Dodaj do ulubionych

Imię dla siostry Remigiusza

06.01.25, 12:12
Cześć, podrzucicie proszę jakieś pomysły na imię dla siostry Remigiusza. Podoba mi się gdy rodzeństwo nazywa się na tą samą literkę, ale imię Róża ostatnio jest zbyt popularne chyba, a Rozalia kojarzy mi się zbyt "telenowelowato". Może znacie jeszcze jakieś ładne imię żeńskie na "R"? A może podpowiecie coś pasującego na inną literkę? Rozglądam się za imieniem niezbyt popularnym, ale też nieudziwionym Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 12:15
      Ryszarda
    • dasza_dm Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 13:10
      Może Rita? Albo Roma?
      • kaga9 Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 00:58
        Jestem za Romcią ☺️
    • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 13:11
      pl.m.wikipedia.org/wiki/Wikipediasmirkkarbnica_Wikipedii/Imiona_na_liter%C4%99/RRachela
      Rebeka
      Renata
      Rufina
      Regina
      Roma
      Radomiła
      Radomira

• 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 13:13
        Widzę, że link zanieczyściła mi emotka 😅
        Niemniej jest tam spis bardzo wielu imion podzielony alfabetycznie 😉
      • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 03:20
        Ostatnie dwa pasuja mi bardzo. Remik i Radochna.
        • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 12:18
          Mi Rachela (skleiła mi się z linkiem 🤦‍♀️) i Rebeka pasują do brata.

Ale chodziła mi też po głowie Dobromiła
          Remik i Miłka. Dobrusia i Remuś (oczywiście nie wiem czy i jak zdrabniany jest Remigiusz)

Za to krótkie imiona (Róża, Roma) mi nie pasują
    • katarzynkaa Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 15:45
      Róża nie jest i nigdy nie była bardzo popularna, więc wybrałabym ją.
      Do Remigiusza mam wrażenie, że pasuje większość imion.

Propozycje: Konstancja, Kornelia (r w środku), Łucja, Estera, Gloria, Irmina, Matylda, Tamara, Sabina, Waleria, Berenika.
      • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 16:51
        Berenika fajnie pasuje
        • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 03:21
          Wedlug mnie Berenika pasuje idealnie do Remigiusza
          • paula.anna Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 11:25
            Podzielam to zadanie.
            Remigiusz i Berenika brzmią w wyglądają razem bardzo dobrze.

Wg mni pasuje również Nikandra, Radomir(ł)a, Franciszka, Damroka, Tomira, Estera, Matylda.
            Róża jest w moim odczuciu nieco za krótka i niepokojąco się pnie w rankingach. Jeśli jednak dla was to jest TO imię, to ok.

Jeśli nie upieracie się, żeby imię córki było na "r", to będzie łatwiej wybrać 😃.
            Wg mnie imię siostry Remigiusza powinno być z charakterem 😉, o konkretnym brzmieniu (dlatego odpadają Emilie, Liliany, Amelie itp), raczej dłuższe, niż krótsze. Imię pełne, nie w zdrobniałej formie.
            Bardziej imo będzie od Remigiusza odstawać zdrobnienie, np Natasza, czy Rita, niż pełne imię zaczynające się na inną literę niż "r".
    • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 17:18
      Zostałabym przy Róży, piękne imię, choć rzeczywiście ma już ponad 1000 nadań rocznie i rośnie. Z podobnych klimatem może Romana? Tu z kolei nadawalność poniżej 2 rocznie.
      • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 18:43
        Chyba było jeszcze takie imię jak Ramona 🤔
        • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 22:42
          Ramona to chyba po polsku Rajmunda. Mnie żadna z tych wersji nie przekonuje.
          • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 12:20
            Troszkę klimat telenoweli, to prawda. Chyba z resztą przez jakiś serial pojawiły się Ramony
            • katarzynkaa Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 12:22
              Chyba tak, Ramona z kanału YT Jednym sercem mówiła, że dostała to imię właśnie z telenoweli.
    • mysz_w_malinach Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.01.25, 23:28
      Zostałabym przy Róży - nawet jeśli zrobiła się ostatnio bardziej popularna, to raczej drugą Julią nie zostanie. Podoba mi się też wcześniejsza propozycja Bereniki - fajnie się komponuje z Remikiem. Ewentualnie Irena zwana Reną. Albo zamiast nacisku na R, powtórzyć SZ - Halszka i Remigiusz, Agnieszka i Remigiusz, Natasza i Remigiusz, Franciszka i Remigiusz, Urszula i Remigiusz (osobiście najbardziej podoba mi się Halszka).
      • nokturnus Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 01:20
        Mi również z twoich propozycji najbardziej podoba się Halszka i z ręką na sercu się pod nią podpisuję. smile
        • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 06:42
          Właśnie Halszka też mi się podoba, ale boję się,że jednak zbyt wymyślne.
          • paula.anna Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 09:32
            Halszka dla niektórych noże być dość wymyślna, do tego jeszcze brzmi zdrobnieniowo.
            Dla mnie to minus, szczególnie przy poważnie brzmiącym imieniu brata
      • miaumia Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.01.25, 01:17
        Popieram, dobry kierunek smile
    • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 03:22
      Remigiusz i Tomira
      Remigiusz i Damroka
      Remigiusz i Nikandra
      Remigiusz i Aurora
    • annthonka Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 10:08
      Róża nie jest chyba jeszcze tak bardzo popularna, chyba bym przy niej zostałą.

Z innych: Roma, Rita, Roksana, Regina, Renata, Rachela, Ruta, Radomiła.

Miałam kiedyś bardzo fajną ciocię Romcię, więc akurat dla mnie Romana byłaby fajnym wyborem.
    • katarzynkaa Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 12:27
      Może Weronika? Nie wymyślne, ale dość popularne od ponad 20 lat (albo i dłużej). W 2023 niecałe 1000 nadań.

Podawałam w innym komentarzu, ale Kornelia brzmi dobrze. Nie jest wymyślna, osłuchana, popularna, ale nie jest dopiero na 25 miejscu.

Remigiusz i Kornelia. Remek i Kora. Lubię imiona z R smile

Pytanie do forum - spotykacie często małe lub duże Kornelie?
      • katarzynkaa Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 12:28
        * jest dopiero na 25 miejscu
      • annthonka Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 15:24
        Osobiście znam jedną sześcioletnią, ze słyszenia jeszcze dwie, wszystkie w podobnym wieku.
      • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 17:47
        Ja znam jedną około 6-7 letnią. Tatą mówi na nią Nela i ma brata Ludwika
      • kaga9 Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 19:14
        Znam jedną Kornelię, wkrótce skończy pięć lat.

Remek i Kora fajnie.
      • misha.parajanov Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 19:43
        Spotykam regularnie małe Kornelie. Najmłodsza, którą znam, skończy w tym roku 4 lata.
    • kocynder Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.01.25, 21:12
      Rachela.
      Renata (zdrobniale Renia)
      Regina.
      Rita.
      Roberta.
      Roksana.
      Roma
    • miaumia Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.01.25, 01:15
      Elwira
      Ariela
      Weronika
      Dagmara
      Darianna
      Florencja
      Gloria
      Gabriela
      Małgorzata
      Irmina
      Mariola
      Greta
      Halszka
      Urszula
      Agnieszka
      Franciszka
      Simona
      Honorata
      Irena
      Teresa
      Jadwiga
      Jaśmina
      Karina
      Malina
      Kamila
      Dominika
      Kornelia
      Laurencja
      Krystyna
      Ligia
      Emmelina
      Roksana
      Magdalena
      Magnolia
      Ariadna, Ariana, Aria
      Marcela
      Marcjanna
      Marlena
      Marisa
      Szarlotta
      Marzanna
      Śnieżka
      Maura
      Arleta
      Melania
      Melissa
      Gemma
      Marta
      Agata
      Dorota
      Michalina
      Mirella
      Miranda
      Noemi, Naomi
      Scarlett
      Sara
      Morelia
      Sandra
      Natasza
      Gizela
      Olimpia
      Pamela
      Serena
      Palmira
      Pelagia
      Tamara
      Waleria
      Ginewra
      Regina
      Petronela
      Rita
      Rebeka
      Różanna
      Rosa - jak polska rosa
      Roma, Romina
      Sabrina
      Tomira
      Karina
      Szarlotta
      Żaklina
      Gerlinda
      Erika
      Olga
      Werena
      Roksolana
      Ramona
      Aura, Aurora, Aurika
      Renata
      Freja
      Telimena
      Narina
      Marietta
      Lorina
      • miaumia Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.01.25, 01:25
        Arminia
        Estera
        Serafina
        Gizela
        Rufina
        Iga
        • miaumia Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.01.25, 01:29
          Ignacja*, nie Iga, bo Iga popularna
          Wirginia
          Inga
          Kinga
          Eliza
    • dalenia Re: Imię dla siostry Remigiusza 14.01.25, 18:05
      Nie upierałabym się chyba przy tym R, bo to mocno zwęża wybór, a ładnych imion na tą literę to jak na lekarstwo (to oczywiście w moim odczuciu).

Róża nie jest chyba jeszcze taka popularna? Lubię ją, myślę, że to fajny kierunek. Na R lubię też Romę.

Z innych - popieram Berenikę, o której tu wspominano. Faktycznie te imiona bardzo do siebie pasują.
    • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.03.25, 10:35
      Odzywam się po czasie, bo musiały mi się te imiona "uleżeć". Straszny mętlik w głowie miałam. Żadne imię nie trafiło tak na 100% do mojego serca, ale kilka myślę, że moglibyśmy nadać. Może podpowiecie Wasze za i przeciw do każdego z nich? Nie upieram się już na literkę "R", bo to rzeczywiście bardzo zawęża wybór, a i gusta moje i męża co do imiona na tą literę są zupełnie inne. Na dzień dzisiejszy na liście mam
      1) Lidia - minusem dla mnie są zdrobnienia, jakoś Lidka i Lidzia mi się nie podoba, a pewnie siłą rzeczy młoda byłaby tak nazywana
      2) Łucja - średnio podoba się mężowi, dla mnie minusem jest brak fajnych zdrobnień. Lusia jakoś mi nie podchodzi, a Łucyjka trochę na siłę dla mnie brzmi
      3) Wanda - to był mój top przy pierwszej ciąży, ale trochę mi się z wandaLEM zaczęło kojarzyć
      4) Helena - podoba mi się, minusem jest to, że zupełnie z innej bajki jeśli chodzi o imię brata
      5) Róża/Rozalia - z tych dwóch chyba bardziej Róża mi podchodzi
      6) Dobrawa/Dobromiła - to chyba byłby nasz wybór, ale jednak trochę ich mała popularność mnie powstrzymuje. Nie wiem czy aż tak szaleć, bo już przy Remigiuszu był bardzo negatywny odbiór otoczenia, a jednak jest dużo bardziej popularny.
      Podpowiedźcie coś proszę. Czasu coraz mniej i zaczyna mnie to stresować wink
      • paula.anna Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.03.25, 12:03
        Lidia- dla mnie odpada ze względu na Lidzię, brrrr.
        Łucja- jest dla mnie neutralna, jednak wolę inne opcje 🙂.
        Wanda- bardzo ją lubię! I co bardzo mnie dziwi, nie odstręcza mnie Wandzia. Nie używałabym tej wersji, jednak nie dostaję dreszcze jak w przypadku Madzi, Lidzi, Nadzi itp.
        Chętnie nadałabym Wandę.
        Helena- jak w przypadku Łucji.
        Rozalia! Róży nie lubię za to, że jest rzeczownikiem pospolitym 🤷. Dla mnie odpada.
        Dobrawa tak.
        Dobromiłę, zamieniłabym na DobromiRę, wtedy byłabym na tak.

Trzymam kciuki za Wandę, Rozalię, Dobrawę lub Dobromirę.
        • paula.anna Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.03.25, 12:04
          Dreszczy
      • aequoreavictoria Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.03.25, 15:27
        Zdecydowanie jestem za Dobrawą, na drugim miejscu Wanda.
      • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.03.25, 16:52
        > 1) Lidia - minusem dla mnie są zdrobnienia, jakoś Lidka i Lidzia mi się nie pod
        > oba, a pewnie siłą rzeczy młoda byłaby tak nazywana

To nie ma co brnąć na siłę.

> 2) Łucja - średnio podoba się mężowi, dla mnie minusem jest brak fajnych zdrobn
        > ień. Lusia jakoś mi nie podchodzi, a Łucyjka trochę na siłę dla mnie brzmi

Uwielbiam. Zdrabniałabym Łusia, Łucysia, Łusieńka.

> 3) Wanda - to był mój top przy pierwszej ciąży, ale trochę mi się z wandaLEM za
        > częło kojarzyć

Mnie się tak nie kojarzy, nie przejmowałbym się (ale to ja, nie Ty). Fajne imię.

> 4) Helena - podoba mi się, minusem jest to, że zupełnie z innej bajki jeśli cho
        > dzi o imię brata

Znów: nie przejmowałabym się. Z innej bajki to są Kazimierz i Jessica. Fajne imię.

> 5) Róża/Rozalia - z tych dwóch chyba bardziej Róża mi podchodzi

Oba fajne.

> 6) Dobrawa/Dobromiła - to chyba byłby nasz wybór, ale jednak trochę ich mała po
        > pularność mnie powstrzymuje. Nie wiem czy aż tak szaleć, bo już przy Remigiuszu
        > był bardzo negatywny odbiór otoczenia, a jednak jest dużo bardziej popularny.

Z czego brał się ten negatywny odbiór, na pewno chodziło o za małą popularność? Dziwne.

Dobrawa i Dobromiła nie w moim stylu, wcale też nie pasują do R. bardziej niż Helena (w każdym razie nie Dobromiła) - jeśli tam jest problem, to tu nie jest lepiej.

