sulika Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:30 Dla mnie Inga, bo bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:35 Inga. Nigdy nie lubiłam Kingi. Poza tym znam mnóstwo King i tylko dwie Ingi. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:51 Podpisuję się pod Nadeeką (Z tą różnicą, że znam jedną Ingę.) Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:04 Bardziej podoba mi się Kinga, bo Inga to dla mnie taka ucięta Kinga. Poza tym to imię bardzo dobrze mi się kojarzy i lubię zdrobnienia Kinia i Kinguś Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:28 Inga, bardziej mi się podoba i mam pozytywne skojarzenia. Chociaż Kingę też lubię PS: Miałam kiedyś nauczycielkę, która przekręcała moje imię i mówiła na mnie Kinga. Z początku mi to nie przeszkadzało, ale potem zaczęło mnie to męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 16.04.21, 13:53 Inga. Niby różnią się jedną literą, więc niewiele, jednak Inga mi jakoś lepiej brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:30 Inga Nie lubię Kingi, a już jak słyszę zdrobnienie Kinia to mnie mierzi Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:40 Inga, nieco mi się podoba. Kinga wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa -... czy...? 23.04.21, 19:23 Inga, ładniej brzmi. Lubię imiona zaczynające się od ing. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:52 Jędrzej, bo Błażeja nigdy nie lubiłam (w dzieciństwie kojarzył mi się z błaznem). Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 00:52 Jędrzej, bo znam fajnego I bardziej mi się podoba brzmieniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:30 Jędrzej Bardzo mi się podoba, no i ma sporo miłych zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa -... czy...? 23.04.21, 19:24 Jędrzej dużo bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:40 Konstanty. Po prostu bardziej mi się podoba i brzmi dużo szlachetniej, dostojniej. Ma urok retro, którego nie wyczuwam w Zacharym. Ale Zacharego też lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:14 Konstanty. Bardzo mi się podoba. I ma taki wyjątkowy urok, jakby XIX-wieczny, a ja lubię takie klimaty 🎩 Zachary odpada u mnie z powodu bardzo osobistego skojarzenia. Choć zasadniczo uwielbiam imiona zakończone na "-y" 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 00:53 Zachary bardziej mi się podoba. Ale Kostka też lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Zabawa -... czy...? 11.04.21, 14:31 Oba imiona bardzo lubię, ale przewagę ma tutaj Konstanty (przepadam za zdrobnieniem Kostek). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:31 Zachary Choć chyba Kostkowe zdrobnienia mi bardziej pasują. Ale w ostatecznym rozrachunku chyba jednak wygrywa u mnie Zachary. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:54 Wolę Jeremiego, Zachary mnie nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:30 Jeremi. Bardzo lubię to imię. Kojarzy mi się z Jeremim Przyborą z Kabaretu Starszych Panów, więc bardzo pozytywnie. W Zacharym przeszkadza mi bardzo osobiste skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 08.04.21, 12:49 Bardzo podoba mi się imię Jeremi, dlatego mój głos na niego Zachary w ogóle mi się nie podoba, po prostu nie jest w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:32 Zachary Choć to też trudna sprawa. Oba imiona jakoś tak idą mi w parze, nie wiem - może to przez rodzinę, o której program oglądałam będąc nastolatką. Tam był bliźniaki - Zachary i Jeremy właśnie, rodzina z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:39 Oba sa piękne, ale Krzesimira wielbię całym sercem od wielu lat Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:06 Bardzo ciezki wybor Bardziej jednak podobaja mi sie zdrobnienia Kajmira czyli mmiedzy innymi Kajko Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:55 Wolę Krzesimira, Kajmir zupełnie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:33 Krzesimir Podoba mi się Krzemko. Z kolei tej "Kaj" w Kajmirze brzmi dla mnie trochę jak arachaiczne "gdzie, dokąd". Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:56 Kajetan. Kajmir niestety kojarzy mi się z kajmanem, a Kaj jest zbyt skrótowy. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 07:50 Kajetan. Kaj brzmi skrótowo, zresztą nie podoba mi się ta zbitka literowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:34 Kajetan Tylko i wyłącznie o Kajmirze wpisałam wyżej, a Kaj jest dla mnie zdrobnieniowo-pretensjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:58 Oba mi się podobają na podobnym poziomie, więc wybór jest trudny. Ale chyba Siemek. