miaumia 28.07.26, 00:54 Co myślicie? Kto by nadał? Albo już ma u siebie lub w rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losninos Re: Jadwiga w 2026 28.07.26, 10:48 Nie podoba mi się. Znam dorosłe Jadwigii i w ogóle to imię do nich nie pasuje. Jak dla mnie jedno z najbrzydszych damskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Jadwiga w 2026 28.07.26, 11:07 Imię to mi się podoba, ale nie należy do moich najbardziej ulubionych. Sama z siebie zapewne nadałabym inne, ale mogłoby to być imię np. "w ramach kompromisu". Z Jadwigą mam obecnie też ten problem, że imię Jagoda jest popularne, a ja z pewnością używałabym także zdrobnień od Jadwigi, w tym Jagody Nie mam w rodzinie żadnej, ale nie mam też żadnych skojarzeń z tym imieniem. To jest wiem, że to imię "babciowe", ale tak w zasadzie to nie poznałam nigdy żadnej Jadwigi Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Jadwiga w 2026 28.07.26, 13:34 Nie potrafię się przekonać do Jadwigi. Nie podchodzi mi ani w pełnej formie, ani w zdrobnieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
estko Re: Jadwiga w 2026 28.07.26, 13:50 Nie podoba mi się, tak zupełnie. Ani pełna forma, ani tym bardziej zdrobnienie Jadzia. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Jadwiga w 2026 28.07.26, 15:48 Mnie się podoba jedynie zdrobnienie Dziunia oraz Winia ( skrót od Jadwini) oraz Wiga , Wiżka( od Jadwiżki). Imię obecnie powraca i byłam ciekawa Waszych opinii. Są jeszcze formy Adwiga i Hedwiga. Jadwiga to m.in. Jadzia, Jaga, Jagoda, Jadwinia, Jadwisin, Jadwiżka, Jadwiżanka, Jadwiżka, Wisia, Jadwiśka, Wiśka, Winia, Dziunia, Jadźka, Jada, Iga, Jadziunia, Winka, Jadwinka, Jadzinka. Najbrzydsza forma tego imienia to Eduviges. Najbardziej zniechęca mnie spolszczenie i wstawienie j przed a, co daje początek jad-, to z kolei bardzo jednoznacznie się kojarzy pomimo braku odniesienia. Z H też mi nie po drodze. Najlepiej dla mnie brzmi Adwiga. A jeszcze lepiej sama Wiga lub Dziunia. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Jadwiga w 2026 28.07.26, 17:29 Winia to cudne zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jadwiga w 2026 28.07.26, 19:13 Brzmieniowo nie moge sie do niej przekonac. Nie nadalabym i nie mam w rodzinie. Przyznam jednak, ze skojarzenie z krolem Polski sprawia, ze nie uwazam tego imienia za brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Jadwiga w 2026 30.07.26, 13:50 Nie podoba mi się pełne imię ani zdrobnienie Jadzia. Zdrobnienia Iga, Jagoda lub Isia są ładne. Znam dorosłą Jadwigę, która nienawidzi swojego imienia i używa formy Iga. Małych Jadwig kojarzę ze 3 czy 4. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Jadwiga w 2026 30.07.26, 14:17 Ja tez znam starsza juz Jadwige, ktora zawsze przedstawia sie jako Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Jadwiga w 2026 31.07.26, 16:04 Moje dwie prababcie były Jadwigi z czego jedna się zarzekała, że to po jakimś jej członku rodziny (niestety, nie mam pojęcia czy to była prawda). Wiem, że moi znajomi mają Jadwigę lat 18, na którą wszyscy mówili Jadzia, ale nie mam pojęcia co myśli o swoim imieniu. Z zdrobnień podoba mi się tylko Jadwinia, ale zgaduję, że nie funkcjonowało ono na co dzień, dlatego nie byłoby to imię mojej córki. Odpowiedz Link Zgłoś