> Podpowiedźcie coś proszę. Czasu coraz mniej i zaczyna mnie to stresować wink

Idź za głosem serca i nie przejmuj się kryteriami. wink
        • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 11:51
          Ja to tak odbieram, bo własnie reakcja na Remigiusza była taka, że "yyyy, a może Janek albo Paweł". Tylko w mojej rodzinie nikt nie wybrał dla dziecka imienia spoza pierwszej 20stki. Są Kubusie, Zosie, Laury, Hanki ect., więc może po prostu kwestia otoczenia.
      • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.03.25, 17:43
        Może Cię to chociaż trochę uspokoi - nie musisz mieć wybranego imienia w momencie porodu, masz po nim jeszcze 3 tygodnie 🙂

W moim otoczeniu Helena jest bardzo często spotykana - w każdej grupie w przedszkolu (chociaż w rankingu imion nadanych w zeszłym roku na 20 pozycji). Dla mnie to duża wada, dla Ciebie nie musi tak być.
        A Łucja jest zaraz za nią (w sumie nie dziwię się 😅).

Najbardziej podoba mi się Dobromiła/Dobromira. Chociaż rzeczywiście jest dość odważna.

I co do ludzi nielubiących rzadkich imion - są takie osoby, które lubią tylko to co już słyszały/znają. I tu każda pozycja z poza ich „bańki” będzie krytykowana (dopóki się nie przyzwyczają).

A jak jest teraz z odbiorem Remigiusza?
        • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 11:48
          Właśnie ja też jestem zwolenniczką mniej popularnych imion, chociaż sama nie jestem pewna czy aż tak odważnych jak Dobrawa/Dobromiła. Remigiusz odbierany jest obecnie neutralno-pozytywnie. Albo ktoś milczy albo chwali, że super imię. Dwa razy ktoś skomentował, że "co to za imię". My jesteśmy nadal super zadowoleni z wyboru. Jedyny minus jaki widzę, to to, że jak ktoś młodego pyta jak się nazywa, to przeważnie ja muszę interweniować. Jakoś jak on mówi "Remek" albo "Remiś", to do odbiorcy nie dociera o jakie imię chodzi. wink
          Chyba przez to, że przy młodym zastanawialiśmy się nad imieniem jakieś dwie sekundy teraz czuję presję, że już powinnam to imię mieć.
          • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 23:06
            Bardzo to rozumiem - przy pierwszych dwóch ciążach miałam wybrane imię przed dwoma kreskami na teście, a teraz jak nie wiem jak nazwać dziewczynkę (jeszcze potencjalną), to strasznie się motam.

I drugą kwestię też - moja mama najchętniej widziałaby wnuka Krzysia, Stasia lub Wojtusia. Przy drugim dopiero po 1,5 roku stwierdziła, że nosi jednak imię, a nie nazwisko 🙈
            Mojej mamie pomogło trochę to, jak zaczęła słyszeć jak inne wnuczęta w otoczeniu mają na imiona. Bo zakres nadawanych imion bardzo się zmienił, ale kto nie siedzi na placu zabaw ten tego nie wie 😉
      • gaudencja Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.03.25, 18:09
        nszoczi31 napisał(a):

> 1) Lidia - minusem dla mnie są zdrobnienia, jakoś Lidka i Lidzia mi się nie pod
        > oba, a pewnie siłą rzeczy młoda byłaby tak nazywana

Odbieram to imię jak Bożenkę, Grażynkę i Halinkę, bo z tego pokolenia znam Lidie, więc mimo nadawalności wśród dzieci jestem na "nie".

> 2) Łucja - średnio podoba się mężowi, dla mnie minusem jest brak fajnych zdrobn
        > ień. Lusia jakoś mi nie podchodzi, a Łucyjka trochę na siłę dla mnie brzmi

Łusia. Według mnie najbardziej pasuje do Remika z wymienionych przez Ciebie, oprócz Róży.

> 3) Wanda - to był mój top przy pierwszej ciąży, ale trochę mi się z wandaLEM za
        > częło kojarzyć

Myślę, że skojarzenie by Ci przeszło, jestem na "tak".

> 4) Helena - podoba mi się, minusem jest to, że zupełnie z innej bajki jeśli cho
        > dzi o imię brata

Jak najbardziej.

> 5) Róża/Rozalia - z tych dwóch chyba bardziej Róża mi podchodzi

A może Szekspirowska Rozalinda? Można używać zdrobnień "różanych" i rozaliowych.

> 6) Dobrawa/Dobromiła - to chyba byłby nasz wybór, ale jednak trochę ich mała po
        > pularność mnie powstrzymuje. Nie wiem czy aż tak szaleć, bo już przy Remigiuszu
        > był bardzo negatywny odbiór otoczenia, a jednak jest dużo bardziej popularny.

Polecałabym Dobromiłę, ew. Dobrosławę. Miałam na studiach koleżankę z imieniem staropolskim na Dobr- i odbiór był bardzo pozytywny. Imię nie budziło żadnych emocji i kontrowersji.

Z imion na R- pasowałaby mi też do Remigiusza Regina, imię bardziej popularne, niż myślimy, w pokoleniu prababek i praprababek, Racława, Rościsława, Rufina, Rycheza, Retycja.
        • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 11:54
          Regina bardzo ładne, ale mamy już w najbliższej rodzinie i wśród znajomych.
      • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 04:28
        Lidia i Lucja- jezeli brak zdrobnien, ktore Wam sie podobaja to odrzucilabym. Chociaz sa to imiona krotkie i mozna spokojnie uzywac je w pelnej formie.
        Helena jest w pierwszej 20-stce najpopularniejszych imion w Polsce i nie zapowiada sie na zaden gwaltowny spadek wiec odrzucilabym.
        Pozostale imiona sa mniej popularne, ale Rozalie widze coraz czesciej wiec jezeli i tak Roza bardziej sie Wam podoba to odrzucilabym ja chociaz osobiscie bardzo ja lubie.

Pozostaja Wanda, Roza i Dobrusie i sposrod nich bym wybierala. Ja najbardziej lubie Wande i Dobrawe. Wanda nie kojarzy mi sie z wandalem, predzej juz z wedkowaniem z powodu jednej z teori etymologicznych tego imienia.

Przyznam, ze Roza jakos najmniej dzwiekowo mi pasuje do Remigiusza.

Dobrawa jest znanym i umiarkowanie popularnym imieniem. Chyba kazdy zna i co roku jest nadawana od lat po kilkadziesiat razy rocznie. Dobromila mniej znana. Pomiedzy tymi dwoma imionami wole Dobrawe. Wydaje mi sie, ze przy Remigiuszu. ktory jest twardszym imieniem Dobrawa lepiej sie komponuje
        • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 09:39
          Myślę że „każdy zna” Dobrawę może być bardzo regionalne.

Z Dobrusiowych imion spotkałam tylko Dobrochnę jako nastolatka.

Niemniej jak zostanie tak nazwana, to każdy pozna 😉
          • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 20:25
            Chodzilo mi o historyczna Dobrawe, ktora mam nadzieje, ze kazdy poznal w szkole smile
      • mysz_w_malinach Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 05:33
        Na Twoim miejscu zostałabym przy Róży. Brzmieniowo świetnie współgra z Remigiuszem, wpisuje się w aktualną modę na imiona retro-romantyczne, ma ładne znaczenie, zaczyna się na R, no i jeśli mnie pamięć nie myli to była Twoim pierwszym wyborem - więc może warto posłuchać intuicji i postawić na imię, które Cię urzekło jako pierwsze.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla siostry Remigiusza 26.03.25, 11:57
          Popieram. Róża moim zdaniem jest najlepszym wyborem smile
      • annthonka Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 14:33
        Lidia niekoniecznie. Nie unikniecie zdrobnienia Lidzia.
        Łucja fajna - wprawdzie wszystkie zdrobnienia są w moim odczuciu bardzo "na siłę", ale to jest jedno z tych imion, których nie trzeba zdrabniać.
        Wanda - nie wpadłabym na takie skojarzenie. Jeżeli to był Twoj top przy pierwszej ciąży to może warto wykorzystać przy drugiej.
        Helena - trochę za bardzo oklepana, straciła już urok świeżości.
        Róża/Rozalia - obydwa ładne i współgrają z imieniem brata
        Dobrawa/Dobromiła - absolutnie nie z mojej bajki, więc się nie wypowiem.

Podsumowując - ja bym wybrała Wandę albo Rozalię.
      • katarzynkaa Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 19:47
        Lidia - będzie Lidką, nie przepadam, dla mnie to imię z pokolenia Grażyn
        Łucja - z podanych jest najlepsza, dla mnie to jedno z najlepszych imiona do nadania obecnie. Nie było nigdy popularne i z niczym się nie kojarzy, ale jest osłuchane. Jest miło-retro-literacko-romantyczno-kobiece. Dla mnie brak oczywistych zdrobnień jest zaletą.
        Wanda - jest ok, choć ja subiektywnie nie przepadam
        Helena - ok, ale popularna
        Róża - ok, na pewno beczkę oryginalne
        Rozalia - kiedyś nie lubiłam, ale powoli się przekonuję, nie jest zbyt popularna
        Dobrawa lub Dobromiła - wybrałabym drugą opcję, a najbardziej Dobrochnę. Po prostu będzie nazywana Dobrusią.

Czy jeszcze jakieś imiona wchodzą w grę? A co myślisz o Kornelii lub Anieli?
        • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.03.25, 22:57
          Łucja jest 22 wśród nadań w 2024, od Heleny dzięki ją 329 dzieci. Rośnie w siłę 😉
          I w moim otoczeniu jest już umiarkowanie popularna. Ale w ogóle się nie dziwię - piękne imię
        • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 18.03.25, 09:15
          Kornelia zupełnie mi nie siada. Może dlatego, że jedyna Kornelia, któą znam nie lubi swojego imienia i posługuje się drugim. Aniela jest bardzo ładne, ale mam Anielę w pracy i jakoś zaczęło mi się wydawać, że jest to imię mało poręczne w dorosłym życiu. Nawet nie umiem wyjaśnić, ale dla mnie trochę takie "ciągnące" się. Dla dziecka super. Oczywiście inne imiona wchodzą w grę, ale mam wrażenie, że przegrzebałam już całe Internety i nic do mnie nie przemawia. Idalia, Ligia, Eligia, Lilianna, Jagna, Felicja, Leonia te imiona znów zbanował mój mąż.
    • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 18.03.25, 10:20
      Troche zaszaleje, ale moze spodoba sie wam imie Jarmiła. Napewno jest bardzo rzadka, sama spotkalam sie tylko raz w nadawanych imionach w ubieglym roku. Dopoki nie natknelam sie na nie w zyciu to nie bylam zachwycona, ale Jarmiłka jakos mnie urzekla i mysle, ze fajnie komponuje sie z Remigiuszem. Imie nie jest udziwnione moim zdaniem, bo czlony tego imienia sa bardzo znane.
      • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 18.03.25, 20:24
        Naprawdę fajne i ma super znaczenie, ale chyba bym się nie odważyła.
        • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 19.03.25, 22:42
          A jak mezowi sie podoba? Jezeli bardzo sie bedzie jakies imie podobac Wam obojgu to moze warto zaryzykowac, ale tylko jezeli jest to imie ulubione obydwojga.
          A moge zapytac jak teraz imie Remigiusz jest odbierane jak sie juz ludzie przyzwyczaili? Ja mam w rodzinie Remigiusza, ktory ma teraz niecale 30 lat. Wydaje mi sie, ze sa spore roznice regionalne, bo nie bylo to jakies szokujace imie nawet tyle lat temu. W jego wieku byl tez Albert w okolicy.
          • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 25.03.25, 09:17
            Mężowi Jarmiła średnio. On jest najbardziej za Dobrawą. Tylko on jest też takim typem osoby, że zupełnie nie przejmuje się opinią innych ludzi, a ja znów się boję,że Dobrawa jednak zbyt oryginalna. Właśnie problem z tym imieniem dla dziewczynki jest taki,że nic nas za serce nie chwyta. Albo jeśli już coś zadrga, to tylko w jednym z nas. 😉 Mąż miał na przykład fazę chwilową na Jadzię, a dla mnie zupełnie odpada. Znów od zdecydowanie odrzucił Ligię, Idalię czy Liwię.
            Co do Remigiusza, to raczej jest odbierane pozytywnie. Zdarzyło się dwa razy,że ktoś je skomentował w negatywny sposób. Raz pani padiatra,że to imię dla starego chłopa. 😀 A poza tym,to właśnie albo ktoś chwali albo milczy. 😉 My jako rodzice nadal jesteśmy zadowoleni z wyboru.
            • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 26.03.25, 09:33
              To Jarmila nie do nadania.
              Jak patrzylam na nadawanie imienia Dobrawa, to ogolnie oczywiscie jest ich dosc malo, ale przegladajac ilosc nadan w roznych latach to wyglada na to, ze wiekszosc zostala nadana w tym wieku. Takze jej popularnosc jest spora jak na takie historyczne imie. W tym roku na forum odnotowalysmy juz dwie. Musimy zalozyc rowniez, ze wiele osob rozwazalo to imie ostatecznie wybierajac inne. Takze nie wydaje mi sie zbyt oryginalna. Tyle, ze Ty musisz sie z imieniem dobrze czuc. Jezeli bedziecie zdrabniac do Dobrusi to jest ich kilka tysiecy big_grinobrawa, Dabrowka, Dobromila, Dobromira, Dobrochna, Dobroslawa. Ludzie powinni byc z Dobrusia oswojeni.
              Troche ta pani pediatra smieszna, bo wiekszosc ludzi nadaje imiona jak dla starych chlopow smile
              Zawsze ostatecznie mozecie czekac, az pocieche zobaczycie i moze poczujecie, ze ktores imie bardziej pasuje niz inne.
    • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 03.06.25, 12:55
      Czy mała ma już jakieś imię wybrane? 🙂
      • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 03.06.25, 16:10
        Niestety nie. Chyba będziemy decydować jak mała się urodzi, bo już coraz bliżej, a do mnie nic nie przemawia. Obecnie nadal rozważamy Dobrawę (mąż tak mówi do brzucha, ale ja się obawiam,że jednak jest zbyt "odjechane"). Z racji tego,że niedawno zmarł mi tato, to zaczęłam myśleć o nazwaniu dziecka niejako na jego cześć - Marianna, ale tutaj przeszkadza mi zdrobnienie Mania. Marianna Dobrawa myślę,że dosyć pasuje i mogłabym nazywać córkę czasem drugim imieniem, a jest to chyba bezpieczniejsza opcja niż Dobrawa Marianna. Jakbym miała sama decydować, to poszłabym w Ligię albo Liwię, ale mąż odrzuca, bo mowi,że całe życie będzie poprawiać,że nie jest LiDią. A Lidia odpada,bo nie umiem znieść zdrobnienia Lidka. Jeszcze wciąż dosyć podoba mi się Stefania, Rozalia, Róża, Łucja, Helena. Reasumując - dziecko wciąż bezimienne.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla siostry Remigiusza 03.06.25, 22:36
          Marianna nie musi być Manią, może być po prostu Marianką, a nawet Marysią, bo czemu nie? Osobiście Marianna podoba mi się bardziej niż Dobrawa, a od Marianny jeszcze lepsza Marcjanna smile Może musicie poczekać do dnia porodu i "zobaczyć", kto się Wam urodził big_grin Często wtedy przychodzi olśnienie, że przecież wygląda zupełnie jak... Dobrusia, albo Marianka, albo może mąż zobaczy jednak Ligię wink
          • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 04.06.25, 09:48
            Żeby Marianna nie była Manią musiałaby sama tego zdrobnienia nie lubić…
            Jest jednak jeszcze jedna opcja - mając małą Mariannę można polubić Manię. Ja się tak „zaprzyjaźniłam” ze Szczepankiem 😉
            • gaudencja Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.08.25, 21:51
              128ju napisała:

