alicjakociol 04.05.21, 12:09 Jestem w ciąży trojaczej i zastanawiamy się nad imionami dla pociech. Tworze ten wątek aby poradzić się, przeczytać wasze opinie czy spostrzeżenia na temat wybranych przez nas imion, a może zaproponujecie jakieś, które przypadną nam do gustu. Będą to dwie dziewczynki i chłopczyk. Wstępnie wybraliśmy imiona Matylda, Kornelia i Aleksander lub Mikołaj. Co do imienia chłopca to nadal nie jesteśmy w 100% przekonani do rzadnego imienia. Dla dziewczynek: Matylda- znacie może jakieś Matyldy w różnym wieku które mogą powiedzieć jak ,,służy,, im to imie? Kornelia- tutaj znamy dwie nastoletnie Kornelie i imię dobrze się im nosi Może podsuniecie jakieś imiona dla chłopca, ale również dla dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Imiona dla trojaczków 04.05.21, 12:37 Matylda i Kornelia bardzo mi się podobają. O tej pierwszej będzie mogła wypowiedzieć się Paula.Anna, która ma córkę Matyldę Ogólnie dla dziewczynki już bym nie szukała, bo te dwa tworzą fajny duet. Nie są też przy tym szalenie popularne, osłuchane, raczej bezpieczne. Poszukałabym jednak czegoś innego dla chłopca. Zarówno Aleksander, jak i Mikołaj, są bardzo popularni. Szukałabym jednak czegoś rzadszego. Może zamiast Aleksandra - Aleksy? A z innych jeszcze typów: Gabriel, Bruno, Kajetan, Olaf, Tobiasz, Konstanty, Cezary, Hubert, Dominik? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjakociol Re: Imiona dla trojaczków 07.05.21, 13:51 Imiona z twoich propozycji dla chłopca nie do końca trafiają w nasz gust Podoba mi się Cezary ale zdrobnienie Czarek już nie do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Imiona dla trojaczków 05.05.21, 16:13 Kornelia to moja starsza siostra , mówimy do niej Nela , wg mnie bardzo ładne zdrobnienie mam też Kornelię w klasie ale wydaje mi się że to nie jest bardzo popularne imię. Matyldy nie znam ale też jest ok . Myślę że niektórzy mogą na nią wołać "Mati" (nie mówię że na pewno ale lepiej przemyśleć czy by wam to nie przeszkadzało). Mikołaj ja miałam mieć na imię ale jestem dziewczynką raczej oryginalne imię ładne wg mnie. Aleksander to syn moich sąsiadów i wołają na niego Olek. Ale można też Aleks, Alek więc jest dużo możliwości propozycje imion dla chłopca: Michał, Krystian, Karol, Robert, Dawid, Eryk, Fabian, Leon, Łukasz, Maciej, Mateusz, Rafał, Tomasz Dla dziewczynek: Anastazja, Diana, Emilia, Faustyna, Gabriela, Iga, Jagoda, Kalina, Kinga, Karolina, Liliana, Laura, Łucja, Milena, Melania, Malina, Malwina, Nadia, Paulina, Paula, Patrycja, Rozalia, Weronika Może coś Wam się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona dla trojaczków 05.05.21, 22:17 Mikołaj jest "raczej oryginalny"? Może warto najpierw zerknąć w rankingi, bo Mikołaj od wielu lat zdecydowanie nie jest oryginalny, a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjakociol Re: Imiona dla trojaczków 06.05.21, 00:08 Zaczeliśmy się też zastanawiać nad imieniem Kornel dla chłopca. Oczywiście wtedy Kornelia byłaby odrzucona. Myślę że Kornel jest ładnym imieniem i ma fajne zdrobnienia. Tutaj to samo pytanie- znacie jakiegoś Kornela? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona dla trojaczków 06.05.21, 10:35 Ja znam jednego Kornela, ma około 18 lat. Bardzo ładne imię, podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona dla trojaczków 06.05.21, 10:37 To bardzo fajny pomysł. Miałam go sama proponować, ale przez Kornelię odrzuciłam to wtedy może zamiast Kornelii - Marcelina, Michalina, Melania? Albo Rozalia, Lilianna, Laura? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona dla trojaczków 06.05.21, 12:19 Moja Matylda lubi swoje imię. Dla mnie przykrą niespodzianką było zdrabnianie przez niektórych do MatylDZI, brr. Matylda, Łucja i Gustaw. Matylda, Aniela i Witold. Wasze chłopięce są niezbyt w moim guście 😉. Chyba Kornel najlepszy, acz bez szału. Oprócz powyższych na szybko proponuję Rocha, Tytusa. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Imiona dla trojaczków 07.05.21, 01:13 Popieram Matyldę i Kornelię. Z chłopięcych najlepszy Kornel. Mikołaj też jest ok, ale bardzo popularny. Inne propozycje: Aniela(zamiast Kornelii, też mozna ja zdrabniać do Neli), Aurelia, Róża, Rozalia, Michalina, Lilianna, Adela, Melania, Łucja, Blanka, Felicja, Helena, Stefania, Ignacja, Idalia, Konstancja, Florentyna, Anastazja, Apolonia, Klara Dla chłopca Jędrzej, Aleksy, Gabriel, Samuel, Tobiasz, Jonasz, Eryk, Ignacy, Bruno, Konstanty, Roch, Ksawery, Jeremi, Julian, Olgierd, Błażej, Emil, Feliks, Maksym Nie wiem, czy choć trochę wpasowałam się w Wasz gust, starałam się😉 Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Imiona dla trojaczków 07.05.21, 01:41 Jeszcze Leon ia, Oktawią da dziewczynki Dla chłopca Albert Odpowiedz Link Zgłoś
alicjakociol Re: Imiona dla trojaczków 07.05.21, 13:56 Do rozważanych imion dodaliśmy jeszcze: Tymona/Tymoteusza, Kornela Laure, Olge, Zofie, Marceline Nadal myślimy nad Matyldą, Kornelią (jeśli nie zdecydujemy się na Kornela), Aleksandrem Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona dla trojaczków 07.05.21, 14:54 Jeśli nie chcecie spotykać tłumu imienniczek, to odradzam Zofię, jest obłędnie popularna od jakiegoś czasu. Laura też wysoko, jednak ja akurat spotykam znacznie mniej Laur niż Zosiek i nie czuję jeszcze dokuczliwego przesytu. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Imiona dla trojaczków 15.05.21, 08:41 Gratuluję! Kornelia i Matylda jak dla mnie całkiem fajny duet. Jeśli jesteście przekonani do tych imion to nie szukałabym innych. Z tych powyższych również odradzam Zosię, jest w top5 jak nie w top3 od kilku już lat;Olga jakoś mi nie podchodzi. Lubię i Marcelinę i Laurę, ale obydwie robią się coraz bardziej popularne. Więc pytanie czy Wam to przeszkadza czy nie. Jeśli skłaniacie się ku Kornelowi to fajnie, nie jest taki oklepany jak Mikołaj, Aleksander, Nikodem czy Tymon. Z Nikodemem mam podobnie jak Paula.Anna-po prostu go nie lubię, poza tym jest bardzo często nadawany. Brałabym pod uwagę: Matyldę, Kornelię, Marcelinę, Laurę, Liwię i Ingę. A z chłopięcych z Waszych propozycji to chyba tylko Kornel. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjakociol Re: Imiona dla trojaczków 11.05.21, 21:34 Na dzień dzisiejszy myślimy nad zestawami: Kornelia, Olga, Tymon Kornelia, Olga, Nikodem Kornelia, Inga, Nikodem Kornelia, Inga, Aleksander Kornelia, Liwia, Tymon Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 09:49 Z niejasnych powodów nie lubię Nikodema. Więc JA odrzuciłabym tę opcję. Chyba stworzyłabym nowy zestaw 🤔- Kornelia, Inga i Tymon. Tymon i Aleksander są dla mnie zbyt popularne, jednak ten drugi będzie zwykle Olkiem-> to dodatkowy minus. Więc zostaje Tymon. Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 12:55 Ciekawe zestawy. Kornelia, Inga, Nikodem chyba najbardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 14:09 Kornelia, Inga lub Liwia i Tymon Odrzuciłabym Olgę, bo nie jestem jej wielką fanką. Zdecydowanie wolę Ingę, ewentualnie Liwię. Z męskich odrzuciłabym Aleksandra, z uwagi na popularność (w sumie Tymon nie jest bardzo rzadszy, gdyby go tak zsumować z Tymoteuszem ... ). Nikodem w moim odczuciu jest pretensjonalny. A co z Matyldą? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 14:54 Najbardziej podoba mi sie Kornelia, Olga i Nikodem. Ciekawy zestaw pomimo, ze imiona sa dosyc popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 16:01 Kornelia, Inga super. Liwia też fajna, ale wolę Ligię. Olga w porządku. Dla chłopca nic mnie nie zachwyca, z braku laku Nikodem lub Tymon. A może Tytus? Aleksy? Czy Kornel definitywnie odpadł? Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 19:38 Wybrałabym z podanych imion: Kornelię, Liwię i Tymona/Nikodema/Aleksandra. Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 12:54 Znana mi Matylda, teraz nastolatka, była w domu Tysią lub Matysią. Z imienia, z tego co wiem, jest zadowolona. Matylda, Kornelia i... Jonasz, Jeremi, Ignacy, Cyryl, Gustaw, Roch. albo: Kornel, Matylda i... Rozalia, Aurelia, Melania. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_4210 Re: Imiona dla trojaczków 12.05.21, 18:08 A może któreś z tych: Elżbieta, Izabela, Felicja, Gloria, Fryderyk, Nikodem, Ignacy Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Imiona dla trojaczków 14.05.21, 14:37 Gratuluję trojaczków ❤ Kornelia i Matylda są świetne! Aleksander w sumie też, tylko bardzo popularny, szukalabym chyba czegoś innego i nie byłabym sobą gdybym nie zaproponowała Ci mojego ukochanego Konstantego Poza Kostkiem może Jeremi/Jeremiasz? Tymoteusza lubię, ale będzie mylony z popularnym Tymonem/Tymkiem. A może Tytus? Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: Imiona dla trojaczków 14.05.21, 15:11 Matylda jest świetna. Szkoda ze w ostatnim rozdaniu wypadła. Z imion przez Was podanych wybrałabym zestaw: Matylda, Laura i Kornel Aleksander i Mikołaj wydają mi się nudne, bo są tak obłędnie popularne. Tymon i Tymoteusz to imiona, które moim zdaniem, będą się za 20 lat kojarzyć sezonowo. Nikodem jakoś mnie nie do końca przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona dla trojaczków 15.05.21, 15:48 A na kiedy masz date? Jak maluchy sie miewaja? Odpowiedz Link Zgłoś