remigia1 29.11.22, 00:40 To imię pochodzenia greckiego, oznaczające: "uwolnić człowieka". Źródło: www.behindthename.com/name/lysander Nazywał się tak spartański dowódca i polityk: pl.m.wikipedia.org/wiki/Lizander Co sądzicie o tym imieniu? Mi, niestety, za bardzo kojarzy się ze słowem: "lizak". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Lizander 29.11.22, 06:57 Lizander i Eliza liżą lizaki 😉. Kojarzy mi się z lizaniem, co nieco zmniejsza potencjalną atrakcyjność tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Lizander 29.11.22, 10:00 Uwielbiam meskie i imiona z - ander/andros, ale ten rowniez zbytnio kojarzy mi sie z lizaniem, a nawet lizard czyli angielska jaszczurka, zeby wzbudzalo zachwyt. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Lizander 29.11.22, 14:18 To samo! Od razu stanęła mi przed oczami jaszczurka i nie wiedziałam czemu, myślałam, że chodzi o lekkie podobieństwo brzmienia z "salamandrą". A to przez "lizard". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lizander 29.11.22, 10:59 Oj nie. Luiza, Eliza, a teraz i Lizander to dla mnie śliskie, liżące imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Lizander 29.11.22, 11:25 Też podobnie odbieram Elizę; nie lubię tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Lizander 29.11.22, 16:09 Za bardzo kojarzy mi się z lizaniem, ale same brzmienie bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Lizander 29.11.22, 18:17 Ja również nie jestem przekonana do tego imienia, też kojarzy mi się z lizaniem, podobnie jak Eliza i Luiza (choć ona nawet mi się podoba). Jednak wydaje się ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Lizander 30.11.22, 21:44 Kojarzy się z lizaniem i tak samo jak wspomniane powyżej Luiza i Eliza budzi we mnie lekki wstręt. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lizander 02.12.22, 22:55 Brzmieniowo IMO piękne, ale ze względu na skojarzenie z lizaniem wykluczyłabym je ze swojego zasobu i odradzała wszystkim, którzy nie są szaleńczo odważni. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lizander 03.12.22, 04:01 Lizandra albo Lisandra, również piękne. W Polsce niestety nie ma popularyzacji imion z Liz, Lis- na początku Eliza i Luiza to piękne imiona, podobnie Lisa, Liza, Lizander. Dość kontrowersyjna byłaby u nas wersja Lisbet, Lizbeta od Elżbiety. Liże bety, lesbijka etc. Odpowiedz Link Zgłoś