> Jest jednak jeszcze jedna opcja - mając małą Mariannę można polubić Manię. Ja s
              > ię tak „zaprzyjaźniłam” ze Szczepankiem 😉

Ciekawe, bo nigdy bym tak nie zdrabniała Szczepana. Zawsze do Szczepcia.
        • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 04.06.25, 09:51
          Współczuję straty taty 😢

Wszystkie rozważane przez Was imiona są ładne, więc na pewno będzie miała ładne imię 🙂
        • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Remigiusza 04.06.25, 10:06
          Wyrazy współczucia.

Liwia jest teraz dość popularna, mało prawdopodobne, że mylono by ją z Lidią.
          • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 04.06.25, 22:47
            Znajoma mamy ma 2 córki o właśnie tych imionach 🙂
            Mam nadzieję, że nie są bliźniaczkami, bo to by było trochę za dużo 🙈
        • muezza Re: Imię dla siostry Remigiusza 04.06.25, 23:07
          Niepotrzebnie się obawiasz "odjechanych imion" - piszę to jako mama Nawoi. Poza wyrobieniem sobie pewnej obojętności na pytania "a co to za imię, naprawę staropolskie, a nie znałam, a dlaczego", to rzadkie imię ma sporo zalet - Nawojka jest jedyną w całym przedszkolu, nie ma żadnych pomyłek identyfikacyjnych, łatwo jest zapamiętywana itp., a ilość pomyłek i przekręceń jest stosunkową mała (mniejsza niż podejrzewam przy niektórych popularniejszych imionach). Córka bardzo lubi swoje imię, na tyle, że z oburzeniem przyjęła informacje, że ma drugie imię, Maria, bo cytuje, ona go nie chce, bo się nazywa Nawojka. Więc jeśli tylko podoba ci się Dobrawa i twojemu mężowi też, to zaufajcie temu a nie, bo co ludzie powiedzą. Ludziom nie dogodzisz i nie musisz dogadzać wyborem imienia swojego dziecka.
          • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 06.06.25, 22:23
            To nie chodzi o to co ludzie powiedzą, chociaż może te moje wypowiedzi tak niechcący brzmią.
            Po prostu przy Remisiu już przechodziliśmy przez "A co to za imię? A nie chcecie innego? A może Janek dacie?", a Remigiusz to przecież wcale nie aż tak oryginalne imię. Jak pomyślę o Dobrawie i o tym,że nadań ma z tego co pamiętam 10 razy mniej niż Remigiusz, to to mnie blokuje. Bo nie wiem czy mi się chce odpowiadać i tłumaczyć się ze swoich wyborów. Może to kwestia otoczenia, ale w mojej rodzinie reakcja była taka jakbyśmy nadawali imię z kosmosu.
            • antonelli Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.06.25, 10:33
              nszoczi31 napisał(a):

> Bo nie wiem czy mi się chce odpowia
              > dać i tłumaczyć się ze swoich wyborów. Może to kwestia otoczenia, ale w mojej
              > rodzinie reakcja była taka jakbyśmy nadawali imię z kosmosu.

Powiedzcie rodzinie, że się wahacie między Niestanką a Dziadumiłą. Wtedy każde imię przyjmą z wdzięcznością wink

A tak na serio, to wszelkie takie pytania i komentarze są nie na miejscu i trzeba je ucinać. To Wasz wybór i nie musicie się z niego tłumaczyć.
            • paula.anna Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.06.25, 12:51
              Skoro już zaczęliście rozmowy o imieniu, to w przypadku takich pytań wymyślanie NAPRAWDĘ rzadkich imion może być metodą na tych komentujących.
              I najlepiej za każdym razem inne imię. Niech się "otoczenie" osłucha z czymś innym niż Zośka czy Maja 😛.
              Raz Perpetua, innym razem Gertruda. Dziadumiła też świetna.
              Chętnie podrzucimy więcej robiących piorunujące wrażenie imion 😀.
            • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 07.06.25, 13:47
              To musi być ciężkie 🙁

Tylko wyobraź sobie, czy chcesz za 10 lat wołać córkę „tym poprawnym imieniem” i czy wtedy nie będzie Ci żal, że jednak nie jest …

Koleżanka ostatnio wzdychała że jednak nie Pela/Pelagia, a córka Pola ma już 12 lat.

Chociaż przy W@wrzyńcu przez pierwsze 1,5 roku jeszcze myślałam, że może powinien być Tomek (nie wiem czemu akurat Tomasz, bo nie bardzo przepadam za tym imieniem. Taki symbol „normalności”). A potem młody skończył 2 lata, a moja mama w końcu zaczęła uznawać, że to co nosi to imię, a nie nazwisko 😅

