Dodaj do ulubionych

Adelajda czy Adelina?

31.01.23, 15:50
Które imię bardziej Wam się podoba? smile Ja wolę Adelajdę, chociaż Adelina też jest ładna.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 16:03
      Adelajda - bardzo ładne imię.

W Adelinie przeszkadza mi "lina"
    • emnilda.wolna Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 16:03
      Adelajda jest fantastyczna, ale dla mnie ma za dużo rozmachu. Gdybym miała nadać, to po prostu Adelę, potrzeby nadawania innych zdrobnień nie widzę.
      • dalenia Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 19:28
        No właśnie, taka rozhuśtana ta Adelajda, nie?
        • emnilda.wolna Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 19:42
          Dobrze powiedziane. smile
    • niii Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 16:25
      Obie są ciekawe i ładnie brzmią. Wolę być może wyróżniającą się charakterem Adelajdę smile Adelina z kolei wydaje się bardziej niewinna i dziewczęca. Można też zaproponować Adelię na zasadzie Amelii, jako zmiękczenia Adeli.
    • sulimira Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 16:33
      Adelajda, ale Adelina tez ladna
    • remigia1 Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 19:08
      Wolę Adelinę, choć trochę przeszkadza mi to, że jest zdrobnieniem.
    • katarzynkaa Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 19:09
      Adelina - nie wiem, czemu.
    • dalenia Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 19:25
      Adelajda. Uwielbiam to imię, ma dla mnie dużo uroku. Aż czasem myślę, czy nie za dużo i czy pasuje do realnego dziecka wink Dla mojego męża jest właśnie zbyt pompatyczna.

Z kolei Adelinę odbieram nieco pretensjonalnie. Nie jak np. Roksanę, ale tak delikatnie owszem.
      • adalwinka Re: Adelajda czy Adelina? 02.02.23, 22:04
        dalenia napisała:

> Adelajda. Uwielbiam to imię, ma dla mnie dużo uroku. Aż czasem myślę, czy nie z
        > a dużo i czy pasuje do realnego dziecka wink

Mogę się pod tym podpisać wink Miewam takie wątpliwości także odnośnie np. Józefiny czy Ludwiki - imiona cudne, ale takie troszkę "ą ę". W sam raz dla dziecka artystów czy ludzi z wyższych sfer. Natomiast czy pasowałyby dla dziecka kogoś tak zwyczajnego, jak ja, kto jedynie ma nietuzinkowe zainteresowania imiennicze? big_grin
        • katarzynkaa Re: Adelajda czy Adelina? 02.02.23, 23:02
          Do tej grupy dorzuciłabym Konstancję.
        • niii Re: Adelajda czy Adelina? 03.02.23, 00:01
          O, to nie wiem wink Sama znałam Ludwinę ( nie była w żadnym wypadku 'ą ę'. Imię Ludwika również jest urocze smile Chyba jak najbardziej pasowałoby, nie miej zahamowań i odważ się nadać smile Józefinę kojarzę z infolinii o pracy w sieci, również była empatyczna i w porządku wink Do odważnych świat należy, a ich odwaga zmienia innych ludzi, otwiera umysły wink
        • dalenia Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 21:33
          No to dla mnie Józefina, Ludwika czy Konstancja są jak najbardziej do nadania dla mojej "zwykłej" córki wink Natomiast już dawno odrzuciłam z tego powodu Eleonorę. Dodatkowo mam dość trudne nazwisko, więc z takim "ciężkim" imieniem tworzy bardzo "karkołomny" zestaw.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 22:32
          No właśnie jestem ciekawa od czego to zależy? Czemu taka Katarzyna nie wydaje się pompatyczna, a Konstancja - owszem.
          • remigia1 Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 22:46
            Wg mnie to dlatego, że Katarzyna ma krótkie i osłuchane zdrobnienie - Kasia, a od Konstancji ciężko wymyślić poręczny skrót, przynajmniej mi. Kosia kojarzy mi się z koszeniem, a Kostka z kośćmi. Znam Konstancję, której imienia nikt nie zdrabnia i uważam, że brzmi to dźwięcznie i elegancko.
        • gaudencja Re: Adelajda czy Adelina? 26.02.23, 01:04
          adalwinka napisała:

> rtystów czy ludzi z wyższych sfer. Natomiast czy pasowałyby dla dziecka kogoś t
          > ak zwyczajnego, jak ja, kto jedynie ma nietuzinkowe zainteresowania imiennicze?

Oczywiście że tak, nadawaj w ciemno smile Nietuzinkowe zainteresowania imiennicze można uznać za formę wyrazu artystycznego smile a zainteresowanie - za elitarne smile
    • n.ataleczk.aa Re: Adelajda czy Adelina? 31.01.23, 22:26
      Adelajda
    • niii Re: Adelajda czy Adelina? 01.02.23, 00:43
      A może Adelinda? wink
    • addie_la_rue Re: Adelajda czy Adelina? 05.02.23, 20:59
      Bardziej podoba mi się Adelina, może ze względu na pewną książkę ("Niewidzialne życie Addie LaRue" autorstwa V. E. Schwab), natomiast Adelajda również jest niczego sobie, a ponadto dobrze mi się kojarzy.
      • n.ataleczk.aa Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 00:14
        O, witaj na forum 😊. Książkę czytałam i bardzo mi się podobała.
      • polik17 Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 01:25
        Cześć, witamy na pokładzie! smile
        • addie_la_rue Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 17:39
          Hej, dziękuję za miłe przyjęcie. 😊
          • niii Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 18:51
            Nie ma za co, jesteś tu zawsze bardzo mile widziana i oczekiwana, Anastazjo smile
    • sulimira Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 02:06
      Adelajda jest taka soczysta wedlug mnie. Jak obiad z conajmniej pieciu dan dla calej buzi. Lubie imiona, ktore sa uczta dla ust. Adeline tez lubie.
      • niii Re: Adelajda czy Adelina? 06.02.23, 19:03
        Niezmiernie apetyzująca odpowiedź wink Też uwielbiam Adelajdę. Adelina ma także swój czar smile
    • gaudencja Re: Adelajda czy Adelina? 26.02.23, 01:05
      Adelinę wykluczam. Adelajda. Jeszcze bardziej podoba mi się Adelinda.
      • niii Re: Adelajda czy Adelina? 26.02.23, 14:21
        Popieram, Adelinda jest śliczna. Też o niej wcześniej wspomniałam wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.