Dodaj do ulubionych

Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i inne

10.09.23, 14:46
Które imiona z końcówką - Bert Wam się podobają?

Osobiście nie uważam, żeby to była moja ulubiona końcówka, dodałam inne - berty i spróbowałam uporządkować i potem wybrać kolejność:

1. Lambert
2. Norbert
3. Albert
4. Robert
5. Hubert
6. Dagobert
7. Gilbert
8. Engelbert
9. Edelbert
10. Herbert
11. Bertrand
12. Bertram
13. Bertold
14. Bertyn

Po segregacji:

1. Lambert
2. Norbert
3. Albert
4. Gilbert
5. Robert
6. Hubert

I tutaj się zatrzymałam, bo pozostałe nie są u nas rozpowszechnione, jak Engelbert, Dagobert albo nie podoba mi się brzmienie - np. Bertyn
Obserwuj wątek
    • niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 10.09.23, 17:52
      Dodaję Ansberta.
    • karoleena Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 10.09.23, 21:22
      Z wymienionych przez Ciebie Huberta nawet lubię, Norbert jest nienajgorszy i to by było na tyle😁
      • niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 10.09.23, 21:26
        Ok i dzięki, K. wink Sprowokował mnie temat o Robercie wink
    • sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 11:41
      Ja lubie tylko Dagoberta poniewaz kojarzy mi sie z Mieszkiem I.
      Lambert jeszcze ujdzie.
      • niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 13:00
        Dagobert brzmi ciekawie, tylko u nas jest słabo znany.
    • addie_la_rue Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 19:35
      U mnie niestety (albo i stety, zależy jak patrzeć) sympatię wzbudza tylko imię Albert, a i to pewnie wyłącznie przez bardzo miłe skojarzenia. Do zaakceptowania jest jeszcze Hubert i ewentualnie Norbert, a poza tym to żadne mi się nie podoba. W ogóle nie jestem fanką tej końcówki -bert, -ert, wydaje mi się jakaś taka za twarda, nieprzyjemna w brzmieniu.

Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?!
      By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"?
      Nie ja! Nie ja!

~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️‍🩹❤️‍🔥
      • niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 20:59
        Ja też nie jestem fanką, zapytałam z okazji Roberta i ogólnie z ciekawości.
        Rzeczywiście brzmi przeważnie twardo.
    • decadent46 Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 11:36
      Dekadent wyciąga wątek wink

> 1. Lambert - kiedyś bardzo lubiłam, ale ostatnio zaczął mi się kojarzyć z Wielką Emigracją i polskim romantyzmem. Dla mnie nie jest to dobre skojarzenie (z osobistych powodów), więc Lambert znacznie spadł w moim rankingu
      > 2. Norbert - miałam w dzieciństwie kolegę o tym imieniu, skojarzenia pozytywne, poza nim nie znam osobiście żadnego innego Norberta wink
      > 3. Albert - w gimnazjum miałam w klasie Alberta wink to imię zawsze kojarzyło mi się z geniuszem, z kimś bardzo dobrym z przedmiotów ścisłych (nasz Albert był dobry z matmy wink, ostatnio lubię je nieco mniej niż kiedyś, ale nadal patrzę pozytywnie
      > 4. Robert - samo imię w porządku, ale na nieszczęście nosił je mój najbardziej nielubiany nauczyciel sad
      > 5. Hubert - neutralne
      > 6. Dagobert - nie, miałam w dzieciństwie książkę, w której główny bohater nazwał tak psa i nie jestem w stanie wyzbyć się tego skojarzenia
      > 7. Gilbert - niezbyt, tak samo jak przy Dagobercie (bajka, w której był kot Gilbert), plus inne, mało
      > 8. Engelbert - nie jestem fanką imion z początkiem "engel", nie wiem dlaczego, ale kojarzą mi się z Engelsem, ciężko mi zapanować nad tym skojarzeniem sad
      > 9. Edelbert - nie mój gust
      > 10. Herbert - imię samo w sobie ładne, ale nie cierpię Zbigniewa Herberta (uraz z gimnazjum...), to skojarzenie trochę mi przeszkadza
      > 11. Bertrand - nie podchodzi mi
      > 12. Bertram - jak wyżej
      > 13. Bertold - imię samo w sobie nie jest złe, ale w dzieciństwie nie umiałam go poprawnie wymówić (wychodził Bretold, Belrtold, Beltord czy inne tego typu kwiatuszki tongue_out)
      > 14. Bertyn - e-e tongue_out

Z góry przepraszam wszystkich miłośników twórczości Herberta... wink

pozdrówki,
      Dekadent Majowy
      • miaumia [...] 02.05.24, 15:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 19:03
        Mi Lambert kojarzy sie z Piastami. Za czasow Mieszka I i Boleslawa bylo szalenstwo na to imie w panstwie. Wedlug jednej z kronik, Werker, biskup w diecezji sw. Lamberta w Liege mial byc wujem lub bratem Mieszka I I synem saskiej ksiezniczki.
        • sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 19:04
          Chyba czterech biskupow z tego okresu mialo na imie Lambert
        • misha.parajanov Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 14.05.24, 11:34
          Do niedawna też miałam to skojarzenie, ale jednak przy mojej pogarszającej się awersji do polskiego romantyzmu skojarzenie z Hotelem Lambert zostało wypchnięte na pierwszy plan i póki co, nie potrafię spojrzeć na Lamberta tak samo, jak kiedyś sad

Szkoda.
    • losninos Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 15:56
      Albert mi się podoba, Hubert ujdzie. Reszta na nie.
    • sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 19:05
      Gwalbert i Walbert
    • niwius Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 06.05.24, 12:14
      Dodałabym jeszcze Adalberta.

Podobają mi się Albert, Egbert, Hubert, Herbert, Dagobert.
      W zasadzie jak się teraz zastanowię, to o żadnym z tych imion nie mogę powiedzieć, że mi się nie podoba. Podobają mi się bardzo lub trochę, zależnie od przypadku. Jedynie Lambert trochę za bardzo kojarzy mi się z Hotelem Lambert, ale samo imię też nie jest złe.
    • miaumia [...] 14.05.24, 18:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.