A pasuje do niego jak ulał 😉
              Dzieci ze żłobka nie mają problemów z wymawianiem, co najwyżej ich rodzice nie wierzą w to co słyszą 😆
            • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 08.06.25, 02:37
              To akurat zalezy od charakteru. Gdybym ja nadala Dobrawe i ktos rzucilby mi tekstem co to za imie to walilabym, a co w szkole na histori sie spalo i tym podobne. Jezeli jednak ma sie miekki charakter to jest o meczace. Wspolczuje.
              • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 08.06.25, 11:40
                A tu nie ma czego współczuć. smile Z Remigiuszem byłam pewna, że chcę tak nazwać dziecko. Nie zmieniło mi się to mimo,że na długo zanim poznałam męża i w ogóle pomyślałam o powiększaniu rodziny, w jakiś rozmowach z kolezankami o ulubionych imionach zawsze wszyscy mi się na tego Remigiusza krzywili. 😉 Z dziewczęcymi imionami jest inaczej - żadne mnie nie chwyta za serce i po prostu ta Dobrawa mi się podoba bardziej niż np. Emilia, ale nie czuję tego (ani żadnego innego) imienia na 100%. Stąd rozterki. Myślę,że skończy się u nas nadawaniem imienia po porodzie 😀
                • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 08.06.25, 12:11
                  Ah w ten sposob. Nadanie imienia po porodzie tez jest fajne- nadajesz imie jakie czujesz, ze pasuje do dziecinki. Bede trzymala kciuki, zeby po zobaczeniu coreczki imie samo przyszlo smile
                • muezza Re: Imię dla siostry Remigiusza 08.06.25, 12:17
                  To też jest opcja, bardzo fajna. Trzymam kciuki, żeby maluch przyniósł imię ze sobą. Niemniej pamiętaj, że nie dogodzisz wszystkim wyborem imienia i nie powinnaś nawet próbować. Znajdą się tacy, co stwierdza, że twój wybór imienia popularnego też jest zły, bo imię jest np. popularne 😃
                • mysz_w_malinach Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 01:12
                  Nie chce mi się czytać ponownie całego wątku - mogłabyś mi przypomnieć czemu Róża w końcu odpadła? Bo przyznam, że za każdym razem gdy widzę tytuł wątku tzn. "Imię dla siostry Remigiusza", to pierwszym które mi się nasuwa jest właśnie Róża, i za każdym razem wtedy myślę jak świetnie się "Róża i Remigiusz" komponują i brzmią razem, ech. smile
                  • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 10:20
                    Mam podobnie. Spojrzałam na ten wątek i pomyślałam: tylko Róża. smile
                  • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 11:34
                    Raczej jest wciąż wysoko w moim rankingu. Z minusów, to koleżanka mi obrzydziła "Różyczkę", która wcześniej bardzo mi się podobała. Nie patrzyłam na to zdrobnienie przez pryzmat choroby, a teraz już nie umiem inaczej. I kolejny mały minus, to reakcja oburzonego Remigiusza "przecież Róża to kwiatek, a nie imię" 😀 . Wczoraj mąż mnie zapytał o moje top 5 i Róża/Rozalia na dzień dzisiejszy na tej liście figuruje.
                    • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 12:33
                      Sama róża też jest chorobą, ale wydaje mi się, że i w przypadku "róży", i "różyczki" oczywistym skojarzeniem jest kwiat. A syn nie zna jakiejś Jagody, co by pomogło mu się oswoić z imionami-rzeczownikami pospolitymi? Poza tym róża jest królową kwiatów, może to go przekona do nazwania tak najwspanialszej (bez wątpieniawink) siostrzyczki na świecie?
                      • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 13:56
                        Jagodę zna, ale tylko z Różą wyraził swoje oburzenie. 😉 Ja podchodzę raczej tak,że to ja z mężem wybiorę imię, więc jeśli padłoby na Różę, to będzie musiał się pogodzić. Zresztą on codziennie wychodzi z jakąś nową propozycją imienia dla siostry, które w większości są nie do zaakceptowania - wczoraj to była Barbara (nie wiem skąd, bo nie mamy żadnej w otoczeniu wink) i Nutella
                        • kaga9 Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 14:40
                          Nutella to bardzo wdzięczne imię, ładne zdrobnienia – Nutelka, Nutka, Nucia 😉 Ale do Remigiusza proponuję Remuladę 😉😉😉
                        • antonelli Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 16:18
                          Ja podobno nalegałam, żeby siostrę nazwać Musztarda i nie dałam sobie wytłumaczyć, że takie imię nie istnieje. Na szczęście urodził się brat, więc problem rozwiązał się sam wink
                          • kaga9 Re: Imię dla siostry Remigiusza 10.06.25, 16:24
                            Mogłaś wtedy zaproponować Ketchup 😉
          • gaudencja Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.08.25, 21:52
            muezza napisała:

> iejsza niż podejrzewam przy niektórych popularniejszych imionach). Córka bardzo
            > lubi swoje imię, na tyle, że z oburzeniem przyjęła informacje, że ma drugie im
            > ię, Maria, bo cytuje, ona go nie chce, bo się nazywa Nawojka.

Cudne <3
        • gaudencja Re: Imię dla siostry Remigiusza 08.06.25, 14:03
          Dobrawa nie jest w ogóle odjechana, bo jest imieniem znanym z historii. Nie obawiałabym się jej. Bardzo mi się podoba tez zdrobnienie Mania, uważam je za urocze - ale to Tobie ma się podobać.

Do Remigiusza bardzo pasuje mi Retycja, o której już pisałam, albo Rozwita czy Rozalinda, a jeszcze bardziej - Rozamunda. Tak, wiem, są jeszcze bardziej "odjechane" niż Dobrawa, ale wydaje mi się, że główny Twój problem z Dobrawą nie polega na "odjechaniu". Albo może zamiast Dobrawy wolałabyś brzmieniowo Dobromirę, Dobromiłę, Dobrogniewę czy Dobroniegę, ew. Dobrosułkę?

W okolicach popularności Remigiusza są obecnie m.in. Stefania, Malwina czy Felicja.
    • miaumia Re: Imię dla siostry Remigiusza 15.06.25, 14:36
      Cześć smile

Remigiusz i Gemma
      Remigiusz i Róża
      Remigiusz i Mirella
      Remigiusz i Mirabella
      Remigiusz i Gloria
      Remigiusz i Regina
      Remigiusz i Rozamunda
      Remigiusz i Rozalinda
      Remigiusz i Rozalina
      Remigiusz i Rosa ( jak polska rosa)
      Remigiusz i Rozet(t)a
      Remigiusz i Roksana
      Remigiusz i Roksolana
      Remigiusz i Marietta
      Remigiusz i Marianna
      Remigiusz i Mariola
      Remigiusz i Elwira
      Remigiusz i Marcella
      Remigiusz i Marcjanna
      Remigiusz i Gabriella
      Remigiusz i Glafira
      Remigiusz i Miglena
      Remigiusz i Eugenia
      Remigiusz i Pelagia
      Remigiusz i Urszula
      Remigiusz i Szarlotta
      Remigiusz i Agnieszka
      Remigiusz i Halszka
      Remigiusz i Leszka
      Remigiusz i Śnieżka
      Remigiusz i Artemizja
      Remigiusz i Artemia
      Remigiusz i Szarota
      Remigiusz i Ignacja
      Remigiusz i Agata
      Remigiusz i Michalina
      Remigiusz i Aurelia
      Remigiusz i Laurencja
      Remigiusz i Graciella
      Remigiusz i Marcelina
      Remigiusz i Renata
      Remigiusz i Rafaella
      Remigiusz i Rufina
      Remigiusz i Ruta
      Remigiusz i Radochna
      Remigiusz i Romina
      Remigiusz i Romelia
      Remigiusz i Irena
      Remigiusz i Irelia
      Remigiusz i Małgorzata
      Remigiusz i Radomira
      Remigiusz i Ravenna
      Remigiusz i Freya
      Remigiusz i Fryderyka
      Remigiusz i Arminia
      Remigiusz i Rita
      Remigiusz i Ramona
      Remigiusz i Druzjanna
      Remigiusz i Maura
      Remigiusz i Marcja
      Remigiusz i Adrianna
      Remigiusz i Arianna
      Remigiusz i Ariadna
      Remigiusz i Gracja / na
      Remigiusz i Patrycja
      Remigiusz i Lukrecja
      Remigiusz i Raisa
      Remigiusz i Adrianna
      Remigiusz i Strelicja
      Remigiusz i Aarycja
      Remigiusz i Eufrozyna
      Remigiusz i Larysa
      Remigiusz i Lara

Remigiusz i Semiliana
      Remigiusz i Emilianna
      Remigiusz i Greta
      Remigiusz i Brygida
      Remigiusz i Arletta
      Remigiusz i Areta
      Remigiusz i Daria
      Remigiusz i Rolanda
      Remigiusz i Rachela
      Remigiusz i Biruta
      Remigiusz i Sergia
      Remigiusz i Rebeka
      Remigiusz i Serafina
      Remigiusz i Serena
      Remigiusz i Nasturcja
      Remigiusz i Seweryna
      Remigiusz i Żaklina
      Remigiusz i Firmina
      Remigiusz i Franciszka
      Remigiusz i Estera
      Remigiusz i Terencja
      Remigiusz i Karina
      Remigiusz i Karmela
      Remigiusz i Kamelia
      Remigiusz i Koralia/Koralina
      Remigiusz i Aurora
      Remigiusz i Karmina
      Remigiusz i Regelinda
      Remigiusz i Reginalda
      Remigiusz i Gliceria
      Remigiusz i Kordelia
      Remigiusz i Kornelia
      Remigiusz i Jagoda
      Remigiusz i Jagna / Jaga
      Remigiusz i Gerlinda
      Remigiusz i Jagienka
      Remigiusz i Nagoda( od imienia Nagod)
      Remigiusz i Roberta
      Remigiusz i Rihanna ( stare imię ale kojarzy się z wokalistką)
      Remigiusz i Roma/na
      Remigiusz i Kora/ Korina
      Remigiusz i Ornella
      Remigiusz i Orkana
      Remigiusz i Kazimiera
      Remigiusz i Petronela
      Remigiusz i Dorota
      Remigiusz i Marta
      Remigiusz i Marita
      Remigiusz i Marina
      Remigiusz i Marlena
      Remigiusz i Mariella
      Remigiusz i Lamia
      Remigiusz i Flaminia
      Remigiusz i Allegra
      Remigiusz i Dobromira
      Remigiusz i Miranda
      Remigiusz i Magnolia
      Remigiusz i Magdalena
      Remigiusz i Aglaja
      Remigiusz i Szymona
      Remigiusz i Scarlett
      Remigiusz i Viorika
      Remigiusz i Wiridiana
      Remigiusz i Emerencja/nna
      Remigiusz i Florianna
      Remigiusz i Flora
      Remigiusz i Klarysa
      Remigiusz i Agnella
      Remigiusz i Amalia

• nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.07.25, 11:50
      Cześć Dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy. Siostra Remigiusza jest już na świecie, a cudowne oświecenie co do imienia nie nadeszło. Możecie proszę napisać co sądzicie na temat poniższych imion, plusy/minusy:
      1. Helena
      2. Łucja
      3. Wanda
      4. Marianna
      5. Dobrawa (ewentualnie Dobromiła)
      • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.07.25, 13:53
        Po pierwsze to wielkie gratulacje!
        Po drugie to wybieracie z bardzo ladnych imion.
        Helena- podoba mi sie, ale jest dosyc popularna. Wydaje mi sie rowniez troche za miekka jezeli patrzymy na dopasowanie do Remigiusza.
        Lucja- rowniez ladnie, ale tutaj brakuje mi ladnego zdrobnienia jezeli ich uzywacie. Mozna oczywiscie na sile zdrabniac do Lusi.
        Wanda- podoba mi sie bardzo. Zrobila sie bardziej popularna, ale nadal jest dosyc rzadka. Tutaj podobaja mi sie zdrobnienia, a najardziej Dunia- jedno z moich ulubionych zdrobnien
        Marianna- jedyna z waszej listy, ktora nie podoba mi sie za bardzo. Zdrobnienie Mania wywoluje u mnie dreszcze.
        Dobrawa- bardzo mi sie podoba. Jako jedyna ma rowniez to -r w srodku. Zdrobnienia Dobrusia, Dobrunia itp sa bardzo urocze. Z podanych imion pasuje mi najbardziej brzmieniowo.
        Moj ranking:
        1. Dobrawa
        2. Wanda
        3. Lucja
        4. Helena
        5. Marianna

Helena podoba mi sie bardziej od Lucji, ale jest i bardziej popularna i przez miekkosc mniej mi pasuje do Remigiusza.
      • paula.anna Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.07.25, 16:26
        Gratulacje!
        Baaardzo lubię Wandę i Mariannę. I im kibicuję.
        Wanda i Remigiusz wygląda i brzmi doskonale 👌.
        Marianna i Remigiusz też mi bardzo pasuje.

Łucję i Dobrawę doceniam u kogoś.
        Helena jest zbyt popularna, oklepana.
      • kaga9 Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.07.25, 16:50
        Dla mnie z tych przede wszystkim Łucja. Brałabym pod uwagę również Dobromiłę.

Helena i Wanda są w mojej głowie utrwalone jako imiona pokolenia moich dziadków, po prostu nie leżą mi na dzieciach 😉 No i moim zdaniem nieszczególnie pasują do Remigiusza.

Gratulacje 😊
      • dalenia Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.07.25, 18:28
        Wszystkie imiona bardzo ładne. Mnie jakoś Helena, Wanda i Marianna średnio pasują do Remigiusza, choć nie jest to jakiś zgrzyt. Skusiłabym się na Dobrawę, jako najrzadszą.
      • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 12.07.25, 18:34
        Gratulacje!

I współczuję trochę, bo nasze odpowiedzi są sprzeczne 😅

Ja bym je ułożyła w takiej kolejności:

Dobromiła (Dobrusia lub Miłka) i Dobrawa - są mało popularne, stąd mogą się wydawać być tymi „odważnymi” propozycjami.

Łucja - piękne imię, zawsze je lubiłam. Bezpieczna, bo osłuchana.

Wanda, Helena - te imiona mnie nie urzekają, ale to rzecz gustu 😉
        Małych Helenek znam trochę za dużo. Zdrobnienie Wandzia mnie nie uwodzi.

Marianna - trochę długa do używania na codzień, a zdrobnienia Mania nie lubię.
      • mysz_w_malinach Re: Imię dla siostry Remigiusza 13.07.25, 06:17
        Gratulacje! smile
        Wszystkie wymienione imiona są obiektywnie ładne i nie gryzą się z Remigiuszem, trudny wybór... Ale najbardziej pasuje mi chyba Marianna - zawiera literkę R, ma tyle samo sylab, znana i lubiana ale nie przesadnie popularna, Remik i Mania to fajny duet, a do tego ma uniwersalny zapis i niekłopotliwą wymowę, co w obecnym zglobalizowanym świecie może być istotne. Pozostałe uszeregowałabym w następującej kolejności: Dobrawa > Helena > Łucja > Wanda.
      • katarzynkaa Re: Imię dla siostry Remigiusza 13.07.25, 18:27
        Gratulacje!
        Helena - ładna, ale popularna
        Łucja - wybrałabym ją, jedno z moich ulubionych imion, jeszcze nie zdążyła być bardzo popularna, nie kojarzy się z żadnym konkretnym pokoleniem
        Wanda - nie przepadam, jest twarda dla mnie i taka "sucha" w wymowie
        Marianna - nie lubię ani Marii, ani Marianny. I tak na codzien będzie Maryśką, a jeszcze gorzej, jeśli będzie Manią
        Dobrawa - jest ok, na pewno nie będzie miała imienniczki w klasie, a może nawet szkole, z imion dobrusiowych najbardziej lubię Dobrochnę

Mój głos pada na Łucję.
      • muezza Re: Imię dla siostry Remigiusza 13.07.25, 21:36
        Gratulacje!

Dla mnie w kolejności wyboru z podanych imion: Dobrawa, Wanda, Marianna, Łucja i Helena. Niemniej każde z imion jest obiektywnie ładne, pasuje i będzie dobrze się nosić. Ja tylko nieszczególnie przepadam za Łucją, bo nie da się jej sprawnie zdobnić/odmienić i Heleną za nadmierną popularność.
      • antonelli Re: Imię dla siostry Remigiusza 14.07.25, 08:46
        Gratulacje!

Do Remigiusza brzmieniowo najbardziej pasuje mi Marianna i Dobrawa, chociaż żadnego z tych imion nie lubię.

Helena ładna, ale bardzo popularna, nie zdecydowałabym się na nią.

Łucja bardzo mi się podoba, Wanda zaczyna wracać i jeszcze nie jest osłuchana.
      • gaudencja Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.08.25, 21:57
        Hej, u mnie ranking wygląda tak:
        1. Dobromiła - same plusy
        2. Łucja
        3. Marianna
        4. Helena ex aequo z Wandą

5. - po odstępie - Dobrawa, która brzmi mi przyciężkawo.

Pewnie już wybraliście imię, więc mój post się do niczego nie przyda. Tak czy siak gratuluję córeczki i czekam na wieści smile
    • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.07.25, 16:49
      Dziękuję dziewczyny za podpowiedzi. Mała została Dobrawą Marianną. Mam nadzieję, że nas kiedyś za to nie udusi big_grin
      • paula.anna Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.07.25, 17:35
        Gratuluję wyboru.
        Witaj Dobrawo Marianno.
      • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.07.25, 19:24
        Świetnie, że udało się podjąć decyzję ♥️

Teraz pozostaje tylko życzyć dużo zdrowia i siły dla całej rodziny 🙂
      • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.07.25, 19:32
        Cudnie, ze udalo sie wybrac imie, ale nie wiem jak my pomoglysmy ze sprzecznymi propozycjami smile
        Remigiusz i Dobrawa to swietny zestaw wedlug mnie. Dobrawa Marianna rowniez brzmi slicznie razem.
        To teraz zycze duzo radosci z maluchow!
        • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 07:53
          A właśnie powiem Ci, że spojrzenie i komentarze innych ludzi dużo dały. Na przykład wyeliminowały Mariannę, bo o Mani nie pomyślałam, a to zdrobnienie mi nie podchodzi zupełnie oraz Łucję, którą pewnie bym wybrała gdyby nie to, że rzeczywiście nie ma ładych "naturalnych" zdrobnień tego imienia. Ja jednak lubię sobie mojego Remiśka pozdrabniać, więc byłoby to problematyczne na dłuższą metę myślę. Jeden z komentarzy o "suchości" Wandy uzmysłowił mi, że w sumie ja też to imię tak odbieram. Helena to wiadomo, bardzo mi się podoba, eleganckie i uniwersalne, ale ta popularność odrzuca. Ja jestem team oryginalniejsze imiona. Dobrawa mi leży i pod względem pełnego imienia i ładnie się zdrabnia, jedynie tutaj boje się w drugą stronę - tej zbytniej oryginalności, ale decyzja podjęta, dziecko zarejestrowane, najwyżej jak nie doceni, to będzie zmieniać wink
          • katarzynkaa Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 09:53
            Gratulacje!
            Czy Dobrawa będzie na codzien Dobrusią?
            PS komentarz o "suchej" Wandzie to mój. 😉
            • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 12:17
              Ja mówię do niej Dobrusia albo Dobrusia. Mój mąż dorzucił jeszcze Dobrawkę chociaż akurat to zdrobnienie mnie nie zachwyca.
              • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 12:17
                Dobrusia albo Dobrunia wink
                • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 19:12
                  Mam nadzieje, ze bedziesz zagladac czasami i napiszesz nam jak sie nosi imie coreczce
                  • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 20.07.25, 10:30
                    Pewnie. smile Na razie jestem pozytywnie zaskoczona odbiorem tego imienia. Przy Remigiuszu było dużo więcej gadania albo reagowania milczeniem mimo, że imię bardziej popularne. A teraz tylko jedna moja koleżanka myślała, że sobie żarty robię big_grin , a dużo ludzi reaguje bardzo pozytywnie w stylu "wow, jakie ładne imię".
          • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 19:04
            To ciesze sie, ze jednak troche pomoglysmy 😊
            A Dobrusia pewnie bedzie lubic swoje imie poniewaz dzieci dziedzicza sporo po rodzicach 😆
      • dalenia Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.07.25, 22:31
        Cudny wybór! Moje gratulacje 😊
      • muezza Re: Imię dla siostry Remigiusza 16.07.25, 23:09
        Gratulacje! Powodzenia w życiu, mała Dobrawa Marianno!

Jak ja wyraziłam podobna obawę, bo jakby nie było mam dziecko o rzadkim imieniu, to mój mąż beztrosko odpowiedział, że najwyżej sobie zmieni jak dorośnie. Więc jakby coś są rozwiązania poza duszeniem big_grin
        • nszoczi31 Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 07:55
          A to mój podobnie powiedział jak już mieliśmy podjęta decyzję. Mimo, że to on bardziej był za Dobrawą na koniec skwitował "ale się nie obrażamy, jak będzie chciała sobie zmienić". big_grin
          • muezza Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 08:27
            Nasza na razie uważa, że ma najładniejsze imię na świecie i jest zdecydowana, że powinniśmy też tak nazwać jej siostrę skoro już tak bardzo nie chcemy Pola 🤣
            • sulimira Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 19:05
              😂
          • 128ju Re: Imię dla siostry Remigiusza 17.07.25, 20:13
            Kurczę, mój też ma podobnie beztroskie podejście do bardzo rzadkich imion. Ja się tym bardzo stresowałam przy W@wrzyńcu, a on „imię jak imię” 😅
            • muezza Re: Imię dla siostry Remigiusza 20.07.25, 12:11
              Może my po prostu za dużo myślimy i trzeba z nich brać przykład 🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.