sulimira 24.02.25, 13:27 Sarolta (węg. Sarolt, zm. po 997) – znana pod przydomkiem Bela Knegini, księżniczka siedmiogrodzka, żona Gejzy, księcia węgierskiego, matka m.in. Stefana I Świętego. Dawniej błędnie przyjmowano, że oprócz Sarolty Gejza miał jeszcze drugą żonę Adelajdę, księżniczkę polską. Siostrą Sarolty była Karolda, o której poza imieniem nie zachowały się żadne informacje. Niedawno pojawiła się w nauce polskiej hipoteza, że Karolda była drugą żoną Bolesława Chrobrego, pochodzącą z Węgier matką Bezpryma. Co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mebloscianka_dziadka_franka Re: Sarolta i Karolda 24.02.25, 16:34 Sarolta w moich uszach brzmi jak drwiące powiedzonko, coś jak "sraty taty", a Karolda jak hybryda Karoliny i Matyldy, albo żeńska, zniekształcona forma Haralda (Harolda). Oba na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sarolta i Karolda 24.02.25, 16:48 Karolda brzmi odmęsko (powiedzmy jak Teobalda), co w zestawieniu z Saroltą jest plusem, bo znaczy, że mój umysł w ogóle rozpoznaje w niej imię. Sarolty to jeszcze nie dotyczy - dziwny wyraz, trochę "salto", trochę "sarin", muszę się oswoić. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Sarolta i Karolda 25.02.25, 12:17 Sarolta - teraz jestem na etapie Savonarola + Travolta. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Sarolta i Karolda 25.02.25, 11:59 Sarolta kojarzy mi się z nazwą handlową jakiegoś leku (może dlatego, że jest lek o nazwie Xarelto). Karolda brzmi mi jak 'fajniackie' zdrobnienie od Karoliny, coś jak Anda od Anny. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Sarolta i Karolda 25.02.25, 20:04 Z Sarolta moze sie oslucham, ale Karolda jest zbyt "kwadratowa". Odpowiedz Link Zgłoś