Dodaj do ulubionych

Faust w 2024

30.10.24, 22:44
Dzień dobry, chciałbym poznać państwa opinie na temat tego imienia. Wiem, że wielu osobom to imię "zepsuło" skojarzenie z doktorem Faustem ale ja odbieram je dość ciepło bo kolega nazywa się Fausto (nie jest to częste imię tutaj). A jak wy odbieracie o imię? Jakie są nadania w Polsce? Myślicie, że jakimś cudem będzie magiczny wzrost tego imienia?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Faust w 2024 30.10.24, 22:57
      Za bardzo kojarzy się z konkretną postacią literacką. Brzmieniowo też mnie nie zachwyca. Odrobinę kojarzy mi się też z imieniem Faustyna, a tym samym z religią katolicką.
      Bardzo wątpię, aby stało się bardziej popularne.
      • emnilda.wolna Re: Faust w 2024 31.10.24, 23:33
        Podpisuję się obiema rękami.

Kiedy byłam dzieckiem, kojarzyło mi się z faunem, ale jakoś to skojarzenie wyblakło.
    • twinkletwinkle Re: Faust w 2024 30.10.24, 23:10
      Dobry wieczór, podoba mi się smile
      Zarówno Faust, jak i Faustyna poza religijnymi czy doktorskimi skojarzeniami jest ciekawym wyborem.
      Od Faustyny wolę imię Faustella- miks Fausty lub Faustyny ze Stellą.
      Posiada nietypowe i urocze zdrobnienia - Fa, Fana, Fania, Fau, Fausia, Stina, Tina, Fosia.
      Zachęcam do szerszego nadawania smile Uwielbiam brzmienie Fa, Fau.
    • annthonka Re: Faust w 2024 31.10.24, 09:09
      Tak diabelsko mi się kojarzy. wink
      • paula.anna Re: Faust w 2024 31.10.24, 12:03
        annthonka napisała:

> Tak diabelsko mi się kojarzy. wink

Podoba mi się ten kierunek myślenia 😃.
    • paula.anna Re: Faust w 2024 31.10.24, 12:02
      Faust ma plusy 😉- jest krótki, poręczny, nie wymaga zdrabniania. Choć pewnie, niestety, różne koszmarki byłyby nie do uniknięcia 🫤.
      Skojarzenie z Faustyną i religią, które zresztą dotąd nie przyszło mi do głowy, zdecydowanie na minus.
      Nie wróżę Faustowi wzrostu popularności w naszym kraju.
    • aequoreavictoria Re: Faust w 2024 31.10.24, 13:43
      Bardziej podoba mi się Faustyn.
      • aequoreavictoria Re: Faust w 2024 31.10.24, 22:14
        Moja babcia miała wujka Faustyna zwanego Fańkiem.
      • mysz_w_malinach Re: Faust w 2024 31.12.24, 16:59
        Podpisuję się pod tym. Faustyn dużo lepszy!
    • gaudencja Re: Faust w 2024 31.10.24, 21:35
      Myślę, że skojarzenia literackie są zbyt silne. Brzmieniowo podoba mi się. Prędzej nadałabym jednak żeńską Faustę.
    • wloczykijka55 Re: Faust w 2024 01.11.24, 17:33
      Hmm, raczej średnio mi się podoba. Jak pomyślałam o połączeniu Fausta z różnymi nazwiskami to dość dziwacznie to brzmi. Za Faustyną też nigdy szczególnie nie przepadałam.
      Trudno mi też jakieś fajne zdrobnienie wymyślić. Nie wydaje mi się by nastąpił wzrost tego imienia.
    • misha.parajanov Re: Faust w 2024 31.12.24, 12:00
      Od dawna przymierzałam się do napisania czegoś w tym wątku, ale coś mnie powstrzymywało tongue_out

Nie za bardzo przekonuje mnie to imię. Dość mocno kojarzy mi się z "Faustem" Goethego i w ogóle z literaturą niemiecką, której z osobistych względów bardzo nie lubię. Trudno mi odseparować Fausta od tych diabelsko-romantyczno-literackich skojarzeń. Kolejny minus to brak fajnych zdrobnień, choć, z drugiej strony, imię jest dość krótkie, poręczne w użyciu i (chyba) nie wymaga kombinowania ze zdrobnieniami wink Żeńska Faustyna też nie do końca "z mojej bajki".

Nie wydaje mi się, żeby popularność Fausta w Polsce miała wzrosnąć. Myślę, że właśnie ze względu na te dość jednoznaczne, literackie konotacje wielu będzie się powstrzymywało od nadania tego imienia.

pozdrawiam noworocznie,
      Misza
    • miaumia Re: Faust w 2024 31.12.24, 18:58
      Mnie spodobałaby się bardziej fuzja - Faustella - Faust(yn(a i Stella.
      Bardzo miłe zdrobnienia - Fa, Fau, Fala dla dziewczyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.