idaaa 20.12.04, 22:42 Niedługo w naszej rodzince pojawi się Ktoś Nowy. Jesteśmy rodzicami Dawida i Filipa, więc chcialibyśmy, żeby imię siostrzyczki (jeśli-oczywiście- to będzie siostrzyczka) "grało" z imionami braci... No i utknęliśmy na tych 3 imionach. Które wybrać?? Z góry dziękujemy za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 20.12.04, 22:47 idaaa napisała: > Niedługo w naszej rodzince pojawi się Ktoś Nowy. Jesteśmy rodzicami Dawida i > Filipa, więc chcialibyśmy, żeby imię siostrzyczki (jeśli-oczywiście- to > będzie siostrzyczka) "grało" z imionami braci... No i utknęliśmy na tych 3 > imionach. Które wybrać?? Z góry dziękujemy za pomoc Mysle, ze kazde z tych imion pasuje. Ja uwielbiam imie Flora i jestem baaardzo za! Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 20.12.04, 23:05 Nie dałabym Flora z dwóch powodów: - kojarzy mi się z... florą i fauną oraz z .... margaryną.... - jedno z waszych dzieci ma już imię na "F" Liwia - też margaryna... choć imię mi się podoba Natomiast do Łucji nie mam żadnych zastrzeżen ))), bardzo mi się podoba i z czystym sumieniem dałabym tak na imię własnemu dziecku ) Odpowiedz Link Zgłoś
shrink Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 20.12.04, 23:16 Najbardziej podoba mi sie Lucja, potem Flora, a najmniej Liwia. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 00:09 Liwia moim zdaniem pasuje najmniej. Łucja najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 03:53 A ja nie przejmowałabym się nazwami margaryn. Wtedy nawet imię Kasia nie mogłoby być neutralne . A margaryn Liwii i Flory nie kojarzę, może na moje szczęście . Na pierwszym miejscu zdecydowanie stawiam Liwię, to jedno z moich ulubionych imion. Na drugim - Łucja. Potem długo, długo nic i Flora, za którą się nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 09:11 oj, chyba nie uda sie wyparcować jednej dominującej opinii Ja z kolei uwazam, ze Flora najbardziej "pasuje" do Dawida i Filipa, no i szalenie mi się to imię podoba, Zaraz potem Łucja, a na końcu - Liwia, ale wszystkie są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 09:18 Wszystkie te imiona są bardzo ładne. Wydaje mi się jednak, że do Dawida i Filipa najmniej pasuje Flora, jest "twarda", imiona chłopców nie mają "r". Według mnie najlepiej pasuje Liwia. Jednak bez względu na to, które z wymienionych imion wybierzecie, córeczka będzie z niego dumna. Marcel, czyli Misiek Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 09:31 Zdecydowanie Łucja ! Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 09:47 a moze wybierz imie ktore bedzie pasowalo do samej dziewczynki a nie do braci dla mnie Liwia to eteryczna blondynka Lucja to juz postawna kobieta o surowej urodzie Flora - no comments wybierz 2,3 imiona, jak zobaczysz mala to sie przekonasz Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 14:28 an_ni napisała: > a moze wybierz imie ktore bedzie pasowalo do samej dziewczynki a nie do braci > dla mnie Liwia to eteryczna blondynka > Lucja to juz postawna kobieta o surowej urodzie > Flora - no comments Ciekawe, mi się Liwia kojarzy z raczej zimną kobietą o surowym typie urody (brunetką, jak to Włoszki), Łucja - z eteryczną blondynką, a Flora - z bardzo ciepłą i serdeczną kobietą. Tak czy inaczej jednak patrząc na niemowlę trudno wydedukować, kim będzie Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 15:06 na pewno matka bedzie wiedziala Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 15:35 an_ni napisała: > na pewno matka bedzie wiedziala No tak, poczuje, co jej pasuje do niemowlęcia. Z tym sie zgadzam, choć naturalnie metoda ta ma pewne ograniczenia, bo do niemowląt rzadko pasują poważne imiona, które z kolei swietnie sie sprawdzają przez całe pozostałe życie, zwłaszcza poza okresem poniemowlęcym i poprzedszkolnym. Natomiast oczywiście nawet matka nie będzie wiedziała, upraszczając, czy jej wyrośnie eteryczna blondynka, czy raczej pulchna brunetka albo jeszcze inna kombinacja. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 15:51 boszz jakas ty pyskata , musi stanac na twoim nie chce mi sie gadac ... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 15:58 wkleiłaś do dwóch wątków ten sam post, zapewne przez pomyłkę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=18766156&wv.x=2&a=18778147 Posty powtarzające się są kasowane. Napisz, który z nich jest omyłkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 10:38 najbardziej podoba mi sie Łucja, ale z kolei Flora wydaje mi sie najodwazniejszym (najoryginalniejszym) imieniem z tego zestawu (na plus). wszystkie 3 imiona sa dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 14:20 Z tego zestawu najbardziej podoba mi się Flora, później Liwia, a na końcu Łucja, więc wybrałabym Florę. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 15:43 na pierwszym miejscu Flora na drugim Łucja a na szarym koncu Liwia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 16:05 Przepraszam za spóźniony refleks, ale do listy imion 5-literowych dorzucam jeszcze Żywię Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Liwia, Łucja a może Flora?? 21.12.04, 17:43 Idaaa macie już imię dla chłopca? W razie gdyby się okazało że 3 dziecko to też chłopiec? Czy narazie skupiliście się tylko na wyborze imienia dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Paweł Jerzy 21.12.04, 21:15 Ależ oczywiście. Z tym mieliśmy zdecydowanie mniejsze problemy. Mały (o ile to będzie Mały) będzie miał 2 imiona (jak z resztą każde z naszych dzieci) a mianowicie Paweł Jerzy. Na Pawła zdecydowaliśmy się miedzy innymi kierując się Waszymi podpowiedziami natomiast Jerzy po tatusiu Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Już wiemy :) 22.12.04, 22:55 Baaaardzo Wam wszystkim dziękujemy. Drogą kompromisu (po dłuuuuugaśnych konsultacjach tak z resztą rodziny, przyjaciółmi jak i przede wszystkim z Dawidem i Filipem) zdecydowaliśmy się na Łucję (decyzja mężowska i "synowa") Florę (mój, skromy wpływ). Baaaaaardzo dziękujemy raz jeszcze I z niecierpliwością czekamy na małą Łusię Florę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Już wiemy :) 22.12.04, 23:48 Podoba mi się Wasz wybór, będę trzymać kciuki za córeczkę! Koniecznie nam napisz, kiedy będziesz znać płeć, no i bardzo nam będzie miło, jeśli znajdziesz już po porodzie chwilkę, zeby napisać nam, jak poszło! Pozdrowienia (swiątecznie)! G. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Już wiemy :) 23.12.04, 00:20 Idooo super wybor! Piekne imiona. Ja wciaz nie trace nadziei na mala Florenke. POzdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś