29.12.04, 17:55
Kolejne imię mi się nasunęło: Wincenty! Wicuśwink Jak je odbieracie?
Obserwuj wątek
    • marijohanna Re: Wincenty 29.12.04, 19:50
      piekne imie!!
    • idaaa Re: Wincenty 29.12.04, 20:12
      Tak miał na imię Ojciec Mojej Koleżanki z okresu liceum. Samo w sobie imię jest
      bardzo ładne, gorzej tylko ze zdrobnieniem- Wacek... Jakoś tak się nie
      najlepiej dla małego Wincentego kojarzy wink
      • gaudencja Re: Wincenty 29.12.04, 21:11
        Wicek, Wicuś oczywiście! Pisałam już, ze bardzo mi sie podoba, i o mało co mój
        synek nie dostał tak na imię, ale nagle w połowie ciaży mi się odmieniło.
        POzostaje jednak w puli dla nastepnych dzieci.
        • gosia25 Re: Wincenty 29.12.04, 21:46
          No ja mam wujka- od zawsze był dla mnie Wickiem a nie Wackiemwink Drugi nazywa się Jerzy- Jurek, Juruśwink a trzeci-mój ojciec - Henryk. Mama woła go Henio. Babka była Antonina ( Tosia- ładniewink) , dziadek Wilhelm. Ja jestem Małgorzata Łucja. Szkoda,że nie Łucja Małgorzata.wink
          • oka4 Re: Wincenty 29.12.04, 22:10
            Wacek to Waclaw.
    • madziarek_edziecko Re: Wincenty 30.12.04, 09:37
      Zdecydowanie nie moj gust...
      A Wacek to Wacław.
      Wincenty to raczej Wicek, Wicuś.
      Pa
      Madzia
    • aurelia_b Re: Wincenty 30.12.04, 16:46
      No i namieszalyscie mi tu niezle wink
      Teraz sie zaczelam zastanawiac... Wprawdzie (jezeli bedzie dwoch chlopakow) ma
      byc Tadek i Julek, ale moze warto rozwazyc opcje Tadek i Wicek.

Aurelka + 2
      • gaudencja Re: Wincenty 30.12.04, 18:00
        aurelia_b napisała:

> No i namieszalyscie mi tu niezle wink
        > Teraz sie zaczelam zastanawiac... Wprawdzie (jezeli bedzie dwoch chlopakow) ma
        > byc Tadek i Julek, ale moze warto rozwazyc opcje Tadek i Wicek.

smile)) Gorąco polecam Wicusia, chociaż Julek też ładnie smile
      • trrruskawa Re: Wincenty 18.03.06, 21:45
        > byc Tadek i Julek, ale moze warto rozwazyc opcje Tadek i Wicek<
        Ja polecam jednak Julka i Wicka smile
    • basia027 Re: Wincenty 02.01.05, 01:49
      ładne imię.
      • cysia.b Re: Wincenty 03.01.05, 10:19
        Imię Wicek nieodmiennie kojarzy mi się z synem dozorcy. Ewentualnie chłopcem kredensowym, albo pikolakiemsmile
        • gaudencja Re: Wincenty 05.01.05, 11:01
          cysia.b napisała:

> Imię Wicek nieodmiennie kojarzy mi się z synem dozorcy. Ewentualnie chłopcem
          kr
          > edensowym, albo pikolakiemsmile

Bo wiesz, ci poważni mecenasi i szanowani obywatele byli Wincentymi, a nie
          Wickami smile Ale dla małego łobuziaka to dobre imię, a potem może byc już
          nazywany Wincentym albo Wincentem.

A staropolskie zdrobnienia to Więcek, Więceszek, Wincek.
          • cysia.b Re: Wincenty 05.01.05, 12:18
            gaudencja napisała:

>
            >
            >
            > Bo wiesz, ci poważni mecenasi i szanowani obywatele byli Wincentymi, a nie
            > Wickami smile Ale dla małego łobuziaka to dobre imię, a potem może byc już
            > nazywany Wincentym albo Wincentem.
            >
            Racja
            >
            A staropolskie zdrobnienia to Więcek, Więceszek, Wincek.

Fajne. W ogóle zaczynam lubić to imię. Oto kolejny niewątpliwy wpływ forumsmile
    • milenium5 Re: Wincenty 05.01.05, 09:53
      A mi to imię obiektywnie się podoba... Tylko też ma skojarzenia z pewnym
      wójkiem, nie do końca sympatycznym, niestety...
    • gunka2 Re: Wincenty 27.04.05, 15:56
      Jeden z mych pradziadkow mial tak na imie. Podoba mi sie w tej formie duzo
      bardziej niz Wincent.
      • tineczka5 Re: Wincenty 27.04.05, 18:11
        Bardzo,bardzo ładne.Po łacinie znaczy:zwycięzca /już o tym gdzieś tam
        wspominałam/ Ja bym zdrabniała Wincek,nie:Wicek
        • gaudencja Re: Wincenty 24.09.05, 14:28
          Ja po namysle chyba też. Jaka szkoda, ze pewnie dzieci mi nie wystarczy, żeby
          któreś zostało Winckiem!
    • linna-altair Re: Wincenty 18.10.05, 19:36
      Może być.A najlepsze zdrobnienie to Centuś!
    • werbena11 Re: Wincenty 19.10.05, 18:39
      na naszego znajomego mowili Witek, jest po 40stce.
    • bodomlake Re: Wincenty 19.10.05, 20:11
      niezłe, ale wolę w formie Vincent. Nie to żebym była pod hamerykańskim
      wpływem...
      • gaudencja Re: Wincenty 18.03.06, 15:40
        Jak Vincent Ibisz? ;-P
        • tradycja1 Re: Wincenty 18.03.06, 18:42
          Mnie sie podoba wlasnie w takiej pisowni.
          V/Wincent.
          znaczy sie Wincenty bez y wink
          • gaudencja Re: Wincenty 18.03.06, 20:58
            Tylko, że zawsze jest z "y" wink
    • idaaa Re: Wincenty 18.03.06, 21:57
      Świetne.

Kiedyś kojarzyło mi się z Pstrowskim ale od niedawna kojarzy mi się li i
      jedynie z Wincentym- mężem koleżanki. Przemiłym, przecudownym człowiekiem smile
    • maagda13 Re: Wincenty 18.11.15, 13:59
      Odgrzebię stary temat smile Muszę się pochwalić, że jestem mamą Wincentego i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że to imie jest aż tak rzadko spotykane. Orientowaliśmy się mniej więcej w popularności imion, natomiast to konkretne tak bardzo nam sie spodobało, że nie drążyliśmy tematu - dopiero poźniej, jak Wincenty był już na świecie. My imienia nie skracamy, posługujemy się zazwyczaj formą Wincenty, ewentualnie Wincent, czasem Wini. Spotkałam się również z formą Wicuś smile

Dodam, że od kiedy poznałam żeńską formę Wincenta, mianowicie Wincenta lub Wincentyna, to tak bardzo sposobało mi się brzmienie, że aż pozałowałam przez chwile, że nie zostawiliśmy tego imienia dla ewentualnej przyszłej potomkini.

Co do formy Wincent bez "y": www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&id=1132&Itemid=58
      • dalenia Re: Wincenty 18.11.15, 18:00
        Fajne imię nosi Twój syn smile Długo planowałam takie dla syna, teraz nieco spadło w moich notowaniach. Jednak nadal go rozważam i z przyjemnością widziałabym u siebie w domu małego Wicka.

PS: Mnie żeńskie wersje zupełnie nie przekonują.
      • gaudencja Re: Wincenty 18.11.15, 23:01
        maagda13 napisała:

> Co do formy Wincent bez "y": www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&id=1132&Itemid=58

Ścieżki, którymi chadzają opinie RJP w sprawie imion, są dla mnie nieodgadnione, choć może bardziej zrozumiałe po bliższym kontakcie z jednym z członków tejże rady i wysłuchaniu kilku anegdot. Nie ma wątpliwości, ze i Marceli, i Wincenty takie właśnie mają kanoniczne formy w języku polskim. Podobnie jak Jeremi, nie Jerem, Konstanty, nie Konstant, Protazy, nie Protaz, Gerwazy, nie Gerwaz czy też Idzi, nie Idź.

Teraz zarejestrować można już prawie wszystko, co nie oznacza, ze niektóre formy imion czy imiona straciły pretensjonalność.
        • maagda13 Re: Wincenty 22.11.15, 13:18
          Właściwie to zastanawiałam się, skąd forma "Wincent", sama byłam zaskoczona, że jest dopuszczalna. Dodam, że wiele osób dopytuje nas, czy syn ma na imię "Wincent", czy "Wincenty". Chyba też dla większości osob bardziej naturalną formą jest "Wincent", bo jak dowiadują się, że "Wincenty", to się dziwią.
          • abiela Re: Wincenty 23.11.15, 01:04
            maagda13 napisała:

> Właściwie to zastanawiałam się, skąd forma "Wincent", sama byłam zaskoczona, że
            > jest dopuszczalna. Dodam, że wiele osób dopytuje nas, czy syn ma na imię "Winc
            > ent", czy "Wincenty". Chyba też dla większości osob bardziej naturalną formą je
            > st "Wincent", bo jak dowiadują się, że "Wincenty", to się dziwią.

Wincent to pewnie z zagranicy, tak światowo brzmi tongue_out Wincenty wielu osobom może się wydawać tak staroświecki, że nie dowierzają nadaniu. Mnie się bardzo podoba więc gratuluję synka o tym imieniu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.