niwius 01.08.25, 09:04 Czy wg was Wiktor jest odczuwalnie bardzo popularny? Ostatnio męża naszło na to imię i mi się od razu udzieliło, mimo, że przez pierwszą połowę ciąży planowaliśmy zupełnie inne, rzadkie imię, które teraz w sumie spadło u nas na miejsce 3. Jak popatrzyłam w statystyki, to mi wyszło, że najpopularniejszy był w 2008 roku, był wtedy na 8 miejscu i od tamtego momentu stabilnie spada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Wiktor - popularność 01.08.25, 09:45 Bardzo nie. To nie Kuba czy Jasiek, którzy są WSZĘDZIE. Jednak odbieram to imię jako popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Wiktor - popularność 01.08.25, 23:44 Wiktor nie jest tak upiornie modny jak swego9 czasu Kuba czy Antoś, ale jednak... Odbieram to imię jako zdecydowanie popularne. Do tego jest sporo młodych ludzi ze wschodu o tym imieniu (musiała tam być na nie spora moda "naście" lat temu). Pomimo to - bardzo je lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
seryeen Re: Wiktor - popularność 02.08.25, 11:49 według mnie nie. jest dosyć popularny (od 2000 jest nieprzerwanie w top 50), ale nie jest to tak odczuwalne jak np. przy Nikodemie albo Jakubie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktor - popularność 17.08.25, 22:30 Nie odbieram go jako imię topowe, ale jednak popularne. W ubiegłym roku był na 20 miejscu, a jest też sporo wschodnich Viktarów itp. Nie myślicie o żadnej modyfikacji typu Wiktoryn czy Wiktorian? Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Wiktor - popularność 07.09.25, 22:15 Wiktorian mi się nie podoba, poza tym gryzie się z planowanym drugim imieniem. Wiktoryn z kolei nie podoba się mężowi. Więc nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Wiktor - popularność 21.08.25, 12:50 Moim zdaniem nie, choć niby zamyka pierwszą dwudziestkę. Osobiście znam tylko jednego Wiktora, który obecnie jest po 20. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wiktor - popularność 21.08.25, 21:55 Wydaje mi sie, ze odpowiedz zalezy od tego co uznajecie za bardzo popularne z zaznaczeniem, ze sa roznice pomiedzy regionami. Dla mnie Wiktor jest bardzo popularny chociaz widze, ze zaczyna byc troche mniej nadan. Ja mam takie odczucia poniewaz znam wielu Wiktorow i po kilku w roznych przedzialach wiekowych za wyjatkiem najmlodszych. Najstarsi sa po 50-tce. Obecna pozycja 20-sta w rankingu to dla mnie rowniez bardzo popularne imie. Popularne imiona koncza sie gdzies okolo 50-60 miejsca i zaczynaja czesto nadawane. Okolo setki zaczynaja sie rzadziej nadawane. To sa moje osobiste odczucia patrzac na fakt, ze w roku jest nadawane kilkaset roznych meskich imion wiec ta pierwsza 20-stka dla mnie nadal jest bardzo popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Wiktor - popularność 07.09.25, 22:18 Właśnie żadnego Wiktora nie znamy, ale może to po prostu przypadek. Co do regionu - jak patrzyłam, to u nas nadawalność była w zasadzie taka sama, jak na liście ogólnopolskiej, miejsce to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 08:14 Ja wsrod najmlodszych rowniez nie. Moze to przypadek. Wiktor spada na popularnosci wiec jest szansa, ze moze byc jedynym w klasie. Ale to tez zalezy czy jest to dla was wazne. Jezeli moge cos zaproponowac to mozecie sie wybrac na najblizszy plac zabaw i zobaczyc jak jest w okolicy, ale jak mowie jezeli to w ogole ma dla was znaczenie. Jezeli bardzo sie wam podoba i jestescie zgodni to moze nie warto sie przejmowac popularnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
128ju Re: Wiktor - popularność 22.08.25, 11:07 Według mnie nie jest. Nie spotkałam na placu zabaw, może Wit/Witek był. (Plac zabaw popularny, w dużym mieście, część dzieci znam, większości nie - więc oczywiście nie każdego imię udaje mi się „podsłuchać”). Jedyny którego znam lepiej jest obecnie na granicy wieku emerytalnego. Może jeszcze jakiegoś spotkałam w wieku nastoletnim, ale pamiętam jak przez mgłę. I jeszcze do uwzględnienia jest fakt, że obecnie imiona są nadawane w dużo mniejszym grupom dzieci. Najpopularniejszy w 2024 Nikodem był nadany 6388 razy, Antoni w 2020 8368 razy, a Jakub w 2011 prawie 12 tys (we wczorajszych latach nawet więcej, rekord w 2001 18,6 tys). Więc wydaje mi się, że imię z pierwszej 20 20 lat temu to było imię o zupełnie innej popularności, niż obecnie. W ogóle znalazłam fajną stronę z danymi o imionach: bazaimion.pl/imiona-meskie-dla-dzieci/wiktor Na tej stronie widzę, że nadawany jest podobnie jak Helena, a Helenek znam co najmniej 5 (dzieci w wieku od 0-5 lat). Wiec tak to jest z tą spotykalnością 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Wiktor - popularność 24.08.25, 18:05 Fajna strona! Dzięki za link Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Wiktor - popularność 24.08.25, 18:28 Taka ciekawostka, bardzo dobrze widać jak covid zbierał żniwo wśród starszych ludzi. Można zauważyć nagły, duży spadek liczby nosicieli imion popularnych w starszych rocznikach. Np. Leokadii w 2020 było 30 019, a w 2021 28 190, ubyło 1829 Leokadii, kiedy między 2019 a 2020 różnica ta wynosiła 794. Widać też nagły napływ Ukraińców w 2023 roku, np. patrząc na liczbę Ann, która sukcesywnie spadała, by nagle w 2023 zwiększyć się o ponad 20 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wiktor - popularność 23.08.25, 22:37 Dla mnie jest popularny, mam sporo małych Wiktorów w otoczeniu. Ale imię lubię, jest dla mnie takie męskie i konkretne. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Wiktor - popularność 07.09.25, 22:28 A czy z waszych obserwacji osoby o imieniu Wiktor, szczególnie dzieci, są często zdrabniane? Bo zdrobnienie Wiktorek jest dość... dziwne. Nie leży nam. Podejrzewam, że w wieku dorosłym funkcjonują pod "oficjalną" wersją, bo to imię dość poręczne pod tym kątem, ale zastanawiam się, jak to u dzieci wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 01:41 W ogóle maniera zdrabniania imion męskich przez dodanie -ek do pozostawionych w niezmienionej formie imion dłuższych niż jednosylabowy Jan jest dziwna (poza wyjątkami typu Karolek). Wiktora zdrabniałabym do Wikusia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 06:49 Jedyny Wiktor jakiego w życiu spotkałam - ponad 80-letni już teraz kuzyn mojej babci - jest w rodzinie zdrabniany do Tośka. Do tego stopnia, że ja przez długi czas nawet nie wiedziałam, że jego pełne imię to Wiktor, lata całe myślałam że to Antoni. A jego matka mówiła do niego per Tosieczek nawet kiedy już był w średnim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 08:18 Nie znam maloletnich Wiktorow, ale tych w wieku 20+ nie zdrabniano. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 15:17 Bardzo lubię Wiktora, nie odczuwam go jako przytłaczająco popularnego, choć mam świadomość nadawalności. Pewnie bym nie nadała, bo w moim mieście (imiennicza awangarda ) jest już przebrzmiewające. Jak lubię Wiktora, tak nie lubię zalatywania wujkiem, czy nawet starszym o 10 lat kuzynem. Natomiast gdybym mieszkała w mniejszym mieście, gdzie wydaje mi się, że mody imiennicze dochodzą później, myślę, że mogłabym nadać, bo imię jest naprawdę świetne. Więc dużo zależy od środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Wiktor - popularność 02.01.26, 15:45 Kiedyś często słyszałam to imię wśród dzieci i nastolatków, teraz rzadziej. Najmłodszy Wiktor, którego znam, ma 4 latka. Reszta to głównie chłopcy w wieku 10-12 lat. Wszyscy to Polacy. Wiktora ze Wschodu znam tylko jednego, i to dorosłego. Raczej nie przewiduję, żeby dosięgnął takiej popularności jak np. Jaś czy Kuba. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Wiktor - popularność 18.01.26, 08:28 Lubię Wiktora. Zdradzisz, jakie jeszcze imiona wchodzą w grę? Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Wiktor - popularność 18.01.26, 09:16 Teraz to już żadne, urodziłam w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktor - popularność 07.03.26, 23:45 Gratulacje! Wiktora? Przepraszam, że dopytuję, może to już gdzieś napisałaś, ale mi umknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Wiktor - popularność 09.03.26, 11:39 Dziękuję. Nie pisałam. Tak, Wiktora. Przez kilka dni po urodzeniu jeszcze miało być inne imię, ale spotkałam się z takimi komentarzami, że mi się odechciało. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiktor - popularność 09.03.26, 21:17 Oj, to przykre, że ludzie pozwalali sobie na takie komentarze. Gratuluję Wiktora! Odpowiedz Link Zgłoś