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:06 Podobaja mi sie tak samo. Chyba jednak Siemowit z powodow historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 00:56 Też lubię je na równym poziomie. Wybieram Siemowita, bo wolę jego zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:36 Siemowit, ze względu na konotacje historyczne. Do Dobromira jeszcze się przekonuję, chociaż Dobromirę bardzo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:34 Dobromir To chyba jedno z niewielu słowiańskich imion, które rzeczywiście mogłabym nadać. Siemowit myślę, że jednak byłby kłopotliwy, biorąc pod uwagę powszechność Ziemowita. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:07 Eunika zdecydowanie. Bardzo podoba mi sie to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:58 Eunika! Bardzo lubię i mogłabym nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:43 Eunika - lubię to imię. Eryka męsko brzmi, choć bardzo lubię książkę, której główną bohaterka jest właśnie Eryka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:09 Zdecydowanie Eunika, uważam, że to super imię! Eryka mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:38 Bardziej podoba mi się Eunika. Przypomina mi Eunice z "Quo vadis", a bardzo lubiłam "Quo vadis" Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 08.04.21, 12:51 Jak dla mnie również Eunika Naprawdę bardzo podoba mi się to imię, a poznałam je, czytając to forum Eryka jakoś tak zbyt męsko brzmi i nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 07:51 Eunika. Choć teoretycznie bardziej powinna mi się podobać Eryka 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 11:35 Eunika Ostatnio mocno mi się spodobała. Erykę też lubię, jest bardzo charakterna. Ale jednak Eunika przyjemniejsza dla mojego ucha. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:00 Hiacynta - zdecydowanie ładniejsza, mogłabym nadać na drugie lub na pierwsze, gdyby druga połówka bardzo chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:53 Oba bardzo lubię, jednak zdecydowanie wolę Hiacyntę (być może przez podobieństwo Kaliny i Haliny, której nie lubię). Mogłabym ją nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:38 Lubię oba, ale wybrałabym Hiacyntę, może przez skojarzenie z postacią z serialu "Co ludzie powiedzą?" Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 08.04.21, 12:55 Wybieram Kalinę, bo Hiacynta jest według mnie już nieco przesadzona, choć lubię kwiatowe imiona Choć i tak od Kaliny wolę Karolinę, ale w sumie też jest ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 15:55 Hiacynta. Jedno z moich ulubionych imion, zwłaszcza ostatnio mnie fascynuje! Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:03 Trudny wybór. Oba ładne, przy czym Helena dla mnie trochę za popularna. Hersylia z kolei nieco zbyt rzadka i nieznana, ale może bym się odważyła - zatem wybieram właśnie ją. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:50 Dla mnie to też trudny wybór. Helena to była moja babcia, ciepło mi się kojarzy, poza tym ma piękne brzmienie i zdrobnienia. Jednak bardzo popularna. Hersylia rzadka, a to ma dla mnie duże znaczenie. Też ma bardzo ładne brzmienie, ale coś mi w nim jednak na pasuje... To chyba ta sylaba "syl", której bardzo nie lubię też w Sylwii czy Sylwestrze. Jednak skłaniam się raczej ku Hersylii. Odpowiedz Link Zgłoś
fabia_marcella Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:28 Lubię Helenę, ale uwielbiam Hersylię - trochę szkoda, że jest tak rzadka, bo moim zdaniem to przepiękne imię. <3 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:10 Helena, Hersylia dla mnie zbyt odjechana. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:40 Hersylia - Helenę mam w rodzinie i nie chcę powielać Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 20:16 Helena bo takie bardziej znane i podoba mi się zdrobnienie Lena Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:21 Helena Klasa sama w sobie. Hersylia dla mnie jednak nieco przekombinowana, choć doceniłabym u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:37 Ruta! Bardzo mnie to imię ostatnio fascynuje. Rity nigdy nie lubiłam; przeszkadza mi jej zdrobnieniowość i dźwięk "ri", który jest nienaturalny dla języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:05 nadeeka napisał(a): > Ruta! Bardzo mnie to imię ostatnio fascynuje. Też ją bardzo lubię, miło trafić na inną fankę Ruty Rity nigdy nie lubiłam; przeszkad > za mi jej zdrobnieniowość i dźwięk "ri", który jest nienaturalny dla języka pol > skiego. Uważam tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:01 Ja też jestem fanką Ruty. Niedawno spotkałam malutką i byłam zachwycona Skojarzenia biblijne też bardzo pozytywne. Ale