Dodaj do ulubionych

Synowie Leszka III

15.01.23, 04:41
Wincenty Kadlubek wymienia legendarnego wladce polskiego i jego synow

Leszko III

Synowie:

- Popiel I nastepca tronu
- Boleslaw
- Kazimierz
- Wladyslaw
- Wratyslaw
- Oddon
- Barwin
- Przybyslaw
- Przemyslaw
- Jaksa
- Semian
- Siemowit
- Siemomysl
- Bogdal
- Spicygniew
- Spicymir
- Zbigniew
- Sobieslaw
- Wizymir
- Czestmir

Wszystkie imiona slowianskie oprocz Jaksy, ktorego najczesciej uznaje sie za zdrobnienie Jakuba i Oddon uznawany za niemieckiego Ottona. Kadlubek byl ksztalcony na europejskich uniwersytetach i urodzil sie w 1150 wiec calkiem blisko czasow, ktore opisuje.
Najbardziej podobaja mi sie Jaksa, Barwin, Zbigniew, Boleslaw, Oddon i Siemowit

www.wikiwand.com/pl/Leszko_III
- Wislaw
Obserwuj wątek
    • niii Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 13:30
      Mnie najbardziej zaskoczyły: Jaksa, Semian, Oddon, Barwin ze względu na rzadkość występowania wink
      • sulimira Re: Synowie Leszka III 16.01.23, 01:25
        Jaksa jest tutaj bardzo wczesnie wzmiankowany. Jest to o tyle dziwne, ze Jakub od ktorego czesto podaja jego pochodzenie jako skrotu zostalo po raz pierwszy odnotowane w Polsce w XII wieku i trudno mi uwierzyc, ze Kadlubek wymienilby Jakse jako Jakuba przed pojawieniem sie tego imienia w Polsce. Etymologia Jaksy jest oficjalnie niepewna. Bylo to imie jednak znane i uzywane w tamtych czasach.
        Oddon tez jest ciekawy na tej liscie poniewaz innym wariantem pisowni jest Otton, ktory raczej nie pasuje na tej liscie jako imie niemieckie.
        Barwina znam tylko z list imion, a Semian kojarzy sie wschodnioslowiansko.
        • gaudencja Re: Synowie Leszka III 21.01.23, 13:25
          sulimira napisała:

> Jaksa jest tutaj bardzo wczesnie wzmiankowany. Jest to o tyle dziwne, ze Jakub
          > od ktorego czesto podaja jego pochodzenie jako skrotu zostalo po raz pierwszy
          > odnotowane w Polsce w XII wieku i trudno mi uwierzyc, ze Kadlubek wymienilby Ja
          > kse jako Jakuba przed pojawieniem sie tego imienia w Polsce.

Oczywiście, że mógł być znany i zdrabniany, a także odnotowany w formie zdrobniałej zanim została zapisana forma pełna.

Wiele z wymienionych tu form poza tym jest inaczej odczytywanych, niż w tym artykule. Siemian, Siemion etc. to wschodniosłowiański Szymon.
    • emnilda.wolna Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 16:24
      Ile żon miał pan Leszko? surprised
      • sulika Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 17:05
        A jeśli jeszcze miał córki...
        • sulimira Re: Synowie Leszka III 16.01.23, 01:19
          Corki napewno mial, ale jak to znamy z histori nawet krolowe pozostawaly bezimienne
      • sulimira Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 18:52
        Kilka...
        • sulika Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:06
          Jednocześnie?
          • paula.anna Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:12
            Może "siał", gdzie popadło.
            Miał władzę, mógł "mieć", kogo chciał 🤔.
            Choć czy dzieci z tzw nieprawego łoża znajdują się w takich zestawieniach?
            Nigdy nie przepadałam za historią, to jednak interesujące zagadnienie.
            • sulika Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:23
              paula.anna napisała:

> Może "siał", gdzie popadło.
              > Miał władzę, mógł "mieć", kogo chciał 🤔.
              > Choć czy dzieci z tzw nieprawego łoża znajdują się w takich zestawieniach?
              > Nigdy nie przepadałam za historią, to jednak interesujące zagadnienie.
              >
              Skoro jest legendarny, to chyba występowało wowczas wsród Polan wielożeństwo
              • sulimira Re: Synowie Leszka III 16.01.23, 01:18
                Dokladnie tak. Mieszko gdy poslubil Dobrawe odstawil pozostale zony.
    • sulika Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:09
      Z takich bardziej ,,standardowych" podoba mi się Kazimierz i Przemysław. Z tych ,,oryginalnych" Jaksa, Siemowit i Barwin.
    • n.ataleczk.aa Re: Synowie Leszka III 15.01.23, 19:47
      Bardzo ciekawe smile
      Podoba mi się Oddon.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.