Dodaj do ulubionych

Imię Julita

14.03.22, 16:20
Cześć dziewczyny smile Ostatnio coraz bardziej lubię imię Julita. Wiem, że pierwotnie była zdrobnieniem od Julii, jednak mimo tego podoba mi się o wiele bardziej od niej. Do tego jest to imię dość rzadko spotykane. Na forum znalazłam same stare wątki o Julicie, dlatego stwierdziłam, że założę jakiś świeży, bo jestem bardzo ciekawa Waszych opinii big_grin Czy podoba Wam się Julita? Byłybyście skłonne nadać ją córce? Czy jednak za bardzo podobna do ultra popularnej od x lat Julii? wink
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Imię Julita 14.03.22, 16:51
      Dawno, dawno temu nadałabym Julię, teraz nie. Julity nie nadałabym nigdy. Brzmienie niezłe, ale sama bym wolała coś bardziej uniwersalnego, np. Juliannę.

Ciekawostka z wikipedii:
      "W 2021 roku imię to nosiło ponad 100 tysięcy osób, w tym prawie 50 tysięcy to Filipinki, 20 tysięcy to Polki oraz prawie 15 tysięcy Indonezyjek".
      • polik17 Re: Imię Julita 15.03.22, 12:28
        Tak, widziałam tą ciekawostkę na Wikipedii smile 20 tysięcy nadań w Polsce to moim zdaniem bardzo mało😊
    • paula.anna Re: Imię Julita 14.03.22, 16:54
      Julita mnie nie zachwyca.
      Julia jest zbyt miękka, "jujająca" 😉, Julita jakaś taka... sama nie wiem.
      Nie pasuje mi ta końcówka - ita 🤷.
      Także nie nadałabym.
    • olinininka Re: Imię Julita 14.03.22, 16:57
      Odbieram Julitę neutralnie. Ostatnio znajomi nadali to imię córeczce i są zadowoleni (jego żona chciała Julię). Dzięki małej też polubiłam imię, bo taka fajna dziewczynka.
      Dla mnie nie jest bardzo rzadkie. Znam conajmniej 8 dziewczyn o tym imieniu. Są w różnym wieku, w związku z tym plusem jest to że imię nie kojarzy mi się z konkretnym przedziałem czasowym.
    • remigia1 Re: Imię Julita 14.03.22, 17:46
      Cześć wink Myślę, że nie zdecydowałabym się na to imię dla córki, bo nie lubię zdrobnień w roli pełnych imion (nawet jeśli stanowi alternatywę dla megapopularnej Julii). Poza tym trochę kojarzy mi się ze słowem "jelita".
    • katarzynkaa Re: Imię Julita 14.03.22, 18:48
      Julita kojarzy mi się dwojako. Pierwsze skojarzenie - jedyna Julita jaką poznałam, trochę młodsza ode mnie, z rodziny mocno patologicznej. To nie były czasy "takich" imion wiele osób się dziwiło.
      Drugie skojarzenie, dużo późniejsze - pozytywna bohaterka książki "Julita i huśtawki" (przeczytaj, Pola, spodoba Ci się). Tamta Julita była empatyczna, miała też pewne zdolności. Anioł w ludzkiej skórze.

Chyba wolę jednak Julię albo Judytę. Julita brzmi mocno poważnie, tak ostro trochę.
      • polik17 Re: Imię Julita 15.03.22, 12:27
        Dzięki za polecenie, postaram się przeczytać smile
    • dalenia Re: Imię Julita 15.03.22, 13:05
      Zupełnie mi się nie podoba. Dla mnie jest nieco pretensjonalna, plus brzmieniowo kojarzy mi się z jelitami. Zdecydowanie wolałabym nadać wszechobecną Julię.
    • annthonka Re: Imię Julita 15.03.22, 16:56
      Znałam dwie, jedna była bardzo niezadowolona ze swojego imienia.
      No i to nieodparte skojarzenie z jelitem...
      • polik17 Re: Imię Julita 15.03.22, 18:36
        annthonka napisała:

>jedna była bardzo niezadowolona ze swojego imienia.

Naprawdę? 😀 Ja bym była bardzo zadowolona, że chociażby nie jestem jedną z pięciu Julek w klasie smile
        • gaudencja Re: Imię Julita 24.06.22, 12:10
          Różnica między Julią a Julitą jest nieznaczna.
      • gaudencja Re: Imię Julita 24.06.22, 12:10
        annthonka napisała:

> No i to nieodparte skojarzenie z jelitem...

