julkakra 10.11.04, 14:12 Moja znajoma chce nazwactak synka, ma juz córeczkę Laurę. Nie wiem skąd ten pomysł, ale bardzo mi się to imię niempodoba! A Wam? Mam byc mamą chrzestną, więc w pewien spoób czuję się odpowiedziana... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julkakra Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 14:48 tak sobie ułozyła, i nie jest to żadne zdrobnienie, oboje rodzice sa Polakami, a co najbardziej mnie zdziwiło, dowiadywali się w USC i nie będzie problemu z rejestracją takiego imienia! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 14:51 julkakra napisała: > tak sobie ułozyła, i nie jest to żadne zdrobnienie, Znalazłam tylko takie coś: tinylink.com/?C4i4za1t7G > a co najbardziej mnie zdziwiło, dowiadywali się w USC i nie będzie problemu z > rejestracją takiego imienia! To straszne. A czy możesz powiedzieć, gdzie jest ten USC? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 14:56 Powinni zdecydowac sie na pelna forme tego imienia czyli Dinozaur. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 14:57 adziunia napisała: > Powinni zdecydowac sie na pelna forme tego imienia czyli Dinozaur. DDDD ROTFL. O mało nie oplułam monitora herbatą Odpowiedz Link Zgłoś
sara35 Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 15:12 Kojarzy mi się z psem (chyba dingo). A to chyba niezbyt ładne skojarzenie. Chyba rodzice powinni się zastanowić! Może Filon. Do Laury jak znalazł. A może to miał być Filon ale coś niedosłyszeli. A z tym Dinozaurem NIEZŁE! Odpowiedz Link Zgłoś
julkakra Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 21:43 USC jest w pomorskim, W Słupsku, Dionzaur chyba lepiej by mi się podobało! Napisałam o tym, bo jestem w szoku. rózne imona nadajemy dzieciom, bardziej popularne lub fikusne, ale to jest straszne! A oni niczego nie zauważają.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 21:44 julkakra napisała: > USC jest w pomorskim, W Słupsku, Dionzaur chyba lepiej by mi się podobało! Moze warto by koleżankę uświadomić co do skojarzeń z dinozaurem? Niewiarygodny ten USC w Słupsku... Ciekawa jestem, czy ktoś kontroluje lokalne USC pod kątem takich "wynalazków". Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Dino- imię dla chłopca 10.11.04, 22:06 A może Twoja znajoma żartowała? Odpowiedz Link Zgłoś
julkakra Re: Dino- imię dla chłopca 11.11.04, 00:00 Och nie, nie żartowała, rozmawiałam też z babcią maleństwa, która też była podłamana wyborem rodziców, wg mnie jest to silenie się na orginalość, jednocześnie z całkowitym brakiem zdrowego rozsądku. Szkoda, że większość ludzi zapomina, że elegancja tkwi w prostocie(nie mylić z prostactwem), takie oczywiście jest tylko moje zdanie. jutro będzie dobry dzień!!! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Dino- imię dla chłopca 11.11.04, 05:09 Jak lubi romanskie imiona (na to wskazuje Laura) to czemu nie...choc w Polsce rzeczywiscie bedzie sie kojarzylo z dinozaurem i na pewno dzieci tak go przezwa. We Wloszech Dino to dosc popularne imie, tak jak Dinu w Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosia Re: Dino- imię dla chłopca 11.11.04, 08:41 Może, żeby wybić jej ten pomysł z głowy to puść jej Flinstonów. Mójemu mężowi tak spodobał się tamten Dino, że nazwał tak swojego psa. Tak samo zrobiła moja chrzesna. Gdy byłam mała wołałam " Dion, podnieś ogon bedzie kino." Są różne gusta..., ale (prosze mi wybaczyć) pomysł jest debilny. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Dino- imię dla chłopca 11.11.04, 19:01 Obawiam się, że nie o tego typu odpowiedź Ci chodzi (wolałabyś pewnie usłyszeć jakąś sensowną radę ), ale potwierdzam Twoje obawy, imię jest straszne . Kojarzy mi się z dinozaurem, zwłaszcza po mojej ukochanej kreskówce z dzieciństwa "Flinstonach" i maskotce dinozaura, którą doooobre parę lat temu nazwałam właśnie "Dino" (skądinąd, maskotka była z Włoch, więc niechcący wpisałam się w trendy tamtejszego imiennictwa ). Spróbuj uświadomić rodzicom, jak głupie to imię (i to nie tylko w Polsce...). Otwórz im Google i wpisz "dino" - niech zobaczą, jakie strony wyskoczą . Dla mnie Dino zawsze będzie dinozaurem . A swoją drogą, od jakiego imienia jest to zdrobnienie za granicą? Jeśli to imię ma polski odpowiednik, może spróbuj namówić na niego rodziców? Porozmawiaj też jeszcze z babcią dzieci, może jej uda się namówić rodziców do zmiany decyzji... I jeszcze jedno, do forumowiczów: czy Dino będzie się odmieniało tak jak Hugo, Bruno itd.? Właściwie powinno, a "nie, nie ma Dinona w domu" brzmi hmm, dziwnie . (Można by też podsunąć ten przykład rodzicom). Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 02:58 Tak jak napisalam powyzej, we Wloszech i Rumunii jest to pelne imie, nie zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 09:08 staua napisała: > Tak jak napisalam powyzej, we Wloszech i Rumunii jest to pelne imie, nie zdrobn > ienie. Wszystkie źródła, które na razie znajduję, mówią to, co Behindthename.com. Por. tinylink.com/?PPrsVXcdQu Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 17:11 No to w takim razie we Wloszech moze pochodzi, ale usamodzielnilo sie... Ja nie pisze na podstawie zrodel, tylko na ogol na przykladach znajomych dlatego ciekawie jest sprawdzac te linki, ktore podajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Na przyklad 12.11.04, 17:17 Dino Buzzati. Nigdzie nie spotkalam wzmianki, ze mial na imie inaczej, a Dino to zdrobnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Na przyklad 12.11.04, 18:09 staua napisała: > Dino Buzzati. Nigdzie nie spotkalam wzmianki, ze mial na imie inaczej, a Dino t > o zdrobnienie... Nie nie, nawet w tych linkach, które podawałam, było, że Dino się usamodzielniło. Tylko że pierwotnie jest zdrobnieniem, a nie zupełnie samodzielnym imieniam. Pewnie to coś jak usamodzielniona Kinga od Kunegundy - funkcjonuje jako imię, ale jednak kiedy pytasz o pochodzenie tego imienia, to wychodzi, skąd się wzięło. Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Dino- imię dla chłopca 11.11.04, 19:15 Mojej siostry koleżanka mowiła na syna Dino. Tylko, że ona była żoną Araba a syn w opełnej formie mial na imię Mahmudi Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Dino- imię dla chłopca 11.11.04, 21:15 O rany! Przeciez to imie jest bardziej dla psa niz dla chłopca! Owczarek mojej kolezanki tak sie wabi A Małego w szkole mogą przezywac dinozaur czy jakos tak... Zyjemy w Polsce a nie we Włoszech czy Arabii... tutaj takie imiona są dla ludzi dziwne wręcz szokujące... Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Dino- imię dla chłopca 11.11.04, 21:17 Przeciez Dino to dinosaur z Jaskiniowcow! To tak jakby nazwac dziecko Reksio. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 11:27 Moj chomik ma jedzonko nazywajace sie "Happy Dino" Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
adusia1971 Re: Dino- imię dla chłopca 06.04.14, 23:37 Dino to popularne włoskie imię trochę stare ale tu bardzo ładne.mieszkam i pracuję Wołosze i mój szef ma na imię Dino. Dino nie jest skrótem od dinozaura. A osoby o tym imieniu są bardzo dobrymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 11:39 Przekonaj kolezanke, ze popelnia blad. Ja znalam tylko psa Dino i nie nalezal on do najmadrzejszych. Zreszta niewazne. A moze niech koelzanka nazwie syna Dionizy i bedzie mowic na niego Dino?! Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 12:28 szczekuszka napisała: >A moze niech koelzanka nazwie syna Dionizy i bedzie mowic na niego Dino?! Ooo! Pomysł szczekuszki uwazam za świetny! To byloby przeciez rozsądne wyjście Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 16:02 A jeśli Dionizy jej nie przypadnie do gustu, proponuję Daniela. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Dino- imię dla chłopca 12.11.04, 18:36 Moze tez byc Dominik.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magical1 Re: Dino- imię dla chłopca 29.12.04, 09:16 No ta koleżanka chyba na głowę upadła. Przecież Dino to imię dla psa! Równie dobrze mogłaby go nazwać Azor albo Burek. (hehehe) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Dino- imię dla chłopca 29.12.04, 00:39 Kojarzy mi się z ... Dinozaurem. No cóż może ja jakaś niepostępowa jestem?? Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: Dino- imię dla chłopca 29.12.04, 08:29 moim znajomi mają nieznośnego i szczekliwego psa o tym imieniu ... Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: Dino- imię dla chłopca 29.12.04, 12:09 Dino - jest śliczne... dla pieska )) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Dla psa???? 30.12.04, 10:02 Nie nadałabym takiego imienia psu! Jest mało oryginalne. Zbyt popularne wsród osiedlowych burków. Obok w bloku pewien alkoholik ma psa Dino! Teraz psom nadaje się oryginalne imiona np.: Metaxa, Makowiec, Astra, Mikra, Wafel, Marcepan, Fiki-Miki, Tasiemka itp... No chyba, że wśród psów meneli i ludzi zza miasta! A juz dla dziecka, to Boże broń! Wiesz, może daj jej przeczytac tą dyskusję...niech pomyśli! Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dino- imię dla chłopca 07.04.14, 09:10 Wątek stary jak świat, a bez zakończenia. Ciekawa jestem, czy ten temat w ogóle prawda, a jeśli tak, to jak zostało w końcu nazwane to dziecko? Pewnie już nie zaspokoję swojej ciekawości.... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Dino- imię dla chłopca 07.04.14, 14:11 Teraz dopiero zobaczylam. Po co kto wyciaga takie niemadre watki. Odpowiedz Link Zgłoś
canadan_lady Re: Dino- imię dla chłopca 16.10.17, 16:25 paula.anna A tu cię zdziwię. Dziecko zostało tak nazwane i nie przezywają go w szkole dinozaur! Tylko perełka. Ale to przez jedną dziewczynkę z jego szkoły. To cud że udało się "odkopać" ten wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dino- imię dla chłopca 16.10.17, 19:07 Ech, pomysłowość rodziców nie zna granic... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Dino- imię dla chłopca 07.04.14, 14:09 Julka wszsytko dobrze? Czujesz sie odpowiedzialna za imie dla cudzego dziecka? Zwalniam cie z tej odpowiedzialnosci. Idz w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczornica Re: Dino- imię dla chłopca 23.10.17, 17:27 Niech nazwie - będzie kojarzyło się wszystkim z jedną sieciówką w Polsce. Teraz czekamy na Biedronkę, Kauflanda i Lidla. Odpowiedz Link Zgłoś