sulimira 15.01.23, 04:41 Wincenty Kadlubek wymienia legendarnego wladce polskiego i jego synow Leszko III Synowie: - Popiel I nastepca tronu - Boleslaw - Kazimierz - Wladyslaw - Wratyslaw - Oddon - Barwin - Przybyslaw - Przemyslaw - Jaksa - Semian - Siemowit - Siemomysl - Bogdal - Spicygniew - Spicymir - Zbigniew - Sobieslaw - Wizymir - Czestmir Wszystkie imiona slowianskie oprocz Jaksy, ktorego najczesciej uznaje sie za zdrobnienie Jakuba i Oddon uznawany za niemieckiego Ottona. Kadlubek byl ksztalcony na europejskich uniwersytetach i urodzil sie w 1150 wiec calkiem blisko czasow, ktore opisuje. Najbardziej podobaja mi sie Jaksa, Barwin, Zbigniew, Boleslaw, Oddon i Siemowit www.wikiwand.com/pl/Leszko_III - Wislaw Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niii Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 13:30 Mnie najbardziej zaskoczyły: Jaksa, Semian, Oddon, Barwin ze względu na rzadkość występowania Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Synowie Leszka III 16.01.23, 01:25 Jaksa jest tutaj bardzo wczesnie wzmiankowany. Jest to o tyle dziwne, ze Jakub od ktorego czesto podaja jego pochodzenie jako skrotu zostalo po raz pierwszy odnotowane w Polsce w XII wieku i trudno mi uwierzyc, ze Kadlubek wymienilby Jakse jako Jakuba przed pojawieniem sie tego imienia w Polsce. Etymologia Jaksy jest oficjalnie niepewna. Bylo to imie jednak znane i uzywane w tamtych czasach. Oddon tez jest ciekawy na tej liscie poniewaz innym wariantem pisowni jest Otton, ktory raczej nie pasuje na tej liscie jako imie niemieckie. Barwina znam tylko z list imion, a Semian kojarzy sie wschodnioslowiansko. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Synowie Leszka III 21.01.23, 13:25 sulimira napisała: > Jaksa jest tutaj bardzo wczesnie wzmiankowany. Jest to o tyle dziwne, ze Jakub > od ktorego czesto podaja jego pochodzenie jako skrotu zostalo po raz pierwszy > odnotowane w Polsce w XII wieku i trudno mi uwierzyc, ze Kadlubek wymienilby Ja > kse jako Jakuba przed pojawieniem sie tego imienia w Polsce. Oczywiście, że mógł być znany i zdrabniany, a także odnotowany w formie zdrobniałej zanim została zapisana forma pełna. Wiele z wymienionych tu form poza tym jest inaczej odczytywanych, niż w tym artykule. Siemian, Siemion etc. to wschodniosłowiański Szymon. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Synowie Leszka III 16.01.23, 01:19 Corki napewno mial, ale jak to znamy z histori nawet krolowe pozostawaly bezimienne Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:12 Może "siał", gdzie popadło. Miał władzę, mógł "mieć", kogo chciał 🤔. Choć czy dzieci z tzw nieprawego łoża znajdują się w takich zestawieniach? Nigdy nie przepadałam za historią, to jednak interesujące zagadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:23 paula.anna napisała: > Może "siał", gdzie popadło. > Miał władzę, mógł "mieć", kogo chciał 🤔. > Choć czy dzieci z tzw nieprawego łoża znajdują się w takich zestawieniach? > Nigdy nie przepadałam za historią, to jednak interesujące zagadnienie. > Skoro jest legendarny, to chyba występowało wowczas wsród Polan wielożeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Synowie Leszka III 16.01.23, 01:18 Dokladnie tak. Mieszko gdy poslubil Dobrawe odstawil pozostale zony. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:09 Z takich bardziej ,,standardowych" podoba mi się Kazimierz i Przemysław. Z tych ,,oryginalnych" Jaksa, Siemowit i Barwin. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:47 Bardzo ciekawe Podoba mi się Oddon. Odpowiedz Link Zgłoś