abiela 31.12.04, 19:10 Towarzystwo Jezyka Niemieckiego publikuje co roku liste najczesciej nadawanych imion. Podaje tu imiona z roku 2003 i jestem ciekawa waszego zdania: 2003 Chlopcy: 1. Maximilian 2. Alexander 3. Leon 4. Paul 5. Lukas/Lucas 6. Felix 7. Luca 8. David 9. Tim 10. Jonas Dziewczynki 1. Marie 2. Sophie 3. Maria 4. Anna/Anne 5. Lea(h) 6. Laura 7. Lena 8. Leonie 9. Julia 10. Sara(h) Moge rowniez podac statystyki z lat wczesniejszych dla porownania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Najpopularniejsze imiona w Niemczech 03.01.05, 23:44 Uderza mnie to, ze tyle imion jest wspólnych z polskimi hitami, jeśli nie z ostatnich, to z poprzednich lat: Aleksander, Paul, Łukasz, Dawid; Maria, Zosia (powracająca), Anna, Julia, czy robiąca akurat karierę Sara. Laura i chyba Maksymilian też są na fali wznoszącej. Większosc pozostałych imion pojawia się na naszym forum dzięki mamom, które szukają dla dzieci świeżych pomyslów, i można sądzić, że imiona te bedą coraz popularniejsze. Leon wraca, poza tym przewijaly się na naszym forum w pozytywnym kontekście Jonasz i Lea. Mam też wśród znajomych Feliksa, więc mogę powiedzieć, ze i z tym imieniem dla małych dzieci spotkałam się ostatnio, choć nie wiem, czy będzie to silniejszy trend. No i mam nadzieję, ze Polacy pójdą za przykładem Niemców i polubią Leonię Odpowiedz Link Zgłoś
ciepluch Re: Najpopularniejsze imiona w Niemczech 04.01.05, 13:57 Imiona, które podałaś, nie są jakieś wyszukane i brzmią całkiem normalnie. W Polsce natomiast ostatnio słyszy się o różnych dziwnych tworach, które mają być imionami. Gdybyś mogła zamieścić listę imion popularnych w Niemczech z jeszcze jakiegoś innego okresu, byłabym wdzięczna. Jestem ciekawa jak to się zmieniało. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Najpopularniejsze imiona w Niemczech 04.01.05, 14:10 ciepluch napisała: > Imiona, które podałaś, nie są jakieś wyszukane i brzmią całkiem normalnie. W > Polsce natomiast ostatnio słyszy się o różnych dziwnych tworach, które mają być > > imionami. > Gdybyś mogła zamieścić listę imion popularnych w Niemczech z jeszcze jakiegoś > innego okresu, byłabym wdzięczna. Jestem ciekawa jak to się zmieniało. Bardzo chetnie, podam wiecej statystyk wieczorem. Tu w Niemczech nadawane sa imiona baaaaardzo wyszukane, twory, ktore czesto nie wygladaja wogole jak imiona, imiona popularne o rozmaitych pisowniach, np. pd Jacqueline po Schaklin. A statystyki i w PL i w DE takich dziwactw nie odzwierciedlaja, bo wiekszosc jednak to imiona zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Najpopularniejsze imiona w Niemczech 05.01.05, 23:48 Na prosbe cieplucha podaje jeszcze pare wyciogow ze statystyk: 1996 RFN (w nawiasie miejsce w roku poprzednim) Chlopcy: Dziewczynki: 1. Alexander (1) 1. Maria (1) 2. Lukas (4) 2. Julia (4) 3. Maximilian (2) 3. Katharina (2) 4. Daniel (3) 4. Anna, -e (9) 5. Michael (8) 5. Laura (3) 6. Christian (6) 6. Marie (7) 7. Philipp (5) 7. Sophie (8) 8. Marcel (7) 8. Lisa (5) 9. Jan (-) 9. Sarah (6) 10. Tobias (9) 10. Lena (-) 1996 NRD (w nawiasie miejsce w roku poprzednim) Chlopcy Dziewczynki 1. Maximilian (1) 1. Maria (1) 2. Lukas (6) 2. Lisa (2) 3. Philipp (2) 3. Laura (3) 4. Florian (3) 4. Anna, -e (5) 5. Kevin (9) 5. Sophia (6) 6. Max (-) 6. Julia (4) 7. Felix (4) 7. Sarah (7) 8. Paul (5) 8. Michelle (-) 9. Tom (-) 9. Vanessa (-) 10. Erik (-) 10. Jessica (8) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela XIX/XX wiek 06.01.05, 01:08 I jeszcze jako