03.08.26, 22:05
Znalazłam takie imię jako imię biblijne, nazywała się tak córka Selofchada (pozostałe to: Machla, Chogla, Milka i Tirsa). Księga Liczb 26, 33.

Co sądzicie? Cieszyłaby się w Polsce powodzeniem? W Rymucie nadań brak, ale we współczesnym rejestrze PESEL szok - Noi jest 726, do tego Noah - 26 i Noaa - 6. Obstawiam, że tak raptowny ich przyrost jest związany z potwierdzaniem polskiego obywatelstwa i nadawaniem PESEL-u osobom mieszkającym poza granicami Polski. Nie można chyba zakładać, że przy kompletnym braku Noi w infosferze w kontekście języka polskiego nagle urodziło się ich aż tyle.
Obserwuj wątek
    • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Noa 03.08.26, 22:23
      Jeśli chodzi o mnie, to raczej nie nazwałabym tak córki, a przynajmniej nie w takiej formie tego imienia. Ma mały potencjał jeśli chodzi o zdrobnienia (Noika? Nouś?), po za tym dziwnie się odmienia: Noa, Noę, Noi (jak no i), Noę, Noą, Noi, Noo

Wątpię, aby to imię rozpowszechniło się w Polsce, jeśli już to prędzej męska wersja - Noah, który miał 66 nadań w 2025, być może wśród obcokrajowców/mieszanych małżeństw - choć i to nie pewne. Co prawda jest to imię uniwersalne jeśli chodzi o pisownię oraz wymowę, co wiem, że jest ważne dla wielu osób, niemniej jednak nie sądzę, by zadomowiło się w Polsce
      • antonelli Re: Noa 04.08.26, 13:44
        Nie wiedziałam, że to również imię żeńskie, ja znam tylko mężczyzn o tym imieniu, wszyscy z Irlandii.

A znany mi polsko-irlandzki chłopiec w Polsce funkcjonuje jako Noaś.

Ja bym się nie zdecydowała, bez względu na płeć, przede wszystkim ze względu na bardzo kłopotliwą odmianę.
    • miaumia Re: Noa 03.08.26, 22:44
      Noa - przrepiękne i warte polecenia smile
      Bardzo zyskuje ostatnio na popularności i miło brzmi.
      Myślę, że to jednak czynnik migracyjny ale też podpatrywanie imion nadawanych gdzie indziej.
      Mnie Noa/Noah/Noaa już dawno zaintrygowała.

Milka - tak samo ale czekolada i inne łakocie.
      Chogla - zdecydowanie nie, kojarzy się z chochlą i koglem moglem, Tirsa- trochę jak Teresa ale słyszę Tiere niemieckie, a trochę tira i prawie jak Tisa czy Taisa.

• miaumia Re: Noa 03.08.26, 22:47
      Machla podobne jak Michalina oraz Mahalia w brzmieniu, nie jest zła ale składa się z - chla. I to może skreślać.

Noa - 1
      Milka - 1
      Machla - 2
      Tirsa - 3
      Chogla - 4
    • miaumia Re: Noa 03.08.26, 23:07
      Noa raczej nie ma zdrobnień.
      Podobnie jak Lea.

To pasujący zestaw biblijny - Noa i Lea.
      Podoba mi się także Noemi/Naomi oraz cudna Niola.
      Ciekawa jest też Netta.
    • hersyliaa Re: Noa 04.08.26, 16:19
      Nie zbyt mi się podoba. Z noepodobnych imion wolałabym Noemi, ale też bez zachwytu. Oba imiona kojarzą mi się z arką Noego, potopem i takim biblijnym klimatem (a ja nie lubię imion biblijnych).
    • adalwinka Re: Noa 04.10.26, 22:10
      Być może imię to wybierały osoby gustujące w imionach biblijnych, ale tych mniej typowych niż Sara i Estera. Poznałam kiedyś Noę, zdrabnianą Nonia i Nośka. Osoby nieosłuchane z imieniem potrafiły mieć spore problemy z odmianą, dlatego nie nadałabym Noi, mimo, że ogólnie mi się podoba.
      • adalwinka Re: Noa 04.10.26, 22:20
        Btw, już kiedyś o niej dyskutowałyśmy, o tu.
        • gaudencja Re: Noa 08.10.26, 23:53
          No proszę, całkowicie wyparłam ją z pamięci. Dzięki za przypomnienie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.