hersyliaa 27.01.26, 16:21 Jestem ciekawa waszych opinii o tym imieniu. Jak wam się podoba? Znacie jakieś osoby o tym imieniu? Pozdrawiam hersyliaa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aequoreavictoria Re: Damazy 27.01.26, 19:44 Lubię imiona zakończone na -y, ale to konkretne ani mnie ziębi, ani grzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Damazy 27.01.26, 21:00 Kojarzy mi się z Damazym z Jeżycjady Musierowicz. Był zwany Dambo (po słoniku z bajki) i nic dziwnego, bo trudno to imię zdrobnić, a w pełnej formie raczej nie nadaje się na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara Re: Damazy 27.01.26, 22:58 emnilda.wolna napisała: > Kojarzy mi się z Damazym z Jeżycjady Musierowicz. Był zwany Dambo (po słoniku z > bajki) i nic dziwnego, bo trudno to imię zdrobnić, a w pełnej formie raczej ni > e nadaje się na co dzień. Mi też! I to bardzo pozytywne skojarzenie. Podoba mi się bardzo, ale faktycznie, brak jakichś zgrabnych zdrobnień jest dużym minusem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Damazy 28.01.26, 12:40 Bardzo lubie imiona z koncowka-y. Uwielbiam rowniez zdrobnienia i z tego powodu Damazy, podoba mi sie, ale jest w koncowce imion z - y. Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Damazy 28.01.26, 23:25 Odbieram je neutralnie, chyląc się ku pozytywnego. Imię na pewno dość rzadkie, ale zwięzłe i na temat. Pan Damazy brzmi dostojnie tylko jak wołać na małego chłopca? Dazek? (brzmi jak Kazek ), Maziu, (jeżeli mazałby po ścianach to idealnie), Damek? Bałbym się o przezwisko dama. Miłoby było jednak spotkać jakiegoś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Damazy 30.01.26, 22:41 Nie lubię imion zakończonych na -y ale podoba mi się brzmienie Damaz, bo tak pewnie będzie przez wielu nazywany Inne : Dam, Daz, Mazi, Mazek, Maz, Mazo, Dazo, Damaszek ;do Para ; Damazy i Adam, Damazy i Amanda, Damazy i Ametyst, Damazy i Isadora, Damazy i Diamona, Damazy i Denisa/ Dionizy, Damazy i Damiana, Damazy i Dafne, Damazy i Żenada, Damazy i Magdalena, Damazy i Nemezis, Damazy i Diana, Damazy i Anastazja, Damazy i Matylda, Damazy i Dlamini) południowoafrykańskie imię), Damazy i Dalia, Damazy i Idalia, Damazy i Damla ( tureckie imię), Damazy i Zendaya Odpowiedz Link Zgłoś
bujakajamajka Re: Damazy 31.01.26, 16:35 Żenada? To jest takie imię ? P.S.: w The voice of Poland jakiś czas temu był Damazy. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Damazy 01.02.26, 11:09 Nie ma takiego imienia xD Ale zwyczajowo tak wołają, np. Ignac zamiast Ignacego. Pamiętam, oglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Damazy 01.02.26, 11:40 Bujakamajka, nie ma imienia Żenada. To błąd słownika i wszystkich przepraszam. Miało być Damazy i Zenaida*. Inne brzmieniowo pasujące: Damazy i Amadea, Damazy i Melinda, Damazy i Demetria, Damazy i Magdalena, Damazy i Desiree, Damazy i Druzjanna, Damazy i Daisy ( ale raczej nie w PL), Damazy i Dalicja, Damazy i Adamina, Damazy i Domicella, Damazy i Azalia, Damazy i Masia ( istniejące imię) Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Damazy 31.01.26, 21:55 A co powiecie na zestawy: - Damazy i Cyprian - Damazy i Cyryl - Damazy i Seweryn - Damazy i Anatol - Damazy i Walerian - Damazy i Jeremi - Damazy i Ksawery - Damazy i Jacenty - Damazy i Laurenty - Damazy i Witold - Damazy i Leopold - Damazy i Letycja - Damazy i Lukrecja - Damazy i Ignacja - Damazy i Florentyna - Damazy i Klementyna - Damazy i Felicja - Damazy i Anatolia - Damazy i Salomea Wypisałam większość moich ulubionych imion (oprócz słowiańskich, bo np. Juniesław i Ludmiła nie komponowały mi się z Damazym). Według mnie te zestawy są bardzo ładne i istnieje duża szansa, że kiedyś je wykorzystam. A jak wam się podobają? Pozdrawiam hersyliaa Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Damazy 01.02.26, 04:39 Bardzo ladies zestawy. Przyznam jednak, ze dla mnie Ludmila i Damazy to piekny i nieoczywisty zestaw. Damazy i Felicja pasuje mi najmniej. Najbardziej podobaja mi sie zestawy: Damazy i Cyprian Damazy i Anatol Damazy i Walerian Damazy i Jacenty Damazy i Ludmila Damazy i Letycja Damazy i Ignacja Damazy i Anatolia Do Junieslawa Felicja pasuje mi bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Damazy 01.02.26, 11:10 Bardzo ładne zestawy, uważam, że Ludmiła pasuje melodią. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Damazy 31.01.26, 16:25 Damazek? 🤪 Dla mnie każde z tych zdrobnień jest nieakceptowalne. Nie zdrabnialabym. Kolejnym minusem Damazego jest imo to, że mógłby trafić na zwolenników ucinania - y, którzy mówiliby Damaz 😱. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Damazy 01.02.26, 11:12 Damaz brzmi orientalnie, prawie jak np. imię Almaz. Tak, że nie ma dramatu Po prostu jesteście przyzwyczajone do ogonka Y ;p Odpowiedz Link Zgłoś