niii 10.09.23, 14:46 Które imiona z końcówką - Bert Wam się podobają? Osobiście nie uważam, żeby to była moja ulubiona końcówka, dodałam inne - berty i spróbowałam uporządkować i potem wybrać kolejność: 1. Lambert 2. Norbert 3. Albert 4. Robert 5. Hubert 6. Dagobert 7. Gilbert 8. Engelbert 9. Edelbert 10. Herbert 11. Bertrand 12. Bertram 13. Bertold 14. Bertyn Po segregacji: 1. Lambert 2. Norbert 3. Albert 4. Gilbert 5. Robert 6. Hubert I tutaj się zatrzymałam, bo pozostałe nie są u nas rozpowszechnione, jak Engelbert, Dagobert albo nie podoba mi się brzmienie - np. Bertyn Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 10.09.23, 17:52 Dodaję Ansberta. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 10.09.23, 21:22 Z wymienionych przez Ciebie Huberta nawet lubię, Norbert jest nienajgorszy i to by było na tyle😁 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 10.09.23, 21:26 Ok i dzięki, K. Sprowokował mnie temat o Robercie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 11:41 Ja lubie tylko Dagoberta poniewaz kojarzy mi sie z Mieszkiem I. Lambert jeszcze ujdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 13:00 Dagobert brzmi ciekawie, tylko u nas jest słabo znany. Odpowiedz Link Zgłoś
addie_la_rue Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 19:35 U mnie niestety (albo i stety, zależy jak patrzeć) sympatię wzbudza tylko imię Albert, a i to pewnie wyłącznie przez bardzo miłe skojarzenia. Do zaakceptowania jest jeszcze Hubert i ewentualnie Norbert, a poza tym to żadne mi się nie podoba. W ogóle nie jestem fanką tej końcówki -bert, -ert, wydaje mi się jakaś taka za twarda, nieprzyjemna w brzmieniu. — Kto sądziłby, że rzuci tamten świat?! By z innym kimś iść na nowy szlak?/Że spotka kogoś, kto mu powie "tak"? Nie ja! Nie ja! ~Aida i Amneris, "Nie ja" ❤️🩹❤️🔥 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 11.09.23, 20:59 Ja też nie jestem fanką, zapytałam z okazji Roberta i ogólnie z ciekawości. Rzeczywiście brzmi przeważnie twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 11:36 Dekadent wyciąga wątek > 1. Lambert - kiedyś bardzo lubiłam, ale ostatnio zaczął mi się kojarzyć z Wielką Emigracją i polskim romantyzmem. Dla mnie nie jest to dobre skojarzenie (z osobistych powodów), więc Lambert znacznie spadł w moim rankingu > 2. Norbert - miałam w dzieciństwie kolegę o tym imieniu, skojarzenia pozytywne, poza nim nie znam osobiście żadnego innego Norberta > 3. Albert - w gimnazjum miałam w klasie Alberta to imię zawsze kojarzyło mi się z geniuszem, z kimś bardzo dobrym z przedmiotów ścisłych (nasz Albert był dobry z matmy , ostatnio lubię je nieco mniej niż kiedyś, ale nadal patrzę pozytywnie > 4. Robert - samo imię w porządku, ale na nieszczęście nosił je mój najbardziej nielubiany nauczyciel > 5. Hubert - neutralne > 6. Dagobert - nie, miałam w dzieciństwie książkę, w której główny bohater nazwał tak psa i nie jestem w stanie wyzbyć się tego skojarzenia > 7. Gilbert - niezbyt, tak samo jak przy Dagobercie (bajka, w której był kot Gilbert), plus inne, mało > 8. Engelbert - nie jestem fanką imion z początkiem "engel", nie wiem dlaczego, ale kojarzą mi się z Engelsem, ciężko mi zapanować nad tym skojarzeniem > 9. Edelbert - nie mój gust > 10. Herbert - imię samo w sobie ładne, ale nie cierpię Zbigniewa Herberta (uraz z gimnazjum...), to skojarzenie trochę mi przeszkadza > 11. Bertrand - nie podchodzi mi > 12. Bertram - jak wyżej > 13. Bertold - imię samo w sobie nie jest złe, ale w dzieciństwie nie umiałam go poprawnie wymówić (wychodził Bretold, Belrtold, Beltord czy inne tego typu kwiatuszki ) > 14. Bertyn - e-e Z góry przepraszam wszystkich miłośników twórczości Herberta... pozdrówki, Dekadent Majowy Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia [...] 02.05.24, 15:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 19:03 Mi Lambert kojarzy sie z Piastami. Za czasow Mieszka I i Boleslawa bylo szalenstwo na to imie w panstwie. Wedlug jednej z kronik, Werker, biskup w diecezji sw. Lamberta w Liege mial byc wujem lub bratem Mieszka I I synem saskiej ksiezniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 19:04 Chyba czterech biskupow z tego okresu mialo na imie Lambert Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 14.05.24, 11:34 Do niedawna też miałam to skojarzenie, ale jednak przy mojej pogarszającej się awersji do polskiego romantyzmu skojarzenie z Hotelem Lambert zostało wypchnięte na pierwszy plan i póki co, nie potrafię spojrzeć na Lamberta tak samo, jak kiedyś Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 15:56 Albert mi się podoba, Hubert ujdzie. Reszta na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 02.05.24, 19:05 Gwalbert i Walbert Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Robert, Norbert, Albert, Hubert, Lambert i in 06.05.24, 12:14 Dodałabym jeszcze Adalberta. Podobają mi się Albert, Egbert, Hubert, Herbert, Dagobert. W zasadzie jak się teraz zastanowię, to o żadnym z tych imion nie mogę powiedzieć, że mi się nie podoba. Podobają mi się bardzo lub trochę, zależnie od przypadku. Jedynie Lambert trochę za bardzo kojarzy mi się z Hotelem Lambert, ale samo imię też nie jest złe. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia [...] 14.05.24, 18:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś