17.01.25, 06:51
W bazie PESEL jest dwóch mężczyzn mających na drugie imię Jasław (na pierwsze - brak). Brzmi trochę jak skrócona forma innego imienia, Jarosław-Jasław jak np. Więcesław-Więcław. A trochę jak na siłę dorobiona forma pełna od Jaszy, jak Nelia od Neli. No i przywodzi na myśl Jasło. Ktoś wie, czy jest w tym rzeczywiście słowiańszczyzna, czy może rodzice chcieli, żeby dziecko sławiło własne ego? wink
Obserwuj wątek
    • mysz_w_malinach Re: Jasław 17.01.25, 17:30
      Ale można zdrabniać do Jasia/Jaśka! Jarek się nie kojarzy najlepiej wink
      • paula.anna Re: Jasław 18.01.25, 09:32
        To dla mnie byłby kolejny minus tego tworu!
        Nie lubię i Jarosława, i zdrobnień Jaś/Jasiek, pełnego Jana też 🤷.
    • sulimira Re: Jasław 17.01.25, 18:00
      obcyjezykpolski.pl/jaselka/

Nie na temat samego imienia, ale slow "jaslo", "jaselka", "jasiel", "jasny".

Miasteczko Jaslo jest hydronimem w tym wypadku, a nie jak czesto sie zdarza nazwa od imienia.
      • miaumia Re: Jasław 19.01.25, 10:53
        Takie samo odczucie, powiązane z Jasłem, jasełkami.
    • sulimira Re: Jasław 17.01.25, 18:03
      Chociaz jezeli "jas" pochodzi od slowa "jasny" jak w nazwie rzeki to znaczenie piekne "jasna slawa".
      • emnilda.wolna Re: Jasław 18.01.25, 04:25
        Rzeczywiście piękne. smile
      • hersyliaa Re: Jasław 02.08.26, 12:55
        Poszperałam trochę. Oto czego udało mi się dowiedzieć:
        Jasław to imię słowiańskie oznaczające „sławnego dzięki swojej jasności (mądrości, prawości)”. Imię to możemy znaleźć w łacińskiej formie Jaslaus/Iaslaus w kodeksach dyplomatycznych (m.in. w Kodeksie dyplomatycznym Wielkopolski) oraz w „Słowniku staropolskich nazw osobowych" pod redakcją prof. Witolda Taszyckiego. Imieniny obchodzi 15 sierpnia.

Mnie się nawet podoba smile
        • sulimira Re: Jasław 02.08.26, 17:25
          Super, ze troche pogrzebalas i znalazlas. Przyznam, ze coraz bardziej mi sie podoba. Znaczenie napewno ma na to wplyw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.