Dodaj do ulubionych

Wiktor - popularność

01.08.25, 09:04
Czy wg was Wiktor jest odczuwalnie bardzo popularny?
Ostatnio męża naszło na to imię i mi się od razu udzieliło, mimo, że przez pierwszą połowę ciąży planowaliśmy zupełnie inne, rzadkie imię, które teraz w sumie spadło u nas na miejsce 3.
Jak popatrzyłam w statystyki, to mi wyszło, że najpopularniejszy był w 2008 roku, był wtedy na 8 miejscu i od tamtego momentu stabilnie spada.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Wiktor - popularność 01.08.25, 09:45
      Bardzo nie.
      To nie Kuba czy Jasiek, którzy są WSZĘDZIE.
      Jednak odbieram to imię jako popularne.
    • kocynder Re: Wiktor - popularność 01.08.25, 23:44
      Wiktor nie jest tak upiornie modny jak swego9 czasu Kuba czy Antoś, ale jednak... Odbieram to imię jako zdecydowanie popularne. Do tego jest sporo młodych ludzi ze wschodu o tym imieniu (musiała tam być na nie spora moda "naście" lat temu). Pomimo to - bardzo je lubię.
    • seryeen Re: Wiktor - popularność 02.08.25, 11:49
      według mnie nie. jest dosyć popularny (od 2000 jest nieprzerwanie w top 50), ale nie jest to tak odczuwalne jak np. przy Nikodemie albo Jakubie
    • gaudencja Re: Wiktor - popularność 17.08.25, 22:30
      Nie odbieram go jako imię topowe, ale jednak popularne. W ubiegłym roku był na 20 miejscu, a jest też sporo wschodnich Viktarów itp. Nie myślicie o żadnej modyfikacji typu Wiktoryn czy Wiktorian?
      • niwius Re: Wiktor - popularność 07.09.25, 22:15
        Wiktorian mi się nie podoba, poza tym gryzie się z planowanym drugim imieniem. Wiktoryn z kolei nie podoba się mężowi. Więc nie.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wiktor - popularność 21.08.25, 12:50
      Moim zdaniem nie, choć niby zamyka pierwszą dwudziestkę. Osobiście znam tylko jednego Wiktora, który obecnie jest po 20.
    • sulimira Re: Wiktor - popularność 21.08.25, 21:55
      Wydaje mi sie, ze odpowiedz zalezy od tego co uznajecie za bardzo popularne z zaznaczeniem, ze sa roznice pomiedzy regionami.
      Dla mnie Wiktor jest bardzo popularny chociaz widze, ze zaczyna byc troche mniej nadan. Ja mam takie odczucia poniewaz znam wielu Wiktorow i po kilku w roznych przedzialach wiekowych za wyjatkiem najmlodszych. Najstarsi sa po 50-tce.
      Obecna pozycja 20-sta w rankingu to dla mnie rowniez bardzo popularne imie. Popularne imiona koncza sie gdzies okolo 50-60 miejsca i zaczynaja czesto nadawane. Okolo setki zaczynaja sie rzadziej nadawane. To sa moje osobiste odczucia patrzac na fakt, ze w roku jest nadawane kilkaset roznych meskich imion wiec ta pierwsza 20-stka dla mnie nadal jest bardzo popularna.
      • niwius Re: Wiktor - popularność 07.09.25, 22:18
        Właśnie żadnego Wiktora nie znamy, ale może to po prostu przypadek. Co do regionu - jak patrzyłam, to u nas nadawalność była w zasadzie taka sama, jak na liście ogólnopolskiej, miejsce to samo.
        • sulimira Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 08:14
          Ja wsrod najmlodszych rowniez nie. Moze to przypadek. Wiktor spada na popularnosci wiec jest szansa, ze moze byc jedynym w klasie. Ale to tez zalezy czy jest to dla was wazne. Jezeli moge cos zaproponowac to mozecie sie wybrac na najblizszy plac zabaw i zobaczyc jak jest w okolicy, ale jak mowie jezeli to w ogole ma dla was znaczenie. Jezeli bardzo sie wam podoba i jestescie zgodni to moze nie warto sie przejmowac popularnoscia.
    • 128ju Re: Wiktor - popularność 22.08.25, 11:07
      Według mnie nie jest. Nie spotkałam na placu zabaw, może Wit/Witek był. (Plac zabaw popularny, w dużym mieście, część dzieci znam, większości nie - więc oczywiście nie każdego imię udaje mi się „podsłuchać”).

Jedyny którego znam lepiej jest obecnie na granicy wieku emerytalnego. Może jeszcze jakiegoś spotkałam w wieku nastoletnim, ale pamiętam jak przez mgłę.

I jeszcze do uwzględnienia jest fakt, że obecnie imiona są nadawane w dużo mniejszym grupom dzieci. Najpopularniejszy w 2024 Nikodem był nadany 6388 razy, Antoni w 2020 8368 razy, a Jakub w 2011 prawie 12 tys (we wczorajszych latach nawet więcej, rekord w 2001 18,6 tys).
      Więc wydaje mi się, że imię z pierwszej 20 20 lat temu to było imię o zupełnie innej popularności, niż obecnie.

W ogóle znalazłam fajną stronę z danymi o imionach:
      bazaimion.pl/imiona-meskie-dla-dzieci/wiktor

Na tej stronie widzę, że nadawany jest podobnie jak Helena, a Helenek znam co najmniej 5 (dzieci w wieku od 0-5 lat). Wiec tak to jest z tą spotykalnością 😅
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wiktor - popularność 24.08.25, 18:05
        Fajna strona! Dzięki za link wink
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wiktor - popularność 24.08.25, 18:28
          Taka ciekawostka, bardzo dobrze widać jak covid zbierał żniwo wśród starszych ludzi. Można zauważyć nagły, duży spadek liczby nosicieli imion popularnych w starszych rocznikach. Np. Leokadii w 2020 było 30 019, a w 2021 28 190, ubyło 1829 Leokadii, kiedy między 2019 a 2020 różnica ta wynosiła 794.

Widać też nagły napływ Ukraińców w 2023 roku, np. patrząc na liczbę Ann, która sukcesywnie spadała, by nagle w 2023 zwiększyć się o ponad 20 tys.
    • dalenia Re: Wiktor - popularność 23.08.25, 22:37
      Dla mnie jest popularny, mam sporo małych Wiktorów w otoczeniu. Ale imię lubię, jest dla mnie takie męskie i konkretne.
    • niwius Re: Wiktor - popularność 07.09.25, 22:28
      A czy z waszych obserwacji osoby o imieniu Wiktor, szczególnie dzieci, są często zdrabniane? Bo zdrobnienie Wiktorek jest dość... dziwne. Nie leży nam.
      Podejrzewam, że w wieku dorosłym funkcjonują pod "oficjalną" wersją, bo to imię dość poręczne pod tym kątem, ale zastanawiam się, jak to u dzieci wygląda.

• gaudencja Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 01:41
        W ogóle maniera zdrabniania imion męskich przez dodanie -ek do pozostawionych w niezmienionej formie imion dłuższych niż jednosylabowy Jan jest dziwna (poza wyjątkami typu Karolek).

Wiktora zdrabniałabym do Wikusia.
      • mysz_w_malinach Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 06:49
        Jedyny Wiktor jakiego w życiu spotkałam - ponad 80-letni już teraz kuzyn mojej babci - jest w rodzinie zdrabniany do Tośka. Do tego stopnia, że ja przez długi czas nawet nie wiedziałam, że jego pełne imię to Wiktor, lata całe myślałam że to Antoni. A jego matka mówiła do niego per Tosieczek nawet kiedy już był w średnim wieku.
      • sulimira Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 08:18
        Nie znam maloletnich Wiktorow, ale tych w wieku 20+ nie zdrabniano.
    • emnilda.wolna Re: Wiktor - popularność 08.09.25, 15:17
      Bardzo lubię Wiktora, nie odczuwam go jako przytłaczająco popularnego, choć mam świadomość nadawalności. Pewnie bym nie nadała, bo w moim mieście (imiennicza awangarda wink) jest już przebrzmiewające. Jak lubię Wiktora, tak nie lubię zalatywania wujkiem, czy nawet starszym o 10 lat kuzynem. Natomiast gdybym mieszkała w mniejszym mieście, gdzie wydaje mi się, że mody imiennicze dochodzą później, myślę, że mogłabym nadać, bo imię jest naprawdę świetne. Więc dużo zależy od środowiska.
    • misha.parajanov Re: Wiktor - popularność 02.01.26, 15:45
      Kiedyś często słyszałam to imię wśród dzieci i nastolatków, teraz rzadziej. Najmłodszy Wiktor, którego znam, ma 4 latka. Reszta to głównie chłopcy w wieku 10-12 lat.

Wszyscy to Polacy. Wiktora ze Wschodu znam tylko jednego, i to dorosłego.

Raczej nie przewiduję, żeby dosięgnął takiej popularności jak np. Jaś czy Kuba.
    • katarzynkaa Re: Wiktor - popularność 18.01.26, 08:28
      Lubię Wiktora. Zdradzisz, jakie jeszcze imiona wchodzą w grę?
      • niwius Re: Wiktor - popularność 18.01.26, 09:16
        Teraz to już żadne, urodziłam w listopadzie.
        • gaudencja Re: Wiktor - popularność 07.03.26, 23:45
          Gratulacje! Wiktora? smile Przepraszam, że dopytuję, może to już gdzieś napisałaś, ale mi umknęło.
          • niwius Re: Wiktor - popularność 09.03.26, 11:39
            Dziękuję.
            Nie pisałam. Tak, Wiktora. Przez kilka dni po urodzeniu jeszcze miało być inne imię, ale spotkałam się z takimi komentarzami, że mi się odechciało.
            • gaudencja Re: Wiktor - popularność 09.03.26, 21:17
              Oj, to przykre, że ludzie pozwalali sobie na takie komentarze. Gratuluję Wiktora!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.