dasza_dm 28.08.22, 11:39 Czytając książkę "Manekin w peniuarze" natknęłam się na nazwisko "Rowmund Piłsudski". Pierwszy raz słyszę takie imię. Znałyście je? Jestem ciekawa Waszych opinii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Rowmund 28.08.22, 13:13 Nie znałam. "Według Niesieckiego ród [Piłsudskich] wywodził się od Ginwiłłów albo Ginetów (Ginejtów). Najstarszym znanym członkiem rodu był... Rowmund, żyjący w XIII wieku. Później to o pogańskim rodowodzie imię nie było używane, aż do chrztu... autora "Kroniki..." Prawnuk pierwszego Rowmunda, bojar Ginet Koncewicz - drugi protoplasta - wraz z synem Milusem brał udział w zjeździe w Morodle Zarembów." Czyli imię mitycznego protoplasty rodu odkopane po stuleciach. archiwum2000.tripod.com/494/pilsud.html Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Rowmund 28.08.22, 13:15 Kojarzy mi się z Rajmundem, ale wygląda na to, że nie są spokrewnione. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Rowmund 28.08.22, 22:50 Nie podoba mi sie brzmieniowo, ale doceniam historycznosc i oryginalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rowmund 02.10.22, 18:49 Bardzo mi się podoba. Obiło mi się o uszy, ale nie zwracałam na nie wcześniej zbytnio uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś