04.12.04, 15:00
Często przeglądam to forum i już kilkakrotnie zauważyłam że przy dyskusji o
imionach niektórzy podają imię Leokadia jako przykład
imienia "paskudnego". smile Chciałabym zapytać jaki jest sąd większej ilości
forumowiczow o tym imieniu. Dla mnie ono jest piękne - pochodzi z języka
greckiego, prawdopodobnie od słowa "jasny", świetlisty", więc źródłosłów ma
bardzo ładny, a poza tym bardzo przyjemnie mi się kojarzy - z czekoladą.
Uwielbiam czekoladę. Chciałabym tak dać na imię mojej planowanej potencjalnej
córeczce. Napiszcie co myślicie o tym imieniu.
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Leokadia 04.12.04, 15:07
      Nie jest to moje ulubione imię, ale uważam, że "coś w sobie ma" i na pewno nie
      uznałabym go za paskudne. Poza tym można je ładnie zdrabniać - np. Dusia albo
      Lea (bardzo lubię to imię i choć samo w sobie nie jest zdrobnieniem to w ten
      sposób mam dla niego dłuższą formę ;D).

Leokadia, Leusia, Lea - coraz bardziej mi się podoba smile. Będzie pasowało do
      Twojej córeczki smile.
    • tatjana Re: Leokadia 04.12.04, 15:09
      mnie się podoba
      • abiela Re: Leokadia 04.12.04, 15:16
        Imie w tej wersji jest ok, ale ja znam same Lekoadie zdrabniane na Lodzia a to
        mi sie wogole nie podoba.
        • tawananna Re: Leokadia 04.12.04, 17:53
          Ja też nie znoszę zdrobnienia Lodzia. Ale myślę, że to, jak imię jest
          zdrabniane, zależy w dużej mierze od rodziców i samego dziecka. Jeśli mała
          będzie przedstawiana jako Leusia czy Lea, nikt nie będzie do niej mówił Lodzia,
          najwyżej w ramach przezwiska, co może się stać z każdym imieniem. Poza tym
          Leokadii ostatnio jest znacznie mniej i wydaje mi się, że zdrobnienie Lodzia
          powoli staje się zapomniane, a przynajmniej nie nasuwa się od razu na myśl.
      • kraxa Re: Leokadia to Lodzia 09.12.04, 16:46
        I tu juz zaczyna byc smiesznie...
    • gaudencja Re: Leokadia 04.12.04, 19:47
      Widzisz, trudno mi oddzielić to imię od zdobnienia "Lodzia, Loda", poza tym
      kojarzy mi się z latami 2-tymi (albo i wcześniej) i "panna Lodzią". Choć jest
      ładniejsze od Genowefy, sytuuję je jako modę z tej samej epoki, teraz już
      niestety passé, a jeśli mam dokładniej powiedzieć, jakie mam jeszcze
      skojarzenia, to kabaret, rewia, sprzedawczyni w sklepie itd. Oczywiscie imiona
      wracają falami, niedawno widziałam małą Leokadię w "Witajcie na Świecie", więc
      może i to wróci, a skojarzenia się skończą. Poza tym dzieci urodzone za kilka
      lat mogą już nie mieć takich skojarzeń. Na pewno koleżankom i kolegom Twojej
      cóki będzie się ono kojarzyć przede wszystkim z Twoją córką.

Nie jest to moje ulubione imię, ale mam neutralny stosunek do nadawania go
      dzieciom, a już na bank wolę je od Nikoli czy Wanessy. O wiele bardziej
      podobająmi się jednak inne imiona żeńskie zaczynając się na "Leo", np. Leonia i
      Leontyna.
      • kasja311 Re: Leokadia 06.12.04, 16:32
        Babcia ma Leonia na imie-mowimy do Niej Lonia, w dziecinstwie byla Leosia
        k
      • kraxa genowefa jest okropne 09.12.04, 16:47
        Ale Genevieve brzmi bardzo dystyngowanie. Genowefa- jak z automatu kojarzy sie
        z Pigwa. a gienia to jakas sprzontaczka
    • basia027 Re: Leokadia 05.12.04, 02:32
      nie podoba mi się to imię.
    • nata76 Re: Leokadia 05.12.04, 08:20
      MOja babcia miała na imie Leokadia. Niestety, wszyscy zwracali się do niej
      per....LOTKA!!!!!!!!!!Okropnie.
      ALe to imię coś w sobie ma.
      pozdrawiam,nata
    • pejsaty Re: Leokadia 05.12.04, 12:04
      w mojej rodzinie founkcjonowaly jakies stare ciotki o tym imieniu.
      zdrobnienie: "lodka". jak dla mnie koszmar. juz predzej wroze powrot imion
      takich jak rozalia czy petronela, moze nawet pelagia niz leokadii. choc sam bym
      nie nadal na pewno zadnego z nich.
      • tawananna Re: Leokadia 05.12.04, 12:23
        Myślę, że te imiona mogą wrócić szybciej niż by się ktokolwiek spodziewał wink.
        Nie żebym się szczególnie którymś z nich zachwycała (Petroneli nawet nie
        cierpię), ale nie jestem od Was wieeeele młodsza, a mnie już imię Leokadia
        właściwie się nie kojarzy. To co dopiero za jakieś 15 lat, kiedy obecne
        dziesięciolatki będą wybierały imiona dla swoich dzieci?

P.S. A dla Rozalii widzę szczególne szanse - na fali szukania alternatyw dla
        Julii, Amelii, Natalii, Idalii itd.
    • kachnab Re: Leokadia 06.12.04, 14:19
      Moja mama nosila imie Leokadia (choc byla ochrzczona inaczej, babci sie
      spodobalo Leokadia i jej zmienila). Nikt nie nazywal jej Lodzia. Cale zycie byla
      Lola, Lolka, Lolkiem. Imienia Leokadia nie lubila.
      • cysia.b Re: Leokadia 06.12.04, 14:34
        Na moją cioteczną babcię Leokadię mówiono Lunia i to zdrobnienie mi się bardzo podoba. Pełna forma imienia raczej nie.
    • la_joya Re: Leokadia 06.12.04, 21:35
      Z uwagą przeczytałam wszystkie Wasze opinie i cieszę sie że nie wszyscy mają
      negatywny sąd o tym imieniu. Dziekuję tawanannie za podpowiedź fajnych
      zdrobnień - o Lei i Leusi myślałam, ale Dusia mi nie przyszła do głowy, a brzmi
      bardzo fajnie. Zgadzam sie też z Toba, że to właśnie od rodziców zależy, jakie
      zdrobnienie używane jest w stosunku do dziecka - znam Piotrusia, na którego
      wszyscy mówią Piter, Arkadiusza zwanego tylko i wyłącznie Arkadiuszem i
      Mariannę nazywaną Baśką. smile Zdrobnienie Lodzia również niezbyt mi sie podoba,
      chociaż wg. mnie nie brzmi gorzej od Madzi, Lidzi czy Jadzi, które są w
      powszechnym użyciu. Co do skojarzeń - to ja mam już -dzieścia lat, a skojarzeń
      z ciotkami Lodkami, sklepikarkami i tancerkami nie mam, może dlatego, że nigdy
      takowych u mnie w rodzinie nie było. Zresztą, żadna z wcześniej wymienionych
      osób nie robi niczego takiego, za co trzeba by się było wstydzić (ciotki
      rodzinne mam bardzo miłe, panie w sklepach do których chodzę są bardzo
      uprzejme, a kolega założył kabaret, wygrał jedną z niedawnych edycji "Paki" i
      naprawdę jest w tym dobry, więc ludzie kabaretu raczej pozytywnie mi się
      kojarzą). Porównanie Leokadii z Wanessą uważam za co najmniej nie trafione, bo
      to są imiona z całkiem innej bajki. Jeśli chodzi o Rozalię, która też mi sie
      bardzo podoba, to wydaje mi się, że to imię już wraca? Chociażby córka
      Korzeniowskiego ma tak na imię, a większość mód imienniczych zaczyna się
      wlaśnie od tego, że ktoś znany nadaje niepopularne wcześniej imię własnemu
      dziecku. Co do mojej Leosi, to mam nadzieję, że wyczekane Swiatełko już
      niedługo zacznie nam błyszczeć. smile Dziekuję za wpisy w tym wątku i wszystkich
      serdecznie pozdrawiam.
      • gaudencja Re: Leokadia 06.12.04, 23:23
        la_joya napisała:

Co do skojarzeń - to ja mam już -dzieścia lat, a skojarzeń
        > z ciotkami Lodkami, sklepikarkami i tancerkami nie mam, może dlatego, że
        nigdy
        > takowych u mnie w rodzinie nie było.

Ażem sobie przeszukała z ciekawości, czym Leokadie w rodzinie miała, i fakt,
        znalazły się. Jedna, moja "kuzynka 7 stopnia 4x przesunięta", jak to określił
        kalkulator pokrewieństwa programu (nie mam pojęcia o co chodzi, ale chyba była
        pokoleniowo moją prababcią, a ostatnich wspólnych przodków miałam z nią 12
        pokoleń temu). Druga nie była moją kuzynką, lecz żoną mojego kuzyna "8 stopnia
        3x przesuniętego". Trzecia tak samo, a wspólnych przodków z ich mężami
        dopatrzyłam się dokładnie w tym samym momencie, co w pierwszym przypadku. Co
        mnie w szczególności interesowało, to przede wszystkim daty urodzenia, na które
        zwróciłam tez uwagę w przypadku pozostałych trzech Leokadii będących w mojej
        bazie, a które są moimi dalekimi powinowatymi, a nie krewniaczkami. Wszystkie
        panie urodziły sie w latach 1880-1915 i to mniej więcej miałam na myśli kiedyś,
        pisząc o występującej w przypadku tego imienia modzie sezonowej, która to moda
        spowodowała, że później nie było ono używane. (Myślę, ze podobnie będzie z
        dzisiejszymi Nikolami na ten przyklad.) Niemniej teraz moda już dawno minęła,
        sa osoby, którym, jak Tobie, podoba sie to imie, więc prawdopodobnie będzie
        nadawane, choć zapewne rzadko. Chyba ze moda na nie wróci, o czym już
        pisałyśmy.

Skojarzenia oczywiście powstają nie tylko przez znajomosci, ale tez w dużej
        mierze i dzięki lekturom, ale są imiona, które już uważane były za
        przestarzałe, ale przestały być tak postrzegane, vide Katarzyna, Agnieszka,
        Urszula czy Małgorzata. Sama lektura nie jest więc decydująca.

Zresztą, żadna z wcześniej wymienionych
        > osób nie robi niczego takiego, za co trzeba by się było wstydzić (ciotki
        > rodzinne mam bardzo miłe, panie w sklepach do których chodzę są bardzo
        > uprzejme, a kolega założył kabaret, wygrał jedną z niedawnych edycji "Paki" i
        > naprawdę jest w tym dobry, więc ludzie kabaretu raczej pozytywnie mi się
        > kojarzą).

Oj, ale kto pisał o wstydzie? Nie ma co tłumaczyć, że nie ma się co wstydzić,
        to odpowiedź na coś, co nie zostało napisane.

Porównanie Leokadii z Wanessą uważam za co najmniej nie trafione, bo
        > to są imiona z całkiem innej bajki.

Nie porównanie, tylko napisałam, że Leokadia bardziej mi się podoba, niz
        Wanessa (choć mnie nie zachwyca).

Co do mojej Leosi, to mam nadzieję, że wyczekane Swiatełko już
        > niedługo zacznie nam błyszczeć. smile Dziekuję za wpisy w tym wątku i wszystkich
        > serdecznie pozdrawiam.

Trzymam kciuki za Światełko i pozdrawiam!
        Gaudencja
      • szczekuszka Re: Leokadia 07.12.04, 10:43
        Jeśli chodzi o Rozalię, która też mi sie
        > bardzo podoba, to wydaje mi się, że to imię już wraca?

Oby nie za szybko. Moze za kilka lat doczekam sie malej Rozalki i nie chce by
        zniknela w tłumie smile.

Co do mojej Leosi, to mam nadzieję, że wyczekane Swiatełko już
        > niedługo zacznie nam błyszczeć. smile

Przyznam szczerze, ze chcialabym zobaczyc taka mala Leokadię na zywo.
        Imie Leokadia ma w sobie duzo czaru. W sumie mnie sie zdrobnienie Lodzia z
        niczym zdroznym nie kojarzy. Uwazam, ze mozna do malej zwracac sie pelnym
        imieniem, ktore jest naprawde piekne. A takze uzywac zdrobnien:Leonia, Leosia,
        Osia, a takze Lodzia, Loduchna, Ludeczkasmile.
        Trwa przy swoim wyborze, bo wartosmile!
    • gaudencja Re: Leokadia 06.12.04, 23:32
      la_joya napisała:

pochodzi z języka
      > greckiego, prawdopodobnie od słowa "jasny", świetlisty", więc źródłosłów ma
      > bardzo ładny,

Aha. Wegług Grzeni imię to oznacza "troszczący(a) sie o lud".
      kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2004&m=12&d=9
      • jersey.girl Re: Leokadia 10.12.04, 06:44
        hihi, moja mama ma tak na imie, ale to ukrywa i posluguje sie 2. imieniem
        (wiekszosc osob znajacych ja nie ma pojecia, jak sie naprawde nazywa). Pomysl
        imienia wyszedl od dziadka, babcia nie chciala sie zgodzic, ale dziadek postawil
        na swoim i ustepil tylko zgadzajac sie na drugie imie. Ja akurat lubie imie
        Leokadia, chyba tak na przekor smile. Mama zwlaszcza nie cierpi zdrobnienia Lodzia,
        nie wiem czemu akurat ono jest popularne, przeciez moze byc Lea, czy dla malej
        dziewczyniki - Leosia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.