tatjana 29.10.04, 14:12 Te imiona kojarzą się jednoznacznie.Czy myślicie, że ktoś dzieciom nadaje jeszcze te imiona?Same w sobie nie są złe, ale te paskudne skojarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Adolf,Alfons 29.10.04, 15:27 Wedug Rymuta jest w Polsce: - 13325 Alfonsów (z tego 537 badań w latach 50., 62 nadania w latach 60., 4 nadania w latach 70. i 2 nadania w latach 80.); - 78 kobiet o imieniu Alfonsa (ostatnie jedno nadanie w latach 50.); - 3 mężczyzn o imieniu Alfonso (1 z lat 50. i 2 z lat 60); - 4 Alfonsyny (ostatnie nadanie w l. 30.); - 1 Alfonzy (l. 20.); - 13674 Adolfów (jeszcze w latach 60. 147 nadań; w kazdej dekadzie były jakieś nadania, również pojedyncze w latach bezpośrednio poprzedzających publikację słownika, czyli między 1990 a 1994); - 773 kobiety o imieniu Adolfa (ostatnie nadanie w latach 70.); - 1 Adolfas i 1 Adolfbert; - 13 Adolfii; - 963 Adolfiny (ostatnie nadanie z lat 60.). O ile jeszcze Adolfina powiedzmy jest do przełknięcia, to mocno zastanawiam się nad resztą. Zwłaszcza nad rodzicami, którzy w niedawnych czasach nazwali tych kilku chłopców Alfons; co oni mieli na myśli? Kiedyś jeszcze nie wszscy musieli znać tę konotację imienia Alfons; ale teraz chyba kojarzy sie ono dośc powszechnie i jednoznacznie. Był niedawno taki wątek o iminach, których by sie nie nadało. Otóż zmnalazłam trochę imion, które wykluczyłabym z tego samego powodu, co Alfonsa, a mianowicie są to imiona: Potencjan Potencjana Teopist Teopista Lizander, Lizymach, Lizyp Twardostój Niestoj może jeszcze Stoimir ...przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Adolf,Alfons 02.11.04, 14:29 Ja znalazłam jeszcze: Drago, Dragan Krok Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adolf,Alfons 02.11.04, 16:10 tatjana napisała: > Krok > ...to mi przypomina znanego z historii muzyki kompozytora nazwiskiem Croce (czyt. Krocze). Znakomity obiekt do żartów dla licealistów Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Adolf,Alfons 03.11.04, 16:30 Gaudencjo ! Ty paskudo ( w pozytywnym znaczeniu !! ) - rozbawiłaś mnie do łez. Croce to mistrzostwo świata w tejże dziedzinie!! pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
lemur_ks Re: Adolf,Alfons 03.11.04, 16:32 A swoją drogą < spotkałam > wczoraj na cmentarzu śp. Alfonsa ur. w 1918 r. Na szczęście biedak nie był świadomy perspektywy znaczenia i odbioru swego imienia w latach późniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Adolf,Alfons 18.12.04, 22:43 Nie wiem, czy nie był. Sztuka "Monsieur Alphones", z której wzięło się uboczne znaczenie tego imienia (o ile wiem, tylko w Polsce) została napisana przez któregoś Dumasa. Co prawda chyba młodszego, ale tak czy inaczej sporo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Adolf,Alfons 18.12.04, 22:43 Oczywiście miało być "Monsieur Alphonse" Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Adolf,Alfons 14.10.06, 20:24 Zdecydowanie młodszego. W Polsce faktycznie sporo tę sztukę grano. Imię Alfons jest w polskim teatrze znane z jeszcze innej sztuki, "Wesele Fonsia" Ryszarda Ruszkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adolf,Alfons 03.11.04, 16:39 lemur_ks napisała: > Gaudencjo ! Ty paskudo ( w pozytywnym znaczeniu !! ) - rozbawiłaś mnie do łez. Dziękuję. Aż sie boję myśleć, co by było, gdyby ktoś o tym nazwisku nosił jedno z tych imion, które wymieniłam poprzednio ;-] Oj, przepraszam, swintuszę. Damy upraszam o nieczytanie tego postu, a jeśli już popełniły ten błąd i przeczytały - o natychmiastowe zapomnienie jego treści Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Kolejne imię nie do nadania :) 18.12.04, 11:34 Zdziczest! Znaczenie niby fajne, ale nieodparcie kojarzy sie ze zdziczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Rogacjan 27.04.05, 16:24 gaudencja napisała: > Był niedawno taki wątek o iminach, których by sie nie nadało. Otóż zmnalazłam > trochę imion, które wykluczyłabym z tego samego powodu, co Alfonsa, a > mianowicie są to imiona: > Potencjan > Potencjana > Teopist > Teopista > Lizander, Lizymach, Lizyp > Twardostój > Niestoj > może jeszcze Stoimir znalazłam właśnie... świętego o imieniu Rogacjan D Nadaje się je bardzo wyczekiwanym i upragnionym dzieciom. Pamietajcie, przyszłe mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Rogacjan 27.04.05, 16:27 Zdziczeslawem i Twardostojem zabilas mnie po prostu. Ja dodalabym jeszcze tego nieszczesnego Zbyluta Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rogacjan 27.04.05, 16:41 E nie, nie zgadzam się! Zbylut ładny jest i niedługo założę wątek o "lutach". W ciemno bym tak nazwała dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Twardostoj 13.01.06, 11:04 Ja tylko nie wiem czy on twardostoi czy jemu A ja sie glupia nad "Hugo" zastanawiam... ))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Adolf,Alfons 03.11.04, 18:38 Nie wiem jak w Polsce ale w szkole w ktorej ucze jest jeden maly chlopczyk ( 6 lat) ktory ma na imie Alphonse... O Adolfie nie slyszalam. pozdrawiam Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Adolf,Alfons 03.11.04, 18:44 W Hiszpanii niestety co krok człowiek natyka sie na Alfonsów... Odpowiedz Link Zgłoś
agata186 solidariusz i niuniek 04.11.04, 16:13 znalazłam ostatnio te dwa imiona.no coz? moze kiedys beda modne Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: solidariusz i niuniek 12.06.06, 19:40 Solidariusz BYŁ nie tyle modny, co wymyślony "na fali" solidarnościowej. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Adolf,Alfons 09.04.05, 21:47 Kiedyś usłyszałam, że na świecie są trzy rzeczy niemożliwe: wywrócić hełm na lewą stronę, spać na suficie i dać dziecku na imię Alfons Odpowiedz Link Zgłoś
martynagrz Re: Adolf,Alfons 27.04.05, 16:31 Przykro mi, ale nie dałabym tak na imie swojemu dziecku Adolf - nieciekawe skojarzenia z pewnym malarzem , Alfons - ma w tej chwili dosc potoczne znaczenie, tez mało interesujące, i malo pochlebne dla dziecka. Chociaz, w krajach hiszpanskojęzycznych imię Alfonso jest bardzo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adolf,Alfons 24.09.05, 13:10 Otóż to, podobno w innych krajach Alfons nie ma takich konotacji, jak w Polsce. Choć nie wiem, czy dotyczy to wszystkich krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Adolf,Alfons 25.09.05, 18:14 W Niemczech takim odpowiednikiem polskiego Alfonsa jest Luis... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Adolf,Alfons 25.09.05, 19:50 www.alfons.se/html/sprak/alfie.htm Ten Alfons jest bardzo popularny na swiecie.W wielu krajach zachowal nawet swoje oryginalne imie (spis pod koniec podanej strony).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ostatnie odkrycie: 19.09.06, 19:00 gaudencja napisała: > Tryfiliusz Weneriusz Odpowiedz Link Zgłoś