losninos 04.09.24, 19:46 Bardzo mi się podoba, kojarzy anielsko, może przez podobieństwo do słowa guardian (angel) - takie mam skojarzenie. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aequoreavictoria Re: Gordian 04.09.24, 20:25 Mnie się kojarzy z węzłem gordyjskim (Gordian knot) i z gardłem. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Gordian 05.09.24, 00:54 Mi kojarzy się przede wszystkim z podobnym imieniem - Kordian. Niestety oba nie podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gordian 05.09.24, 06:22 Nie przepadam za imionami z końcówką -ian, podobnie jak za Janem 🤷. A Gordian wygląda mi jak Kordian z literówką. Nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Gordian 05.09.24, 08:51 Bardziej podoba mi się w wersji żeńskiej, ale z jedyną Gordianą, którą znałam, mam nieszczególne skojarzenia. Gordiana z kolei przypomina mi Georgianę Darcy, siostrę pana Darcy'ego. Gordian, chyba przez to pośrednie skojarzenie z młodziutką panienką, wydaje mi się odżeński, zbyt delikatny. Gdyby nie te skojarzenia, chyba podobałby mi się dużo bardziej. Brzmienie mocne i dźwięczne, ogólnie dużo lepszy niż Kordian, który i przez znaczenie, i przez postać literacką wydaje mi się pretensjonalny i skończy IMO jak Dorian. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Gordian 05.09.24, 10:09 Ja mam mieszane uczucia do tego imienia. Z jednej strony to imię kojarzy mi się z Gordianusem Poszukiwaczem - bohaterem serii książek "Roma sub rosa" Stevena Saylora. Jako nastolatka uwielbiałam tę serię, więc skojarzenie powinno być pozytywne. Na "guardian angel" nie zwróciłam uwagi. Na tego Guardiana do czytania też nie, choć, z racji kierunku studiów, mam z nim częsty kontakt 🤣 Brzmieniowo Gordian nie jest jednak w moim guście. Też dostrzegam podobieństwo do imienia Kordian, które kiedyś nawet mi się podobało, a które teraz nie wejdzie w rachubę, właśnie przez to mocne zrośnięcie z postacią literacką (ja z tych, co polskiego romantyzmu nie znoszą jak morowej zarazy, więc to skojarzenie to dla mnie ogromny minus). Do tego wszystkie imiona "gordowe" bardzo mocno kojarzą mi się z hiszpańskim "gordo". Hiszpańskim posługuję się praktycznie na co dzień i na razie nie umiem odseparować Gordiana od tych skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Gordian 05.09.24, 12:21 Brzmieniowo pomiędzy Kordianem i serbskim Gordanem. Raczej nie dla mnie, mimo że mam miłe skojarzenia z moją koleżanką Gordaną. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Gordian 06.09.24, 21:58 Mnie kojarzy się z grubasem poprzez początek. Ale także podobne do słowa guardian czy Kordian i Konrad. Nie lubię co prawda wstępu gor- ale doceniam oryginalność. U kogoś na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Gordian 06.09.24, 22:03 Również z gardą, pogardą, węzłem gordyjskim, goryczą, gardłem, słowem gore, i gordo, Gordonem, góralem, górką, i tłustym mnichem z gołym brzuchem najbardziej. Albo z gladiatorem. I czymś gorszym, górzystym, agresywnym, zwalistym. Odpowiedz Link Zgłoś