dagle 02.11.04, 17:57 Mój 4mcy synek ma na imię Flawiusz, mówimy na niego Flavio. Jest to bardzo rzadki imię, u mnie w Radomiu, w USC był zarejestrowny jako pierwszy w mieście. Napiszcie co sądzicie o tym imeniu. Z góry dziękuję i pozdrawiam Dagmara i Flavio 26.06.2004 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 02.11.04, 18:40 Flawiusz - śliczne imię. I rzeczywiście rzadkie; Rymut podaje 22 osoby w Polsce o tym imieniu. Co do formy Flavio, to akurat tu mam skojarzenia z osobą, za którą nie przepadam, ale Flawiusz podoba mi się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: do gaudencji 02.11.04, 20:14 Czy mogłabyś powiedzieć mi, co to jest Rymut? Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do gaudencji 02.11.04, 20:25 dagle napisała: > Czy mogłabyś powiedzieć mi, co to jest Rymut? Już sie robi Rymut to "Słownik imion współcześnie w Polsce używanych" Kazimierza Rymuta, zawierający dane z rejestru PESEL - niestety, stan na 1994 rok. W nowszym "Słowniku imion" Jana Grzeni imienia tego nie ma, ponieważ jest zbyt rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 02.11.04, 18:51 Wczoraj poznałam małego Oktawiana. Fajny zbieg okoliczności. Ładne te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 02.11.04, 19:01 Ja znam Liwiusza. A Flawiusz równiez bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 02.11.04, 19:02 Mówisz na niego przez "v"?)) Przepraszam za ironię, tak mnie jakoś wzięło przy tych wszystkich Oliviach i innych takich... Flawiusz to piękne imię i bardzo oryginalne, jedyny problem to może zdrobnienia - jak poza tym nazywasz synka? Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 02.11.04, 19:25 mówimy di niego FLAWIK, FLAWCIO, FLAWIUSZEK, Ciesze sie ze sie WAm podoba, spadam, musze wykapac Flawianka Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 08:53 Witaj. Przykro mi, ale zupelnie nie podoba mi się to imię. Nie gniewaj sie, to tylko moja opinia, mam po prostu inny gust. Widzę jednak, że większości sie podoba. Madzia z pozdrowieniami Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 12:02 Wcale nie jest mi przykro,prosiłam o opinie, więc liczyłam sie z tym, ze mogą być pochlebne, ale także te nie pochlebne czekam dalej na opinie, jestem ich strasznie ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 12:06 Mnie się srednio podoba, wydaje mi się zbyt pompatyczne. Ale jesli pasuje do nazwiska, to w porządku. Na pewno jest oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 13:46 Hej, właśnie chodziło nam z męzem o to, aby pasowało do nazwiska, żeby było na ta sama litere Flawiusz Frankiewicz pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
sara35 Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 12:33 Fajne i oryginalne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 13:00 Oryginalne rzeczywiście jest, ale nie trafia w mój gust.Kojarzy mi się ze starożytnym Rzymem.Całuski dla małego Flawiusza)) Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 13:38 tatjana napisała: > Oryginalne rzeczywiście jest, ale nie trafia w mój gust.Kojarzy mi się ze > starożytnym Rzymem Kojarzy Ci się jak najbardziej prawidłowo Flawiusz to w zasadzie rzymskie naziwsko (nomen) tak jak np. Juliusz Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 03.11.04, 16:47 Imie ładne i orginalne. Coraz bardziej zaczynają mi sie podobac imiona tj. Flawiusz, Liwiusz, Oktawian itp Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 06.11.04, 08:47 Ślicznie. Imię bardzo rzadkie, ale nie wydaje mi się "wydumane". Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 06.11.04, 17:30 Czesc ! Dlugo nie bylam tu i co widze ?Bardzo duzo nowych i ciekawych imion.Flawiusz podoba mi sie bardzo.Szkoda ,ze juz nie planuje dzieci pasowalby do mojej LIVII.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 14.11.04, 11:35 Mój mąż ma na imie Gerard, a moje dzieci mają normalne imiona.Każdy nazywa dziecko jak chce, ale ja osobiście nie chciałabym miec na imię ani Flawiusz ani Nicole, ani żadna Roksana. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 14.11.04, 11:52 e5121 napisała: > Mój mąż ma na imie Gerard, a moje dzieci mają normalne imiona.Każdy nazywa > dziecko jak chce, ale ja osobiście nie chciałabym miec na imię ani Flawiusz ani > > Nicole, ani żadna Roksana. Rozumiem, ze chcesz powiedziec, ze Gerard to nie jest normalne imie???? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Gerard 17.11.04, 00:02 e5121 napisała: > Mój mąż ma na imie Gerard, Współczuję. To imię wyjątkowo mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
wwww_wwww Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 15.11.04, 13:34 dagle napisała: > Mój 4mcy synek ma na imię Flawiusz, mówimy na niego Flavio. Jest to bardzo > rzadki imię, u mnie w Radomiu, w USC był zarejestrowny jako pierwszy w > mieście. > Napiszcie co sądzicie o tym imeniu. Przepraszam, ale mnie ono śmieszy! Odpowiedz Link Zgłoś
bella_ragazza Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 16.11.04, 15:26 Flavia i Flavio to imiona nadawane we Włoszech (pewnie faktycznie od Flaviuszy - ). Ma pytanie - czy w urzędzie mieliby cos przeciwko nadaniu dziecku imienia Flavio (lub też Flawio)? Czy rozważaliście to, skoro i tak nazywacie synka Flavio? Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: do bella ragazza 16.11.04, 17:34 dziecko moze miec imie obcojezyczne tylko wtedy jezeli jedno z rodzicow jest obcokrajowcem, my oboje z mezem jestesmy Polakami, wiec ma na imie Flawiusz i tak chcielismy, a mowimy na niego Flavio, bo kochamy Wlochy i wszystko co wloskie!!! twoj nick tez kochamy )) Odpowiedz Link Zgłoś
bella_ragazza Re: do bella ragazza 17.11.04, 10:09 Podoba mi się to imie, w mojej rodzinie (pol-wł) jest Flavia, jest b. słodka, ma rok i dwa zęby Zdrabniamy to imie na Flavietta. Ale na polskie warunki imię dość oryginalne i rzadko spotykane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: do bella ragazza 17.11.04, 14:14 Flavia-super imie, tylko w Polsce nie ma polskiego odpowiednika, no bo niby jak Flawiusza )A wiesz, ze we Wloszech jest miejscowosc Santa Flavia, moja tesciowa zaakceptowala to imie wlasnie dlatego ze ma swietą patronke )) Pozdrawiam mocnoooo Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do bella ragazza 17.11.04, 15:08 dagle napisała: > Flavia-super imie, tylko w Polsce nie ma polskiego odpowiednika, Jest polski odpowiednik - Flawia Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_b Re: Mój synek ma na imię FLAWIUSZ 16.11.04, 22:36 mój brat miał mieć tak na imię strrrasznie się podobało mamie ale tata się nie zgodziłw końcu jest Janusz... Odpowiedz Link Zgłoś
dagle Re: do miriam_b 17.11.04, 14:16 Flawiusz, Janusz tak samo brzmią, ale miedzy nimi kolosalna róznica, no bo Janusz to popularne imie, a Flawiusz moze kiedys bedzie popularne Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: do miriam_b 22.07.05, 12:48 To prawda Janusz zdążył się już osłuchać i nie robi wrażenia, natomiast Flawiusz brzmi bardzo oryginalnie i o ile ktoś ma odpowiednie nazwisko (bo przykładowo Flawiusz Kiełbasa czy Flawiusz Mordka brzmią komicznie), to może rozważyć wybór tego imienia. Natomiast formy Flawio i Flavio zupełnie się mi nie podobają w warunkach polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do miriam_b 18.12.05, 19:09 poliksena napisała: > To prawda Janusz zdążył się już osłuchać i nie robi wrażenia, natomiast > Flawiusz brzmi bardzo oryginalnie i o ile ktoś ma odpowiednie nazwisko (bo > przykładowo Flawiusz Kiełbasa czy Flawiusz Mordka brzmią komicznie), Janusz Kiełbasa i Janusz Mordka niewiele lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni [...] 17.11.04, 15:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś