emnilda.wolna 13.03.22, 10:57 Imię angielskie. Nosiły je co najmniej dwie osoby realne: Sir Peveril Barton Reiby Wallop William-Powlett Peveril Meigs III (tu można doliczyć przodków ) i jedna fikcyjna: Sir Peveril Brown ("Starsza pani znika"). Jak widać imię z pretensjami. "Behind the name" i Wikipedia milczą. Wiecie o nim coś więcej? Kojarzy mi się z Percevalem/Percivalem, ale pewnie nie ma związku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Peveril 23.06.22, 03:24 Myślę, że jest odnazwiskowe: www.houseofnames.com/peveril-family-crest Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Peveril 26.03.23, 17:11 Ja spotkałam akurat imię Peverell. Znaczy to samo, co Piper. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Peveril 26.03.23, 17:14 Inne księgi imion fantazjują, że może też pochodzić od ' little pepper'. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Peveril 27.03.23, 17:28 Brzmi jak nazwa handlowa jakiegoś leku albo proszku do prania. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Peveril 27.03.23, 17:46 Heh, zgadzam się, jak brat Persila po transfuzji granulkowej z Percivalem Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Peveril 27.03.23, 23:07 niii napisała: > Heh, zgadzam się, jak brat Persila po transfuzji granulkowej A cóż to za zjawisko? Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Peveril 28.03.23, 11:57 Tak jak wspominała Sferoplast, wymieszanie proszków, czyli jeden dostał się w obieg 2 Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Peveril 29.03.23, 00:36 Tzn. właśnie tak sobie to nazwałaś w swoim własnym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Peveril 29.03.23, 19:37 Ja piszę po polsku i jestem rozumiana przez myślące osoby Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Peveril 30.03.23, 01:34 No nie wiem, pół roku uczyłam się polskiego na miejscu od native speakers, raczej są to więcej, niż dobre rezultaty Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Peveril 30.03.23, 23:29 I nie zaniedbujesz okazji do samochwalstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Peveril 30.03.23, 23:52 Jestem skromna i bardzo nieśmiała. Prywatnie niewiele mówię, obserwuję innych i doceniam każdego. Nie przechwalam siebie, robię niewiele dla siebie, a dużo dla innych jak dotąd. Rozumiem, że z perspektywy wieku ( brakuje 3 do 18-tki) oraz pewnych poglądów (sprzeciw wobec wykluczeniu i naznaczaniu społecznemu), taka osoba jak ja nie ma tutaj szans. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Peveril 31.03.23, 01:15 Dobrze rozumiem, że polski jest Twoim drugim językiem? Odpowiedz Link Zgłoś