Nigdy nie miałam tego skojarzenia...
    • misslucky133 Re: Imię Julita 24.06.22, 13:55
      Dla mnie to taka ''mocniejsza'' Julia. Jest ok chociaz bez entuzjazmu. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie Julianna lub chociazby Jowita.
    • sulimira Re: Imię Julita 24.06.22, 21:11
      Julita mnie nie zachwyca, bardziej podoba mi sie Jowita.
      • krinjo Re: Imię Julita 25.06.22, 23:48
        Bardzo mi sie podoba Jowita 😊
    • krinjo Re: Imię Julita 25.06.22, 23:50
      Hej smile wg mnie Julita brzmi oryginalniej od Julii aczkolwiek nadal zbyt popularnie ( koniec koncow beda ja wolac „Julka”) ja bym wolala zdecydowanie bardziej Jowite, sama przez moment ja rozwazalam. ( moze nawet troszke znowu zaczelam rozwazac przez Twoj post…)
      • sulimira Re: Imię Julita 25.06.22, 23:52
        Jowita jest fajna i ciekawa, Jowinka smile
        • krinjo Re: Imię Julita 26.06.22, 00:25
          Prawda…. O cholercia, ja chyba nigdy nie wybiore😂
          Takie ezoteryczne niemalze, cos w nim przyciaga.
          • sulimira Re: Imię Julita 26.06.22, 00:38
            Skojarzenie z Jowiszem wiec planeta pasuje do ezoteryki.
            Nieraz ciezko wybrac- jest tyle imion.
            • krinjo Re: Imię Julita 26.06.22, 00:54
              No tak, to na pewno ten Jowisz.
              Jak wiesz ja waham sie miedzy Kalina, Ksenia i Jowita. Ktore imie Ty bys wybrala z ciekawosci 😋
              Masz sama moze corke ?
              Przepraszma, bo post byl o Julicie a ja tu prywate urzadzam - ale zaczelo sie od tego, ze wolimy od Julity Jowite.
              • sulimira Re: Imię Julita 26.06.22, 03:40
                Moja corka to Kasia (Kasandra). Mozliwe, ze imie corki sprawia, ze Ksenia brzmi dla mnie fajnie. Uwielbiam Kaline, uwazam ja za bardzo poreczne imie. Jowita jest ciekawa i zdrobnienia Jowinka czy nawet Wita brzmia slicznie. Wszystkie mi sie podobaja wiec ja rowniez mialabym problem.
                Zapytam wiec jak zdrabniasz, wolasz najczesciej na Remigiusza i jak zdrabnialabys te trzy imiona. Gdy lubi sie kilka imion to przyglada sie im z kazdej strony i zastanawiam sie nad dopasowaniem form, ktore beda najczesciej uzywane. Remigiusz w pelnej formie w sumie pasuje do wszystkich trzech imion. Nie wiem jak z nazwiskiem i ze zdrobnieniami
                • krinjo Re: Imię Julita 26.06.22, 23:03
                  Ach z tym Remisiem to jest w ogole historia, bo on sam siebie nazywa Nene ( i wszystkich poprawia jak mowia inaczej 😅) i tak nas tym zahipnotyzowwal, ze od dluzszego czasu wszysyc mowia do niego Nene 😅 Nenuś, co go tylko utwierdza w tym przekonaniu… i tak sie kolo zamyka 😅 wczesniej byl Remisiem, pozniej pewnie bede mowic Remi.
                  Nazwisko brzmi jak “Tyszko”. Kalinki nie preferuje wiec mowilabym Inka lub Kalia, w pozniejszym czasie Kala. Ksenia nie wiem - Enia a moze Ksenia po prostu- w Jowicie wlasnie Wita bardzo mi sie podoba ! Albo Jowi.
                  Dzis brat mi podsunal Jaśminę i Elizę.
                  Obawiam sie, ze do corki bedziemy mowic Leila tak czy siak ( juz tak mowimy bo znowu Nene narzucil wszystkim 😅 on ma troche ponad 1,5 roku wiec generalnie nie mowi jeszcze wiele - natomiast swoje imie i siostry konsekwentnie od paru miesiecy 😅
                  • sulimira Re: Imię Julita 27.06.22, 05:14
                    Wszystkie imiona pasuja do nazwiska. Jezeli Remis nazywa siebie Nene to odrzucilabym Kesenie.
                    Jezeli mowi Leila to najblizej Kalinie, ale zdrobnienie Lina. SKojarznie z lina, ale osobiscie jestem przyzwyczajona do tego imienia czy zdrobnienia w anglojezycznych krajach wiec nie razi mnie. Eliza lub Luiza bylby dostatecznie blisko tez.
                    Tylko akurat nie wybieralabym imienia poniewaz malenki braciszek tak mowi poniewaz niedlugo dorosnie, a imie powinni wybrac rodzcie takie jak im sie podoba. Leila moze byc piszczotliwym zwrotem uzywanym w domu rodzinnym. Niekiedy takie funkcjonuja wsrod najblizszych, cos slodkiego z czasow mlodocianych.
                    Mi chodzilo jak dzieci bda nazywane przez doroslych. Remigiusz jest Nene (chlopak z wlasnym gustem, cudo smile ) i Ksenia, Enia uwazam, ze bedzie trocheplatac jezyk. Przyznam, ze to jest czepianie sie, ale pod kazdym innym wzgledem imiona pasuja.
                    Mysle, ze wykreslilabym Ksenie i zostala przy Kalinie i Jowicie. Podrzuce podobna Kaliste.
                    Nie wiem czy to was zainteresuje, ale w Polsce jest jedna Lelislawa- Lela, ktora spokojnie mozna nazywac Lejla. Imie podoba mi sie, ale jest conajmniej orginalne i specyfiiczne.
                    • krinjo Re: Imię Julita 27.06.22, 15:19
                      Masz racje, dziekuje za Twoja opinie , bardzo sobie cenie Twoje zdanie !
                      Zapomnialam Ci powiedziec, ze Kasandra podbila moje serce 😍 ale maz stoi w opozycji…
                      Nie pomyslalam o Linie ale bardzo mi sie podoba ! I masz racje , Leila bedzie naszym domowym pieszczotliwym zwrotem i nie bedziemy wybierac imienia pod ta Leile, tak jak Nene i Remiś nie maja ze soba nic wspolnego a … mimo to maja wszystko 😅
                      Choc mam tez momenty gdzie podoba mi sie Lea, z nazwiskiem stanowilo by bardzo “jedrny” zestaw, jak Ty odbierasz to imie?
                      • sulimira Re: Imię Julita 27.06.22, 18:00
                        Ja nie lubie, az tak krotkich imion. Nie pozostawiaja wiele miejsca do zdrabniania i zabawy z imieniem. Leandra natomiast bardzo mi sie podoba i wtedy Lea jest jednym ze zdrobnien wink
                        Ja nie lubie brzmienia Lea Tyszko, ale uwazam, ze obiektywnie pasuje calkiem niezle. Nawet powiedzialabym troche zadziornie.
                        Co do wyboru na imie dla dziecka. Jezeli podoba ci sie tylko czasami to ostroznie bym podchodzila. Jezeli pozostale imiona dazysz dluzsza sympatia to Lee bym odrzucila. Kazda z nas ma takie chwilowe fascynacje, ale imie jest na cale zycie.
                    • krinjo Re: Imię Julita 27.06.22, 15:20
                      Lea tez moglaby byc Lela czyli Leila, Lelislawe na pewno docenilabym u kogos ale sama jednak bym nie nadala. Brak mi odwagi 😅
                      • sulimira Re: Imię Julita 27.06.22, 18:05
                        Lea oczywiscie moze byc nazywana Leila i bedzie bardzo pasowalo. Lelislawa bardzo mi sie podoba, Lela, Lelinka, ale na to trzeba ogromnej odwagi napewno.
                        Ja uwielbiam imie corki i wybralam je juz jako dziecko. Ma wlasnie dlugie imie i zdrobnienia Kasi, Kasinki, Kasienki tez mnie zachwycaja. Moj wybor wiec byl latwy smile
                        • krinjo Re: Imię Julita 27.06.22, 21:50
                          Kasandra jest rewelacyjna. Ale Lea Ci sie podoba czy nie robi na Tobie wielkiego wrazenia / jest pretensjonalne?
                          • sulimira Re: Imię Julita 27.06.22, 22:37
                            Lea kojarzy mi sie religijnie. Jest taka przezroczysta, blada. Brakuje jej jakiegos K czy R, zeby nabrala wiecej charakteru. Wiadomo, ze to jest tylko moje odczucie wiec jezeli tobie sie bardzo podoba to nie patrz na to, bo i tak ciezko jest wybrac jedno z imion.
                            Dziekuje. Mam nadzieje, ze ty rowniez bedziesz tak zadowolona z imienia dla corci jak ja.
                            • krinjo Re: Imię Julita 27.06.22, 23:07
                              Tez sobie tego zycze 😊
                              Dziekuje za wszystkie rady 🥰
                              • sulimira Re: Imię Julita 28.06.22, 02:15
                                Nie ma za co. Mam nadzieje, ze pomoga, ale i tak sluchaj swojego serca, a moje rady bierz z przymruzeniem oka smile
                                • krinjo Re: Imię Julita 28.06.22, 07:02
                                  Jasne, na pewno serce zdecyduje ( plus serce meza 🤷🏻‍♀️😅) ale chetnie przygladam sie madrym przemysleniom wink takze raz jeszcze dziekuje.
                  • gaudencja Re: Imię Julita 24.08.22, 15:34
                    krinjo napisała:

> Ach z tym Remisiem to jest w ogole historia, bo on sam siebie nazywa Nene ( i w
                    > szystkich poprawia jak mowia inaczej 😅) i tak nas tym zahipnotyzowwal, ze od d
                    > luzszego czasu wszysyc mowia do niego Nene 😅 Nenuś, co go tylko utwierdza w ty
                    > m przekonaniu… i tak sie kolo zamyka 😅 wczesniej byl Remisiem, pozniej pewnie
                    > bede mowic Remi.

U mnie w rodzinie dziecięce spieszczenia utrzymują się już na całe życie smile Właściwie nie ma powodu, żeby z nich rezygnować.
    • n.ataleczk.aa Re: Imię Julita 24.08.22, 19:50
      Cześć ☺️
      Myślę, że na pewno nie nadałabym tego imienia córce. Znam jedną Julitę, ale jakoś nie podoba mi się to imię, mam za duże skojarzenie z Julią, która już mi się znudziła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.