Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc :)

16.02.24, 13:19
Cześć Dziewczyny!
Podczytyję z wypiekami forum wink i proszę Was o poradę!
Na pokładzie dwie dziewczyny: Róża i Sara.
W drodze syn!
Dylemat mamy spory: nie zalezy nam koniecznie żeby imię męskie „pasowalo” do dziewczyn, bo one trochę z różnych parafii.
Ale dylemat mamy; Maksymilian czy Teodor?! Teodor - zakochani jesteśmy w zdrobnieniach, ale pełne imię trochę dla nas staroświeckie-napawa obawą czy nie za bardzo/czy nie utrudni młodemu dzieciństwa. Maksymilian znowu niestety wyżej w rankingach popularności, baaaardzo nam się podoba - ale obawiamy się psich powiązań (tym bardziej że córka nazywa się Sara….).
Czym kierowałyście się w doborze imion? Jakie emocje wywołują nasze wybory? smile
Obserwuj wątek
    • aequoreavictoria Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 14:46
      Zdecydowanie Teodor.
    • emnilda.wolna Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 14:51
      Na Waszym miejscu wybrałabym Teodora - obaw nie podzielam, a te związane z Maksymilianem tak. Brzmieniowo do sióstr też bardziej pasuje Teodor.

Swoich kryteriów mam dużo - za dużo - i nie polecam. wink
    • paula.anna Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 16:08
      Tylko Teodor.
      Ja nie nadałabym, bo jestem antyreligijna.
      Ale brzmienie bardzo mi pasuje.
      Wg mnie nie jest staroświeckie, nie wiem, jak miałoby "utrudnić dzieciństwo". Będzie miał wokół siebie Gustawów, Witoldów, Jadwigi itp .
      W Maksymilianie nie widzę plusów 🤷.
    • dasza_dm Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 17:25
      Jestem mamą Maksymiliana, więc nie jestem obiektywna big_grin
    • niii Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 18:49
      Cześć lalalato smile
      Piękne imiona Dziewczyn smile
      Brzmieniowo najbardziej pasuje Teodor, mający bardzo miłe zdrobnienia oraz szlachetną formę oficjalną.
      Nie uważam, by czymkolwiek się wyróżniał spośród innych imion neo- retro.
      Teodora lubię, choć najbardziej leży mi jego skrót Teo, i zdrobnienie Teoś, natomiast uwielbiam Maksymiliana pomimo jego popularności. Jest wyjątkowo miłym, dźwięcznym imieniem i na nie tutaj oddaję swój głos, jeśli nie przeszkadza Ci imię z czołówki.
      Maksymilian pasuje do Sary, a Sara do Róży. Razem się uzupełniają smile
      Nie patrzyłabym na zwierzęce skojarzenia( np. Sonia, Diana dla psów), bo dzisiaj ludzie nadają najróżniejsze imiona zwierzętom - ostatnio spotkałam kotkę Alicję !)
    • wloczykijka55 Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 21:10
      Zdecydowanie Teodor 😉
    • sulimira Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 21:19
      Wybierajac imie corki zdrobnienia byly dla mnie bardzo wazne, bo wlasnie ich uzywa sie jednak na codzien. Pelna forma oczywiscie rowniez mi sie podoba, ale to roznorodnosc zdrobnien utwierdzila mnie w wyborze.
      Maksymilian w pelnej formie jest ok, ale zdrobnienia kojarza mi sie z psami. Przyznam jednak, ze obecnie chyba jest mniej psow o imieniu Maks wiec moze nie bedzie sie Tak kojarzyc.
      Teodor podoba mi sie bardziej i ma wiecej zdrobnien miedzy innymi moze byc Todkiem. Na minus znaczenie religijne.
    • remigia1 Re: Prośba o pomoc :) 16.02.24, 22:13
      Cześć!

Ja nie mam dzieci, ale swojego syna mogłabym zdecydowanie nazwać Teodor smile Nie odbieram tego imienia jako staroświeckie, jest ono coraz popularniejsze i nie jest dla mnie imieniem "zatęchłym" jak Franciszka, Stanisława czy Onufry. Co do możliwości utrudnienia dzieciństwa przez imię - uważam, że dzieci (jeśli już się z kogoś śmieją) najbardziej niestety z osób, które są ponadprzeciętnie wrażliwe i przejmują się docinkami, a nie z tych, które mają rzadkie imiona. Poza tym mam nadzieję, że mimo wszystko są grupy dzieci, w których wyśmiewanie się z innych nie występuje smile Nie mam też z Teodorem skojarzeń religijnych - np. Michał to też imię, którego znaczenie ma ścisły związek z Bogiem, a nikt nie zakłada, że wszyscy rodzice Michałów są głęboko wierzący. Ale już imiona takie jak Rita, Faustyna, Jeremiasz czy Jonasz rzeczywiście silnie kojarzą się z religią. Teodor jednak nie jest wg mnie takim imieniem.
      Maksymilian nie podoba mi się. Rzeczywiście jest popularny i zdrobnienie Maks nieco kojarzy się z imieniem dla psa.
      Wybrałabym zatem Teodora. Pozdrawiam!
      • paula.anna Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 11:31
        Teodor ma bogowe znaczenie, niekoniecznie kojarzy się religijnie.
        • remigia1 Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 12:41
          Ok, ale bogowe znaczenie ma wiele imion - Michał, Daniel, Elżbieta, Bogusław, itd. Dlatego nie odrzucałabym Teodora z tego powodu.
          • paula.anna Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 13:27
            A ja tak 🤷.
            Nie chcę żadnego katolickiego boga w imieniu. Cząstka teo to dla mnie za dużo.
            • lalalato Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 13:45
              Rozumiem Cię! Ja też nie jestem religijna - ale dla mnie Teodor totalnie do przejścia pod tym względem, bo nie jest to imię biblijne (jak wspomniano wyżej). Jedną córkę mam Sarę - jakby nie patrzeć Sara to mocno biblijne imię wink żona Abrahama.
              • paula.anna Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 13:50
                No widzisz, a mnie się Michał, Elżbieta czy Daniel tak bezpośrednio nie kojarzą jak Teodor czy BOGUmił.
                Tak czy owak Teodor pasuje mi brzmieniowo, jest twardy i z charakterem, jak lubię. U kogoś doceniam.
            • aequoreavictoria Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 16:38
              A gdzie jest powiedziane, że 'teo-' w Teodorze to katolicki Bóg? To imię jest starsze niż chrześcijaństwo, a współczesni Grecy też raczej katolikami nie są.
              • paula.anna Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 17:33
                Niestety, katolicyzm rozpycha się u nas łokciami i jego wyznawcom wydaje się, że ich bóg to jedynie słuszny bóg.
              • remigia1 Re: Prośba o pomoc :) 17.02.24, 22:37
                aequoreavictoria napisała:

> A gdzie jest powiedziane, że 'teo-' w Teodorze to katolicki Bóg? To imię jest s
                > tarsze niż chrześcijaństwo, a współczesni Grecy też raczej katolikami nie są.
                >

No właśnie, nawet Sara to nie imię katolickie, tylko żydowskie, jeśli już. Ale imienia Faustyna bym już raczej unikała.
    • annthonka Re: Prośba o pomoc :) 19.02.24, 18:09
      To ja się wyłamię. Teodor jest w moim odbiorze wyjątkowo niewdzięczny i ponury - zarówno w pełnej formie jak i w zdrobnieniach.

Maksymilian w pełnym brzmieniu jest super, ale zdrobienia do mnie nie przemawiają. Mnie akurat "psie" skojarzenia nie przeszkadzają. Suczka mojej koleżanki ma na imię tak jak ja i żadnej z nas to nie przeszkadza, chociaż czasami mam wątpliwości, czy przyjaciółka mówi do mnie czy do niej wink

Jeżeli wybieracie już tylko spośród tych dwóch imion to mój głos na Maksymiliana. Ale jeżeli lista jest jeszcze otwarta to szukałabym dalej.
      • paula.anna Re: Prośba o pomoc :) 20.02.24, 08:53
        Z ciekawości - koleżanka nazwała psa twoim imieniem, kiedy już się znałyście?
        Pewnie nie, bo imo to byłoby dziwne 🤔.
        • annthonka Re: Prośba o pomoc :) 20.02.24, 09:33
          Tak, kiedy już się znałyśmy.
          Przygarnęła bezdomną suczkę, którą w schronisku "roboczo" nazwano Tosia, koleżanka zapytała, czy bardzo mi będzie przeszkadzać, jeżeli pozostanie przy tym imieniu.
          Mnie nie przeszkadza, zresztą praktycznie wszystkie moje zwierzaki nosiły albo noszą ludzkie imiona smile
          • paula.anna Re: Prośba o pomoc :) 20.02.24, 10:22
            Takiej sytuacji nie wzięłam pod uwagę!
            Tosia miała szczęście, że nie musiała przyzwyczajać się do nowego imienia 🙂.
      • lalalato Re: Prośba o pomoc :) 20.02.24, 10:15
        Dziękuję Ci za ten komentarz wink
        Sama nie jestem idealnym przykładem - bo większość moich zwierzaków nosi właśnie ludzkie imiona.
        Psów Maksów ostatnio faktycznie mniej, muszę przyznać że ostatni raz słyszałam w swoim dzieciństwie. Za to u sąsiadów pies Oskar i Kuba wink też popularne zwierzęce imiona jakby nie patrzeć.

Czytałam z córką Pucia - a tam kot Teodor 😃(nie mówiąc o psie Teodorze z „Alternatywy 4”) w mediach reklama filmu „Pies Artur”… wymazuję więc z rubryczki „minusy Maksymiliana” psie skojarzenia smile
        Decyzja jeszcze nie zapadła ale brzmieniowo nie ukrywam, że bliżej mi do popularnego Maksymiliana.
        • dalenia Re: Prośba o pomoc :) 24.02.24, 21:41
          Nie wiem, czy już zdecydowaliście, ale ja jestem za Teodorem. Ale jeśli serce podpowiada, że to ma być Maks, to nie ma wyjścia wink
        • gaudencja Re: Prośba o pomoc :) 12.10.24, 21:00
          lalalato napisała:

> Decyzja jeszcze nie zapadła ale brzmieniowo nie ukrywam, że bliżej mi do popula
          > rnego Maksymiliana.

I na kogo się zdecydowaliście? smile
    • twinkletwinkle [...] 13.10.24, 01:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.