Ritę też lubię, ze względu na św. patronkę i dla mnie brzmi tak ciepło. Nie przeszkadza mi jej zdrobnieniowość. Jednak moj wybór pada oczywiście na Rutę Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 17:06 sulika napisał(a): > Ja też jestem fanką Ruty. Niedawno spotkałam malutką i byłam zachwycona ☺️☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:43 Ruta. Rita kojarzy mi się tylko ze św. Ritą, a z osobistych powodów takie skojarzenie średnio mi odpowiadają 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:38 Mi się Rita kojarzy z paskudną czarownica z bajki, którą oglądałam w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_4210 Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:58 Według mnie Rita brzmi lepiej chociaż nie zbyt lubię to imię. Ruta w ogóle nie. Brzmi tak chłodno Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:36 Osobiście nie przepadam ani za jednym ani za drugim, bo Rita zbyt jednoznacznie mi się kojarzy ze św. Ritą (podobnie jak moje drugie imię - Faustyna), a Ruta, jakoś jej brzmienie dla mnie totalnie na nie, jednak z musu wybieram Ritę Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:07 Ja rowniez z musu wybiore Rite poniewaz Ruta brzmi wlasnie tak zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:43 Ruta. Tak nazywała się bohaterka w jednej książce Tokarczuk. Moja siostra uwielbia to imię. Znam też suczkę, która się tak wabi. O Ricie już pisałam - skojarzenie z czarownicą. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 16.04.21, 13:58 Obie nie zachwycają 😉. Oba wyglądają zdrobniale. Chyba wolę Rutę, brzmi mi jednak lepiej niż Rita i mniej pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:22 Ruta To imię, które szalenie mnie intryguje, podobnie jak Biruta. Jest w nim coś tajemniczego, co bardzo mi pasuje, ale nie miałabym odwagi nadać jej córce. Rita z kolei jest dla mnie pretensjonalna i obawiam się, że ma zadatki na sezonówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 14:43 Nina - mam pozytywne skojarzenia 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:32 Jak dla mnie Nina, bo pierwsze słyszę o takim imieniu Nila Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:06 Żadne 🙈 Z tej dwójki Nila, bo Niny zupełnie nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:00 Wolę Ninę. Nila brzmi dla mnie podobnie jak Nela - zbyt słodko, zdrobnieniowo (mimo, iż Nila zdrobnieniem nie jest, a Nina jest ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:11 Nina, bo Nila podobna do Nikoli czy Neli, trochę pretensjonalna się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:45 Nina, bo mi się bardziej podoba brzmieniowo Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:22 Nina Mimo zdrobnieniowości lubię to imię, myślę, że jest urocze. Nila mnie nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:03 Trudny wybór. Te imiona kojarzą mi się ze sobą, podobają mniej więcej na równi i do tego mają fajne patronki. Znaczenie też mają podobne. Chyba jednak Łucja - bo siostra Łucja z Fatimy i Łucja Pevensie. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:07 sulika napisał(a): > Te imiona kojarzą mi się ze sobą Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nut_elka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 21:29 Uważam tak samo, ale ja jednak wybieram Klarę ze względu na brak polskich znaków. Co ciekawe Łucja jest moim imieniem z bierzmowania... Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:08 Klara, mimo popularności. Była moim ulubionym imieniem w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:10 Bardziej podoba mi się Łucja, bo jakoś jej brzmienie bardziej mi podchodzi, tylko ten polski znak... Ale Klara też jest ładnym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:22 Łucja - lubię to imię. Klara ma połączenie kl, które brzmi mdło. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:12 Łucja, ale Klara tez jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:41 Łucja. Klara jest dla mnie zbyt popularna. Chociaż oba imiona dla mnie neutralne Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 07:55 Brzmieniowo i w ogóle zdecydowanie Klara. Ze względu na mniejszą popularność- Łucja. Lubię obie 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:24 Łucja Choć Klarę też lubię. Ale Łucja to taka moja fascynacja z dzieciństwa. Imię chodzi za mną odkąd poznałam historię objawień w Fatimie. Mam już Łucję w bliskiej rodzinie, co w sumie mnie cieszy, bo mogę jej używać, a jednocześnie dla mojego dziecka jest za częsta Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:04 Klementyna. Leontyna nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:09 Trudno mi wybrać pomiędzy tymi dwoma, ale raczej Leontyna (że względu na zdrobnienia). Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:42 Klementyna - bardziej mi się podoba. Leontyna trochę przywodzi mi na myśl Leonię, którą obrzydziła mi wkurzająca bohaterka serialu "Uzdrowisko" Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 08.04.21, 12:57 Jak dla mnie również zdecydowanie Klementyna Choć na skrót Klima lub Klema dostaję dreszczy, a o Leontynie pierwsze słyszę Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 07:56 Klementyna. Brzmi wg mnie zdecydowanie lepiej, mniej rozlaźle niż Leontyna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:24 Klementyna Leontyna nigdy mnie jakoś nie zachwycała, więc wybór prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:12 Eryka - imię z charakterem. Eryk jest dla mnie zbyt krótki i słyszę w nim słowo "ryk". Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:43 A u mnie jednak Eryk. Mam pozytywne skojarzenia z bajką "Dzielny lew Eryk" Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:25 Eryka Nie mam wątpliwości, bo o ile męskiej wersji zupełnie nie lubię, tak żeńskie dość mi nawet odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 17:15 Eryka. Żeńska wersja jest ok, ale męska mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 18:09 Ciezko, ciezko. Obydwa imiona bardzo lubie, ale wybiore Witolda (poniewaz o to chodzi w tej grze . Witold tylko i wylacznie poniewaz zdrobnienie Witek bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:12 Witold - ma lepsze zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:19 Witold. Olgierd jest dla mnie dość neutralny; brzmieniowo raczej na nie niż na tak, ale u kogos bym doceniła. Witolda uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:12 Oba bardzo lubię, ale jednak Witold. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:44 Olgierd - mam pozytywne skojarzenia z serialem "Czterej pancerni i pies" Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:51 Witold, bo Olgierd mi się kojarzy z jakimś szemranym typem z serialu Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:25 Olgierd Trudna sprawa Ale Oluś chyba nieco bardziej mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:15 Z musu Marceli, ale najchętniej to żadne z nich Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:13 Tylko Marceli. Marcel zbyt nowomodny, a Marcelin - dziewczęcy. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:05 Mnie też nie zachwyca żadne z nich. Marcelin brzmi dla mnie najbardziej znośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:13 Marceli, jedyna forma która mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:46 Marcel bo brzmi najbardziej współcześnie Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 08:01 Marceli. Marcel to dla mnie kwintesencja pretensjonalności 🙃. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:26 Marceli Marcel jest dla mnie pretensjonalny, Marcelin pewnie kłopotliwy. Najlepszy Marceli, choć ostatnio straciłam do niego serce i ogólnie żadna wersja mnie szczególnie nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:29 Wiktoria czy Karolina? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 15:31 Bardzo lubię oba te imiona i chyba nie potrafiłabym wybrać między nimi Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:15 Wiktoria - zawsze mi się podobała. Za Karoliną długo nie przepadałam, dopiero ostatnio zaczęłam ją akceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:17 Bardzo lubię oba, ale Karolina to moje imię, z którym bardzo dobrze się czuję więc nieobiektywnie - Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:06 Wiktoria. Karolina mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:13 Karolina, bo zawsze bardzo mi się podobała, a za Wiktorią nigdy nie przepadałam. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:44 Karolina, ze względu na mniejszą popularność w moim otoczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:47 Karolina, wg mnie brzmi weselej i bardzo mi się to imię podoba Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Zabawa -... czy...? 11.04.21, 14:33 Lubię oba imiona, kojarzą mi się „arystokracko i dostojnie”. Ciężki wybór, chyba jednak zdecydowalabym się na Karolinę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:27 Karolina Wiktoria dużo straciła w moich oczach, gdy zaczęła być nadawana w nieciekawych kręgach. Jest IMO nieco dresiarska, a Karolina, mimo popularności, raczej "neutralna". Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:17 Ojej, żadne 😂 Tia przynajmniej nie przypomina mi polskich czasowników. Wolę Lię 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:26 Spotkalam sie rowniez z Nia, ale tylko w telewizji wiec jej nie wyliczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:35 Ja też, nawet Znałam jedną Lię, nie była Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:49 W którymś z zeszłorocznych zestawień ze "Świątecznych Gwiazdeczek" (chyba w tym dla województwa lubuskiego) była Lia. Nazwisko polskie, raczej często spotykane. Mie trafiały się seriami Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 09:05 O, przypomniało mi się, że lubię Rię. Znałam Marię tak zdrabnianą (była ze Stanów). Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:16 Pia. Kojarzy mi się z moją znajomą z Indii, która ma na imię Priya, ale mówimy na nią Pia O Tii pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:47 Od biedy Pia, bez określonego powodu. Najchętniej to żadne Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:49 Mia, brzmi moim zdaniem pięknie i tak światowo. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Zabawa -... czy...? 11.04.21, 14:34 Absolutnie żadne. Gdybym musiała wybierać to byłaby to Mia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:27 Ojej, chyba pierwszy raz muszę tak odpowiedzieć - żadna Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 14:07 Pia, jakoś najpoważniej brzmi i najłatwiej wymówić. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:27 Adelajda. Bardzo ja lubie, a Elenora tak srednio brzmieniowo mi podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:05 Eleonora. Nie mogę przekonać do Adelajdy, mimo, że brzmieniowo mi się podoba. Imię to odbieram jakby... prześmiewczo? Podobnie jak Kunegundę czy Klotyldę. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 17:09 nadeeka napisał(a): > Nie mogę przekonać do Adelajdy, mimo, że brzmieniowo mi się podoba. I > mię to odbieram jakby... prześmiewczo? Podobnie jak Kunegundę czy Klotyldę. To ciekawe, nigdy bym nie pomyślała. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:09 Eleonora. Bardziej pasuje mi do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:14 Adelajda, chociaż wolę Adelę. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:49 Adelajda - bez określonego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 17:11 Bardzo lubię oba, mam je na swojej liście. Adelajda to jedna z moich ulubionych bohaterek literackich, a Eleonora to moja babcia. Póki co nie potrafię między nimi wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:47 Eleonora, bo tak ma na imię moja kotka i brzmienie też mi się bardziej podoba. Adelajda mi się nie podoba bo wg mnie brzmi dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 08:06 Eleonora! Baaardzo ją lubię. A pierwsze skojarzenie z Adelajdą to uparcie jeden ze stanów w USA, dopiero kolejne to imię 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 09:07 paula.anna napisała: > A pierwsze skojarzenie z Adelajdą to uparcie jeden ze stanów w USA, To Australia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:28 Adelajda Ale to niełatwy wybór Adelajda ma plus w postaci zdrobnień do Adelki, Ady i bardzo melodyjnej pełnej wersji. Eleonora cudna, ale chyba trochę "trudniejsza" w obsłudze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 17:18 Adelajda, bo w przypadku Eleonory odrzuca mnie zdrobnienie Nora. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 17:19 Aaa nie zauważyłam, że już się wypowiedziałam 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 19:27 Tekla. Bardziej charakterna wedlug mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:08 Teofila. Tekla bardzo mi się podoba, ale dopiero od niedawna, a Teofilę już od wielu lat mam na swojej liście. Poza tym - zdrobnienie Fila! Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 09:50 Tekla. Jakoś nigdy nie byłam szczególną fanką imion zaczynających się na "Teo", bez wyraźnego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 17:15 Ja wolę Teofilę. Natrafiłam na to imię przy okazji czytania o Stanisławie Wyspiańskim (miał żonę Teodorę Teofilę) i mnie urzekło. Lubię cząstkę "eo", a "teo" to jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:49 Teofila, moim zdaniem brzmi bardziej przyjaźnie. Tekla mi się bardzo nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:29 Tekla Wspominałam już o tej miłości do dźwięku "kla", więc wybór mógł być tylko taki Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 20:26 Alicja czy Alina? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:34 Alicja. Alina kojarzy mi się tylko z siostrą Balladyny. Choć to też ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:05 Alina - aktorka Alina Janowska zrobiła swoje. Poza tym w rodzinie mam dwie Alicje i starczy 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:10 Oba bardzo ładne, ale na studiach miałam pewna wredną panią profesor Alinę i to z nią niestety mi się głownie kojarzy. Dlatego Alicja. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 00:56 A co do tych dwóch imionek to w sumie podobają mi się na równi, ale chyba jednak stawiam na Alicję ze względu na "Alicję z Krainy Czarów" Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:15 Alicja bardzo mi się podoba i ubolewam nad jej popularnością, kiedyś chciałam tak nazwać córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Zabawa -... czy...? 09.04.21, 18:50 Alicja bo z Aliną mam nieprzyjemne skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 08:08 Alina. Alicja ma dla mnie ciekawsze brzmienie. I tyle, reszta na minus- popularność, zdrobnienie Ala. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:30 Alicja Brzmieniowo jednak ta opcja jest mi bliższa. Alinkę też lubię i pewnie córce dziś nadałabym właśnie ją. Ale jednak Alicja podoba mi się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 20:28 Amelia czy Emilia? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:34 Amelia. Znałam 3 Emilie w szkole, a jedna była paskudną osobą, bardzo dokuczającą innym. Stąd niechęć to tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:06 Emilia - skojarzenie z bohaterką "Rodziny Połanieckich" robi swoje. Amelia jest dla mnie zbyt popularna Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:14 Emilia. Na zdrobnienie Amelka dostaję gęsiej skórki. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 17:18 Emilia, z tego samego powodu. Ja Amelie zdrabniam do Meli Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 00:52 Ja również wolę Emilię, głównie ze względu na bardzo pozytywne skojarzenia z tym imieniem i też z brzmienia trochę bardziej mi się podoba, choć Amelka też mi się podoba i dobrze kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:12 Emilia, to imię bliskiej mi osoby. Jedno z niewielu ,,czołówkowych", które mogłabym nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 01:16 Żadne, a tak z musu to chyba Amelia. Odpowiedz Link Zgłoś
nut_elka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 21:32 Emilia. Amelki nigdy nie lubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 05:54 Żadna. Oba wg mnie mdłe i nijakie brzmieniowo. I popularne- zupełnie nie rozumiem dlaczego 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:30 Amelia Zawsze mi się podobała, choć może trochę mdła. A z kolei za Emilią nigdy nie przepadałam. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 21:33 Lilia. Dalia zbyt "odjechane". Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:13 Lilia. Dalia, choć ładna, jako imię brzmi dla mnie jak Daria z wadą wymowy Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 00:54 Mi też bardziej podoba się Lilia, a jeszcze bardziej Liliana Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 17:20 Dalia - jest oryginalniejsza. Poza tym nie przepadam za zdrobnieniami Lila i Lilka (podobają mi się jedynie formy Lilianna i Lilianka). Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 06:47 Nie lubię rzeczownikowych imion, za "kwiatowymi" również nie przepadam. Do tego Dalia kojarzy mi się głównie z polskim producentem biustonoszy. Więc trudno mi wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:31 Lilia Nawet przez chwilę miałam ją na liście, bo bardzo pasują mi te Lilkowe imiona. Dalia zawsze kojarzyła mi się z Darią wypowiadaną przez małe dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:12 Magdalena. Monika, przynajmniej w moim odczuciu, jest dość sezonowa, a Magdalena klasyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 07.04.21, 17:22 Uważam tak samo. A Magdalena to jedno z niewielu najpopularniejszych w Polsce imion, które darzę szczerą sympatią Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa -... czy...? 06.04.21, 22:21 Magdalena - jak moja pani od biologii 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 08:11 Trudny wybór. Monika niby sezonowa i nie zachwyca. A Magd znam cale tabuny, do tego zdrobnienie Madzia przyprawiające mnie o dreszcze i wibracje plomb w zębach. -> żadne 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa -... czy...? 14.04.21, 09:09 Ja z kolei znam tyle Monik, że nie odczuwam między nimi różnicy w popularności (a przynajmniej w pokoleniu dorosłych). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa -... czy...? 22.04.21, 12:32 Magdalena Lubię swoje imię Jako "klasyczne" i myślę, że eleganckie, przynajmniej w pełnej wersji. Monika za to zawsze była na mojej "czarnej liście". Odpowiedz Link Zgłoś