andaba 12.01.05, 00:15 Skąd się wzięła wielka popularność tego imienia? Jest to jedno z najpowszechniejszych obecnie. Trochę mnie to przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Klaudia 12.01.05, 00:20 Claudia Schiffer? Były na forum dyskusje, czy jest to imię pretensjonalne, czy nie, bo pojawiło sie w Polsce wcale nieostatnio, a ja tymczasem juz w podstawówce mialam koleżankę o tym imieniu bardzo nieszcześliwie dobranym do nazwiska (jeden z pospolitych produktów żywnosciowych - pisałam już o niej), z prawdziwego marginesu społecznego, i pamiętam, ze już wtedy jej imię odbierałam jako inspirowane kulturą masową. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: Klaudia 12.01.05, 12:59 gaudencja napisała: > a ja tymczasem juz w podstawówce mialam > koleżankę o tym imieniu bardzo nieszcześliwie dobranym do nazwiska (jeden z > pospolitych produktów żywnosciowych - pisałam już o niej), z prawdziwego > marginesu społecznego, i pamiętam, ze już wtedy jej imię odbierałam jako > inspirowane kulturą masową. Jeżeli jej nazwisko zaczyna się na jedną z pierwszych liter alfabetu to znałyśmy, Gaudencjo, tę samą dziewczynę Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Klaudia 12.01.05, 00:44 Nie mam pojęcia skąd ta moda. Nie dałabym tego imienia, choć lubię imiona na K, bo oznacza "kulawy, chromy". Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Klaudia 12.01.05, 09:27 Kiedyś dziennikarka "Polityki" chyba, ale tu mogę się mylić, robiła śledztwo na ten temat i wyszło jej, że okres największej mody an to imię przypada na pierwszy i drugi rok istnienia na rynku gazety dla kobiet o takiej nazwie. To samo było parę lat później z Oliwią, z tym, że Klaudia jakoś istniała bardzo sezonowo, a Oliwia utrzymała się dłużej. Pamiętam, że gdy to czytałam zastanaiwałam się czy przyjdzie kolej na małe Marie-Klary, bo akurat to pismo pojawiło się na rynku. Dodam, że zarówno Klaudia jak i Oliwia miały wiele reklam w telewizji i chyba ludziska się osłuchali. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ariel i Nikon 12.01.05, 10:10 To ciekawe, co piszzesz, niedawno interesował nas Ariel i też okazało się, ze jego popularnosć datuje się na czas, kiedy - hmmm, a bo ja wiem, a moze to miało zwiazek z Arielem Szaronem? ale chyba jednak z upowszechnieniem się proszku do prania. Co znamienne, popularyzowały się imiona, które jednak jakoś funkcjonowały w świadomosci powszechnej jako imiona (Ariel pewnie dzieki Szaronowi właśnie, bo nie sądzę, zeby dzięki Arielowi z "Burzy" Szekspira), a nie te, które były kojarzone wyłącznie z nazwami produktowymi, jak Nikon, choć to przecież stare imię. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ariel i Nikon 12.01.05, 10:31 Popularnosc Klaudii jako wynik wprowadzenia na rynek czasopisma brzmi sensownie. Jednak, jak juz wspominala Gaudencja, znam Klaudie z dziecinstwa, i juz wtedy to imie postrzegane bylo w moim otoczeniu jako pretensjonalne i nadawane tylko w niketorych srodowiskach. Tak wiec ciekawi mnie, jaki czynnik mogl spowodowac popularyzacje tego imienia w latach 70? Gaudencjo a moze moglabys zajrzec do Rymuta od kiedy wzrasta popualrnosc Klaudii. Jesli chodzi o Ariela, to jakos trudno mi zaakceptowac fakt proszku, ale jesli nie proszek, to co???? Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Ariel i Nikon 12.01.05, 10:36 Dziwne, mnie też Klaudia zawsze wydawała się pretensjonalna. Nie bardzo wiem, dlaczego - osobiście żadnej nie znałam. Chociaż jak sięgnę pamięcią do literatury młodzieżowej, to jeśli to imię się pojawiało, było zazwyczaj u nie najsympatyczniejszych postaci. Ale może mi się wydaje, bo przykładów podać nie mogę. W dobie seriali ("Klaudia" była w "Dynastii", a to jeszcze od czasu do czasu oglądałam - potem dostałam alergii na większość seriali ), to wtedy już mi się zdecydowanie nie podobała, bo znałam angielski dość, żeby wiedzieć, że wymawia się po ichniemu "Klodia". Co ciekawe, w Rzymie byli i Klaudiusze, i Klodiusze. Skoro anglicy wymawiają "Claudius" jako "Klodius", to jak wymawiają "Clodius"? I dlaczego Klaudia przetrwała do naszych czasów, a Klodia nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Klaudia, Oliwia, Ariel i inne reklamy 15.01.05, 13:09 abiela napisała: > Jesli chodzi o Ariela, to jakos trudno mi zaakceptowac fakt proszku, ale jesli > nie proszek, to co???? Wiecie, ale to jednak smutne, że mody imiennicze powstają u nas pod wpływem reklam produktów i ew. imion z seriali. Imiona z seriali jeszcze jako tako rozumiem, ale nadawanie dzieciom imienia jak nazwa gazety albo proszku, bo się nam to osłuchało i spodobało?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Fabian 20.01.05, 20:33 Dodaję Fabiana, o którym dziś myslałam, a o którym właśnie napisała Idaaa. czyżby spopularyzował się pod wpływem skody Fabii? Bo się osłuchał? Wydaje mi sie to jedynym sensownym wytłumaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Fabian 20.01.05, 22:58 Znam jednego Fabiana, mojego rówieśnika. Ma tak na imię także synek koleżanki urodzony ok. 1989 roku. "Świeżego" nie znam żadnego. Może to zależy od rejonu i środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Klaudia 12.01.05, 18:30 No przerażać może nie przeraża ale cieszyć też nie cieszy. Nie lubię tego imienia prawie tak jak Agnieszki... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: Klaudia 15.01.05, 19:26 Moja siostra (21 lat) ma tak na imię.Inspiracją bynajmniej nie były nazwy czasopism (choć na drugie ma Oliwia.Imię Klaudia to wyraz sympatii dla pewnej bardzo miłej włoskiej znajomej naszych rodziców. Skąd Oliwia? Nie wiem. Nie była też pierwszą Klaudią w naszym mieście, była dwa lata starsza daleko z nami spokrewniona dziewczynka. Jednak od dzieciństwa nazywano moją siostrę Kasią ( nawet lekarze na receptach tak pisali).Nadal tak jest wśród rodziny i bliższych znajomych. Od liceum zaczęła używać prawdziwego imienia w szkole, podobnie jak teraz na studiach. Dla mnie jest Kaśką. Odpowiedz Link Zgłoś