ciekawostka najpopularniejsze imiona Berlina konca XIX i poczatku XX w. zenskie: Anna Anneliese Berta, Bertha Charlotte Clara, Klara Edith Elfriede Elisabeth Ella Else Emma Erika Erna Frieda, Frida Gerda Gertrud Gisela Hedwig Helene Helga Herta, Hertha Hildegard Ida Ilse Ingeborg Irmgard Johanna Käte, Käthe Lieselotte, Liselotte Louise, Luise Margarethe, Margarete Margot Maria Marie Marta, Martha Ruth Ursula Waltraud, Waltraut meskie: Alfred Arthur, Artur Bruno Carl Claus Curt Erich Ernst Franz Friedrich Fritz Georg Gerhard Günther, Günter Hans Harry Heinz Hel(l)mut, Hel(l)muth Herbert Hermann Horst Joachim Karl (s. Carl) Karlheinz, Karl-Heinz Klaus (s. Claus) Kurt (s. Curt) Manfred Max Otto Paul Richard Rudolf Walter Werner Wilhelm Willi, Willy Wolfgang Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 A moze rok 1989? 06.01.05, 21:46 Czy masz dane z roku 1989? W tym wlasnie roku urodzilam w Niemczech dziecko, ale nie sugerowalam sie moda przy nadawaniu mu imienia. Tak dla ciekawosci chcialabym wiedziec co bylo modne? Dziekuje... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A moze rok 1989? 06.01.05, 23:10 monhann2 napisała: > Czy masz dane z roku 1989? W tym wlasnie roku urodzilam w Niemczech dziecko, > ale nie sugerowalam sie moda przy nadawaniu mu imienia. Tak dla ciekawosci > chcialabym wiedziec co bylo modne? Dziekuje... Niestety nie podaja: www.gfds.de/namen.html Ale przy okazji poszperam jeszcze gdzie indziej. A zdradzisz jakie imie wybralas? Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: A moze rok 1989? 11.01.05, 18:05 Dzieki. Pewnie, ze zdradze. Urodzilam chlopca i nazwalam go Benjamin. Gdyby wtedy byla dziewczynka nazywalaby sie Stephanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A moze rok 1989? 11.01.05, 18:53 Dziekuje monhann2. Mysle, ze ani Benjamin ani Stephanie w tym roku nie byly bardzo popularne. Typuje ich szczyt na lata 70-poczatek 80. Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: A moze rok 1989? 11.01.05, 21:42 Tak tez myslalam. Mnie zauroczyla bajka dla dzieci pt. 'Benjamin Blumchen' o sloniku i tak postanowilam nazwac synka. Czy Ty Anula jestes z Niemiec? Jesli tak (bo ja niestety juz nie mieszkam w tym kraju)to nie wiesz czy ta bajka jest jeszcze nadawana w TV? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A moze rok 1989? 12.01.05, 00:18 Monhann, faktycznie mieszkam w DE, ale niestety nie jestem zoreintowana w bajkach Ale bede miala oczy i uszy otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja_mniam Re: Najpopularniejsze imiona w Niemczech 12.01.05, 10:42 te imiona z przelomu ubieglych wiekow wydaja sie bardziej niemieckie, jak aktualne hity. jest i Hans i Helga, a teraz co? Takie to miedzynarodowe. Nie to, zeby mi sie te Helgi tak bardzo podobaly, ale z drugiej strony ... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Najpopularniejsze imiona w Niemczech 12.01.05, 10:54 lukrecja_mniam napisała: > te imiona z przelomu ubieglych wiekow wydaja sie bardziej niemieckie, jak > aktualne hity. jest i Hans i Helga, a teraz co? Takie to miedzynarodowe. Nie > to, zeby mi sie te Helgi tak bardzo podobaly, ale z drugiej strony ... No ale Maximilian, Paul, Leon, Sophie, Maria to wlasnie imiona dziadkow. Ja odnosze wrazenie, ze odchodzi sie od Jessic i Vannes a nadaje coraz czesciej imiona typowo niemieckie. Jelsi chodzi o Hansa i Helge, to istnieje podobny mechanizm jak w PL, to imiona rodzicow wiec poczekaja jeszcze jedno pokolenie na powrot. Odpowiedz Link Zgłoś