ninamalina 22.02.24, 21:10 Które imię bardziej Wam się podoba i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aequoreavictoria Re: Leon czy Franciszek? 22.02.24, 21:57 Franciszek, ma fajnego patrona (tzn. św. Franciszka, nie obecnego papieża), ciekawsze brzmienie, i jest bardziej ponadczasowy. Leon kojarzy mi się trochę 'fajniacko' i nowomodnie, wolę już Leonarda. Odpowiedz Link Zgłoś
ninamalina Re: Leon czy Franciszek? 22.02.24, 22:21 Tak. Patron na plus. Pytanie czy będzie dobrze to imię funkcjonowało za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Leon czy Franciszek? 23.02.24, 20:16 Leon, choć Franciszek jest też w porządku. Dlaczego? Myślę, że po prostu podoba mi się dźwięk "le-", dlatego też lubię imiona zaczynające się od niego, np. Leon, Lea, Leoncja, Leontyna, Leonard. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Leon czy Franciszek? 24.02.24, 07:20 Leon, bo jest OK, a Franciszka nie lubię. Czysto subiektywnie, ot tak. Leon zwycięża też znaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Leon czy Franciszek? 27.02.24, 01:29 Leon. I tak samo Noel, czy Neon albo Loel, Joel, Eol. Franciszek podobałby mi się bardziej gdyby zgubił Ciszka, jako Frank, Franek czy nawet Franc/ Frans/ Fran. Brzmi też prawie, jak Braciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
flora85 Re: Leon czy Franciszek? 27.02.24, 15:57 Zarówno Franciszek jak i Leon są w tym momencie imionami niezwykle popularnymi (5 i 6 miejsce w rankingu nadań za 2023 rok, Leon pnie się w górę w każdym rokiem). Jak dla mnie obydwa bardzo ładne, z ładnym pochodzeniem i znaczeniem. Ja bym nie wybrała w tym momencie żadnego ze względu na popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Leon czy Franciszek? 28.02.24, 09:17 Leon, bo znaczenie i brzmienie Franciszka zupelnie mi nie odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś