmara, Ruta, Krystyna, Estera, Emma, Olga Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imię dla córeczki 19.03.21, 09:36 Beata, Apolonia, Celestyna, , Leandra, Bożana, Teresa, Dorota, Urszula, Malina, Oktawia, Olimpia Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Imię dla córeczki 19.03.21, 22:57 A jak ma na imię starsza córka? Może łatwiej będzie doradzić znając imię starszej siostry. Szczerze to sama nie wiem czego szukasz i co doradzić,tym bardziej że bardzo dużo propozycji już padło. Imię ma być klasyczne,nie twarde i ładnie się zdrabniać. Nasuwa mi się jedynie Anna lub Hanna. Są klasyczne,zdrobnienia mają i nie są twarde. Z tego co widzę Aniela,Helena c?y Michalina nie byłyby w Twoim typie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 17:04 Podoba mi sie Hania, ale ta forma pasuje do malej dziewczynki, do dorosłej kobiety nie za bardzo, chyba lepiej zeby imię miało naturalną formę panującą w każdym wieku jak np Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
juliseid Re: Imię dla córeczki 20.03.21, 23:07 Alicja i Anna Alicja i Hanna Alicja i Urszula Alicja i Adrianna/Adriana Alicja i Marcelina Alicja i Laura Alicja i Felicja Alicja i Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 17:32 Dziękuję za sugestię. Narazie zostaje Hania i Ewa tylko Hania ma formę bardziej pasująca do malej dziewczynki niż do kobiety jak myślicie które lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 17:38 Chciałabym żeby miało neutralna również formę jak imie starszej siostry, żeby pasowalo do malej dziewczynki i dorosłe i kobiety. Ważne zeby nie bylo długie i miało trochę zdrobnien nie chciałabym imienia bardzo popularnego. Brak zdrobnien takich jak Aśka czy Kaśka, bo jakoś źle mi sie kojarzą. Fajnie jakby miało krótsza i dłuższą wersje, jak Alicja i Ala. Chociaż zeby zdrobnienia były 2 sylabowe albo pełna wersja. I oczywiście imię subtelne. Odpowiedz Link Zgłoś
juliseid Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 22:01 Oba imiona są w porządku. Wybierzesz bliższe sercu... Hanna, Hania, Hanka, Hana Jeszcze pomyślałam o Adriannie, która ma krótszą wersję Ada i Elżbiecie, Ela, Elunia albo nowocześniej Elena , która można nazywać Ela lub Lena Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 18:35 Ja z tych dwóch zdecydowanie wolę Hanię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 18:40 A ja zdecydowanie wolę Ewę. W moim otoczeniu jest tyle Hanek, że już ciężko mi słuchać o kolejnych. Ewa spełnia kryterium - w dorosłym życiu będzie neutralna, po prostu Ewa. A w dzieciństwie ma masę fajnych zdrobnień. Hanna pewnie ostatecznie będzie panią Hanią. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 18:43 Ja lubię oba imiona, ale chyba wybrałabym Ewę, Hanie spotykam praktycznie na każdym kroku... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 20:09 Ja tak samo, Hanek spotykam mnóstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_86 Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 21:04 Izabela wg mnie pasuje idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 21:25 Niestety mi sie to imię nie podoba, ale dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Imię dla córeczki 28.03.21, 23:25 A może Marcelina? Marcela/Marcysia Albo Michalina? Michasia/Misia Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córeczki 29.03.21, 08:53 A ta druga córka to już "w drodze", czy dopiero w planach? Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 29.03.21, 09:33 W drodze, jakbym dopiero miała w planach to bym nie prosiła z wyprzedzeniem o poradę Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córeczki 29.03.21, 10:24 Zdziwiłabyś się ile tu teoretycznych wątków! Niektórzy zakladają nie jeden, a wiele 😉. Myślałam, że to kolejny w stylu "co by było gdyby" i stąd tak trudny wybór. Cóż, jakoś dziecko nazwać będzie musieli, coś się w końcu spodoba, choćby wystarczająco 🙃. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 29.03.21, 15:11 Liczę na to narazie zostaje Hania i Ewa może mnie jeszcze olśni Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla córeczki 29.03.21, 17:15 To kibicuję Ewie. Hanki mi wyskakują z lodówki 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla córeczki 10.04.21, 17:49 Hanna to praktycznie Anna, tylko w bardziej ludowym wariancie. Nigdy jej nie odbierałam jako imienia szczególnie subtelnego. A może Elżbieta? Można ją zdrabniać np. do Halszki, nie tylko do Eli. Z Alicją obie brzmią królewsko. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1987monia Re: Imię dla córeczki 10.04.21, 22:21 Ala i Ela za bardzo podobne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla córeczki 11.04.21, 00:55 Masz rację. Nie zakładałam w ogóle zdrabniania jej do Eli, ale wykluczyć tego nie można. A Sabina? Jeszcze tu nie padła. Dominika, Gabriela, Marianna zdrabniana do Mani? Weronika, Adrianna, Honorata, Matylda? Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Imię dla córeczki 15.04.21, 07:48 Twoje kryteria podpowiadają mi Anatolia - Tola Apolonia - Pola Coś mi mówi, że szukasz takiego imienia ( Ala, Pola, Tola) Od siebie dodam Ignacja - Iga Adela - Ada Liwia - po prostu Liwia 🤪 Łucja - po prostu Łucja, lub Łusia/Lusia Odpowiedz Link Zgłoś