nokturnus 29.07.24, 00:05 Dzień dobry, nie czekam na razie na syna ale zawsze myślałem o 5 imionach, które proponowałbym przyszłej mamie i chciałem się zapytać co o nich sądzicie. Każde z innej parafii ale urzekają mnie. Czy skrzywdziłbym dziecko nie nazywając go Jakub? Nie chcę jednak by ewentualny syn był wyśmiewany przez imię. - Jeremi - Sambor - Feliks - Miron - Bruno Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Jedno z imion 29.07.24, 02:01 Jak dla mnie to krzywda jest nazwanie dziecka Jakubem kiedy sama proponowalabys 5 takich ladnych imion innym. Jedynie Jeremi u mnie odpada, bo ja nie jestem milosnikiem imion "bogowych". Sambor i Miron sama moglabym z wielka przyjemnoscia nadac. Feliks i Bruno podobaja mi sie, ale rosnie fala popularnosci Feliksa i nie wiem gdzie sie zatrzyma, a Bruno ma mniej znana odmiane. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Jedno z imion 29.07.24, 08:42 Niezłe imiona. Cudownie, że nie Kuba, Jaś, Kacper czy Marcel. Podoba mi się szczególnie Feliks. Tak ma na imię mój syn 😀. Idealne znaczenie. Sambora coraz bardziej lubię. Ma brzmienie z charakterem, odpowiednie dla mnie znaczenie (sensowne, żadne biblijne), jest słowiańskie. Kolejne imię idealne. Bruno- brzmienie, znaczenie, pochodzenie na plus. Osobiście wolę wersję BrunoN- nie ma problemu z odmianą. Bo ja "Bruna, o Brunie" itp nie zdzierżę 😉. Miron też ok. Minusem dla mnie byłoby potencjalne zdrabnianie do Mirka. Jeremi u mnie odpada ze względu na znaczenie, pochodzenie. Jednak brzmienie jest ok. W kwestii wyśmiewania- to zawsze może się zdarzyć... Tylko, że to nie imię jest winne, a głupi ludzie, którzy wyśmiewają. Bo np nie znają innych imion niż ten Jakub czy inne z czołówki. Ale czy chamstwo i głupota innych jest wystarczającym powodem, żeby dziecko uczynić kolejnym Kubusiem czy Jasiem? Na "wszelki wypadek"? Wg mnie nie 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Jedno z imion 29.07.24, 08:58 Krzywdzący to może być Adolf, Alfons lub Belzebub. Jeremi - bardzo lubię Sambor - nie jestem przekonana Feliks - bardzo popularny tu na forum, ale mnie się zupełnie nie podoba Miron - może być, ale nie zdecydowałabym się ze względu na nasuwające się zdrobnienie Mirek Bruno - mam sentyment do tego imienia, ale jest kłopotliwy w odmianie Ja zdecydowałabym się na Jeremiego Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Jedno z imion 29.07.24, 10:02 Podobają mi się wszystkie oprócz Sambora. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Bruno(n) 29.07.24, 10:35 Najbardziej podoba mi się Bruno, ale pewnie byłby problem z odmianą, bo wiele osób nie wie, że powinno się odmieniać: Brunona, Brunonowi, etc. a nie "Brunowi". Ludzie raczej nie wyśmiewają się z ludzi z powodu imion, takie przynajmniej jest moje doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Jedno z imion 29.07.24, 12:28 Sambor Bruno Miron Jeremi Feliks W takiej kolejności nadalabym 🙂 wszystkie super! Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Jedno z imion 29.07.24, 13:17 Dzień dobry Ośmieszające byłoby zbyt damskie dla chłopca Alicjusz, Lilian czy skojarzone z postacią historyczną, religijną, która kojarzy się jako jedyna taka - Adolf, Napoleon, Samson, Neron, Nimrod, Gilgamesz, etc. albo przyjęła pejoratywne znaczenie społeczne - wspomniany już niestety Alfons, czy Dziwa dla dziewczynki ( słowiańskie imię). Wybrałeś świetne imiona ) 1. Feliks i Bruno jednocześnie 2. Sambor - oryginalne i słowiańskie ale według sondy przypomina w brzmieniu pewien kontrowersyjny wyraz ( dotyczy zbiornika) 3.Miron - ciekawe imię ale może być mylony z Mirkiem 4. Jeremi - podobny jest jeszcze Jarema, Jeremiasz i Remigiusz, interesujący, choć nie w moim typie ale najlepszy z 3 podanych w tym punkcie Jakuba nie lubię brzmieniowo ( końcówka -ub), nie podoba mi się też Kuba. Hiperopularność tym bardziej mnie do tego imienia zniechęca. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Jedno z imion 30.07.24, 10:50 Podoba mi się Sambor, Feliks i Miron. Nie podoba mi się Jeremi, a Bruno już absolutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Jedno z imion 30.07.24, 20:38 Po pierwsze absolutnie nie akceptuję określenia "skrzywdziłabym dziecko" w kontekście nadania mu jakiegokolwiek imienia. Co do imion zaś, że zacznę od końca: - Bruno. Fajne, mocne, męskie imię. Jedna wada - odmiana. Bo jedyną prawidłową wersją jest odmiana z "n" na końcu (identycznie jak Brunon), natomiast wiele osób próbuje tworzyć "dziwolągi" odmieniając bez końcówki, albo używa (błędnie, choć mi się najbardziej podoba) jako imienia nieodmiennego.Niestety, ale to nastręczać może kłopotów. - Miron. Imię bardzo ciekawe, klasyczne, ale nie modne, więc dziecku nie grozi 54646465465 imienników w "jego" rocznikach (i starszych, co będzie za parę lat nikt nie przewidzi). Doceniając niezbyt lubię, przez skojarzenia z Białoszewskim. - Feliks. Ja nie lubię (osobiste skojarzenia), ale dla wielu na tym forum to imię idealne. Ładne brzmienie, dość międzynarodowe, co może mieć znaczenie, gdyby syn chciał wyjechać za granicę, świetne znaczenie. Gdyby nie moje osobista antypatia - byłby to świetny wybór. - Sambor. Chyba najoryginalniejszy z wybranych. Ciekawe znaczenie, mocne brzmienie. Oryginalne, rzadko spotykane imię. - Jeremi. Niestety rośnie jego popularność, jest całkiem sporo małych Jeremich. Natomiast ma zacnych imienników (Wiśniowiecki Przybora), samo imię jest dobrze brzmiące. Wadą może być "przekład" na języki obce, gdyby syn chciał wyjechać. Z tych wybranych pięciu odrzuciłabym Brunona i Mirona, a polecała kombinację z trzech: Sambor - Jeremi - Feliks. Najulubieńsze na pierwsze, drugie w kolejce na drugie - a trzecie zostaw "w zapasie" dla ewentualnego brata. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Jedno z imion 31.07.24, 03:34 Oprócz Feliksa wszystkie mogłabym nadać, myślę, że w kolejności: Bruno Miron Jeremi Sambor. Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykijka55 Re: Jedno z imion 31.07.24, 23:41 Od kilku lat pracuje w instytucjach w których jest sporo małych dzieci, i ogromnie doceniam imię oryginalne, nie powtarzające się, bo zawsze wiadomo o kogo chodzi 😄 już od najmłodszych lat. Wszystkie 5 imion znajduje się na mojej odwiecznej liście mimo iż nie planuje dzieci. Kolejność: 1.Feliks 2.Jeremi 3.Miron 4.Sambor 5.Bruno Co nie oznacza że Bruno nie jest lubiany, po prostu te powyższe lubię bardziej. Odpowiadając: NIE, NIE SKRZYWDZIŁBYŚ - co to w ogóle znaczy skrzywdzić imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Jedno z imion 01.08.24, 12:55 Wszystkie mi się podobają. Najbardziej Feliks i Jeremi, później Bruno i Miron. Najmniej Sambor, bo kojarzy mi się z nazwiskiem z mojego otoczenia. Znam małego Feliksa i kojarzę małego Mirona, bardzo pasują im te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jedno z imion 21.04.25, 14:55 Te imiona się przewijają wśród dzieci, a nawet gdyby się nie przewijały, to o żadnej krzywdzie nie mogłoby być mowy. Na pewno byś nie skrzywdził syna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jedno z imion 24.04.25, 17:10 Bardzo fajne imiona. To, że nie są Jakubem - to na plus 😉 Jeremiego uwielbiam, mam w bliskiej rodzinie. Bardzo podoba mi się Feliks, rozważałam go dla swojego syna. Bruno jest fajny, choć mi nie podoba się skrócona odmiana, więc dla własnego dziecka rozważałam Brunona z 'n'. Ostatecznie odpadł przez osobiste skojarzenia. Mirona miałam kiedyś na liście. Nadal go lubię, choć sama bałabym się Mirka. Sambor podoba mi się najmniej. Dla mnie to nadal lekarz z Leśnej Góry 🙈 (tam, to było jego nazwisko). Doceniam go jednak u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Jedno z imion 29.04.25, 12:54 1. Miron 2. Sambor 3. Feliks 4. Jeremi 5. Bruno Mirona i Sambora rozważyłabym dla własnego syna. Feliksa dosyć lubię, Jeremi jest dla mnie 'przezroczysty'. Brunona nie znoszę, z tego co widzę jest nadawane w tych samych środowiskach, co Mia, Liam, Nela itp 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jedno z imion 18.05.25, 15:57 aequoreavictoria napisała: > st dla mnie 'przezroczysty'. Brunona nie znoszę, z tego co widzę jest nadawane > w tych samych środowiskach, co Mia, Liam, Nela itp 🙈 To ciekawe, nie miałam takich obserwacji. Raczej bym je dopasowała do imion takich, jak Łucja, Laura, Maksymilian, Julian itd. Odpowiedz Link Zgłoś