nokturnus 30.10.24, 22:44 Dzień dobry, chciałbym poznać państwa opinie na temat tego imienia. Wiem, że wielu osobom to imię "zepsuło" skojarzenie z doktorem Faustem ale ja odbieram je dość ciepło bo kolega nazywa się Fausto (nie jest to częste imię tutaj). A jak wy odbieracie o imię? Jakie są nadania w Polsce? Myślicie, że jakimś cudem będzie magiczny wzrost tego imienia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remigia1 Re: Faust w 2024 30.10.24, 22:57 Za bardzo kojarzy się z konkretną postacią literacką. Brzmieniowo też mnie nie zachwyca. Odrobinę kojarzy mi się też z imieniem Faustyna, a tym samym z religią katolicką. Bardzo wątpię, aby stało się bardziej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Faust w 2024 31.10.24, 23:33 Podpisuję się obiema rękami. Kiedy byłam dzieckiem, kojarzyło mi się z faunem, ale jakoś to skojarzenie wyblakło. Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle Re: Faust w 2024 30.10.24, 23:10 Dobry wieczór, podoba mi się Zarówno Faust, jak i Faustyna poza religijnymi czy doktorskimi skojarzeniami jest ciekawym wyborem. Od Faustyny wolę imię Faustella- miks Fausty lub Faustyny ze Stellą. Posiada nietypowe i urocze zdrobnienia - Fa, Fana, Fania, Fau, Fausia, Stina, Tina, Fosia. Zachęcam do szerszego nadawania Uwielbiam brzmienie Fa, Fau. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Faust w 2024 31.10.24, 12:03 annthonka napisała: > Tak diabelsko mi się kojarzy. Podoba mi się ten kierunek myślenia 😃. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Faust w 2024 31.10.24, 12:02 Faust ma plusy 😉- jest krótki, poręczny, nie wymaga zdrabniania. Choć pewnie, niestety, różne koszmarki byłyby nie do uniknięcia 🫤. Skojarzenie z Faustyną i religią, które zresztą dotąd nie przyszło mi do głowy, zdecydowanie na minus. Nie wróżę Faustowi wzrostu popularności w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Faust w 2024 31.10.24, 13:43 Bardziej podoba mi się Faustyn. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Faust w 2024 31.10.24, 22:14 Moja babcia miała wujka Faustyna zwanego Fańkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Faust w 2024 31.12.24, 16:59 Podpisuję się pod tym. Faustyn dużo lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Faust w 2024 31.10.24, 21:35 Myślę, że skojarzenia literackie są zbyt silne. Brzmieniowo podoba mi się. Prędzej nadałabym jednak żeńską Faustę. Odpowiedz Link Zgłoś
wloczykijka55 Re: Faust w 2024 01.11.24, 17:33 Hmm, raczej średnio mi się podoba. Jak pomyślałam o połączeniu Fausta z różnymi nazwiskami to dość dziwacznie to brzmi. Za Faustyną też nigdy szczególnie nie przepadałam. Trudno mi też jakieś fajne zdrobnienie wymyślić. Nie wydaje mi się by nastąpił wzrost tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Faust w 2024 31.12.24, 12:00 Od dawna przymierzałam się do napisania czegoś w tym wątku, ale coś mnie powstrzymywało Nie za bardzo przekonuje mnie to imię. Dość mocno kojarzy mi się z "Faustem" Goethego i w ogóle z literaturą niemiecką, której z osobistych względów bardzo nie lubię. Trudno mi odseparować Fausta od tych diabelsko-romantyczno-literackich skojarzeń. Kolejny minus to brak fajnych zdrobnień, choć, z drugiej strony, imię jest dość krótkie, poręczne w użyciu i (chyba) nie wymaga kombinowania ze zdrobnieniami Żeńska Faustyna też nie do końca "z mojej bajki". Nie wydaje mi się, żeby popularność Fausta w Polsce miała wzrosnąć. Myślę, że właśnie ze względu na te dość jednoznaczne, literackie konotacje wielu będzie się powstrzymywało od nadania tego imienia. pozdrawiam noworocznie, Misza Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Faust w 2024 31.12.24, 18:58 Mnie spodobałaby się bardziej fuzja - Faustella - Faust(yn(a i Stella. Bardzo miłe zdrobnienia - Fa, Fau, Fala dla dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś