Dodaj do ulubionych

Jan - co wy na to?

17.11.04, 19:22
Mnie i mezowi od dawna podoba sie to imie Jan, Janek, Jaś i zdecydowalismy, ze jesli bedzie chlopiec to damy mu tak na imie. Jednak czesc rodziny sie z nas smieje i twierdzi, ze dziecku beda dokuczac przez te kawaly o glupim Jasiu i skojarzenia z Jasiem fasola itp. Moja siostra (15 lat) ma w klasie kolege Jasia i mowi, ze on sie bardzo wstydzi swojego imienia i kaze mowic do siebie Kuba. Naprawde podoba mi sie to imie ale rodza sie we mnie watpliwosci, nie chce "zrobic krzywdy" mojemu dziecku. Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Jan - co wy na to? 17.11.04, 20:23
      Jas jest teraz przynajmniej w Warszawie w pierwszej 5. nadawanych imion:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=16005004
      Sądzę, że popularnosć tego imienia wśród dzieci, które się teraz rodzą,
      wyeliminuje albo poważnie ograniczy tego rodzaju żarty. Znałam zresztą Jasiów,
      którzy dziś mają 20-30 lat i w ich pokoleniu imię to było niezwykle rzadkie, a
      nikt się z nich nie śmiał.
      • szczekuszka Re: Jan - co wy na to? 18.11.04, 09:13
        Znałam zresztą Jasiów,
        > którzy dziś mają 20-30 lat i w ich pokoleniu imię to było niezwykle rzadkie,
        a
        > nikt się z nich nie śmiał.

Wiecej poznalam Januszow niz Jasiow, ale np. w mojej szkole (jestem z
        rocznika '80) tak sie zdarzylo, ze zaden Jaś sie nie pojawil. Wiec jak na
        studiach poznalam Jana w swoim wieku, to faktycznie bylam troche zdumiona.
        Pozniej mi to przeszlowink.

Coz imie Jan jest moim zdaniem takie sobie. Nigdy za nim zbytnio nie
        przepadalam.

A co do wysmiewania. Dzieci wysmiewaja sie z KAŻDEGO imienia, taka juz
        rzeczywistosc. Wiec czy nadasz dziecku imie Jan, czy Mateusz, to przezywania i
        tak sie nie da uniknac.
    • mary211 Re: Jan - co wy na to? 17.11.04, 20:24
      My z mężem też czekaliśmy na Jasia ale niestety urodziła się córunia
      Agatka.Następne dziecko jeżeli będzie to chłopczyk nazwiemy Jasiusmile
      • cysia.b Re: Jan - co wy na to? 18.11.04, 10:02
        Mnie się podoba. Teksty o krzywdzie robionej dziecku są, wybacz, idiotyczne
    • ania.silenter_exunruzanka Re: Jan - co wy na to? 18.11.04, 13:42
      Mnie też się podobasmile.
      pozdrawiam
    • lilith76 Re: Jan - co wy na to? 18.11.04, 16:24
      w czasach mojego dzieciństwa, tam gdzie mieszkam imię Jan nadawano zmarłym
      noworodkom płci męskiej, więc miałam zawsze grobowe skojarzenia związane z tym
      imieniem.
      potem było dla mnie zbyt snobistyczne, a na koniec opinie popsuł mu
      serial "Klan" smile

teraz mam 4-ro letniego pasierba Jasia i jakoś przywykłam. przychylam się do
      opinii gaudencji - Jasiów teraz coraz więcej.
      • renkras Re: Jan - co wy na to? 19.11.04, 12:24
        Jestem mamą 8,5 miesięcznego Jasia- to piękne imię i nie mam żadnych głupich
        czy niewłaściwych skojarzeń z nim związanych. Imię wybraliśmy bo bardzo nam się
        podobało , choć jedna ze znajomych myslała ,że dajemy imię po dziadku. Nie- po
        nikim go nie odziedziczył - jest naszym ukochanym małym Jasiem.
        • tatjana Re: Jan - co wy na to? 22.11.04, 21:00
          Jan nie kojarzy mi sie z głupim Jasiem , ale z połową chłopców z Warszawy i nie
          tylko.
          I to go właśnie dyskwalifikujesad
          • julkakra Re: Jan - co wy na to? 24.11.04, 15:17
            Mój syn ma tak na imię, ma teraz 12 lat, nigdy koledzy mu nie dokuczali,
            czasami zartowali, teraz przezywaja go Janosik, Jachu. On przedstawia się
            Janek. Przy tym imieniu ładnie trzeba dobrać drugie imię. Nasz Nazywa się Jan
            Jakub, żałuję ze nie Jan Pascal,
            Imie bardzo mi się podoba!!!!!
            Mama Jasia i Julki
            • gaudencja Re: Jan - co wy na to? 24.11.04, 15:27
              julkakra napisała:

On przedstawia się
              > Janek. Przy tym imieniu ładnie trzeba dobrać drugie imię. Nasz Nazywa się Jan
              > Jakub, żałuję ze nie Jan Pascal,

Właściwie nie ma w PL imienia Pascal; jest Paschalis. To jednak zawsze możesz
              zmienić, jeśli odpowiednio uzasadnisz; kosztuje to 35 bodaj złotych za znaczki
              skarbowe. Jest też kilka starych, uświeconych tradycją zestawów: Jan Kanty, Jan
              Jan Chryzostom, Jan Nepomucen, Jan Gwalbert.
              • julkakra doGaudencji 26.11.04, 14:25
                Mozna zmienić drugie imię? Nie wiedziałam..., jakie uzasadnienie moze być
                przkonywujące? Bo,że rodzicom tak bardziej się podoba chyba nie wystaraczy...
                • gaudencja Re: doGaudencji 26.11.04, 17:48
                  julkakra napisała:

> Mozna zmienić drugie imię? Nie wiedziałam..., jakie uzasadnienie moze być
                  > przkonywujące? Bo,że rodzicom tak bardziej się podoba chyba nie wystaraczy...

Można zmienić i pierwsze, i drugie imię. Ja np. dodawałam synkowi drugie imię,
                  bo jakoś tak mu od razu nie nadałam, choć mślałam o tym, a potem doszłam jednak
                  do wniosku, że nadam. Mozna argumentować tym, że np. chcesz kogoś szczególnie
                  uhonorować nadając ku jego pamięci czy na jego czesć akurat to konkretne imię.
                  Tylko ostrzegam, w przypadku każdych szanujących się władz publicznych imię
                  Pascal w tej własnie pisowni nie powinno przejśc, bo jest to pisownia
                  niepolska. Doradzałabym jednak polską wersję, tj. Paschalis, bo Paskal (który
                  może od biedy by przeszedł) z kolei wygląda głupio - takie jest moje zdanie,
                  ale może kojarzyc sie z paskiem i wyglada, jakby mu czegoś brakowało.
    • wojasaj Re: Jan - co wy na to? 24.11.04, 20:56
      To bardzo ladne imie i nie jest teraz popularne wiec za pietnascie lat nie
      wydaje mi sie zeby dzieci mu dokuczaly
      • lilith76 Re: Jan - co wy na to? 26.11.04, 14:58
        imie i nie jest teraz popularne wiec za pietnascie lat nie
        > wydaje mi sie zeby dzieci mu dokuczaly

chodzi chyba o to, że jest popularne?
        mnie się przynajmniej wydaje, że za piętnaście lat w każdej klasie będzie po 3-
        4 Jasiów - będą sobie nawzajem dokuczać wink
    • hanyszka Re: Jan - co wy na to? 27.11.04, 22:40
      eeee, do kazdego imienia mozna sie przyczepic: Anka-Cyganka, Jacek-Placek,
      Filip z konopi etc. A Jasio b. ladne.
      • frankee88 rymowanki 28.11.04, 17:20
        edek z fabryki kredek
        teofil pedofil
        tomasz lis
        pankracy pies
        bonifacy kot
        filemon pokemon

byl kiedyś taki skecz pewnego kabaretu - możliwe że morlanego niepokoju o
        imionach smile polecam ;]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.