losninos 11.08.24, 21:14 Potrzebuję Waszych opinii w roku 2024. To mocny kandydat na imię 3 syna 🙂 W zasadzie podoba mi się od zawsze, ale jakoś nie miałam odwagi nadać. Starsi to Jerzy i Olgierd. Hugon ma w sobie wszystko to, co cenię w imionach - brzmi twardo i ciężko, poważnie, w miarę osłuchane (chyba?), ale rzadko nadawane, od wieków na gruncie polskim (???) Piszcie proszę 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulimira Re: Hugon 11.08.24, 22:56 Bardzo lubie Hugona. Z podobnych powodow jak twoje. Jedno z najtwardszych imion u mnie w kategori Lederga. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Hugon 12.08.24, 10:48 Ja się wyłamię 😂 Nie jestem fanką Hugona, ani w formie z "n" na końcu, ani bez niego. Może to przez fakt, że żadna ze znanych osób o tym imieniu nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Ogólnie lubię twarde, "mocne" imiona, ale to akurat mi nie leży 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Hugon 12.08.24, 13:18 Imiona Twoich synów bardzo mi się podobają, ale Hugo(n) to zupełnie nie mój typ. Nie będzie budził zdziwienia, jeżeli Ci odpowiada i pasuje do nazwiska to nadawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Hugon 12.08.24, 16:28 A wersja Hugo też do rozważenia? Wybrałaś ciekawe, świetne imię, pasujące do wspaniałych imion Braci. Ostatnio częściej pojawia się ale jako Hugo. Dźwiękowo kojarzy mi się bardzo masywnie i z dzwonem. Nie jest w moim typie, podobnie jak i Hubert przez Hbna początku ale pasuje do imion Chłopców. I może gdyby to był Fugo, Lugo, Kugo, Wugo, etc.to też wybrałabym, bo uciekłoby H. Osobiście postawiłabym jednak na imię bez n, czyli Hugo. Jedyne, co mi się nie podoba to ludzie odchodzący bluzgi, którzy mogą kojarzyć to że swoimi powiedzeniami - 'Hugo' go to obchodzi! ' Hugo'wie.. Hugo to wtedy zamiennik pana CH*. Nie patrz na to, co ludzie powiedzą, tylko na to, co Tobie się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Hugon 12.08.24, 16:40 Wolę Hugona w wersji Hugo, ale nie lubię, jak ludzie nie potrafią odmieniać poprawnie tej wersji. Bardzo dobrze brzmi z imionami braci. Jestem na tak Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Hugon 13.08.24, 06:33 Zupełnie nie odbieram Hugona jako twardego imienia 🤔. Ważna imo sprawa- odmiana. Nie zdzierżyłabym niepoprawnej. Dlatego dla mnie wszelkie imiona męskie zakończone na o odpadają. Hugo jakoś nie chwyta mnie za serce 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Hugon 13.08.24, 07:51 Dopiero zauważyłam, że chodzi o HogoNa 🤦. Czyli argument z odmianą odpada 🙂. Reszta bz. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Hugon 18.08.24, 12:25 Mi Hugon się podoba. Hugo dużo mniej. W wersji pełnej świetnie pasuje do braci. W wersji skróconej: Jurek, Olek, Hugo (chociaż nie wiem jak mówicie na resztę. Zwłaszcza Olgierd ma dużo możliwości) psuje mi nieco mniej. No i szansa, że ludzie nie będą odmieniać poprawnie, wydaje mi się duża. Ale mnie by to nie przeszkadzało (przynajmniej na tyle, żeby z imienia rezygnować). A, z ciekawości, o jakich jeszcze imionach myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Hugon 19.08.24, 09:40 Roch, Bogusz, Seweryn, Makary, dużo męskich imion mi się podoba. To dziecko jest narazie w planach 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Hugon 18.08.24, 19:32 A ja za Hugonem nie przepadam. Dużo bardziej podobają mi się wersje bez końcowego "n" (oprócz Hugo, jeszcze Iwo, Bruno) - z tym, że są dla mnie nienadawalne, ze względu na odmianę. Prawidłowa i poprawna jest właśnie ta, dla mnie brzydsza, wersja z "n" na końcu, a i tak ludzie często tworzą jakieś dziwaczne łamańce językowe w rodzaju (kogo nie ma?) Iwa, czy (o kim mowa) o Iwie. Najbardziej podobałaby mi się wersja nieodmienności tego imienia - czyli Hugo, szkoła imienia Hugo Kołłątaja, "Sklepy Cynamonowe" Bruno Schultza - ale wiem, że to błędna wersja. Także do Hugona jestem na "nie". Odpowiedz Link Zgłoś