Dodaj do ulubionych

Sarolta i Karolda

24.02.25, 13:27
Sarolta (węg. Sarolt, zm. po 997) – znana pod przydomkiem Bela Knegini, księżniczka siedmiogrodzka, żona Gejzy, księcia węgierskiego, matka m.in. Stefana I Świętego.

Dawniej błędnie przyjmowano, że oprócz Sarolty Gejza miał jeszcze drugą żonę Adelajdę, księżniczkę polską.

Siostrą Sarolty była Karolda, o której poza imieniem nie zachowały się żadne informacje. Niedawno pojawiła się w nauce polskiej hipoteza, że Karolda była drugą żoną Bolesława Chrobrego, pochodzącą z Węgier matką Bezpryma.

Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Sarolta i Karolda 24.02.25, 16:34
      Sarolta w moich uszach brzmi jak drwiące powiedzonko, coś jak "sraty taty", a Karolda jak hybryda Karoliny i Matyldy, albo żeńska, zniekształcona forma Haralda (Harolda). Oba na nie.
    • emnilda.wolna Re: Sarolta i Karolda 24.02.25, 16:48
      Karolda brzmi odmęsko (powiedzmy jak Teobalda), co w zestawieniu z Saroltą jest plusem, bo znaczy, że mój umysł w ogóle rozpoznaje w niej imię. wink Sarolty to jeszcze nie dotyczy - dziwny wyraz, trochę "salto", trochę "sarin", muszę się oswoić.
      • emnilda.wolna Re: Sarolta i Karolda 25.02.25, 12:17
        Sarolta - teraz jestem na etapie Savonarola + Travolta. uncertain
    • aequoreavictoria Re: Sarolta i Karolda 25.02.25, 11:59
      Sarolta kojarzy mi się z nazwą handlową jakiegoś leku (może dlatego, że jest lek o nazwie Xarelto).

Karolda brzmi mi jak 'fajniackie' zdrobnienie od Karoliny, coś jak Anda od Anny.
    • sulimira Re: Sarolta i Karolda 25.02.25, 20:04
      Z Sarolta moze sie oslucham, ale Karolda jest zbyt "kwadratowa".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.